יצירה "האחר הוא אני"

אנא2

New member
יצירה "האחר הוא אני"

שלום לכל הפעילות כאן,
השנה משרד החינוך משיק את התוכנית "האחר הוא אני"
נשיא המדינה, ראש הממשלה ושר החינוך חתמו על אמנה לקידום חברת מופת בישראל.
אשמח לרעיונות יצירה שתואמות לנושא לתלמידי היסודי.
ב 19-11-13 יהיה יום פתיחה לנושא כל בתי הספר במדינה ישראל תשתתף בפעילויות חינוכיות בנושא של כבוד, קבלת האחר, קבלת השונה, איכפתיות..

KarinDi

New member
חייבת להודות

שגם כאן, כמו גם בעבודתי בחינוך היסודי, מאוד לא התחברתי לכותרת הזו...מה עומד מאחוריה? למה מתייחסת התוכנית הזו? גרסת שנות ה-2000 ל"כל אחד הוא יחיד ומיוחד"?
לא בדיוק הבנתי האם באת להציג את התוכנית או לבקש רעיונות כמורה, אבל אם יש לך מידע על התוכן אשמח לדעת...
בטוחה שזה גם יעזור לנו לחשוב על רעיונות מתאימים

Internet Mom

New member
אני הייתי מנחשת שהכוונה היא

לקידום סובלנות וקבלת השונה... למרות שהכותרת באמת מעורפלת למדי.

כשהייתי ילדה היו ספרונים כאלה כמו אלה קרי הילדה מלפלנד. אני זוכרת שהם היו נורא פופולאריים... אז נראה לי נחמד לתקוף את זה מהכיוון של תרבויות ומנהגים ברחבי העולם.

הנה התוצאות של חיפוש בפינטרסט על יצירה לפי תרבויות
http://www.pinterest.com/search/pins/?q=culture crafts for kids&rs=ac&len=14

בלינק הזה אספתי דפי צביעה מסביב לעולם- גללי לתחתית הפוסט

http://www.internet-mom.com/?p=7950

ואולי אם תסבירי לנו מה הם מחפשים לשמוע נוכל לתת רעיונות ממוקדים יותר!

אנא2

New member
הסבר

כמובן שאיני באה להציג את התוכנית, אין זו המטרה. אני מורה וזקוקה לרעיונות על כבוד, על השונות וקבלת האחר או השונה, איכפתיות, אימפטיות..איך ליישם נושאים אלו ליצירה, לסמלים פשוטים שאני אוכל לעבוד עם ילדי היסודי..

אולי דרך הרעיון של חיבוק-ליצור בובת חיבוקי

מחומרים שונים?
אולי ליצור פסל משותף שכולל סמלים מיוחדים של מדינות שונות-לדוגמא פלאפל שמסמל את ישראל.

Internet Mom

New member
לאחר מחשבה רבה

נזכרתי במילה האמריקאית הרלוונטית- אני בכוונה אומרת אמריקאית כי כל הדיון הזה מאד מתאים לתרבות שם.

חיפשתי בפינטרסט diversity crafts
http://www.pinterest.com/search/pins/?q=diversity crafts

ועלו תוצאות מעניינות. שימי לב שהרבה מהתוצאות נוגעות לאפריקאים אמריקאים ולהסטוריה שלהם, אבל יש הרבה פעילויות שמתאימות לכל מקום ורקע.

מעבר לזה... כשהיינו בביקור במוזיאון נמו בהולנד היו שם המון תמונות של מושגי יופי בכל התרבויות: למשל- תמונה של מרילין מונרו ליד דוגמניות כחושות, נשים חצי ערומות (כמו מיילי סיירוס) מול נשים עטופות בבורקה, תמונות של כל מיני קישוטים שמשנים את מראה הגוף (טבעות על הצוואר, נעליים סיניות שמקטינות את כף הרגל, פירסינג, מחוכים...) אפשר למצוא תמונות אונליין ולצאת מזה לדיון מאד מעניין על כמה מושגי יופי הם תלויי תרבות ותקופה. דרך הדוגמאות הקיצוניות האלה אפשר להמחיש שיש שוני עמוק ומרתק בין תרבויות, אבל נקודת המבט שלנו קשורה לתרבות שאנחנו חיים בה ואינה משקפת אמת אבסולוטית.

KarinDi

New member
מכיוון קצת שונה

בנוסף לעבודה על תרבויות שהיא מעניינת (אבל אני הייתי ממקדת אותה בתרבויות בארץ, באיסוף מנהגים משפחתיים/עדתיים/דתיים שונים לכל חג או מאורע, בעריכת אירועים לפי המסורות השונות וכו', אולי גם בהבדל חיצוניים שניכרים לעין גם היום...פחות עם התייחסות לפולקלור..) נראה לי חשוב להתייחס לעוד סוגים של "אחרים".
פעילות יצירתית שאני מאוד אוהבת היא הכנת ת.ז אישית- באמצעות צבעים, מדבקות, מגזינים וכו'. אפשר לעשות את זה חופשי אבל לצורך הנושא הספציפי הייתי ממקדת לדברים שאני אוהב ולא אוהב ולדברים שאני טוב בהם ומתקשה בהם. משם לדיון על זה שלכל אדם יש העדפות שונות- וזה בסדר, ולכל אדם יש חולשות, וגם חוזקות. זו הבנה מאוד טריוואלית לנו, אבל עליה יושב הרבה מהקושי להתמודד עם "אחרים", למשל ילדים בעלי צרכי מיוחדים.
יש ספר נהדר בנושא, אני לא בטוחה בשמו...נדמה לי שקוראים לו "למה דווקא אני" של נגה מרון- יש בו שירים על ילדים שונים (כל שיר נקרא בשם הגיבור) שממש טובים בהרבה דברים ואף אחד לא יודע שהם בעצם נורא מקנאים בX כי הוא יותר Y, ואז השיר הבא הוא על הילד X שבאמת ממש טוב בY אבל היה ממש רוצה שיהיה לו Z...כתוב מקסים ומאוד מתאים. וגם זה יכול להיות כר נרחב לפעילות יצירתית מתאימה.
כיוון אחרון לבינתיים (סליחה על האסוציאטיביות הרבה בהודעה)- לפגוש תלמידים בני גילם עם צרכים מיוחדים או מרקע מאוד מאוד שונה וליצור יצירה משותפת. תוכן היצירה פחות משנה, המפגש הבלתי אמצעי שמאפשרת היצירה יעשה שינוי הרבה יותר גדול מאשר כל תוכנית לימודים שהיא...

Internet Mom

New member
קרין את צודקת!

מכיוון שמדובר בילדי יסודי הפעילויות שהצעת מתאימות יותר. נראה לי שחשבתי על ילדים גדולים ומתוחכמים כמו הבן הגדול שלי!

אנא2

New member
תודה על התייחסותכן

התחלתי בינתיים לפי הסימנים הבאים: הרבה ידיים של ילדים שאניח אותם מסביב לפתגם או ציטוטים שהמסר מהם לדוגמא שהעולם או בני האדם הם שונים אך כל אחד שווה. עבודה אחרת שהילדים ציירו פורטרטים, כך שנוצרים הרבה פורטרטים שונים ואציין גם את השונות ואדגיש בציטוט על כך שחובתנו לכבד לעומת השוני. השוני בדעה, בצבע, בדת, ביכולת.. אך המשותף שכולנו בני אדם.

KarinDi

New member
אני לא יודעת

בדיוק על אילו גילאים מדובר, כי יסודי יכול להיות כיתות א', ו' או אפילו ח' (למשל בבית הספר בו אני עובדת יש כיתות א-ח).
בכל אופן עם קטנים יותר קשה מאוד לדבר בססמאות או בציטוטים, צריך לפרק את זה למרכיבים הרבה יותר קטנים.
למשל בפעילות השנייה הייתי עושה עם הילדים ממש משחק דמיון ושוני- למשל כל ילד בתורו הופך/בוחר שני פורטרטים וצריך למצוא נקודות דמיון ונקודות שוני בין הציורים, שוב, ברמה הקונקרטית. אפשר לעשות את זה ממש משחקי ע"י גלגל של דומה/שונה וקוביה של מס' הפריטים שיש לציין בכל תור, או לתת נקודות לפי מס' הפריטים שהצליח לציין. זה גם תרגיל נהדר לפיתוח יכולות השוואה והנמקה, וגם הופך את הביטוי "כולנו שונים" להרבה יותר down to earth...לרוב הילדים הביטוי "שוני בדעה" כביטוי לא אומר הרבה...
נהנית מהאתגר, אשמח להמשיך :)

למעלה