ירושלים של זהב, מי הלחין?

עוז מ

New member
ירושלים של זהב, מי הלחין?

תקראו בוואלה. נעמי שמר התוודתה במכתב לפני מותה כי הלחן לקוח משיר עם באסקי. מעניין. עוז

שקדי

New member
נכון אבל...........

לדעתי זה כבר בכלל לא משנה וגם ''התקוה'' מאז ומעולם עורר עליו את החשד שמקורו ב''מולדבה '' של סמטנה והקישורית.......

גיליד

New member
ירושלים של זהב

עןז, בדיוק בשעה שכתבת את הערתך דיבר גיל אלדמע ברשת ב' והוא סיפר שימים אחדים לפני מותה נעמי שמר שלחה לו מכתב בזו הלשון: אני רוצה לומר לך משהו שעד עכשיו רק בני משפחתי ידעו: בשנות הששים ישבתי בחברת נחמה הנדל והיא שרה לי שיר בסקי עממי שכנראה נחרת בזכרוני ובאופן בלתי מודע לחלוטין חדר מוטיב ממנו לירושלים של זהב שכתבתי סמוך לאותה פגישה. הואשמתי בפלגייתיות שלא באשמתי ותגובתי הקשה כפי הנראה הביאה למחלתי" גיל מוסיף ואומר שבסוף המכתב היא הרשתה לו לפרסם אותו אחרי מותה והבוקר עשה זאת לראשונה. והערתי שלי: אל תהיו רעים!!! יש לנו בסך הכל שנים עשר צלילים במאגר וקרה הרבה מאד פעמים בתולדות המוסיקה שגדולי המלחינים בכל הדורות השתמשו במוטיבים שונים ששמעו בהזדמנויות שונות ואפילו לא ידעו על כך

עוז מ

New member
אני לא שופט, ולא מתכוון להיות כזה

לא חושב שמישהו אמר משהו רע או ביקש להיות רע. העלתי את הנושא מתוך עניין בלבד. עוז

מוגג

New member
יש רק 22 אותיות בשפה.

תרגיל קטן במתמטיקה - אני כותב שיר בן שני צלילים כמה אפשרויות יש לי? 12X12 אני מוסיף צליל כמה אפשרויות יש? 12X12X12 וזה בלי רבעי טונים והוספת אוקטבות . בכיצור, מהטיעון החשבוני כדאי לרדת.

אבל

כוונאבי גיטריסטית אני יודעת שאולי 90 אחוז מהשירים העבריים כתובים באותו סולם, כי הוא מייצג את הסגנון ופשוט נשמע טוב- עד כמה מיליוני שירים יכולים להשמע אחרת לגמרי מחבריהם כשכולם באותו הסולם? אין מה לכעוס. או נגיד, אנשים שמלחינים שירים רק עם האקורדים הבסיסיים. כמה יש? 7 ? ממש הראשוניים. אז מן הסתם שגם אם אשב בבית לבד ו'אמציא' לי שילוב של 4 אקורדים ראשוניים ואחזור עליהם עד סוף השיר (כמו רוב השירים הישראלים הקלאסיים), אגלה מאוחר יותר שמישהו אחר כבר 'עלה' עליהם.. וזה לא שגנבתי. זה פשוט אקורדים מתבקשים.. טוב אני כבר חוזרת על עצמי פה. רק על כל מקרה שהנקודה עוד לא התחדדה אצל מישהו. גם אם יש טכנית מיליוני אפשרויות, סביר להניח שבמוסיקה פשוטה (כן, היא פשוטה) יהיו כאלה שיעשו אותו הדבר גם בלי לגנוב.

deebeebee

New member
זיהיתי מעט מאד דמיון

וחבל שמישהו החליט ל"לכלך" כשהיא לא כאן להגיב.

רון65

New member
זו לא היתה בקשה שלה

לפרסם את העניין לאחר מותה? גיל אלדמע היה חבר של נעמי שמר ז"ל, ואני לא חושב שרצה ברעתה או בלכלוך שמה הטוב...

סאביבית

New member
היא זכאית ../images/Emo70.gif

השורה הראשונה באמת דומה וגם השורה האחרונה של הפזמון, חוץ מזה המבנה אותו דבר (מבחינת מספר ההברות בשורה,בבית ובפזמון) אבל זה לא פשע. בקיצור - לדעתי נעמי יכולה לנוח בשלום על משכבה. במעריב מתפרסם המכתב לגיל אלדמע, חשוב לשים לב! נכון שאי אשפר להתעלם מהדמיון אבל יש שם מספיק תיבות מקוריות כדי שיהיו לה באופן חוקי את כל הזכויות, מה גם שהכל נעשה בתום לב.

עופר ב.ה

New member
אך העובדה שהכחישה זאת

ואף הביעה זלזול בטוענים כך, בעוד ידעה את האמת, לא עומדת לזכותה.

סאביבית

New member
זה לא מה שהיא אומרת

היא אומרת שבפעם הראשונה שאמרו לה את זה היא נפגעה, אבל מאוחר יותר היא נזכרה ששמעה פעם והבינה שזה ייתכן. לא נהיתי סנגורית שלה או משהו, פשוט הפעם הסיפור נשמע לי מוגזם.

אנחנו אלופים ב....

לנפץ ולהחריב כל ערך תחת רגלינו. חבל, יש לנו כאלה אוצרות תרבות, כדאי לשמור כי אם לקחה נעמי שמר 4 תיבות משיר עם בסקי או לא, זה לא מה שימעיט בערך הנכס העצום והחשוב שהיא הותירה לנו לעולמים.

מארסו

New member
זה בכלל לא העניין

העניין הוא לא 4 תיבות (ואגב, זה הרבה יותר. היא פשוט העתיקה את רוח השיר, ועל זה הוסיפה את הנופך שלה, שזה בעיני לגיטימי ואפילו די מקובל). העניין הוא שבמשך 37 שנים (ואם ללכת לפי הגרסה של נעמי שמר - היא הכירה בכך ש"הושפעה" מאותו שיר רק כמה שנים טובות אחרי שכתבה את השיר שלה) היא לא טרחה לתת קרדיט לאף אחד מלבד עצמה על השיר, שבעצם מסמל אותה. מה, היה קורה לה משהו אם היתה כותבת "בהשראת לחן סלובקי עממי" ? צריך לציין שבאותו זמן דבקה בקנאות בסירובה לפרסם את שיריה מעל גבי האינטרנט בטענה ש"מי שרוצה שיקנה את הספרים שלי, כיוון שזה קניין רוחני שלי וזכויות היוצרים שלי ייפגעו....".

maore

New member
באינטרנט מפורסמות מילים ולא לחנים..

ועליהן אין עוררין שהזכויות שלה.... ויכול להיות שהיא התביישה בכך שתקפה לראשונה את הטוענים כך, והיה לה קשה לצאת מזה... היא הרי טוענת שמחלתה נבעה (או הושפעה) מכך... משמע היה לה מאוד קשה עם הנושא.

לא נכון,

בכל האתרים אין עכשיו למשל את המילים של 'לו יהי' (אני יודעת כי במקרה חיפשתי אותו השבוע ליום השואה) ובמקומו מופיעה הודעה שנעמי שמר ביקשה שלא לפרסם כלום שלה באינטרנט אחרי מותה. (נסו בMP3MUSIC למשל)

maore

New member
../images/Emo2.gif לא הבנת אותי../images/Emo70.gif

התכוונתי שאין שום עוררין על כך שיש לה את כל הזכויות על מילות השירים (וגם על שאר הלחנים). באינטרנט הרב מחפש מילות-שירים, שעליהן יש זכויות, ולכן אינני חושבת שזו היתה חוצפה מצידה לדרוש ששיריה לא יופיעו ברשת.

למעלה