יש לי כל כך כעס!!

WhiteBear

New member
../images/Emo24.gif מזדהה לחלוטין.

רז גלילי, שהתחיל לכתוב בפורום, הוא אחי הגדול. לפני מספר חודשים טסתי לעזור לו בטיפול ביותם (בנו, המאובחן כאוטיסט). (ואני מעיד ברייש גלי, שמדובר בילד הכי חמוד בצד ההוא של העולם
) עבורי, ההסתגלות ליחס של יותם (שהיה שונה מזה של אחיינים אחרים שלי), היה מאד קשה עבורי. אני מזדהה מאד עם לתת בלי להרגיש שמקבלים חזרה. אני העברתי ימים על ימים שבהם כל יום הקדשתי הרבה שעות של ניסיון ליצור קשר. טיפול, האכלה, טיולים, משחקים - וניראה היה שאין כמעט שום קשר. מידי פעם היו הבזקים של תשומת לב, אבל לרוב לא. הדבר היחידי שממש הדהים אותי, היה שבלילה לפני שטסתי, דאגתי שיותם ישן איתי במיטה, ולא עם ההורים שלו (שינוחו קצת). החוויה של לישון איתו הייתה אחד הדברים הכי מדהימים שחוויתי בחיי. מרגע שהילד ניכנס למצב שינה, הוא דאג להתכרבל ולחבק אותי חזק מאד (מה שביום יום הוא לא עושה). כאשר במשך הלילה הוא התעורר, קם, הסתכל עלי בעיניים, ואז חזר לישון בזמן שהוא מחבק אותי חזק חזק ומתחפר בחיבוק איתי. זה היה אחרי שחודש ימים, קיבלתי כמעט 0 יחס. מדהים (ומחמם את הלב)
במילים אחרות, אין לדעת את צפונות ליבו של הילד. רק להעריך את מה שלנו יש ולו אין (עדיין
). לגבי לשפוט אותך, אין לי סיבה
. הילד בא להביא לך שיעור על עצמך. אם אתה לא למדת אותו בכוחות עצמך, לא ניראה לי שהרצאה ממני הייתה מביאה לך את השיעור (וזה גם כן, אילו היה לי את היומרה לדעת מה יכולת ללמוד). אבל היכולת לקחת את היומיום וללמוד ממנו, זה כנראה משהו שכיף לקרוא עליו, אבל מאד קשה ליישם
(לפחות לי). טל.

היי עוגה

אני חונכת של ילד אוטיסט ומבינה את הקושי, אבל עם זאת אני חושבת, שזה שהחניך שלך כל כך שלילי זה הרי הבעיות שלו עם עצמו. ואם את מאמינה במה שאת עושה וחושבת שאת עושה את זה בצורה הכי טובה מבחינתך פשוט תמשיכי ותקבלי את הביקורת שלו בהבנה. תזכרי תמיד שהוא זה שצריך עזרה ובשביל זה את שם, גם בשביל לספוג את העלבון. זאת הדרך שלו להתבטא.

איריס25

New member
לעוגה ולכולם

עוגה שלום. בתור מי שחונכת מס' ילדים אוטיסטים, עבודה שהיא עבורי מאד לא מתגמלת כלכלית אך מאד מספקת מבחינה רגשית, החוויה שלי מהחונכות מאד שונה. אני מאוהבת בכל אחד מהילדים שאני חונכת, נהנית לתת להם כמעט בלי סוף כמו גם ממחוות התודה הקטנות והמרגשות מאד שלהם. ברור שזו עבודה מאד קשה שלא מתאימה לכל אחד, ולפעמים אנחנו לומדים שיעורים מאד חשובים על עצמנו דווקא על דרך השלילה ותוך גילוי הדברים שאנחנו לא אוהבים ולא מתחברים אליהם. בנוסף, רציתי להציע אפשרות נוספת לפירוש תגובתו של הילד - ממה שאני מבינה השאלון ניתן לילד על רקע הפרידה המתקרבת. במסגרת חונכות, פרידה מעלה בילדים (לא רק באוטיסטים) הרבה רגשות קשים ומורכבים, של נטישה, דחייה או בלבול. יתכן כי התגובה של הילד מכוונת לכך ובמקרה זה היא דווקא משקפת שאתה כן חשוב לו. אוטיסטים באופן מיוחד מתקשים להתמודד עם שינויים וכאן מדובר בשינוי משמעותי - מישהו שהוא התרגל אליו, שבא אליו בדבקות וגילה הרבה סבלנות ומעכשיו לא יבוא יותר. יכול להיות?

תגמול ו"עצבים מברזל"

שלום לעוגה ולכולם, אני רוצה לספר לכם סיפור שריגש אותי בנושא הזה של תגמול. כעת בני בן 3.5 ומדבר. לפני שבני אובחן, מגיל שנה וחצי עד שנתיים אני שמרתי עליו כל יום. היום שלי אז היה מאד מתיש ולא מתגמל. בבית בני לא התרכז בכלום, אז כדי לא להשתגע היינו עושים טיול בחוץ במסלול קבוע - לראות את מערבלי הבטון שחונים בשכונה. בני היה מצביע על הצינור של המערבל בטון ומצפה לסיפור: "מהצינור הזה יוצא עשן שחור כשהמערבל נוסע". אילו לא הייתי מספרת בדיוק במילים אלה הוא היה מתעצבן. היו עוד כמה סיפורים חזרתיים כאלה. כל הדרך הוא לא היה מסתכל עלי. הייתי סופרת לו גלגלים של משאיות, והוא היה מנפנף בידיים בהתלהבות. לימדתי אותו המון דברים כאשר עשינו את סיור המכוניות הקבוע: צבעים, גודל, מושגים כמו יותר גדול, יותר קטן. כל ניסיון שלי לעשות איתו דבר חדש, או לעניין אותו במשהו אחר לא הלך. כל הזמן דיברתי אליו, ולא היה לי מושג כמה מזה נקלט. היה לי ברור שאני עובדת מאד קשה והוא לא נעשה ילד יותר קל. השבוע הוא אמר לי: נכון שפעם את שמרת עלי כל יום? הופתעתי מזה שהוא זוכר את זה. הוא אמר לי: "אני לא אוהב לשחק עם הילדים בגן, אני יותר אוהב להיות איתך כל היום". הוא מאד אוהב את הגן שלו, כך שמה שברור כעת זה שהוא נהנה מהזמן הזה שהיה לא מתגמל מבחינתי. אני בתקופה הזאת לא ראיתי שום סימנים לאהבה או אמפטיה, אבל כנראה שהרגשות האלה קיימים. אני מאמינה שילד לא תקשורתי פשוט לא מסוגל להביע רגשות, אבל זה לא אומר שהם אינם קיימים. עוגה, האם אתה מקבל הדרכה מקצועית לגבי איך לעבוד עם ילד אוטיסט? הרבה פעמים כשלא מקבלים הדרכה מספיק טובה, השידוך נדון לכשלון, כי זאת משימה לא פשוטה. האם אתה רואה משהו חיובי בילד, או שיש בך רק רגשות של רחמים כלפיו? יתכן שהילד מרגיש את חוסר הסבלנות וחוסר הסיפוק שיש לך מהעבודה איתו. האם יש לך אפשרות לנהל איתו שיחה, שיכתוב לך את התשובות אם יותר נוח לו, כדי לברר איך אפשר לשפר את הפגישות? שרון

יפה שאלת../images/Emo35.gif

סיפורך נגע ללבי. א. יש לו המון רגשות חיוביים אותם הוא מתקשה לבטא. ב. קיבלתי הדרכה מהפסיכולוגית שלו, מהוריו ומחומר רב שטרחתי ללקט באינטרנט. ג. אני לא נוהג להפגין כלפי החניך רגשות של חוסר שביעות רצון. כאשר איני שבע רצון מהתנהגות שלילית שלו כלפי או כלפי חבריו אני פשוט אומר לו את זה בדרך הכי עדינה שאפשר. על בשרי למדתי שאם לא מתחכמים איתו ולא עושים מכבסת מלים, הוא פשוט "נחסם" ולא מוכן לשמוע. ד. עד שלא למדתי על מחלתו, הוא לפעמים התכתב איתי על הלוח. לא הייתי מוכן לקרוא, והודעתי לו חגיגית שאם יש לו משהו לומר לי, שיגיד לי בפה, ואני לא מתכוון לשבת שעה ולקרוא את כל מה שכותב לי. אני שמח שלאט לאט הוא תופס שבכתיבה זה לא ילך לו, וכדי לתקשר עם החבר'ה הוא חייב לדבר. בשאלון, אני נותן לו דרך בלתי אמצעית לכתוב את מה שהוא חושב, כי זו הדרך שהוא אוהב, ובה לכאורה מרגיש שמבטא עצמו הכי טוב.

../images/Emo4.gifחשבתי על כך

ולא הכי נראה לי. נראה לי שהוא די מדחיק את נושא הפרידה. נכון לעכשיו התרשמתי שהוא רוצה להיפרד בגלל שיש בחונכות צדדים שגורמים לו להפסיד לימודים. עם זאת, עדיין הוא לא הגיע בשאלון לחלק השאלות בנושא הפרידה הצפויה...

razgalili

New member
גם ילדים אוטיסטים יכולים

להיות אנטיפטיים, חסרי רגישות, וכפויי טובה. זה שאתה מטפל בילד אוטיסט לא משנה את העובדה שהוא בן אדם וכמו כל בן אדם הוא יכול להיות אנטיפט. ואם הוא היה ילד נורמלי שהיה שונא אותך אחרי כל מה שעשית, מה אז? ילדים בני שלוש עשרה אינם ידועים כמוכיר טובה גדולים. ילדים עם אספרגר מטבעה של ההפרעה, לא מבינים אותך, לכן לילד שבו טיפלת פשוט אין שום מושג מה עשית למענו. עוגה עוגה, לפנות לפורום של הורים אוטיסטים ולבקש מאיתנו שנגלה כלפיך סימפטיה, זה להבטיח שתהיה מתוסכל מראש. כולם פה יראו את הדברים מנקודת מבטו של הילד. אני מקבל את המילה שלך שעשית הרבה למען הילד, ושאכן מגיעה לך הכרת תודה על מאמציך, אבל המקום שבו אתה מחפש אותה היא לא נמצאת. הייתי יכול להיות מניאק ולצלול עכשיו לתוך ספקולציות איזה פגמי אישיות גרמו לך לעשות את זה. אני לא מניק ולא מגיע לך. עשית מאמצים ואתה מתוסכל ובצדק. אף אחד לא מעריך את מה שעשית. זה הטבע של עבודה עם ילדים אוטיסטים, הם לא מעריכים מה שעושים למענם. הם לא יוצרים איתנו קשר נורמלי, הם לא מבינים מה אנחנו רוצים ומה אנחנו מנסים להשיג. התרפיסטים שאני הכרתי כולם חשבו שהמקצוע הזה מאד שוחק. הוא דורש הרבה מאד. הדרך שהתרפיסטים הטובים שורדים זה באמצעות פרספקטיבה ומערכת של סיפוק עצמי - הם לא מחפשים אישור אצל ההורים או אצל הילדים, אלא בודקים לעצמם איפה הילד שהם מטפלים בו היה וכמה הוא התקדם ומקבלים סיפוק מההישג שהשיגו. בשם כל מי שעשית למענו - תודה על הכל.

ronisr

New member
תגובה ל-razgalili ולעוגה

ל- razgalili :יש לי חדשות בשבילך, ילדים אוטיסטים כן יודעים להעריך את מי שעושה בשבילם, ויודעים להפגין הרבה אהבה ורוך כלפי אלו שבאמת אוהבים אותם. ההבדל ביניהם, לבינינו ה"נורמאלים"... הוא שהם אמיתיים נטו , ולא יודעים להיות מזויפים ולעשות פוזות כמונו. ולעוגה: להבדיל ממה שאחרים ייעצו לך פה, אני הייתי מייעצת לך לכבד את הילד שאתה חונך, ולשם שינוי להקשיב לו ולשמוע בקולו. אם אינו מעוניין שתמשיך עמו, מדוע שלא תפנה את הדרך לחונך אחר שיתכן ויעשה עבודה יותר טובה ממך, ויהיה יותר רצויי ואהוב ממך? ברגע שקראתי את הדברים בתחילת השרשור שלך: "בא לי לחנוק את האוטיסט הזה" ... לא ממש חיבבתי אותך. כניראה שהילד שאתה חונך מרגיש אותך ולא ממש מת עלייך. הוא כניראה מאד רגיש וחכם.

razgalili

New member
בלי עצבים ../images/Emo151.gif

הי RONSIR. אנא אל באפך. אני ניסתי לחדד נקודה, לא להעליב אף אחד. אני אוהב את יותם באהבה עזה, ותמיד אהבתי אותו, אבל עד לפני חצי שנה יותם לא הראה לי בשום צורה שהוא אוהב אותי. הוא בצורה מאד ברורה לא היה מעונין בחברתי, לא סמך עלי, אך ורק על אמא. אני הקדשתי ומקדיש ליותם את כל זמני ומרצי, כולל שעות רבות ביום של נסיונות להתקרב אליו ולהתחבב עליו. בזמן האחרון יותם עבר תהליך ברור של התאהבות בי, אני עכשיו ההורה המועדף. לקח לי רק שלוש וחצי שנים. וראיתי את יותם עושה הרבה דברים כמניפולציה. ראיתי אותו מנשק תרפיסטיות כדי שלא יכריחו אותו לעבוד. בשבוע שעבר הוא אמר לתמי פעם ראשונה בחייו שהוא אוהב אותה, בצורה ברורה כדי לקבל ממתק. שמעתי וראיתי ילדים אחרים עושים דברים כאלה. במילים אחרות, ילדים אוטיסטים לא בהכרח יותר ישרים וישירים או פחות מניפולטיבים מילדים אחרים. להרבה ילדים בספקטרום אין את היכולות לרמות או לשקר, ולהרבה ילדים יש. יכול להיות שהתרפיסט "עוגה עוגה" פשוט לא בן אדם, חושב שהוא מלאך והילד פשוט מציב מולו מראה. יכול להיות באותה מידה שהוא מלאך והילד פשוט לא מבין מה התרפיסט נותן לו, ולא יודע להעריך את המאמצים שהוא משקיע. לפני שנים כשאני הייתי ילד קראו לאוטיסטים "ילדי פיות" ואמרו שהם ילדים נורא יפים שלא מדברים וחיים בעולם משלהם. ראיתי גם אוטיסטים מכוערים נורא וגם יפים. אי אפשר לשים את כל ילדינו בסל אחד. הם קודם כל ילדים, וכל אחד שונה. חלק מהם רגישים ואוהבים, חלק אנטיפטיים וכועסים.להגיד שהם כולם רגישים, זה כמו להגיד שהם כולם יפים. שום דבר בזה שילד אוטיסט לא הופך אותו לרגיש או לאוהב או ליפה. וגם תרפיסטים הם בני אדם.

ronisr

New member
ל- razgalili

שלום לך אבא של יותם, עכשיו כשתארת את הילדים שלנו כבי אדם... וללא תוית של "לא יודעים להעריך" ...וכדו', ממש הוקל לי. ומראש אני מתנצלת אם נשמעתי לא נימוסית כלפיך. התיאור שלך כיצד הפכת להורה האהוב נוגע ללב, ולא מותיר ספק כי אתה אוהב מאד את ילדך. לצערי כשקוראים את דבריו של "עוגה עוגה " לא מקבלים רושם של תרפיסט אוהב ומתוסכל, אלא של אדם חסר רגישות שמאד אינו קשוב ואינו מכבד את הילד אותו הוא חונך... כך לפחות הרושם שלי מהתוכן של הדברים וממה שעולה בין השורות (שזה דרך אגב לא פחות חשוב...). נכון שבדרך כלל עלינו להיזהר לא להיות שיפוטיים, אך דווקא כהורים לילדים המתקשים לתאר לנו את מה שהם מרגישים, עלינו להיזהר שבעתיים, כך שלא ייחשפו לאנשים שינם באים מתוך כוונות טהורות. אני מסכימה עמך שהרבה ילדים אוטיסטים הם מאד מניפולטיביים (דרך אגב זה מצביע עד כמה הם חכמים... (כדי להיות מניפולטיבי צריך לדעת לתכנן) אך לפחות ממה שאי רואה ולומדת אצל בתי וילדים אחרים שאני מכירה בספקטרום, כן קיבלתי את הרושם שהם מאד רגישים ויודעים להבחין מי אוהב אותם ומי לא, וזה דרך אגב לא עומד בסתירה לכך שהם גם מניפולטיבים. אני חושבת שאם ילד אספרגר או אוטיסט אומרים או אפילו רק משדרים לנו כי מטפל מסוים שנוא עליהם- הרי שצריך לכבד את הרגשתם ולפעול בהתאם, בדיוק כמו שהיינו מכבדים את הרגשתו של ילד רגיל שהיה מבקש להשתחרר מקשר שאינו רצויי עבורו.

קריאה בין השורות../images/Emo80.gif

זה חסרונן של מלים כתובות, שאינן מוסרות את התמונה המלאה. יפה תמונה מאלף מלים. אין לי ספק שלו היינו מכירים היינו מבינים טוב יותר איש את רעהו. ודאי כל הורה צריך לפקח בשבע עינייים על התרועעות זרים עם בנו. אין ספק שהייתי נוהג כן לו היו לי ילדים. לפעול ולעשות כמו שהחניך רוצה זו חולשה. צריך לחבר אותו למציאות, ולא לסייע לו להמשיך ולהתנתק ממנה. הכל בזהירות, ובהמון חכמה וטקט. לא ללחוץ יותר מדי ולא להרפות יותר מדי. הוא אולי בן 12, אבל יש לו התנהגות כמו של בן 7. לכן מי שבאמת דואג לו לוקח עליו אחריות, ולא נותן לו להתנהל מאליו.

חונך ולא חונק../images/Emo129.gif

אין זה נכון להיתפס להכללות. יש ילדים שיודעים להעריך, ויש שלא. יש אוטיסטים אמיתיים, ויש "שחקנים" שפעמים רבות מסתירים מה הם באמת חושבים על אחרים, ואיך זה שהם תמיד יוצאים בסדר. אני מכבד את החניך. אשר לשאר הטענות שהעלית, אפנה אותך לתגובותיי לאלו שקדמו לך.

למרות שקשה לי להצביע על ההבדל../images/Emo127.gif

יש לדעתי חילוק מהותי בין חולה אספרגר לסתם ילד שאחרי כל מה שעשית עבורו שונא אותך. אחת הבעיות היא שלאוטיסט אין אינטואיציה או טקט בסיסי, וזה מזה מעצבן. חוץ מזה, ילד רגיל כפוי טובה אתה יכול להכניס להגדרה של "מניאק" (סליחה על הביטוי), לתלות התנהגותו בחינוך קלוקל וכו', בעוד שאת האוטיסט אין שייך כלל לקטלג בכזו משבצת. רשמתי לפניי תודתך, אמשיך לעשות כמיטב יכולתי...

קלרה44

New member
עכשיו אני מסכימה עם ליזה שאתה סתם

סוחף אותנו ומחפש תשומת לב.אתה יודע את כל התיאוריה ועושה את עצמך תמים. כמה אני שמעתי שהחינוך שלי לא טוב עד שהילד אובחן.וכל הבעיות שהיו היו ספציםיות לאספרגר. יש לי שאלות: 1.מה אתה לומד? 2.איזה חינוך קלוקל קיבלת?. 3.האם יש בך איזשהי רגישות למישהו?

"עם נבר תתבר"../images/Emo132.gif

במענה לשאלותייך המתריסות: 1. מה אתה לומד? 1. הוראה. עשיתי מבחנים שנמשכו שבע שעות, ונמצאתי מתאים באופן מובהק לתחום זה. 2. איזה חינוך קלוקל קיבלת? 2. שלא להתאפק ולענות גם למי שמחרף. 3. האם יש בך איזושהי רגישות למישהו? 3. כן, אפילו רגישות כלפייך, שלא להותיר שאלותייך פתוחות בלא מענה.

קלרה44

New member
הודעה מאוד מרגיזה ממבט ראשון אבל

ממבט שני זה הבעת תסכול. באמת מענין לשמוע לפעמים את הצד של החונכים ולא רק של ההורים.ומה שיש לי להגיד זה: 1.כמה הערכה אפשר לקבל מבנים 'רגילים' בני 13 בסגנון 'אני מעריך את ההשקעה שלך'.בדרך כלל בנות בגיל הזה מביעות יותר רגשות. 2.צריך לדעת על איזה שאלות בדיוק הילד ענה.אם זה שאלות כלליות מדי יכול להיות שהוא לא הצליח לבטא כל מה שרצה.ואולי עצם זה שהוא מבטא סירוב זו איזשהיא התקדמות.אולי זו פעם ראשונה שהוא יוצא נגד סמכות.וגם בשביל לברר את זה צריך לשאול שאלות מאוד מפורטות.לשאלה מסוג למה אתה לא מעריך אותי או למה אתה לא אוהב אותי הוא כנראה לא יענה.ואולי כל התשובות שלו היו תגובה למצב לחץ. 3.דוגמא לחוסר הבנה שהיתה לי עם הבן שלי כשהיה בן 13 ועוד לא ידעתי על אספרגר.אמרתי משהו בסגנון 'בגיל 18 יהיו לך זכויות ובינתיים אתה קטין'. הוא התרגז ונעלב וצעק שאני לא אעיז לקרוא לו קטין כי הוא לא פושע.התברר שהוא חשב שקטין זה פושע.כי הוא קורא את כל עמודי החדשות בעתון וכל יום יש כמה ידיעות שקטין בן 17 גנב או קטין בן 16 דקר וכו'.ואז על סמך העתון הוא החליט שקטין זה פושע ואם אמא שלו קוראת לו קטין סימן שהיא חושבת שהוא פושע. 4.הורים יודעים שהם לא יקבלו הערכה מהילדים בסגנון שההורים רוצים אז אולי כדאי גם לחונכים להתרגל לרעיון הזה.לדעתי מספיק אם אתה מקבל את ההערכה מההורים.גם בעבודות אחרות משקיעים ולא תמיד מקבלים הערכה.

אני מקפיד לשאול באופן מפורט../images/Emo63.gif

באופיי אני קצת "פסיכולוג". אחד הדברים שאני מתקשה מאוד להסביר לו הוא שכשאני צוחק איתו, אני לא צוחק עליו. זה 'ברוך' רציני. קשה לו להבחין בין השניים.

dorit11111

New member
אני בהלם.

איזה מילות תודה?איזה אהבה?איזה סבל הוא גורם לך?ואתה לא אמור להנות מעבודה?לחנוק אותו? מסכן הילד.

למעלה