יעוד

salesmanager

New member
יעוד

הרבה פילוסופים ופסיכולוגים למיניהם מדברים על כך שהאדם צריך למצוא את היעוד שלו. כאשר יש יעוד והולכים לקראותו הכל הרבה יותר מספק ומסתדר וכו'. אני מאוד מסכים עם זה. הבעיה היא, שאף לא אחד מהם אומר איך למצוא את היעוד. אז עכשיו אני תוהה, מה היעוד שלי? ואיך אני מגלה אותו? יש ראיונות?

hilabarak

New member
מהניסיון שלי, ייעוד מוצא אותך

אתה פשוט לא חוסם עצמך בפניו. זה אומר שאם יש דברים אתה נמשך לעשות, אך נמנע מהם, כדאי שתעשה אותם. דרך עשייה של דברים שאתה אוהב סביר להניח שהיעוד ימצא אותך. לפעמים זה מגיע בדרך ישירה, לדוגמא אדם שאוהב לעבוד עם ילדים וזה גם היעוד שלך. לפעמים זה מגיע בדרך עקיפה, לדוגמא אדם שנועד להנהיג והוא אוהב לעבוד עם ילדים ודרך העבודה עם ילדים הוא נחשף לפרוייקט שחושף אותו להנהגה אליה נועד. הכל כמובן מניסיון חיים ואינטואיציות, לא משהו ממש מדעי.

"ייעוד" היא מילה גדולה

ואולי אפילו מפחידה, במידה מסויימת; שהרי למצוא את אותו ה-דבר שיהא ייעוד חיי, נראה כמשימה כמעט בלתי אפשרית. האם אכן פסיכולוגים ופילוסופים מתנים את אושרו של האדם (או כדבריך: "...הכל הרבה יותר מספק ומסתדר") במציאת "ייעוד" לחיים? אני בספק... נראה לי כי נכון יותר שאדם ימצא לו כיווני עשייה, בתחומי החיים השונים, המתאימים ביותר לנטיות לבו, לכישוריו ולהשקפתו על החיים - מהם ישאב האדם סיפוק והנאה. חיפוש אחר ייעוד אחד ויחיד, שבו יתלה האדם את אושרו, הוא לדעתי משימה עקרה ולא נכונה.

angela8

New member
את קושרת בין יעוד

לתחומי עשייה בחיים. יכול להיות ששניהם לא באמת קשורים? יעוד מקצועי יכול להתחלף. אולי יש יעוד- על. שלא תלוי בקרירה דווקא?

ממש לא

נראה כי לא הובנתי כראוי. דבריי באשר לכיווני עשייה התייחסו , לתחומי חיים שונים, ולא לייעוד מקצועי בהכרח. האדם פעיל ובוחר לפעול לא רק באותם התחומים בהם בחר לפתח קריירה מקצועית. שימי לב שכל דבר וכל עניין אליו יכול להשתייך אותו "ייעוד", כרוך בעשייה אקטיבית- ואפילו אם ניקח כדוגמא את המישור הרוחני. אך שוב, המילה "ייעוד", כאמור, בעייתית לטעמי...

angela8

New member
הבנתי

מדוע את מוצאת את המילה ייעוד בעייתית? לי יש תחושה כי היא קשורה עם משמעות בחיים שהינו צורך בסיסי אצל הרבה אנשים

ייעודים- ולא ייעוד; משמעויות- ולא משמעות

ההגדרה המילונית למילה "יעוד" היא קביעת תכלית לדבר / מטרה, שליחות. אני מאמינה כי אין זה נכון לנסות ולצמצם את כלל חיי האדם לכלל "ייעוד" אחד ויחיד. אותו כנ"ל גם לגבי חיפוש משמעות בחיים. רבגוניותם של החיים אינה ניתנת למיצוי במשמעות אחת ויחידה. חשוב כי האדם יזהה מהם אותם הדברים המשמעותיים לגביו, מהן התובנות הנכונות עבורו, לחיות את חייו לפיהן. לא מעטים הם האנשים הנופלים בפח של חיפוש "ייעוד" או "משמעות"- משימה עקרה (כאמור), העלולה להביא את האדם לכדי תסכול, כשאינו מצליח להניח את האצבע על אותו ה-דבר האחד, היחיד והמיוחד עבורו. אני סבורה כי נכון יותר עבור האדם, שיבקש לזהות בחייו את אותם הדברים המשמעותיים עבורו, התובנות הנכונות לו לנהל את חייו לפיהן, יציב לעצמו מטרות ויעדים, מבלי לנסות לצמצם ולהצטמצם. שנה טובה וחג שמח!

angela8

New member
שנה טובה..

לא חשבתי על זה כך אף פעם, למרות שאחרי שקראתי את מה שכתבת זה נשמע הרבה יותר הגיוני מאשר לחפש בנרות את ה-יעוד בה' הידיעה.. חיפוש שאולי הוא עקר מראש.

ראיונות עדיין לא, אבל רעיונות , יש גם יש .

הרבה פילוסופים דיברו על ייעוד . הגדול מכולם - אריסטו שדיבר על תכלית האדם, על ייעודו . מרתק כשלעצמו.

כן

אריסטו היה מאוד החלטתי בעיניין . תורתו הייתה מושתתת על סיבה ותוצאה, על תכלית על ייעוד (בסופו של דבר) . הוא תבע שלוש תכליות לאדם ותבע לממשם , ברגע שמימשת את שלוש תכליותייך אין מאושרת ממך . נו, נחשי מה ? אכן כן: הבאת צאצאים, מעורבות חברתית-פוליטית ועיסוק בעיון (בימינו - תארים, תארים רבותיי. ללמוד והרבה . מבחינתו- פילוסופיה ) . במידה ולא מימשת את שלושתן - לעולם לא תגיעי לאושר, מבחינתו. כך שלטעמו לאדם יש ייעוד : להיות הורה, מעורב ומעורה בחברה מבחינה פוליטית וללמוד.

davidmaur

New member
הבאת צאצאים אינו ייעוד אלא מקורו באינסטינקט

שימור המין הטבוע באדם. דעתי היא שהייעוד הוא משהו מאוד יחסי ומאוד תלוי בתרבות אפה אנחנו חיים. מכל מקום זאת היא בחירה מאוד אישית של כל אדם. אבל מי אני שיתווכח עם אריסטו?

כן. הבחור היה ביולוג (גם) .

הוא דיבר על תכליות , דרך האימפריות הוא גילה שלכל דבר יש סיבה ותוצאה ולכל דבר יש תכלית ומטרה ועצם זה שאנו יצורים ביולוגיים (אגב כמו החיות בהקשר הזה) עם אמצעי רבייה המוטבעים בנו בפוטנציאל (בכוח), עלינו לממש את ייעודם ולהוציאם לפועל. ההוצאה לפועל תהיה הבאת צאצאים . אבל לא בזה הסתיים סיפור הייעוד האנושי . הרי בכל זאת אנו נבדלים מהחיות בתבונתינו ולכן לאדם קיימות עוד שתי תכליות כמו שמניתי הזקוקות למימוש. בגדול- אריסטו טען שהאדם חייב לממש את מה שהוא , את מה שטמון בו בפוטנציאל, בכוח כדי להוציאו לפועל (מהכוח לפועל) . ברגע שאינך עושה זאת, אינך מגיע לייעודך ואינך מאושר. אדם המממש את הפוטנציאל הגלום בו, מאושר.

davidmaur

New member
זהו ההבדל בין היהדות לבין אריסטו

אריסטו ביחד עם רוג'רס ומסלוו (זהו תמצית המודרניזם) מדברים על מימוש הכשרונות הטמון באדם והיהדות מדברת על מימוש ערכים כתכלית האדם. חשיבה תוצאתית מול חשיבה ערכית

mopet

New member
אני חושבת שאתה מתבלבל

בין חיפוש אחר יעוד לבין חיפוש אחר משמעות.

koby78

New member
זאת רק דרך הסתכלות אחת

פילוסופיים מודרנים יותר לא יקבלו את התפיסה של ייעוד. ואני מתכוון לז'אנר האקזיסטנציאליסטי. ייעוד פירושו מהות אפריורית לקיום. זה פותח פתח להרבה מחלות (כמו נאציזם, גזעניות וכד'). ייעוד היא יצירה עצמית. גם אי ייעוד היא יצירה עצמית. אין "ייעודים" מרחפים בחלל ומחכים להפיל אותך ברישתם.... ותחשבו על זה...

צודק, אך מאידך גיסא

תחשוב מה קורה אם האדם באמת מאמץ את סיסמתו של סארטר. ממש אבל. אין לך ייעוד, כל מה שהינך עושה זה לברוא את עצמך כל שנייה מחדש, סובייקט ספונטאני, לא יודע לאן ללכת הרי אין הצדקות מלפנינו וגם אין תירוצים מאחורינו . אתה מעולם לא נח על זרי דפנה כי אתה כל הזמן ביצירה ובבריאה עצמית של עצמך, כמובן אינך מאמין באל כי זו תהייה סתירה למה שטענת בעצמך . חופשי ומאושר ללא התחוייבויות , ללא יכולת לראות מה ייעודך בחיים , בשביל מה הינך כאן למעשה . לא לחינם האקסיסטנציאליזם הוא כבחילה קיומית. ותחשוב על זה...

Narciss

New member
זה הגזמה

לפי סארטר אדם חיי בחופש מוחלט , זה דבר נפלא, מפחיד אבל נפלא ואין שלילה להמציא לעצמך יעוד שיהיה תקף לאורך זמן זה הרבה יותר טוב ממצב שבו המשפחה והסביבה וכולם מכתיבים לך יעוד כמו למשל להיות עורך דין...ואתה עושה כמוצפה ממך מבלי שנתת לעצמך את החופש לבחור

למעלה