"יש דברים נסתרים..."

doroni10

New member
"יש דברים נסתרים..."

נעלמתי לכם בזמן האחרון- וזה בעיקר משום שאני ממשיך לכתוב את התיזה שלי והרבה זמן אין לי לדברים אחרים. אבל בכל זאת, שלא עקב לחץ פיזי מתון
, הנה פתיחה לסידרת הסברים קצרים אשר אשרשר כאן מדי פעם על מה שעלול להסתתר מתחת לעיניים... נתחיל בסימני זירחרור (Phosphor)- סימנים אלו מוטבעים כיום על בולים ומעטפות בכל העולם, והם משמשים את המכשור החדיש בראשויות הדאר השונות בעולם בתהליך העברת המכתבים ליעדם וכן כהגנה לעיתים על הבולים מפני זיוף. בעבר נעשתה הגנה זו בעיקר על-ידי סימני מים, בהם אדון באחד השירשורים הבאים (או בכמה מהם..). בארץ החלו להשתמש בסימוני זירחרור על בולים בסידרת "נופי ארצנו" אשר יצאה החל מראשית שנות השבעים ועד 1980. סימנים אלו יכולים לעיתים להראות בעין חשופה, אם כי רצוי לראותם בעיקר על-ידי שימוש במנורה אולטרה סגולה מיוחדת. כמובן יש להזהר בשמוש במנורות שכאלו שכן חשיפת יתר לאור אולטרא סגול יכולה לגרום לסרטן עור, ולעיוורון- ולכן אין להסתכל אל הנורה ישירות וכן יש להרחיק כמה שאפשר את האור מחלקי עור חשופים. יש לציין שלא כל אורך גל מתאים לכל סימן זירחור, אולם אורכי גל קצרים בערך של 256 ננומטר הם אלו אשר בעזרתם ניתן לזהות זירחרור ישראלי, ארה"ב, וגב רוב הבולים הבריטיים (כמו גם מספר לא קטן של מדינות אחרות). התמונה המצורפת היא בול ישראלי חדש יחסית מסידרת "אתרים היסטוריים בישראל", סידרה אשר יצאה בין השנים 2000 ל 2001. הבול הספציפי, סימנו בקטלוג Bale הוא 1365, והוא מציג את מצפה רביבים אשר בנגב. בתמונה המצורפת מוצג בחלקו העליון הבול כפי שהוא נראה ללא מכשירי עזר, ובחלקו התחתון של הצילום אותו הבול בחשיפה לאור אולטרה סגול. כאן ניתן לראות 2 פסי זירחרור משני קצוות הבול. כמובן שאת הפסים הללו קשה לראות ללא אמצעי עזר- והם יכולים היו להשאר לנצח נסתרים...

doroni10

New member
כמובן- וגם באוספך בטוחני ../images/Emo13.gif

לא מדובר בתשנית יקרה או בלתי ידועה- זהו הבול כפי שאמור להיות.

תמיר1991

New member
טוב לדעת!!!

תוכל להביא את המכונה העל סגולה למפגש הבא, אם וכאשר תגיע? הייתי ממש ממש שמח לראות במו עיני! תמיר.

doroni10

New member
כמובן שתשניות קימות גם כאן..

תשניות קיימות גם בזירחורים, ולכן יש להתייחס לכל תשנית שכזו כבול שונה. על טעויות בסימון הזירחרור אדבר בשירשור אחר, אולם כאן אני מביא דוגמא לתשנית קיימת אשר איננה מדווחת (בינתיים) למרות שהתפוצה רבה יחסית. התמונה המצורפת מציגה את בול "היקינטון" המוכר לכולנו, בול אשר הופיע במגוון הדפסות, חלקן עם נקבוב רגיל, חלקן עם נקבוב בעל חרירור אליפטי בקצוות העליונים והתחתונים, וחלקם כבולים דביקים. בניגוד לסימון הזירחרור כפי שהוצג בחלק הראשון של השירשור, בולי היקינטון הודפסו על נייר ספוג!! בחומר זרחני כך שכולו זורח. אולם כפי שניתן לראות בצמד הבולים המצורף (שסימנם בקטלוג Bale הוא 1308A) לא כל הזירחורים זהים. גם כאן החלק העליון מציג 2 בולים ללא עזרת מכשיר UV- שניהם ניראים זהים באופן זה. אולם כאשר מפעילים את מנורת האולטרה סגול, ניתן לראות שהאחד כולו מזורחרר, ואילו השמאלי רק הבול מזורחרר ואילו השובל ללא חומר זרחני בנייר. למרבה הפלא, למרות שבולים אלו יצאו בשנת 1998, תשנית זו, אשר נפוצה כפי הידוע לי בשתי צורותיה, לא מופיעה בקטלוג Bale... אולי במהדורה הבאה
דורון,

תמיר1991

New member
דורון - בולי היקינטון יצאו

ב- 1.2.99
מה שכן, אתה בטוח שכל בול כזה הוא שונה מבחינת האספנים? עכשיו בוודאי ירון יתחיל אוסף חדש!!!
תמיר.

doroni10

New member
תמיר תתפלא אבל...

בולי היקינטון הראשונים יצאו ב 21.12.1998 (ניקבוב מלא ללא ניקבוב סגלגל), הבול עם הניקבוב הסגלגל (המוצגים בתמונה הנ"ל) אכן יצאו ב 1999. מעבר לכך במהלך שנת 2002 יצאו לשוק גם בולים ללא זירחרור כלל!! ראשות הדאר, לא הוציאה מעולם אישור על הדפסתם.. לפחות כפי הידוע על פי קטלוג Bale. וכן, מדובר בבולים שונים, אשר לעיתים הבדל גדול בין תשניות מבחינת מחירם. כיום חלק גדל והולך של אספנים בכל העולם הולך ומצטרף לקביעה שזירחרור הוא חלק מהבול ולכן תשנית בו היא אכן תשנית אשר רצוי לאוספה, ולכן כמות המנורות האולטרה סגולות המתאימות הנמכרות בעולם- עולה בהתמדה. דורון,

תמיר1991

New member
רק שניה...

אז למה כתוב לי בעלון השירות הבולאי שהבול הונפק ב1.2.99? זה תמוה, לא? תמיר.

doroni10

New member
כפי שהסברתי- חלק תמוה יש בבולים אלו

שכן חלקם הודפסו על נייר לא מזורחרר - והודעה על כך משום מה, כפי הידוע לי, לא הוצאה על ידי רשות הדאר...

תמיר1991

New member
ובכן - אני חושב שאני אעביר אותם

יותר קדימה באוסף בולי ישראל שלי, שמסודר עפ"י סדר כרונולוגי. תודה רבה על המידע! תמיר.

למעלה