יסודות: למה רק 4?

יסודות: למה רק 4?

במשחקי תפקידים פנטסטיים רבים, משתמשים בחלוקת היסודות היוונית הישנה - אחרי שחבר'ה כמו תאלס שטען שהמים הם יסוד החיים, הרקליטוס שטען שהאש היא יסודו של הקיום, ועוד כמה שהציעו יסוד כזה או אחר כבסיס להכל, התקבלה ההנחה הבאה: כל החומר ביקום עשוי מארבעה יסודות, שמוגדרים ע"י שני משתנים: חום, קור, יובש, ורטיבות. אש מוגדרת ע"י חום ויובש, אדמה ע"י קור ויובש, אוויר ע"י חום ורטיבות, ומים ע"י קור ורטיבות. ועם זה נתקענו בערך עד שהמציאו את הטבלה המחזורית - יחד עם זאת, כדאי לציין שיש חפיפה מסויימת בין היסודות השונים למצבי הצבירה השונים - מוצק, נוזל, גז, פלאסם. אלא שתפיסת ארבעת היסודות (במזרח הרחוק היה משהו דומה, רק עם מתכת ועץ בנוסף) חרגה מתחום מדעי החומר, והפכה לתפיסה מיסטית וכוללת יותר, ששרידיה מקובלים אצל הנוכלים ושקרני העידן החדש עד היום - טיפוסי האופי האנושי חולקו לארבע "ליחות" שהושפעו מהיסודות, מזלות אסטרולוגיים מזוהים עם יסודות, וכן הלאה. אבל למה רק ארבעה יסודות? בהרבה מקרים נוסף גם יסוד חמישי, ובעוד שהיסודות ה"רגילים" היו יסודות חומריים, יסוד זה היה על-חומרי. כל מיני דברים כמו "מחשבה", "זמן", "נפש", "רגש" וכו' התחרו על התפקיד. אבל למה לעצור ב5?

ogmios

New member
היסודות המזרחיים

אם אני זוכר נכון, במסורות של המזרח הרחוק מדובר על חמישה יסודות - מים, אש, אדמה, עץ ומתכת.

אכן

וגם הייתה אצל כמה מיסטיקנים נאציים תפיסה ממש מינימליסטית, של שני יסודות בלבד - קרח ואש, אם אני זוכר נכון.

עוד גרסאות

במשחק הכה-אוריינטלי "אגדת חמשת הטבעות" ישנם את הארבעה הקלאסיים ועוד יסוד חמישי שנקרא "ריק" או "חלל" (Void). במערכת פנטזייה שהרצתי פעם היו שישה יסודות - ארבעת הקלאסיים, ובנוסף להם גם יסוד זמן ויסוד מרחב. באחד מספרי ההרחבה של אתאס הוסיפו לעולם השמש השחורה פארא-יסודות: שמש (אש+אוויר), מגמה (אדמה+אש), גשם (אוויר+מים) וסחף (silt - אדמה+מים). בהשראת ספר זה חשבתי על רשימת פארא-יסודות משלי, שלא באה לידי שימוש משחקי מעולם אבל נראתה ככה: עשן (אש+אוויר) קיטור (מים+אש) לבה (אדמה+אש) קצף (מים+אוויר) אבק (אדמה+אוויר) קרח (אדמה+מים)

ogmios

New member
באופן מפתיע, חשבו על זה לפניך

מו"ד הציגה לפחות עוד שמונה פארא-יסודות (קווזי יסודות?) - ארבעה מהחיתוך של היסודות עם מישור החומר החיובי וארבעה מהחיתוכים עם מישור החומר השלילי, וכן חיתוכים בין היסודות לבין עצמם. אם אני זוכר נכון, קיטור אבק וקרח הופיעו בספרות הרשמית של מו"ד, אם כי אני לא זוכר בדיוק איזו קומבינציה יצרה מה.

ogmios

New member
פחות או יותר

תהרוג אותי, אני ממש לא זוכר. ספרי המו"ד שלי קבורים איפשהו בבית של ההורים, ושנים שלא נגעתי בהם...

l o r e

New member
הקוסומולגיה המו"דית

למעשה במו"ד הקלאסי היו שישה מישורים בסיסיים: הקלאסיים (אויר, אדמה, מים ואש) ומישורי האנרגיה (חיובית ושלילית). המישורים מסודרים באופן הבא: אוויר - מים | | אש - אדמה במפגשים בין המישורים האלה יש מישורים אחרים שמתחלקים לשני סוגים: Paraelemental הם המפגשים בין היסודות הקלאסיים - בוץ (אדמה ומים), מגמה (אדמה ואש), קרח (אוויר ומים), עשן (אוויר ואש). Quasielemental הם המישורים במפגשים בין אחד מהיסודות הקלאסיים לאחד ממישורי האנרגיה - ברק (אוויר חיובית), זוהר (אש וחיובית), מינרל (אדמה וחיובית), קיטור (מים וחיובית), וואקום (אוויר ושלילית), אפר (אש ושלילית), אבק (אדמה ושלילית) ומלח (מים ושלילית). במו"ד בגרסת הקופסאות המישורים היו מסודרים אחרת ד"א, מה שיצר פאראמישורים אחרים קצת.

ogmios

New member
ידעתי שאני בערך בכיוון...

תודה lore! תזכיר לי מה ההבדל בין הסידור הזה לסידור של מו"ד-קופסאות?

l o r e

New member
הסידור הישן

סידור המישורים הישן היה: מים - אוויר | | אש - אדמה הסידור הזה הופיע בקופסא של ה-Companion, אבל בקופסא של ה-Immortals היה סידור ה-D&D הקלאסי. הסיבה שזכרתי את זה ד"א (חוץ מהעובדה שכנראה אין לי חיים) היא וויכוח עתיק במהלך משחק בכתה י"א בו ה-DM טען שמים מנוגדים לאש ומישהו שלף את ה-Companion והראה לו שהוא טועה. ה-DM בתגובה יצר מס' משחקים לאחר מכן את ה-Upheavel, שבו היסודות סודרו בסידור המוכר כיום. למעט ה-Companion, האזכור היחידי שמצאתי לסידור הזה מופיע תחת התיאור של מפלצת פליינסקייפ בשם Wavefire. הטענה היא שהיצור הזה מגיע ממישור קיטור אלטרנטיבי, שנבע כנראה מסידור עתיק של המישורים שהשתנה מאז - דהינו חיבור בין אש למים.

ogmios

New member
תודות, lore

שוב.

ogmios

New member
ועוד שאלה

אאל"ט, היו גם מישור אסטראלי ומישר אתארי שאיכשהו התקשרו לנושא. בא לך להזכיר לי מה היה הקטע?

מירטל

New member
אם אני לא טועה ...

אחד מהם הוא מעטפת של כל אחד מהמישורים, והשני הוא מקור החומר שעוטף את המישור השני. ז"א, בכדי לעבור ממישור אחד לשני אתה צריך לעבור דרך המישור האסטרלי של המישור שלך, להגיע למישור האתרי, להגיע למישהו האסטרלי של עולם היעד ואז לעולם היעד - משהו כמו מעטפות גז של כדורי לכת.

l o r e

New member
המישור האוסטרלי

באחד מעיתוני משחקי התפקידים העתיקים (המכשף האחרון אם אני לא טועה) הופיעה השאלה הבאה: הדמות שלי כבשה את המישור האוסטרלי (השגיאה במקור) והיא רוצה לכבוש גם את המישור האת'רי. איך מגיעים לשם? המישור האסטרלי הוא מישור אינסופי שמתחבר לכל המישורים מה-Prime (המישור שלנו), מישורי היסודות ועד למישורים החיצוניים. כמו שאמרה מירטל המישור האסטרלי הוא דרך המעבר בין מישור אחד לאחר בד"כ. המישור האת'רי לעומת זאת מקיף את המישורים הפנימיים בלבד (ה-Prime ומישורי היסודות). הוא למעשה מקבילה מחוץ לפאזה של ה-Prime ואפשר לעבור דרכו אל מישורי היסודות

למעלה