galiza, אני רואה שאף אחד לא ענה, אז
הנה מה שאני יודע: קודם כל חשוב לזכור שהסתברות של אירוע היא בגדול: הרצוי לחלק למצוי. לדוגמא בהטלת קוביה, ההסתברות לקבל את המספר 3 הוא 1 (אפשרות אחת רצויה) לחלק ל- 6 (שש אפשרויות מצויות) ולכן 1/6. חשוב להבין שאם ההסתברות לקבלת המספר 3 בקוביה היא 1/6, אז ההסתברות שלא יצא 3 בקובייה היא 5/6. לגבי הכללים, כעיקרון כל החומר בהסתברות מסתמך על שניים-שלושה כללים עיקריים: 1. הסתברות "וגם": אם מדובר על ההסתברות שאירוע אחד יקרה וגם האירוע השני יקרה אז מכפילים את ההסתברויות (לדוגמא ההסתברות שירד גשם היא רבע וההסתברות שמשה יבוא היא שליש, אז ההסתברות שגם ירד גשם וגם משה יבוא היא 1/12). 2. הסתברות "או": אם מדובר על ההסתברות שאירוע אחד יקרה או (דגש על או) אירוע אחר יקרה, מחברים את ההסתברויות (כשמדובר על שתי הסתברויות מאותו שלם)- לדוגמא, אם ההסתברות לזכות בתחרות באוטו היא חצי וההסתברות לזכות בחופשה היא רבע, אז ההסתברות לזכות באוטו או בחופשה היא 1/4 + 1/2 שזה 3/4. חשוב לשים לב, שלפעמים צריך לשלב את ההסתברות של "או" עם ההסתברות של "וגם", לדוגמא (שאלה מתוך ספר שיש לי של "תיכון תל אביב"): בשקית אטומה 5 גולות צהובות ו-6 גולות ירוקות. אם מוציאים 2 גולות אחת אחרי השניה (בלי להחזירן), מהו הסיכוי לקבל שתים שצבען זהה?- בשאלה זו צריך למצוא מה הסיכוי להוציא גולה ראשונה ירוקה וגם גולה שנייה ירוקה, ולזה להוסיף (ועוד) את ההסתברות להוציא גולה ראשונה צהובה וגם גולה שנייה צהובה (כיוון שזה או האפשרות הראשונה שתצא- שתי גולות ירוקות, או האפשרות השנייה שתצא- שתי גולות צהובות, אבל בתוך כל אפשרות זה קשר של גם ירוקה בראשונה וגם ירוקה בשנייה וכו'). 3. מעבר לזה, יש את העיקרון של השאלות בהן שואלים לגבי ההסתברות ללפחות בן אחד במשפחה בת 4 ילדים וכו'. ואז צריך לבדוק מה ההסתברות שכל הילדים הן בנות (שזה 1/2 לכל ילד ברביעית= 1/16) ואת התוצאה הזו להחסיר מהשלם שהוא 1, כלומר התוצאה בשאלה זו היא 15/16. יש גם שאלות שמדברות על המקרה הכי גרוע שיכול לקרות, לדוגמא, אם יש 4 כדורים אדומים ו- 3 צהובים, ושואלים אותנו כמה צריך להוציא כדי לדעת שיש לנו בוודאות 2 צהובים (בלי להסתכל כשמוציאים), אז התשובה היא 6, כיוון שמניחים את המקרה הגרוע שהוצאנו את כל האדומים (4) ואז נשאר להוציא עוד 2 צהובים. זהו בגדול, אני חושב שזה די מכסה את העקרונות של ההסתברות, אבל אם תרצי תשאלי ואני אנסה לפתור (ובטח גם כל האחרים, למרות שכאן אנשים קצת התעצלו) בהצלחה