יש את

tapuztapuz6

New member
יש את

שלום.
האם יש במקורות "יש לי+שם של מישהו"? היום מוסיפים "את" אבל זה נחשב לא נכון ובלי "את" זה נשמע מוזר. ב"היא יושבה לחלון" ביאליק כתב "רחלה לי היא" ובתנ"ך מצאתי "ה' לי, לא אירא". בלי יש זה נשמע מליצי מדי. בכל מקרה, היום אי אפשר לומר "יש לי+שם" בלי "את" כי זה לא מקובל ונשמע מוזר, לכן לא אשתמש במשפטים כאלה ואעדיף להימנע מהם, אבל אני סקרן לדעת אם הם קיימים.
במקום "היה לי אותך" אני חושב שצריך לומר "היית לי". האם אני צודק? הבעיה היא שאין ממש בעלות במשפט הזה. יש חלופות?

האם הפסוק "יש ה' במקום הזה" מוכיח שלא אמורים להכניס "את" במשפטי יש+שם של מישהו?
במקום המשפטים "יש לך אותי" "יש לי אותך"- האם מופיעים במקורות הביטויים "יש לך אני" יש לי את at" או שפשוט אמרו רק "אני לך" "את לי"? מצאתי בתנך את הפסוק "אני לדודי ודודי לי" שאני חושב שמקביל ל"יש לו אותי" המודרני אבל אני רוצה לדעת אם מופיעים ביטויים עם יש.
ואיך הבלשנים מסבירים את "יש לי את" בתנ"ך? "את שני הגוים ואת שתי הארצות לי תהיינה" והפסוק המפורסם יותר "ואיש את קדשיו לו יהיו".
אני מצטער, שאלתי די הרבה אבל פשוט לא מצאתי הרבה מידע על הנושא.
תודה.

tapuztapuz6

New member
שאלה נוספת

ראיתי בויקיפדיה את הערך "כיבוש ירושלים בידי דוד". לפי אתר האקדמיה "בידי" מומלץ רק למשהו שנעשה בידיים ועל ידי פירושו באמצעות. אז איך אפשר לשנות את המשפט?

לשתי השאלות:

הייתי ממליץ להתעלם מהמלצות ותיקונים כאלה.
אלה המלצות שמבוססות על טעם אישי, ועל בחירה סלקטיבית לא עקבית היכן להיצמד למקורות הקדומים והיכן לא (ואיך להיצמד).

• לגבי יש. במקורות "יש" או "אין" מופיעים מעט מאוד עם שם עצם מיודע. אז קשה להסיק מסקנות כיצד ינהג בעברית שלנו שבה אנו מרבים להשתמש ב"יש" עם שם עצם מיודע, מי שמאמץ גישה של צמידות מסוימת לעברית של המקורות (ודווקא שם אפשר למצוא "ואיש את קדשיו לו יהיו"). "התמשאות" של מה שהיית מצפה למצוא כנושא נפוצה במקורות: "ביום הִגָּמֵל את יצחק", "ולא יִקָּרֵא את שמך אברם" ורבים אחרים (כך שגם אפשר שאין בכך סטייה מדרך העברית הקדומה. וייתכן שמי שנמנע מכך דווקא הוא הסוטה מדרכה של העברית).
  • "כיבוש ירושלים בידי דוד" זה בסדר לדעתי. דוד עצמו שאל: "האעלה אל פלשתים התתנם בידי".

בחשכת הלילה

Active member
"יש אֶת" מופיע בתנך במובן של "יש עִם".

"יש לו אותי" זה לא "מודרני", אלא אנגלית.

למעלה