יציאה בשאלה...

מונחים

אני מניח שכל מיני מונחים משתרשים מסיבות סביבתיות כלשהן ובדיוק כפי שלא נוכל אף פעם לדעת מדוע לשמש קוראים שמש, כך לא נוכל לדעת למה חוזרים בתשובה הם חוזרים בתשובה... אני מניח שבתחילת עמידת המין האנושי על דעתו, רובם היו חילוניים (באופן טבעי, אנשים חיו, האמינו ותיפקדו על פי מה שעיניהם ראו ולא על פי מה שלא). לאט לאט התחילו אנשים שונים לתהות על כל מיני תופעות טבע (מוזרות לפי מה שהבינו באותה התקופה) וכתשובה לכך המציאו את קיומו של אל כלשהו... היות שלאלו שלא האמינו באותו אל הזוי, לא היו תשובות והסברים לאותן תופעות טבע, קראו לאלו שהתחילו להאמין - חוזרים בתשובה. אח"כ התחילו מדענים שונים לענות על כל מיני תופעות, העולם התחיל לדעת דברים (למשל: במקום להאמין כי הארץ שטוחה והרקיע הוא כיפת הארץ, השכלנו להבין כי מדובר בכדור) ואז, לאט לאט אנשים התחילו לעשות את ההליך המתבקש מאליו, הדרך ההפוכה...היות שזו דרך הפוכה מההליך המתקרא "חזרה בתשובה", הם קראו לזה במינוח הופכי, "יציאה בשאלה". עוד הסבר לגבי היציאה בשאלה הוא הסבר שנתן לי פעם מוהר"ר ישראל שליט"א סגל כי הליך היציאה בשאלה, למעשה, הוא הליך שבו אנו נותנים לעצמנו את האפשרות לשאול שאלות לאחר שבמשך זמן רב (בו היינו לכודים במלתעות הדת) אסרנו זאת על עצמנו...

התשובה שלי אחרת

המילה "תשובה" שמשתמשים בה לעניין "כניסה" אל הדת, באה מהלשון שיבה, ומקורה בפסוקים רבים, ששניים מהם זכורים לי כרגע: באחת מן התוכחות שבתורה, אחרי שמתוארת נטישה אפשרית של מצוות התורה על ידי עם ישראל, מתואר תהליך של חזרה, במילים אלו: "ושבת עד ה´ אלוהיך כי תדרשנו בכל לבבך". ובנביאים מופיע הפסוק בו פונה אלוהים לעמו שנטש אותו במילים "שובו אלי ואשובה אליכם". לכן, תהליך שבו אדם שהתרחק מאלוהיו, חוזר על עקבותיו ו"שב", נקרא חזרה בתשובה. O.K.? עכשיו, לאחר התחלת התהליך המאסיבי של "חזרה בתשובה" אחרי מלחמת יום הכיפורים, בו נחשף הציבור החילוני למצב בו רבים וטובים מבניו הפכו "חוזרים בתשובה", התחילו סטטיסטיקות והשוואות של תהליכים בעם, ובספרים ומאמרים רבים התחילו לנתח את תופעת ה"חזרה בתשובה" מול התופעה הנגדית, של אנשים שעוזבים את הדת. הביטוי "יציאה בשאלה" נמצא הכי קליט ומתאים לצורך הגדרת התהליך הנגדי, מכיוון שכל אחת מהמילים המרכיבות אותו נמצאה כהפוכה הקליטה ביותר של המילה המקבילה לה בתהליך הנגדי. "יציאה" כנגד "חזרה", ו"בשאלה" כנגד "בתשובה". כמובן, שהמושג הזה קנה לו את מקומו גם בזכות התאמתו להסברים דוגמת אלה שלייזר הסביר, אבל ההסברים האלה הם בבחינת "פרשנות" לאחר מעשה, בעוד שהביטויים עצמם הם ספונטניים יותר וכפי שפתח לייזר, השתרשו "ללא תכנון מוקדם", אבל נדמה לי שהרקע להשתרשות הזו הוא כפי שכתבתי.

למעלה