ישראלים בברלין

sim lev

New member
ישראלים בברלין

שלום האם יש כאן ישראלים שעברו לגור בברלין? בעלי במקור מברלין ואנחנו שוקלים לעבור לשם בקרוב,ביחד עם 2 ילדינו. מעוניינת לשמוע פרטים על המגורים בברלין מניסיונכם,טיפים,יתרונות,חסרונות.... תודה מראש...

אני חיה עם משפחה בברלין

אבל לא עברתי לפה עם המשפחה, אז אין לי טיפים טובים לגבי עזיבת הארץ (מה לוקחים איתכם,מה משאירים, איך מכינים את הילדים - מעבר לזה שההגיון אומר להרגיל אותם לדבר ולהבין גרמנית). לגבי השאלות האחרות שלך - זה די עמום, מה את בדיוק רוצה. פרטי יותר ואני אשמח - במגבלות הזמן שלי - לענות לך. זאת עיר נהדרת לגור בה (ואגב עם המון דברים לילדים לעשות, להתפתח), אבל זאת גם עיר קשה לגור בה: - הרבה אנשים מוכשרים, משכילים, שרוצים לגור בה ומוכנים לעסוק בכל דבר (לדוגמה: המנקה שלי היא דוקטורנטית להיסטוריה מבריטניה).רמת השכר גם במקצועות "אמיתיים"(כלומר, לא עבודות מזדמנות) היא בד"כ נמוכה ממה שתקבלי עבור אותה עבודה במינכן או בפרנקפורט; אבל בערים הנ"ל תשלמי הרבה-הרבה יותר שכ"ד וכו' - יוקר המחייה משתקף ברמת השכר ולהיפך. - עיר ענייה (יחסית לערים גדולות מקבילות במערב ומרכז אירופה) וחסרת בסיס תעשייתי כבד, ולמרות הבאז שהולך בזמן האחרון, גם אין פה ממש "עמק סיליקון" אירופי (אם כי יש יותר ויותר חברות הייטק וסטארטאפים בברלין לאחרונה) - מזג אוויר קר מאוד בחורף (ינואר - פברואר בד"כ "טובעים" בשלג, אבל בשביל הפרופורציות - עכשיו דצמבר שנחשב למתון יחסית, כלומר לא קר יחסית לשנים האחרונות, והטמפרטורות בחוץ כ-5 מעלות). - ראש מרובע גרמני במקומות עבודה, בבירוקרטיה, וכו'. דבר לעיתים מייאש מאוד (מכירה אנשים שרק בגלל זה החליטו לעזוב): למשל קו"ח מוגשות בפורמט מסוים, ומי שחורג מן הפורמט (ולו בגלל העובדה שבישראל למשל לא נהוג לתת מכתבי הערכה אחרי כל מקום עבודה, משהו שנפוץ בגרמניה) יש לו בעייה; לפעמים הרגשה של עולם שלישי מבחינת הנהלים - תקראי את הסיפור הקפקאי הזה של מישהי שעברה עכשיו לברלין על הניסיון שלה להתקין אפשרות לבנקאות אלקטרונית - http://lirazaxelrad.wordpress.com/2011/11/27/im-new-to-this-place/ . וזאת עוד מישהי שיחסית הייתה לה "נחיתה רכה" - היא עשה רילוקיישן והחברה שבה היא עובדת דאגה לכל מיני עניינים כמו דירה וכו'. אני בכוונה הדגשתי את ארבע הנקודות הללו. לא הייתי גרה בברלין אם לא היה לי טוב פה,אבל מעבר זה לא קל - לא כשעושים אותו סולו, לא כזוג, אבל בטח לא כמשפחה, וצריך להיות מוכן לכל הבעיות. שיהיה בהצלחה.

sim lev

New member
היי תודה על התגובה...

האמת היא שכל פיסת מידע תעזור.... המעבר המתוכנן לברלין הוא מחוסר ברירה מבחינתי,בעיקר בגלל שלבעלי (שנולד בברלין ועלה לישראל לפני 5 שנים) נמאס מישראל והוא ממש סובל פה. לשנינו יש מקצועות מסודרים ומציאת עבודה תהיה מיידית לבעלי,אני צריכה "רק" ללמוד את השפה ואז למצוא עבודה במקצוע שלי. מה שממש מטריד אותי זה עניין ההשתלבות בין הגרמנים-כזרה,כיהודיה,כישראלית. האם יש רשת תמיכה לישראלים שעוברים לברלין, איזושהי דרך לעשות "נחיתה קלה",ליצור קשר עם ישראליים שעברו את אותו התהליך. האם העובדה שמדובר בעיר יחסית ענייה בעצם אומרת שתנאיי המחייה בברלין דומים לאילו שבישראל? ועד כמה קל יותר לגדל ילדים בברלין לעומת ישראל? כלכלית,סוציאלית תודה !!

כמה תשובות

קודם כל, למה את בטוחה שיהיה לך קל למצוא עבודה במקצוע שלך? את מהנדסת/מתכנתת? לדעתי בכל מקצוע אחר (אולי חוץ ממלונאות) יקח לך זמן שיכירו לך בתעודות (גם באופן פורמלי, ואפילו יותר זמן לשכנע כל מיני מרובעי כ"א בכישורים שלך); להכיר את המשק הגרמני וכו'. יש קבוצת פייסבוק של ישראלים בברלין, ויש שם תמיד המון אנשים ששמחים לחלק מהידע שלהם (וגם סתם שטויות, כנהוג בכל מקום שיש בו הרבה אנשים...). יש את האתר של אילן וייס: http://www.israelisinberlin.de/ אילן וייס עצמו הוא סוכן ביטוח ברלינאי ששמח תמיד לסייע (כמובן שיש איזשהו אלמנט "שיווקי" פה - כשחיפשתי סוכן ביטוח הוא היה הכתובת הראשונה שלי, והוא לדעתי גם סוכן ביטוח טוב, אבל הוא בהחלט עושה את זה גם לאנשים שהסיכוי שהם יעשו ביטוח, או שיעשו ביטוח דרכו, לא גבוה). יש כמה מסעדות "ישראליות" בברלין ולעיתים מתקיימים בהם מפגשים של ישראלים בברלין. לא הייתי אף פעם מפאת ילדים קטנים, הבנתי שזה יותר מפגשים חברתיים למי שרוצה לפגוש עוד ישראלים. בכל מקרה, אם עדיין לא חיית בחו"ל, אחד הדברים העיקריים שמסייעים לקליטה מהירה זה ניסיון - לפחות בשלב הראשון - כמה שפחות להתחפר בתוך קהילה של אנשים שדוברים את השפה שלך ויש להם את המנטליות שלך; ובאופן כללי, כמו שאני די בטוחה שאת לא חברה של כל ה-7 מיליון ישראלים (למעשה, יש חוק בפיזיקה שאומר שבכל מקום שיש יותר מישראלי אחד, יש מתח חשמלי שמוביל לריבים בינהם; ואם יש מספר לא-זוגי של ישראלים, אז הם דואגים להתפצל בינהם, כדי ליצור מספר זוגי שיאפשר ריבים בצורה נוחה יותר), אז גם בין הישראלים בברלין יש אנשים נחמדים יותר ופחות. זה מן ההיבט ה"ישראלי". מעבר לכך אם אתם דתיים/מסורתיים יש את הקהילה היהודית. הקהילה היא בראש ובראשונה ספק שירותים דתיים (כלומר, אם את מחפשת בי"כ, מקווה, גן יהודי לילדים - יש להם) ואם הם מספקים שירותים חברתיים - זה בעיקר למהגרים מבריה"מ לשעבר, שזה גם רוב החברים בקהילה. ראש מחלקת הרווחה של הקהילה היא ישראלית-לשעבר בשם ענת בלייברג,, בחורה נחמדה שגם כן מנסה לסייע לישראלים ולארגן דברים. האם העובדה שמדובר בעיר יחסית ענייה בעצם אומרת שתנאיי המחייה בברלין דומים לאילו שבישראל? לא ניתן להשוות. אנחנו הופתענו אחרי בואנו לברלין מכמה זמן פנוי יש לנו. באותה תקופה לא היה לנו אכפת להתכלב קצת (גם כן, אין פרופורציות למה שנקרא "להתכלב" בארץ) אבל להתקדם בלימודי גרמנית; ואח"כ כשהתחלנו לעבוד, שבגדול ניתן לחיות פה ממשכורת אחת (כלומר,בן הזוג השני יכול להחליט אם הוא רוצה לעבוד או לא). הדבר שהכי בולט לי פה זה שאם לא רוצים - לא חייבים לעבוד כמו משוגעים כדי לחיות ברווחה כלשהי. רק כדי להבהיר, ומכיוון שמי שמכיר אותי בטח צוחק עכשיו, אני וורקהוליסטית וכן עובדת וכו' - אבל זה עניין של אופי. אנשים עם מקצועות "מכובדים" כמו רופאים, מורים, מהנדסים, בהחלט חיים פה טוב, וגם ממשכורת אחת. שכר הדירה עלה פה משמעותית בשנים האחרונות, אבל עדיין יוקר המחייה פה יותר נמוך ממה שאני שומעת על מרכז הארץ. כמה קל לגדל? קשה לי להעריך כי אין לי בסיס להשוואה. ברור שיש חסרונות (למשל: ילדים גדלים הרחק מסבא וסבתא) ויש גם יתרונות (המון אפשרויות לבידור, העשרה, וכו', יותר פנאי להורים). לי יש רק ילדים קטנים אז עדיין לא נתקלתי במערכת החינוך הפורמלית במלוא עוזה, אבל: - ילדים הם ילדים בכל מקום, וילדים גרמנים הם שובבים בדיוק כמו הילדים הישראלים. שמתי לב, סליחה על ההכללה, שהם יותר מנומסים, יודעים לעמוד בתור, לא צועקים כל כך הרבה, אבל זה קשור לנורמות של חינוך מצד ההורים, ואני בטוחה שכאמא לשניים יש לך כבר ניסיון של עמידה מול גננות (או מורות???) - גננות יכולות להיות בוקיות פוטסדמות או אלילות מדהימות בכל מקום. הבעייה עם הגננת הגרמנית שהיא גם בוקית ופוסטמה (בניגוד לגננת ישראלית כזו), הוא שאין לך את הכלים כדי לריב איתה או כדי "לדעת שאת צודקת"; כמובן שעם הסוג השני של הגננות אין בעייה בשום מקום - מדובר על גננות שמבינות שכל ילד קצת שונה מן האחר, ושיש הורים שלא באים מאותו רקע תרבותי כמוה. אני יכולה להמליץ לך בפרטי על גן מדהים (אם הילדים שלך בגילאים 2 - 5 ) לילדים, גן בינלאומי עם צוות מעולה ועם לא מעט הורים ישראלים/יהודים, מה שגורם לכך שיש גם קצת תשומת לב לתרבות יהודית (בצורה דלילה במיוחד...)

sim lev

New member
שוב תודה...

הצצתי באתר שלך- נראה מרשים :) שלחתי גם הודעה בפרטי

למעלה