יש גבעת-עדים בקהל???

יש גבעת-עדים בקהל???

שתי שאלות למי שמבין בנושאי גבעת עדה: כזכור לכם בפרק הקודם נטשתי אתכם כשאני קורא את יומני משה שרת באמצע שנת 1936. באמצע שנת 1937 מוזכרת חטיפתם של שלושה נערים-רועים יהודים מגבעת עדה והמאמצים להחזירם. מדי כמה ימים יש איזכור של ההתפתחויות בפרשה ביומן אבל איפשהו ברבע האחרון של 37 הפרשה נעלמת בלי שמוסבר איך זה נגמר. אני עומד עכשיו באמצע שנת 1938 ולא נראה לי שבשנה הזו, שבה שרת היה רוב הזמן בלונדון בעדויות לפני ועדות שונות, יוזכר פתרון התעלומה. מי יודע מה נסגר עם זה? שאלה שניה: באנציקלופדיה YNET כתוב שגבעת עדה הוקמה על אדמות שנקנו בשנת 1900 ע"י פיק"א, והרי פיקא הוקמה ב1924. מה אני מפספס כאן?

בוא נרים אותך קצת למעלה.

סתם סקרנות. מה עשית בשביל לקבל את העונש הזה? אם כואב מדי להיזכר, אל תטרח. אני אבין.

תשמע, זה חומר טוב!

זה לא עונש. זה כתוב בשפה קולחת, לא לשון ההשכלה. הרבה דברים שנשארו מחוררים מתקופת בית הספר, כי אי אפשר להיכנס להכל, נתבהרו. כל מיני ספרים לבנים, התפתחות המאורעות וכו'. יש דברים שלימדו אותנו והם פשוט לא נכונים. וגם יש לו חוש הומור מדי פעם וכו', בס"ה 4 כרכים עבים גמעתי בחודש. ואם כבר מדברים: בשני מקרים הוא מזכיר ענייני לבוש של בן צבי. פעם אחת בזמן פרידה מהנציב ווקופ, הוא היה צריך להתחנן אליו שישיג כובע. לפני פתיחת ועידת השולחן העגול בלונדון הוא גם עושה לו מסדר לבוש ומשיג לו עניבה. מה העניין עם הגרדרובה של בן-צבי? הוא היה ידוע כרשלן בעניינים האלה?

תציץ להלן, תראה אם זו תשובה מספקת.

האיש כשהוא לבוש. האמת אין לי מושג. מה שאני כן יודע הוא שהאדון שרת, נוסף להיותו איש דעת, מתון ושקול, היה גם, איך לומר, קצת אנאנלי בהקפדותיו. כנראה שגם בהקפדות הלבוש שלו.

זה באמת הוא???

לא נראה לי. והאמת שאני לא חושב שצריך להיות אנאלי בשביל לדרוש שנציגי הישוב לועידת השולן העגול יבואו עם עניבה ולא כאילו עכשיו הם חזרו מהרפת.

גרמת לכך שאתפנה לקרוא עכשיו את

הכתבה. והנה א פרופו הסיפור המרתק (זה בשביל שגם אתם תקראו) על אוסף גודלמן: בשדרה עלומה בתל אביב, שהבן של נעמי שמר הכניס אותה לשיר שלו, גרו שתי קרובות לבית סוסקין, צלמה הראשון של תל-אביב. עם מות האחת עלו היורשים הבוידעמה והשליכו לפאתי השדרה, ליד פחי האשפה, מכל הבא ליד. באותו בניין גר גם הצלם הוותיק שלמה ארד (כך אני זוכר אותו: ארד). הוא לא התעצל, נבר בתל וגילה אוצר מושלך. ערימת נגטיבי זכוכית מקוריים של סוסקין, ועוד כהנה וכהנה מיני תרגימא. בקיצור, נהיה מזה תערוכה גדולה ומכובדת אותה אצר המוצאה הישר. מעניין אם התערוכה של גודלמן, אותה אצר לפי הכתבה ב"הארץ" שלמה ערד, מתייחסת לאותו שלמה המוצאה.

למעלה