תגובה
שלום לכולם,
אני מבקש להתייחס לפן הבריאותי בלבד.
ראשית, אני חולק על העמדה של השפית ציונה מלמן לפיה תזונה הכוללת מזון מן החי (כולל בשר, עופות ודגים, וכן ביצים וחלב ומוצריו) היא איננה בריאה.
אני סבור שכל תזונה - טבעונית, צמחונית או של אוכלי כל - יכולה להיות בריאה מאד, הכל בהתאם למרכיבי המזון הכלולים בה, בכמויות בהן מדובר ובאיזון בין המרכיבים השונים.
אם לצורך הדיון אאמץ את העמדה של השפית מלמן, ואצא מתוך הנחה שהתפיסה הבריאותית שלה נכונה - אז העמדה שלי היא כמתואר להלן.
לעניות דעתי, אדם בריא יכול לאכול לעתים רחוקות מזון שאינו בריא במיוחד, כאשר ההשפעה השלילית של הדבר על בריאותו תהיה קלושה או אפסית (וזה לא חייב להיות מוצר לא טבעוני).
אם ניקח לדוגמא מרגרינה, או בייגלה (שיש בו שומן צמחי מוקשה) או חטיפים מלוחים רוויי שמן, או עוגיות ועוגות שיש בהן כמויות גדולות של שומן צמחי מוקשה - כל אלה מוצרי מזון שבוודאות אינם בריאים. העניין הוא שלדעתי, אם אני אוכל 50 גרם בייגלה אחת לחודש, או פיסת עוגת קרם (על בסיס מרגרינה) אחת לחודשיים, לא ייגרם נזק כלשהו לבריאותי או שמדובר בנזק ממש אפסי שאפילו ההצטברות שלו לאורך שנים היא כנראה אפסית.
השאלה כמובן היא באלו כמויות מדובר ובאיזו תדירות.
אם במשך 5 ימים אני אהיה "ילד טוב", אבל בכל סוף שבוע אני אחגוג על כמויות משמעותיות של שומנים צמחיים מוקשים - סביר להניח שאני אצליח לגרום לעצמי נזק בריאותי כזה או אחר - והשאלה היא אם המזון הזה שווה את ה"מחיר" הבריאותי.
נראה לי שאם הייתי מחזיק בעמדה הבריאותית של השפית מלמן - לא הייתי אוכל באופן קבוע מאכלים בשריים או כוללי ביצים ומוצרי חלב במשך כל סוף שבוע, אלא שומר את ה"חגיגות" האלה לאירועים מאד מיוחדים, לא יותר מ-3-4 פעמים בשנה.
בברכה,
אורי.