ילד צמחוני בגן בשרי

נכון הוא שילד מקבל את העקרונות של

הוריו, אבל ציפי, גם את מסכימה שאצלכם הגננות מגיעות מרקע שמביו את העניין. אני מניחה שזו אחת הסיבות שהעדפת שילדייך ילמדו במקום שתואםן פחות או יותר את השקפת עולמך. אבל כאן, העניין הוא שילד אחד צמחוני בגן שגם הגננות "לא בקטע" של הצמחונות, ואני יכולה להבין את הבעיתיות שזה גורם גם לילד, שלא מבין למה לכולם מותר ולו אסור, וגם של הגננות שלא יודעות מה לעשות במידה והילד ירצה משהו ש"אסור לו". למי יש להן מחויבות להורה או לילד??

../images/Emo41.gifסיכום

כתבתי סיכום ארוך בפורום צמחונות וטבעונות, שגם בו העליתי את השאלה שלי לדיון, והתפתח שם דיון מאוד מרתק (לדעתי) וסוער לעיתים... מי שמעוניינת מוזמנת לקפוץ ולעיין בתגובות, ובכל מקרה, זה הקישור לסיכום שכתבתי שם. הוא מופנה כמובן גם למי שהגיבה כאן לשאלתי. ולמי שאין כוח לקרוא... תודה רבה על ההתייחסות, כל תגובה ודעה מאוד עזרה לי להגיע להחלטה ולהיות שלמה איתה.

vered4

New member
רציתי להדגיש נקודה

קראתי את הסיכום הארוך
. ורציתי להדגיש (שוב) נקודה אחת. אני מאוד מבינה את הקושי וההתלבטות שלכם, אבל לדעתי, בגיל הזה (של הילד שלכם כמובן), ההתמודדות עם הדרך האידיאולוגית שלכם, צריכה להיות שלכם. כלומר, הקושי באיך לבצע את מה שחשוב לכם ובשמירה על העקרונות שלכם לא צריך בשום מצב (לדעתי), בגיל הזה, ליפול על הילד.

jole

New member
קראתי את הסיכום ...

ולמרות שהוא ארוך, אני חושבת שסיכמת יפה את מה שנכתב ובהחלט אישית קיבלתי עוד נקודת השקפה על דברים, למשל לא פגשתי עד היום מישהו שהצמחונות הייתה כל כך חשובה לו ופתאום- כמו שמישהי ציינה לפני זה בהחלט קיבל ציביון של שווה ערך לאמונה דתית וזה פן שלא חשבתי עליו כהקבלה קודם. אולם דווקא מתוך זה אולי, היו שתי נקודות שקצת צרמו לי במה שכתבת. האחת - את אומרת שתסבירי לתום שזה יהפוך אותו לאדם טוב יותר- אני הייתי אומרת- פשוט אחר- טוב באותה מידה כמו אנשים אחרים- שהרי אם את מכבדת את הבחירה שלהם לאכול בשר הם לא אנשים פחות טובים ממך הם פשוט שונים- עם בחירות אחרות. דוגמא שאני יכולה לתת לך כשהבן שלי (היום עוד מעט 7) היה בן 3 הוא היה בגן דתי- מבחירה שלנו כי הגננת הייתה מדהימה ואהבנו את התכנים ועוד סיבות , לא הייתי רוצה שמי מהילדים בגן יחשוב שהבן שלי הוא אדם פחות טוב כי בבית לא מקפידים בנושא הדת כמו בבתים שלהם. ועיניין הפסיכולוגית....שוב תלוי כמובן איך עושים את זה אבל שלא יצא "הפוך על הפוך" כלומר- שבניסיון לעזור לו לקבל את השוני שלו, השוני שלו רק יוקצן. מאד נהניתי מהדיון שהתפתח.

כרמית מ.

New member
תודה על הדיון המרתק

(גם פה, וגם בפורום צמחונות). מודה שלא קראתי הכל-הכל, אבל קראתי הרבה, ואפילו שיניתי (במקצת) את דעתי במהלך הדיון... אמנם לא הגבתי - אבל היה בהחלט מרתק, ונלקח לכיוונים מאד מענינים ומעוררי מחשבה.

zimes

New member
הרשו לי - השחלה (*)

יעל העלתה את השאלה גם בפורום הנקה. התפתח שם דיון מענין (די מקביל לדיון כאן). תשובה אחת, של אורית ג. נתנה לי זוית ראיה חדשה לחלוטין. תהנו! (*) השחלה - איזכור נושא שקרוב לליבו של הגולש, גם אם הוא לא לגמרי קשור לשיחה. (בהשאלה) כינוי לקישור לפורום אחר, בד"כ ע"י מנהל, בלי כוונה לפרסם את הפורום, אבל עם תוצאה כזאת.

vered4

New member
תשובה מקסימה באמת../images/Emo45.gif

ומעניין אותי למה הזוית כל כך חדשה
היא אומרת כמו עוד כמה כאן (יעל, אני ועוד כמה בודדות) שכדאי לחכות שהילד יהיה יותר גדול. למרות שיעל אמרה את זה בצורה שכל כך זיעזעה את כולן (כי לא ניסתה להסתתר מאחורי נימוס ואמרה את המילה אכזריות), היא אמרה את אותו דבר. אורית נתנה תאור מאוד יפה של הבשלת ההחלטה אצל הבת שלה, ונראה שהילדה אכן הולכת בדרך שלאמא שלה טוב איתה (יש להניח שדוגמא אישית כאן פעלה בסופו של דבר). אבל גם אם הסיפור היה נגמר קצת אחרת (הילדה היתה אוכלת בשר), עדיין המסקנה היא אותה מסקנה.

jole

New member
אהבתי את התשובה....ועלו לי עוד

דברים בעקבות כל השרשור, בנוגע לדיון שמתמשך כבר שנים על טבע האדם. יש שיטענו שבני האדם הם קרניבורים ואז אדם האוכל בשר יהיה שווה לאריה הטורף זברה בכדי לחיות והרי לא יעלה על דעתנו לומר לילד שהאריה הוא "רע" כי הוא טרף את הזברה או יותר כואב את במבי. איפה אנחנו בכל ה- circle of life?

wolf18

New member
קרניבורים ושאר ירקות

הייתי מוסיף על זה שאני לפחות חושב שאנחנו אומניבורים (כמו דובים וכלבים שהם בעצם מאותה משפחה) ואנחנו בנויים מנטלית ופיזיולוגית לאכול מה שיש (די פולני, לא?
) . שהרי לא יעלה על דעתה של פרה ללעוס עוף ולעולם לא תתפסו ג'ירפה רצה אחרי צ'יטה כדי לטרוף אותה. ככה אנחנו. יש לנו הבחירה. לא נכון לדעתי להפוך את זה לעניין מוסרי על אחת כמה וכמה להעמיד שאלות כאלה לילדים רכים. כמובן שכל אחד ובחירתו ושיקוליו וזו רק דעתי האישית. מעבר לזה אין מה להשוות לנושא הדת (כולל כשרות) ששם הטיעונים האמיתיים והמהותיים בנושא המזון והמצוות וכו' קשור יותר לערכים רוחניים ולא גשמיים כך שזה אפילו לא דומה.

אחד המאפיינים העיקריים של טורפים

היא היכולת לשנות את ה GFR (=קצב סינון הדם בכליות), לאחר ארוחה בשרית. לאדם אין היכולת הזו וה - GFR שלו קבוע. זה רמז שהתאוריה שלך שהאדם אמור לאכול בשר איננה נכונה. אני, דרך אגב, אוכלת בשר.

wolf18

New member
אם כבר בבשר עסקינן

מתי התחיל האדם לאכול בשר בכלל, ולמה? אם אנחנו כל כך לא בנויים לזה למה המערכת שלנו מאפשרת את זה. הרי אצל החיות הצמחוניות המערכת בכלל לא מאפשרת אכילת בשר. וחוץ מזה לא דיברתי על טורפים טהורים. דיברתי על האומניבורים. האם גם אצל הדובים ה GFR קבוע? או בבונים (שגם יאכלו בשר אם יזדמן להם)

נעה גל

New member
אתם בטוחים שאתם בפורום הנכון?

כי אני בטוחה שלא
. אני במקרה קצת מבינה על מה אתם מדברים - אבל, רחמו על כל השאר.. זה פורום חינוך לגיל הרך - ולא "פורום צמחונות" או "פורום המבינים בביולוגיה", טוב?

נעה גל

New member
אני התקשתי להזדהות עם התשובה הזו

(למרות המאפיינים הדומים להפליא ביני לבין אורית ג. - עד הרגע שבו היא פרטה למה היא נותנת לה לאכול בשר, תהיתי אם לא אני זו שכתבתי את ההודעה הזו...) אחת הסיבות שהפכו אותי לצמחונית היתה השוק שבגילוי הקשר שבין השניצל לתרנגולת. זה נראה לי לא נכון. מסיבה זו אורן ואיתמר יודעים בדיוק מאיפה מגיע הבשר שהם אוכלים - הם לא צריכים לדעת על תהליכי השחיטה האכזריים. אורן כמובן, בגילה המופלג, כבר יודעת איך התרנגולת מגיעה להיות שניצל, אבל המידע לא הגיע אליה ביוזמתי אלא אך ורק דרך שאלות שלה. אני כן מאמינה שילדים צריכים להיות מחוברים למציאות ברמה מסוימת. בדיוק ברמה בה הם מסוגלים לעכל. בדיוק מאותה סיבה אני מספרת להם מעט ממה שקורה כאן בארץ ולא מגדלת אותם בבועה בגלל שאני מאמינה שילדים יודעים דברים גם אם לא מספרים להם. ואני מעדיפה שאני זו שתספר ותשלוט (עד כמה שאפשר) על ההסברים המגיעים אליהם ולא, שהם ידמיינו לבד (במקומות שלא צריך) מה קורה.

limori

New member
הבן דוד שלי ואישתו שניהם צמחונים

הבנות שלהן יודעות שבבית לא אוכלים בשר דגים וכל היוצא בזה. לעומת זאת הן יכולות לאכול בפעוטון אצל סבא וסבתא אצל שכן ואפילו בברגר קינג אבל בבית לא!!! בהתחלה הם ניסו למנוע מהבנות לאכול בגן אבל מה לעשות שבגן מכינים מרק עם עוף והילדה בוכה שהיא לא רוצה רק ירקות היא רוצה גם עוף??? זו בעיה שהם לא הצליחו להתגבר עליה ואת הבנות שלהן מאד לא ענין ענין הצמחונות. הם החליטו להרים ידיים. אני זוכרת את הקרבות שלה עם המטפלת והגננת ושתיהן אמרו שכל ארוחת צהרים הבנות בוכות ורוצות כמו כל הילדים. מה אומר ומה אדבר אני אישית היתי נשברת.... אבל שיהיה לך בהצלחה לימור

ליהיS

New member
תשובה מאוחרת..אבל עדיף מאשר

לעולם לא.. אני מציצה מדי פעם בפורום ועוד לא יצא לי להגיב, אבל בתור מי שהיתה צמחונית רוב ימיה, אני מרגישה צורך להגיב לנושא זה. נקודה ראשונה שמציקה לי היא ה"עליהום" על מי שדעתו שונה. הרי לשם כך נוצרו הפורומים לא? לפגוש אנשים עם דעות שונות משלנו, אחרת היה לנו ממש משעמם..גם אם צורת הניסוח אינה נעימה לנו, אפשר תמיד לענות בנעימות, אבל לא לצאת למלחמה! הצמחונות שלי נבעה מסיבות אידיאולוגיות, עבדתי עם בע"ח שנועדו לשחיטה ואין צורך להסביר את הרתיעה שנוצרה אצלי לגבי אכילת בשר. הייתי כל כך קיצונית עד הגעה למצבי סיכון בריאותיים ואישפוזים. בהריוני הראשון החלה אצלי דילמה, האם אמנע מילדי בשר? הרי אני ממש לא מסוגלת לנגוע ולבשל משהו בשרי. באיזה שלב בהריון החל אצלי צורך עז לאכילת משהו בשרי ובזה נגמר החלק ה"צמחוני" בחיי. אך לא לגמרי...לאחר ההריון החלה שוב הרתיעה ולכן עד היום, אני אוכלת מעט מאוד בשרי. א ב ל ילדי מקבלים כל יום ארוחה בשרית ואני משתדלת לקנות בשר קפוא או מוכן כדי לא לגרום לעצמי רתיעה מחודשת וזאת רק למענם...מבחינתי לא היה נכנס בשר הביתה. שאלתי לאימו של תום..האם באמת את חושבת שאת מועילה לו, גם מבחינה בריאותית וגם נפשית במניעתך ממנו את האכילה הבשרית? ילד בן שנתיים לא צריך להתמודד עם מצבים שמעמידים אותו בסוג של מצוקה. אני כמובן לא מתייחסת למצבי בריאותיים כמו צליאק או סכרת או כל סיטואציה דומה. אני מבינה בכל ליבי את האידיאולוגיה המנחה אותך, אבל זוהי האידיאולוגיה שלך! אולי כדי לחכות שנתיים שלוש עד שתום יגדל ואז תוכלי לדבר איתו ולתת לו לעשות את הבחירה שלו! נקודה נוספת היא הדרישה מהגננת. הרי לכל הורה יש את ה"שטיקים" שלו. זה נראה לי לא הוגן להעמיד את הגננת בסיטואציה שהיא נאלצת לומר לילד "לא" כשהוא מבקש לאכול....לא נעים. לנו היו זוג הורים במעון שדרשו שהילדות שלהם לא ישנו את שנת הצהרים עם שאר הילדים. כל יום היתה מלחמה חדשה. סתם דוגמה ל"שטיק". שוב, לדעתי ילד בן שנתיים לא צריך להתמודד עם בעיות כאלו. אני הייתי מחכה קצת, לפחות עד שהוא יוכל להבין מדוע מונעים ממנו את מה ששאר הילדים אוכלים.

לאה_מ

New member
אני לא חושבת שההורים צריכים "להגן"

על הגננת. מה שכן, אם היא מרגישה שזה "גדול עליה", שהיא לא תהיה מסוגלת להתמודד, מן ההגינות שתיידע את ההורים בעניין הזה, והם יצטרכו להחליט האם הם עדיין רוצים שילדם יבקר בגן הזה. ואני חושבת שזה בכלל לא דומה לדוגמא שנתת עם שנת הצהרים. אני אספר לך סיפור - כשעומר בכורי היה בן שנתיים וחצי בערך, הוא לא היה נרדם בערב. וזה לא שהוא היה הולך לישון כל כך מוקדם - היינו משכיבים אותו בסביבות 21:30 וברוב המקרים הוא לא היה נרדם עד 23:30. לאחר חודשים ספורים החלטנו שככל הנראה שנת הצהרים כבר מיותרת עבורו, ואם הוא לא ישן בצהריים בגן, הוא ילך לישון בשעה מוקדמת יותר בערב. ניגשתי למנהלת הגן שלו וביקשתי שלא ישכיבו אותו לישון בצהריים. התגובה הראשונה שקיבלתי היתה "אבל הוא נרדם" (בטח, משכיבים אותו בחדר מואפל, ליד 20 ילדים נוספים שישנים - גם אני הייתי נרדמת). אמרתי שאני לא מתכוונת לענות אותו - רק לבדוק אם זה אפשרי, ואם אראה שהוא עייף מאד אחר הצהרים - הוא יחזור לישון בצהרים, אבל נראה לי שעדיף לו שלא ישן בצהריים. הסברתי שאני לא מבקשת שיפעילו אותו באיזו צורה מיוחדת, ומבחינתי הוא יכול לשוחח עם המטפלת שמשגיחה על הילדים שישנים, לצייר, לעיין בספר, לצפות בקלטת וידאו וכד'. התגובה השניה שלה היתה, שתמורת 250 ש"ח נוספים לחודש היא תעביר אותו לצהרון.
. אני ממש לא חושבת שיש בעיה עם ילדים שלא ישנים בצהרים - לדעתי זה נתפס כצ'ופר להשאר עם הגננת, וחוסר הנכונות שלה נבע מרצון להרוויח עוד כסף במקרה הזה. אני כן חושבת, כפי שאמרתי קודם בדיון הזה, שאפשר בהחלט להציע לילד צמחוני מנות שונות מאלה של יתר הילדים, אבל לא הייתי נכנסת איתו לעימות אם הוא היה רוצה לטעום מהצלחות של הילדים האחרים, או אם הייתי רואה שיש לו קושי עם השוני המסויים הזה. את האידאולוגיה הצמחונית אני משערת שהוא יספוג בבית, וכשהוא יגיע לגיל שבו יעלו בו הרהורים משלו על הנושא, ודאי יהיה לו בסיס רחב יותר להחלטה.

למעלה