יעוץ חשמל

tiltilon

New member
יעוץ חשמל

היי, אנו בונים כרגע בית, והגענו לשלב בו אנו צריכים לקבל החלטות לגביי נושא החשמל בבית. בהצעת האדריכלים הראשונה נרשם שאין זה כולל שירטוט/יעוץ חשמל ועכשיו עומדות בפנינו מספר אפשרויות: א. קיבלנו הצעת מחיר מהאדרכלים שלנו לתכנון נקודות חשמל (לא כולל מעגלים כמובן) ב. יש לנו הצעת מחיר לגביי "הכל כולל" חברה שעושה גם את תכנון הנקודות,שרטוט מעגלים ואף יכולה לבצע את העבודה. כמובן שההצעה הראשונה מייקרת מעט את הנושא. רציתי לדעת: מה היתרון היעוץ חשמל נפרד (אם יש יתרון בכלל)? האם כדאי לבצע את העבודה עם האדרכלים שלנו בתור יועצי חשמל? או לגשת לחברה שכבר מבצעת מעגלים וביצוע וכך לחסוך בעלויות? סתם לידיעה: מנהל הפרוייקט שלנו ממליץ על האדרכלים בתור יועץ וטוען שאת המעגלים והביצוע יבצע אותו חשמלאי. בא נתמצת את כל השאלות לשאלה אחת.. מה הדרך הטובה,נכונה,יעילה בנושא החשמל בבית? בתודה מראש מיכה

fireman

New member
בכמה שורות הדרך הטובה ביותר

היא לקחת יועץ חשמל נפרד, זה יכול להיות חשמלאי מוסמך וזה יכול להיות הנדסאי חשמל. באמצעותו לתכנן את כל מערכת החשמל של הבית כולל הלוח ופריסת המעגלים וחלוקת הפאזות בצורה נכונה, להכין בעזרתו מפרט עבודה מלא ואיתו לגשת לקבלן מבצע. הדרך הטובה ביותר לקבלת התוצאות הטובות ביותר בתחום זה היא הפרדת התכנון מהביצוע, אמנם על פניו בטווח הקצר זה מייקר קצת את העסק אך החסכון בטווח הארוך הוא כזה שברוב המקרים לא ניתן למדוד בכסף (למרות שגם בכסף יתכן ותצטרך למדוד אותו) בהצלחה!

tiltilon

New member
והאדרכלים? יש להם מקום?

קודם כל תודה רבה על מהירות התגובה... לגביי האדריכלים, שאינם למעשה בעלי תעודת חשמל כזו או אחרת.. האם להוסיף את הנושא של האדרכלים שנותנים רק יעוץ בנושא מיקום הנקודות (ושירטוט אוטקאד מתאים כמובן) או שאת זה יעשה כבר היועץ שמבצע את המעגלים? בתודה שוב מיכה

fireman

New member
אתה לא צריך אדריכל שימקם בשבילך

את הנקודות ויקח על זה כסף אם כי הוא יכול לזרוק מעט עצות בנושא. יועץ חשמל שזהו מקצועו ידע לתת את כל הנקודות שאליהן יש צורך לשים לב וזו הסיבה שאני ממליץ להפריד תכנון מביצוע מאחר וכאשר המתכנן הוא גם המבצע מיקום וכמות הנקודות לא מבוצעות "בתום לב" אלא עם שיקול נוסף של חסכון בעלויות הביצוע לקבלן שהוא גם המתכנן. רצוי שתוכנית החשמל והנקודות ימוקמו לפי צרכיך וצרכי בני משפחתך ועצתי לך היא לא לחסוך בנקודה הזאת..... זה נשמע מאוד הזוי אבל יש אנשים שבונים בתים בים של כסף ועדיין מושכים כבלים מאריכים בתוך הבית או שמשתמשים במגוון מפצלים. מה שתחסוך שם היום, תסבול ממנו מחר. אצלי בבית אין דבר כזה שקע בודד מלבד שקעי הכוח הישירים, כולם כפולים ויותר. זאת איכות חיים.

mister500

New member
מוזר מאוד

מעולם לא נתקלתי במשרד אדריכלים שמכניס סעיף כזה להסכם. ( ועבדתי עם הרבה כאלה ) תמיד, אבל תמיד..המשרד מוציא גם תוכנית חשמל , תוכנית איסטלציה , כחלק אינטגרלי מהתוכניות האדריכליות. הרעיון הוא שכל התוכניות יהיו מאוגדות תחת משרד אחד. לדעתי מנהל הפרוייקט שלך צודק , להמשיך עם האדריכל שלך , החשמלאי כבר ידאג למעגלים ולביצוע.

רשר

Well-known member
מנהל
בתכנון חשמל ברמה הנמוכה ביותר אתה צודק

האדריכל יתן מיקום נקודות והחשמלאי ישלים בעת הביצוע, אם רוצים קצת מעבר - מומלץ להעזר ביועץ חשמל נפרד, ההחלטה כמובן בידי הלקוח או ליתר דיוק בכיסו,

mister500

New member
כוונתך ברמה הבסיסית.

מדוייק יותר לומר ברמה הבסיסית , גם רמה בסיסית יכולה להיות ברמה גבוהה ..

fireman

New member
בסיס אף פעם לא יכול להיות גבוה

כי אם ניקח את הבסיס עפ"י הגדרות חוק החשמל שזה בעצם בסדר, החשמלאי יכול לסכם כל חדר עם שני שקעים ונקודת מאור. כולנו יודעים היום שחשמל בוילה זה כבר יותר מכמה שקעים ומנורה במרכז החדר. יש מערכות נלוות שגם הן באחריות ובתוך מסגרת תפקידו של החשמלאי, ביניהן הטלפוניה, טל"כ ולווין, רשתות תקשורת, מערכות מיגון, תריסים חשמליים, תאורה מסוגים שונים וכוליי וכוליי.... למי שאין את הידע המתאים ואת הידע לבקש ולדרוש את הדברים הספציפיים רצוי שיוועץ ביועץ חשמל מקצועי שיתכנן עבורו את מערכת החשמל המתאימה והטובה ביותר לצרכיו של הלקוח בתוך מסגרת התקציב. וכבר היו מקרים מעולם שחשמלאים שלא יודעים לאזן פאזות כמו שצריך שלחו לקוחות שלהם להזמין חיבורי חשמל של 63A בשלוש פאזות כשבפועל צריך 40 אמפר ב3 פאזות. גם הבסיס יכול לבוא ברמה גבוהה כאשר אביזר הקצה הוא מסדרת העילית של בטיצ'ינו או של לגרנד אבל עדיין מערכת החשמל עצמה היא פרימיטיבית לגמרי ומזה צריך להזהר.

fireman

New member
חסר לי במשפט האחרון

הדרך היחידה, בה .....גם הבסיס יכול.......

mister500

New member
כדאי לעשות סדר בדברים

כל אדריכל המכבד את עצמו מוציא תוכנית חשמל מפורטת , התוכנית עוברת למעצבת הפנים שמתאימה את התוכנית לצרכי הלקוח לפרטי פרטים כולל אביזרי הקצה , על הביצוע ממונה החשמלאי שאמור להיות מעודכן ומקצועי לחלוטין עד לרמת נייר טוואלט חשמלי, ומאסטר תריס ( לקחת חשמלאי מוסמך..וממולץ ) אז למה צריך גם יועץ ????????? כדי שיוסיף מתקן חשמלי לייבוש מגבות ?..נו באמת..

רשר

Well-known member
מנהל
אין חשמלאי מוסמך שיכול לתכנן לוח חשמל

ומבנה כמו המצורף בצילום, לוח לכל קומה, צולם בוילה ישראלית ברמה שאינך מכיר ולכן ממשיך להתעקש שאדריכל יכול ליעץ מעבר למיקום נקודות חשמל, ללוחות כאלו צריך גם מקום ולכן היעוץ חייב להתבצע בשלב המוקדם של תכנון המבנה

בינא

Member
הגזמה בנושא חשמל מחייבת יועץ חשמל...אבל

בית פרטי (לא בית חכם) שבנוי ברמה שבה בונים היום הרוב הגדול (עדיין) את ביתם למשפחה של 2.5 ילדים + כלב, אינו מחייב יועץ חשמל ואינו צריך יועץ חשמל. השילוב של מיקום נקודות ע"י האדריכלי, בשיתוף הלקוח לקראת סיום התכנון + חשמלאי מוסמך שרוכש לוח חשמל שמתוכנן ונבנה במפעל שעוסק בכך (שכמובן יש לו מהנדס חשמל משלו לצורך העניין), מספיק בהחלט. אין שום צורך להכנס להוצאות מיותרות בבניה של בית, בעיקר אם רובו בנוי על משכנתא ל-25 שנה שיועת לחנוק את הבונים בצורה שאפילו הם עוד לא מבינים. למרות האמור, בהחלט מומלץ, למי שמרגיש שנושא החשמל איו מכוסה כשורה ע"י האדריכל והחשמלאי, לפנות עם כל החומר לפגישת יעוץ עם יועץ חשמל (מהנדס חשמל) המתכנן לבתים פרטיים בשכונות הרחבה למשל ולכן יש לו פרופוריות נכונות...וללם לו על עיון בתוכניות, הערות מקצועיות והמלצות לבצוע, או אישור מה שתוכנן מבחינת חלוקת העומסים.

fireman

New member
תרשה לי להרחיב נקודה

יועץ חשמל לא בהכרח חייב להיות מהנדס חשמל. אולי המינוח יועץ חשמל אינו נכון לסיטואציה המדוברת.... בוא נקרא לזה חשמלאי מתכנן וחשמלאי מבצע. חשמלאי מוסמך יכול לבצע תכנון מערכת חשמל לוילה עד 80A ת"פ ללא שום בעיה, המחוקק מתיר זאת. אותו חשמלאי יישאר בתוך נעלי המתכנן בלבד ויבצע את עבודתו ללא שום קשר לביצוע כאשר מטרתו היא רווחתו המלאה של הלקוח ותכנון מערכת החשמל הטובה ביותר והאופטימלית ביותר לצרכיו של הלקוח. את התכנון הזה יש להעביר לחשמלאי מוסמך אחר שיבצע, אין צורך במהנדס וגם לא בהנדסאי חשמל שיבצע את העבודה הזו בהתאם להוראות התכנון של המתכנן. מה שצריך זו בסה"כ הפרדת רשויות בין המתכנן למבצע. הדבר הזה מנתק את החשמלאי המבצע מהיכולת להבין את הדברים כמו שנוח לו ובהתאם לשאיפה שלו להשאיר עוד כמה שקלים בכיס ע"ח הבונה. אדריכל יכול למקם נקודות ומיקומי מפסקים וגופי תאורה, לא יותר מזה, אין לו את הידע ואת הסמכות לבצע תכנון של מערכת החשמל עצמה לרבות חלוקת עומסים, תכנון לוח, חלוקת ובניית המעגלים וכדומה, את זה צריך לעשות חשמלאי. אין שום סיבה ללכת למהנדס חשמל ולהשתגע, רק הפרדת רשויות, זה הכל

mister500

New member
התנשאותך מרחיקה אותך מהעיקר.

להפתעתך הרבה ראיתי...וראיתי גם אסלה עם פס זהב שאתה לעולם לא תשתין בה. ההתנשאות הרחיקה אותך מהעיקר ...כמה מבאי הפורום כאן ישקיעו בלוחות כאלה??????????? כמה מבאי הפורום ישקיעו בארון חשמל מרכזי מעל 6.000 ש"ח ובמשני 3.000 ש"ח ? 0 גולשים. אז אל תראה לי לוחות ליירוט טילים בליסטיים , ותציג אותם כלוחות סטנדרטיים בבית של 180 מ"ר ממוצע שבונה זוג ממוצע עם 3 ילדים ומשכנתא חונקת. .

רשר

Well-known member
מנהל
למה להאשים אותי בהתנשאות ועל מי?

האם באמת אתה חושב שתמיד אתה זה ה"עיקר"? זה כמובן לא ביתי, לא ביצוע שלי (למרות שזה המקצוע שלי), כל שרציתי להדגיש את שאלת "בסיסית" אבל "גבוה"?!?!?!?!?

mister500

New member
רק בגלל הערה ..

"צולם בוילה ישראלית ברמה שאינך מכיר ": מניין לך ? אתה יודע בוודאות ? ..לא..אתה לא , סתם זרקת לשם העקיצה. בכל מקרה , אם נפגעת ..אני מתנצל.

fireman

New member
למה אתה חושב שלא?

תראה, זו עובדה חד משמעית שחשמלאי מוסמך לא יכול לתכנן לוח כזה שכן חשמלאי מוסמך עפ"י רשיון מוגבל לתכנון וביצוע מתקן עד 80A בשלוש פאזות. מי שרוצה בית עם מערכת חשמל איכותית ואמינה יצטרך לוח חשמל עם כמות מכובדת של מעגלים, אצלי בבית יש בסה"כ 74 מעגלים ללא תאורת החוץ כאשר רק אל המטבח מגיעים עשרה. הבעיה בתכנון החשמל בוילה הוא לא עניין הידע אלא "הפרדת הרשויות". תראה, אני מעצם עבודתי ועיסוקי בקיא מאוד בחוק החשמל ומגבלותיו. אם תרצה קצת להעשיר את הידע בנושא אני ממליץ להשקיע משהו כמו 100 ש"ח ולקנות את המדריך לחשמלאי של דונייבסקי, זה התנ"ך של החשמלאים היום ויכול להיות יופי של מורה נבוכים לכל מי שלא מבין בחשמל יותר מידי החל מהבונה הפרטי ועד לקבלן הביצוע. חוק החשמל הוא מאוד פרימיטיבי במגבלותיו ואם ניקח את החוק כסוג של קו מנחה או סטנדרט מקובל, אפשר להפעיל וילה שלמה של 180 מ"ר עם 10 מעגלים לכל היותר כולל קווי כוח לדוד חשמל ותנור אפיה..... אבל מהחוק ועד לסטנדרטים היום, המרחק הוא מרחק אלפי מונים. כמובן שבכל מקרה ניתן להדגים עפ"י הקיצון אך אין זה נכון לעשות. וילה ממוצעת של 180 מ"ר צריכה לכלול מערכת חשמל של 30 מעגלים לפחות, פחות מזה, לעניות דעתי, מדובר במערכת חשמל פרימיטיבית שנמצאת מתחת לסטנדרט הנדרש ממי שהולך להשקיע מאות אלפי שקלים ולגור בוילה. כשאתה נותן לחשמלאי לתכנן ולבצע, לא מן הנמנע שהוא יחבר שני חדרי שינה על אותו מעגל.....החוק מתיר זאת כל עוד סה"כ השטח של שני החדרים אינו עובר את ה40 מ"ר.....לצורך העניין אפשר לחבר גם שלושה חדרים על אותו מעגל....האם נכון לעשות זאת? לא. האם החוק מתיר לעשות זאת? כן. האם זה חוסך לחשמלאי כסף?....ים של כסף זה חוסך לו. אי אפשר לשרשר נקודות טלפון מאחת לשניה? בטח שאפשר, זה מותר והחוק מאפשר זאת.....האם במידה ותרצה להפעיל מרכזיה או נתב או מערכת פתיחת דלת באמצעות אינטרקום תוכל לעשות זאת עם מערכת טלפון כזו? בהחלט לא, האם אפשרי לעשות מערכת כזו? בהחלט. תראה, יש הרבה מקומות שהמבצע יוכל לעשות את העבודה כך שהמחוקק יכשיר אותה ושהכל יעבוד, האם זה לרווחתו של הבונה? ממש לא. הרווח הוא של קבלן החשמל בלבד שבמקום לעשות מעגל לכל חדר ומפסק נוסף בלוח, הוא עושה מעגל אחד ומחבר עליו שלושה חדרים, לוח חשמל קטן יותר עולה פחות, פחות צנרת למשוך, פחות חיווט למשוך הלקוח עדיין משלם לפי נקודות והחשמלאי חוסך בחומר על הגב של הבונה. אצלי בבית לא רק שלכל חדר יש מעגל נפרד, בכל חדר יש שלושה מעגלים. 100 נקודות יעלו ללקוח אותו הדבר אם החשמלאי יבצע אותן כמו שנראה לו או כמו שהמתכנן הכתיב לו לבצע. ההבדל הוא שכר טרחתו של המתכנן הנפרד.

והנה שני הגרוש שלי...

תכנון מיקום נקודות חשמל הוא, לעניות דעתי, תפקיד האדריכל... אבל אם בחרתם לקחת אדריכל שלא עושה זאת, אז לפחות אין בליבי על האדריכל. אני לא רוצה לחוות את דעתי על אדריכל שמוציא את התחום הזה מהתכנון הכולל ומאפשר זאת בתור עבודה נוספת, אבל מה שבטוח הוא שעסקים הוא יודע לעשות.... זו התכנית שהכי שנואה עלי והכי מעייפת אותי. המיקום של הנקודות והשקעים, המחשבה על הפונקציות והשינויים העתידיים האפשריים ומתן מענה עליהם, תכנון התאורה והאפקטים שלה הם, לדעתי חלק בילתי נפרד המתכנון. SORRY. אבל מתוך מחשבה קדימה, במחשבה ראשונה - הייתי אומרת לקחת את האדריכל. כי באמת בבית פרטי רגיל וללא פונקציות חכמות מידי, מספיק חשמלאי מוסמך טוב. במחשבה שנייה - כמה רוצה האדריכל? כמה רוצה יועץ חשמל? האם יועץ החשמל יעשה פיקוח על הביצוע (המריכפים הנכונים ולא שרשוריים בקירות, קוואדרט מומלץ וכ"ד)? ובמחשבה שלישית - אבל זה באמת כי לא יכולתי להתאפק, לאדריכל שלא רואה בתכנית החשמל חלק בילתי נפרד מהתכנון, לא הייתי נותנת לתכננן לי את הנקודות... בהצלחה

למעלה