יפנים נכלוליים

• פותח הנושא mumin
  • פורסם בתאריך

mumin

New member
יפנים נכלוליים

אגודת הידידות ישראל-יפן פירסמה הזמנה לסרט "מכתבים מאיוו ג'ימה", שלפי הגדרתם הוא "סרט נדיר בעולם המערבי, בהציגו את הזווית האנושית של חיילים וקצינים יפנים שהשתתפו בקרב הנורא ההוא". האירוע בהשתתפותו של שגריר יפן בישראל. לא מפתיע, ברוח הפוסט-מודרניזם, התוקפן והקורבן מאבדים משמעות. עצם הששתפות השגריר באירוע כזה רק מראה עד כמה אין שום ניסיון יפני לבקש סליחה על הפשעים המחרידים שביצעו במלחמת העולם השנייה בכל המדינות שכבשו. מדוע הם לא מקרינים סרט על כל הנשים שהצבא היפני אנס? או על שיטות העינוים של שבויי מלחמה? או אולי על הפאשיזם היפני שאפשר מקורות לו אותו בראשיתה של ההסטוריה היפנית? הסרט הזה רק ממשיך מגמה קיימת, של ניסיון לראות באור אנושי את הצד התוקפן, כמו סרטים המציגים את הצד האנושי של הנאצים ("הנפילה").לא ממש מעניין אותי לגלות הבנה לרגשותיהם של הקצינים והחיילים היפנים, שדאגו לכבוש ולשעבד את עמי אסיה באכזריות. יפן הייתה צריכה ללמוד מגרמניה ולהתמודד עם העבר, לכרוע על הברכיים ולבקש סליחה מהסינים, הקוריאנים, הפיליפינים ושאר העמים שכבשו. במקום זה, השגריר היפני משתתף באירוע שמציג את היפנים כמשתתפים פסיבים או לא-מזיקים במלחמה, בכאילו מדבור בשני צדדים שווים. ולא כך הדבר! הסרט הזה דומה לסרט שיציג את הסבל הגרמני כשווה לסבל היהודי בשואה, למשל, בלי שום התעסקות במי גרם למלחמה. עד כמה שהטלת פצצת אטום היא מעשה לא מוסרי, כנראה שאת הטירוף המילטריסטי -פאשיסטי שאחז את יפן מראשית דרכה לא היו הרבה דרכים להפסיק. אני מאוד מתנגד לכל הבכיינות המלווה את אירועי הזכרון להירושימה ונגסקי, למה לא מציינים בעולם יום מיוחד לכל הקורבנות שהיפנים רצחו? או לנשים שאנסו? שרשור קללות סיניות על יפנים יתאים בהחלט

guanyin

New member
לא ממני

אבל אם רוצים קללות על סינים, אני ישר אתנדב!
ובאמת - מה הקשר בין דבר אחד לשני? היפנים היו כובשים, אבל גם אנןשיים. מותר להם גם להראות את הצד הנפגע שלהם. העימות עם הצד הכוחני יבוא במוקדם או במאוחר.

Mei11

New member
זה סרט אמריקאי

ועוד של קלינט איסטווד. הוא עשה סרט על הצד האמריקאי של הקרב ועל הצד היפני. עוד לא ראיתי, אבל אני בטוח אראה את שניהם. וזה גם לא טרנד חדש, היה סרט בשם הירושימה אהובתי, נדמה לי משנות החמישים, שהוא ממש רווי רגשי אשמה מערביים. דוקא סרט צרפתי (עוד מדינה שלא התמודדה עדיין כמו שצריך עם העבר שלה). ויש עוד סרטים וגם ספרים על יפן של אחרי המלחמה שהנימה בהם היא אמפתית. אגב, יש גם המון סרטים על האכזריות של היפנים לשבויים (המערביים כמובן), כמו גשר על הנהר קוואי והאהוב עלי - חג שמח, מר לורנס, ולאחרונה היה את פרל הרבור. את מה שסין עברה היה אפשר לראות במערב בסרט הקיסר האחרון. למה לא היה תהליך פיוס בין יפן לסין והקוריאות כמו שהיה בין גרמניה ליהודים? יש לזה המון סיבות, לא אצליח להעלות פה את כולן, אבל אחת מהן היא שהאמריקאים רצו לגמור עם המשפטים כמה שיותר מהר ולהתחיל לבנות את יפן מחדש, סיבה אחרת היא שסין היתה במצב של מלחמת אזרחים עם סיום המלחמה ולא היה מי שיציג את הקייס שלהם בפני העולם. סיבה נוספת היא פשוט סוג של התעלמות של המערב ממה שקרה בזירה של דרום מזרח אסיה, מלבד הקרבות של האמריקאים באיזור והפצצות על יפן. אחרי המלחמה סין הפכה לקומוניסטית ויפן היתה לבת ברית / גרורה של ארה"ב, עוד משהו ש"הגן" על היפנים ביחד עם האמפתיה של העולם המערבי ליפן של אחרי הפצצות. לסינים היו עוד הרבה פצעים ללקק בהמשך, והעניין שלהם עצמם במה שקרה בזמן מלה"ע השנייה הוא יחסית חדש. שאר העולם נחשף למה שקרה שם בעיקר בעקבות הספר של איריס צ'אנג, The rape of Nanking. אז התחיל גם סכסוך בין סין ויפן לגבי ספרי לימוד ההיסטוריה היפנים (שעדיין לא נפתר). וזה רק על קצה המזלג. קללות בטח לא יפתרו כלום. אני לא רואה דבר רע בלציין את אירועי הירושימה ונגאסקי, במיוחד לאור האירועים האקטואליים, ולהזכיר לעולם את הזוועות של המלחמה המודרנית ולמה לא כדאי לתת למנהיג שלך לבנות פצצות אטום, פרסי וגמד ככל שיהיה.

GnomeBubble

New member
אני רוצה רק להוסיף

שהיפנים נחשפו לטבח בנאנג'ינג הרבה לפני הספר של איריס צ'אנג (1997 אם מצאתי נכון? אני מודה שלא שמעתי עליו קודם). העיתון אסאהי שימבון (朝日新聞) פרסם בתחילת שנות ה-70 סדרת כתבות שמתעדות את פשעי המלחמה ביפן, כולל הטבח בנאנג'ינג כמובן. למיטב ידיעתי, עד היום אסאהי שימבון מפרסם מדי פעם מאמרים שמזכירים את פשעי המלחמה היפנים בסין במלחה"ע ה-II, מה שהוציא לו שם רע בימין היפני. העיתון פתח ויכוח גדול, והיו הרבה שהתרעמו עליו (עד היום יש חוקרים יפנים שמנסים להכחיש את הטבח), אבל אי אפשר לומר שיפן ניסתה בכוח להשתיק את מה שקרה. לפחות בנושא הזה יפן של היום עדיפה מסין של היום
הממשלה הסינית גם ניסתה להעלים את הטבח בתקופות מסויימות, דרך אגב, ורק לאחרונה היא נתנתה לו לחזור לכותרות, בהפגנות שהיו בסין נגד ספר לימוד מסויים שרק חלק מזערי התלמידים היפנים אמור ללמוד היה איתו, והביקורים של קואיזומי במקדש יאסוקוני. לא שאני לא מבין את הסיבה להפגנות, אבל אני נוטה לחשוב שהתזמון שלהן הגיע בגלל שהממשלה רצתה לתת לאזרחים לשחרר לחץ (אבל לא נגד המפלגה הקומוניסטית כמובן). נכון שזה מאקיוולי, אבל ככה עובד העולם. זה לא רק סין כמובן, וגם ממשלת יפן עם כל ההשקעות שלה בסין דאגה לבקש מהממשלה הסינית בשנים קודמות להשכיח את עניין הטבח. אני בכל אופן לא היסטוריון, אבל אני מאמין שהיה טבח. אני לא יכול לומר מה בדיוק היה שם ואיך. יכול להיות שחלק מהתמונות מפוברקות, כמו שהיפנים אומרים, אבל אני לא חושב שלאנשי הועדה בינלאומית (ובמיוחד ליוהן ראבה, שהיה חבר המפלגה הנאצית) היה אינטרס לשקר. האם יפן באופן רשמי מסתירה את זה? לא. רק כ-0.04% מהתלמידים ביפן לומדים עם הספר הזה. האם היפנים מעולם לא ביקשו סליחה? הם ביקשו גם ביקשו. נכון שהם לא כרעו על הברכיים והתחננו בעיניים דומעות, אבל גם לא ראיתי את אנג'לה מרקל,, גרהארד שרדר או הלמוט קוהל עושים את זה. האם היפנים אוהבים להזכיר את זה? בטח שלא, אבל למה שהם יאהבו? אני יכול להביא מלא טיעונים להגן על יפן, אבל האמת שזה לא תפקידי להגן עליהם. אני לא דובר של ממשלת יפן, ויש הרבה דברים שהיא עושה שאני לא ממש מסכים איתם (כמו נסיון להתרת הרסן בציד הלווייתנים או מדיניות פנים שמרנית). מצד שני, לא יפה להאשים אותם בדברים שהם לא עושים. הסרט (שעוד לא ראיתי אותו) מדבר על הקרב באיו-ג'ימה, שבכלל לא היה קשור לנאנג'ינג. אני בספק אם כף רגלם של רוב החיילים שנפלו בו, יפנים או אמריקאים, דרכה אי-פעם בסין. הקרב התרחש ב-1945, אחר שיפן הפסידה כבר את כל האימפריה הפסיפית שלה, וניסתה למנוע פלישה של האמריקאים לאיים היפנים. אני לא בטוח אם נכון לומר שהיפנים שנלחמו בו "הגנו על הבית" (איי ריוקיו נהיו חלק מיפן רק במאה ה-19, ולפני כן התקיימה שם ממלכה עצמאית ונפרדת, שמעולם לא נשלטה ע"י יפן), אבל זה גם לא הופך את החיילים שם לפולשים אכזריים ואת האמריקאים למצילי האוכלוסיה המקומית. כל הטיעונים לא קשורים. זהו, סיימתי להיות פרקליטו של השטן. כדי להסיר כל ספק: היפנים היו כובשים אכזריים מאוד במלחמת העולם השניה. למדינות מזרח-אסיה, במיוחד לסין וקוריאה, יהיה קשה לסלוח להם על זה בכל מקרה, כמו שגם לנו היה קשה לסלוח לגרמניה (ויש עוד הרבה שלא סלחו). אני פשוט לא יודע מה עוד אנחנו אמורים להסיק מזה שרלוונטי למקרה הנוכחי.

happydog23

New member
ובנימה אחרת, ראיתי את הסרט

(לא בנוכחות שגריר יפן), ולא ממש התחברתי - לא ברור מה קלינט איסטווד ניסה להגיד שם - למרות שאני בד"כ דווקא כן אוהב סרטי מלחמה.

GnomeBubble

New member
למה בלי שגריר יפן? סנוב ../images/Emo8.gif

טוב, כשאני אראה את הסרט אחווה את דעתי, אבל אני בדרך-כלל לא אוהב סרטי מלחמה.

Mei11

New member
אחד ההבדלים המרכזיים בין

גרמניה ליפן הוא נושא הפיצויים. יפן מעולם לא חויבה לפצות את הקורבנות שלה. גרמניה עשתה פעולות שונות שמטרתן להכיר בעוולות שביצעה, אם זה שוב עניין הפיצויים או אנדרטות ומוזיאונים שהוקמו בשיטחה, או הנסיעות של תלמידים למחנות השמדה ופגישות עם ניצולי שואה וכו'. ואני מדברת פה ברמה של מעשים של מדינות וממשלות - לא על רגשות אישיים. לכן יש תחושה שהסיפור הזה עוד לא גמור. הסיכוי שתתפתח מלחמה בין גרמניה וישראל הוא לא גדול במיוחד (אלא אם כן יקרה משהו עם הכוחות הגרמניים על גבול לבנון), אנחנו לא רואים בגרמניה אויב, אבל יפן מרגישה מאוימת מסין ומקוריאה הצפונית, ואין ספק שהשלטון הסיני עושה שימוש בשנאה ליפנים להשיג מטרות שונות, ולכן לשים סוף לסיפור הזה בצורה של שיחות פיוס או משהו זה לא רעיון רע. אני לא חושבת שאנחנו צריכים לקחת פה צדדים, אני לא סינית ולא יפנית, אני ישראלית יהודיה, ועל המצפון שלי יש מספיק דברים
אבל לא לקחת צדדים לא אומר שלא צריך להכיר את ההיסטוריה.

GnomeBubble

New member
אני מסכים

יפן היא לא גרמניה. למעשה אף מדינה לא הלכה רחוק כמו גרמניה בהתמודדות עם זוועות העבר שלה. הלוואי שכל המדינות בעולם היו ככה - אז אולי לא היו לנו עוד מלחמות. זה בהחלט יהיה נחמד אם אנשים בעולם יתחילו סוף סוף להכיר את ההיסטוריה שלהם באמת.

Xiaose

New member
אפשר להגיד גם

שבשנות ה50 ועד היום, הקול היהודי היה הרבה יותר חזק מהקול הסיני, אז אולי גם בגלל זה קבלנו יותר מהסינים... ובכל מקרה, מאו היה עסוק יותר מדי בלהוכיח לעולם שסין יכולה להתפתח בצורה עצמאית בלי עזרה מבחוץ, אז כל פיצוי שהיפנים הציעו לא ממש התקבל... ההבדל הוא אולי שלנו לא היה חשוב הFACE והיינו צריכים להקים מדינה מאפס.

למעלה