יש לי חידה

קסמאישי

New member
יש לי חידה

בעצם יש לי שאלה. יש כלל בפיזיקה שא``א להוכיח תנועה מוחלטת של חפץ אלא תנועה זה דבר יחסי (כלומר כשחפץ אחד מתרחק מהשני שני החפצים בעצם בתנועה שוה. ואם היה רק חפץ אחד ביקום לא היה שייך תנועה כי לא היה למה לייחס אותו) ולפי תורת היחסות הפרטית של איינשטיין כשחפץ נע במהירות גבוה הוא מתקצר המסה שלו גדלה והזמן שלו מועט אבל מי שנמצא בתנועה כזאת לא ירגיש רק צופה מהצד יוכל לראות את ההבדל במסה ובאורך. עשו ניסוי עם שעונים אטומיים (השעונים הכי מדוייקים) אחד נשאר במקום והשני הטיסו במהירות גבוה והשעון שהיה במטוס פיגר. אז השאלה שיש פה הוכחה שיש תנועה של גוף א` לעומת הגוף השני שהרי באחד מהם הזמן עבר יותר לאט.

קסמאישי

New member
בקיצור

יש הוכחות שכשדבר זז ומתרחק מחפץ אחר בעצם שניהם זזו באותה מידה לעומת זאת כשחפץ זז מהר הוכיחו שהזמן זז לאט זאת אומרת שהוא זז יותר מהחפץ השני

תנועה יחסית

אין פירושה בהכרח ששני חפצים בתנועה זזים במהירות שווה. פירוש: כשאתה כעצם צופה בשני חפצים בתנועה, האחד במהירות גבוהה (יחסית לשני) והשני במהירות נמוכה (יחסית לראשון), אתה מסיק שהראשון מהיר מהשני. במילים אחרות: לא תמיד תנועה של חפץ פירושה תנועה שוה של הצופה ושל הנצפה. יש מציאות (וכל המציאות כזאת) שחפץ אחד בתנועה מהירה יחסית לשני, ואת זה ניתן לקבוע כשאובייקט שלישי הוא הצופה.

קסמאישי

New member
ברור זאת תורת היחסות הפרטית

לפי איינשטיין גם גוף שלישי א` יכול תיאורטית לראות אחרת מצופה אחר

קסמאישי

New member
סליחה לא הגדרתי טוב

גוף שלישי זה לא בהכרח ראיה יכול להיות שהוא רואה אחרת מגוף שלישי אחר זאת אומרת שהיחס של תנועה הוא שונה יחסית לכל חפץ באופן פרטי אם שתי חפצים נעים לאותו כיוון אז מבחינת החפץ המהיר החפץ האיטי זז לכיוון השני משא``כ כלפי גוף שלישי (מבולבלים אני גם כן /tapuzforum/images/emo8.gif)

אז מה החידה?

אם הבנתי אותך נכון, שהבנת אותי נכון, אז יש אפשרות לקבוע מהירות גבוהה של אובייקט אחד (X) יחסית לאובייקט שני (V), ממילא חלים על X הכללים של תורת היחסות הפרטית, שהזמן אצל ‎ Xאיטי יחסית ל V. אגב, אם תוסיף סימני פיסוק יהיה יותר קל להבין אותך.

קסמאישי

New member
זה לא בדיוק איך שהבנתי

מה שאני הבנתי שלצופה מהצד זה מתייחס אחרת מאשר היחס של גוף אחד שנע לעומת השני שנע. ויוצא שחפץ שזז, זז מרחק שונה לעומת כל חפץ. וכל חפץ וחפץ שהוא התרחק ממנו, אותו מרחק שהוא זז והתרחק גם החפצים האלה זזו את אותו מרחק (זאת אומרת חצי חצי). וכאן כששעון אחד התרחק מהשעון השני מוכח שאחד זז יותר, שהרי עבר עליו פחות זמן שזה קורה כתוצאה מתנועה מהירה. בעניין הפיסוק אני אשתדל

קסמאישי

New member
המשך

תנועה זה דבר יחסי. כלומר חפץ שזז במהירות קבועה זה מצב סטטי, אין תנועה מוחלטת. כל התנועה נובעת מהיחס, אז היחס שוה לשתי החפצים שאנחנו משוים. אז לכאורא שנייהם זזו באותה מידה.

אז לא הבנו זה את זה.

תסביר לי בבקשה. בא נניח שיש שלוש אובייקטים. אובייקט 1 רואה את 2 ו 3 מתרחקים ממנו. 2 במהירות של 20 קמ``ש ו3 במהירות של 40 קמ``ש. אם נניח שהתנועה של חפץ היא יחסית ובעצם שני החפצים נעים במהירות שווה, יוצא שאובייקט 1 מתרחק מ2 במהירות של 10 קמ``ש ומאובייקט 3 במהירות של 20 קמ``ש. אם אתה איתי, נמשיך לשלב הבא. יוצא שההפרש בין המהירות של 2 לבין של 3 הוא 10 קמ``ש. אם כן, כיצד נסביר מקרה שאחרי שעה היה ביניהם מרחק של 20 קילומטר? בהכרח, שאובייקט 1 היה נייח ביחס אליהם, וההפרש במהירות שביניהם היה באמת 20 קמ``ש. יש מבין?

קסמאישי

New member
אז ככה

מה שאתה אומר יכול להיות נכון, שההתייחסות הנכונה היא של זה שעומד. מכניקת ניוטון מבוססת על זה שאין הבדל פיזי בין חפץ שנע במהירות קבועה (כמו כדור הארץ) לבין חפץ שעומד. אז כל מדידה של תנועה היא ביחס לגופים אחרים. ממילא יוצא שאפשר לטעון שהנקודת מבט של הצופה השלישי מוטעית ובעצם הוא זה שבתנועה. אתה צודק שיכול להיות שיש גוף שעומד ויחסית אליו נמדוד את התנועה אבל לפי ניוטון א``א להוכיח את זה בניסוי פיזיקלי. אבל הייתה לי הוכחה שאפשר להוכיח שיש גוף אחד שנע יותר מאשר הגוף השני. אבל זה סתם טעות להכנס לשאלה הזאת, כי בעצם איינשטיין הוכיח שניוטון טעה. מה שמשתמשים במכניקת ניוטון זה בגלל שהוא כמעט מדוייק אז אין משמעות במהירויות נמוכות. במהירויות גבוהות זה משמעותי שלפי תורת הייחסות של איינשטיין כל גוף נע במהירות קבועה יחסית לזמן (הפרטי) שלו, שזה מחייב שחפץ שנע מתקצר, המסה עולה והזמן מאט. לפני כן היו לי כמה טעויות

אני מגייס את כל כשרוני הדל

להבין מה שאתה אומר, אבל כנראה הכשרון שלי דל מדי. ואם הייתי בקי ומבין בתורתם של ניוטון ואיינשטיין אולי הייתי מבין. שבת שלום.

למעלה