ילד בן 4.5

ילד בן 4.5

שלום לכולם. נכנסתי לפורום כחלק מחיפושים אחרי עצות / הערות והארות...אשמח לקבל עזרה.
אנסה בקצרה - בן 4.5 יליד נובמבר . אמצעי. אחות בכורה בת 7 ואח צעיר בן 3.
התפתחות מוטורית תקינה. התפתחות שפתית באיחור - עד גיל 2.5 לא אמר משפטים שלמים. בנוסף דיבור לא מובן - בליעת עיצורים, החלפה וכו'.
לקראת גיל 3.5 - השתפרות ספונטנית של הדיבור - משפטים שלמים, ברורים. עדיין בעיה של בליעת עיצורים. קשה להבין מה רוצה כי גם כשמדבר לא תמיד יש קשר.
היום - גיל 4.5 - ברור ובהיר . מסוגל להגיד מה רוצה לא תמיד ברור מה מרגיש. כלומר כשהוא שמח ומבסוט הוא צוחק ומחייך. כשהוא כועס או מתוסכל הוא בעיקר רוטן ולא עונה לשאלות.
מבחינה חברתית - רק השנה החל לשחק עם חברים בגן . לדברי הגננות זקוק לתיווך רב. לא תמיד מבין את הסיטואציה החברתית.
בבית אנחנו חווים תקופות של התפרצויות זעם ותקופות של רגיעה. בשבועיים האחרונים - התפרצויות זעם קשות המלוות באלימות וקושי רב להרגיע ולתקשר.
פניה להתפתחות הילד נעשתה ביוזמתנו ההורים. סיכום האבחון התקבל השבוע - אינה שוללת לחלוטין את הספקטרום האוטיסטי אבל אולי מדובר בהפרעה ביצירת ערוצי תקשורת .
ביצע מבחן קאופמן באבחון עם הפסיכולוגית - טרם תשובה
אמור לקבל זימון לבדיקת ADOS
המלצה לבדיקות דם מקיפות כולל ח.אמינו בדם ובשתן. המלצה ל MRI מוח
מטופל מזה כחודש וחצי אצל ק.תקשורת ומרפאה בעיסוק.
אנחנו די מבולבלים. עיקר בקשת העזרה שלי כאן היא כיצד להתמודד בבית עם התקפי הזעם והאלימות והא יש המלצות על טיפולים נוספים (רכיבה טיפולית ?)
לא הצלחתי כ"כ לקצר

אשמח לעזרה. תודה מראש וסוף שבוע שקט לכולם

TikvaBonneh

New member
טיפולים נוספים והתקפי זעם

כמה דברים.
אם הילד ממשיך לבקר בגן\קייטנה הוא חווה תסכול רב בגלל חוסר הבנה של הסיטואציות החברתיות, והדבר יכול להוביל להתפרצויות זעם.
מנתחת התנהגות מוסמכת תוכל לתת לכם הדרכה מקיפה לגבי התקפי הזעם, וגם אם תרצו לבנות לו תכנית טיפולית לצורך למידה של כישורים חברתיים.
הפרעה בתקשורת זו מילה אחרת לספקטרום אוטיסטי. לגנים המיועדים לילדים עם ASD קוראים גני תקשורת

תודה לשתיכן על התגובות

ערב טוב ! ראשית מטופל אצל מרפאת בעיסוק - מאוד מאוד נהנה , הולך בשמחה ויוצא מאושר. מטופל אצל קלינאית תקשורת - כימיה לא כ"כ מוצלחת וכנראה שנתחיל לחפש מישהי אחרת.
מבחינת הגן - נמצא בגן מאוד מאוד תומך ועוטף עם גננות מאוד מכילות , מבינות ומשתפות פעולה עם כל התהליך האבחוני שאנחנו עוברים. בגן אין בכלל התקפי זעם או שינויים קיצוניים במצבי הרוח .
מה זה מנתחת התנהגות ? כיצד יוצרים איתה קשר ?.

ועוד תוספת קטנה

האבחנה במכתב הסיכום של הרופאה ההתפתחותית היא בין הספקטרום האוטיסטי לבין social pragmatic communication disorder (csd) שכיום עפ"י נגדרות ה DSM הוצאה מהספקטרום....

shelala

New member
התקפי זעם - השערה...

רוצה לנסות להאיר נקודה חשובה בעיני.
אמרת שיש בשבועיים האחרונים התקפי זעם. האם יש קשר למצב הבטחוני? לפי הפרטים אתם גרים בדרום.
אפילו אם הילדים לא לחוצים בעצמם הם לפעמים חווים את המבוגרים וכמובן מבינים הרבה יותר ממה שהיינו רוצים שיבינו...

אחת התופעות הנפוצות ביותר לדעתי היא ייחוס כל התנהגות או שינוי בהתנהגות לאבחון או לבעייה התפתחותית כזו או אחרת.
הילד הוא ילד. ילדים בגיל 4.5 עשויים לעבור התקפי זעם. ממש לא הייתי ממהרת לייחס את ההתקפים לתסכול כזה או אחר מהגן. חודשי הקיץ קשים לכולם! גם לילדים וגם להורים, בטח במצב השורר בשבועות האחרונים במדינה שלנו.

dina199

New member
אם הוא אכן בספקטרום

(או רק scd שכפי שאמרתי אני לא רואה הבדל גדול) המצב הבטחוני
יכול להשפיע עליו בצורה הרבה יותר חמורה. ומאחר והוא לא מבין הרבה דברים וגם לא
מסוגל להסביר את עצמו (למשל להגיד שאזעקה מפחידה אותו) זו יכולה להיות סיבה רצינית ביותר להתקפי זעם.

dina199

New member
עכשיו זה ברור. scd זו אכן אבחנה חדשה

(שלדעתי האישית מאוד שייכת לספקטרום אבל אני לא שייכת למומחי הגדרות dsm
).
בכל מקרה המקור להתקפי זעם זה אותו מקור (חוסר הבנת קודים וסיטואציות חברתיות וחוסר יכולת להסביר את עצמו - מה שמביא לתסכול שמביא להתקפי זעם) והטיפול זה אותו טיפול.
רק ש scd לא מקבל הכרה ועזרה כספית.

TikvaBonneh

New member
התקפי זעם

אם התופעה התחילה רק לאחרונה, אז אולי היא תיפסק לבד כמו שהתחילה.
מנתחת התנהגות יכולה את ההקשרים של התקפי הזעם ולהדריך אותכם כיצד למנוע אותם וגם כיצד להגיב כשהם קורים.
היא עושה זאת ע"י ניתוח של המקרה הספציפי שלכם - מה קרה לפני? מה קרה בעקבות? מי היה איתו וכן הלאה.
אם היא תמשיך ותרצי מנתחת התנהגות, יש רשימה של בית ליאור, אני מצרפת לך.

dina199

New member
אתם צריכים איבחון יותר רציני.

הילד כבר מספיק גדול כדי לא לבלבל (אבל קשה להתמודד עםף מאבחן ש'מתבלבל').
אין אבחנה 'הפרעה ביצירת ערוצי תקשורת'.ולמעשה קושי ביצירת ערוצי תקשורת הוא חלק גדול מאבחנת אוטיזם.
ןלגבי התקפי זעם זה כנראה מתסכול. לא להבין סיטואציות חברתיות ולא לדעת להסביר את עצמך (גם כשהדיבור הטכני תקין) זה מקור רציני להתקפי זעם.

גם ילד בן 4.5 יכול להיות מאוד מבלבל

וההגדרות היום מאוד לא ברורות אפילו לאנשי המקצוע.
בגלל שההגדרות חדשות עוד לא ברור להם איפה להעביר את הגבול בין ASD ל- SCD.
מאבחן שידע קודם להגדיר PDD-NOS או אספרגר, אמור עכשיו להכניס חלק מהילדים משתי ההגדרות האלה תחת אבחנת ASD וחלק תחת אבחנת SCD, ועדיין לא ברור להם את מי להגדיר איפה.
אני מניחה שזו גם תפיסת עולם וגם פוליטיקה.
אני מניחה שעוד כמה שנים תהיה פחות או יותר סקלה מקובלת, ואז כבר יתחילו לחשוב על הספר הבא...
אל תשכחו שדווקא אם טוענים שמדובר על אוסף תכונות/אפיונים/צורת חשיבה, קשה מאוד להחליט באיזו נקודה האוסף הזה נכנס להגדרת אוטיזם ואיפה עדיין לא.

dina199

New member
לי אישית לא ברור הגבול

בין asd, scd , pdd nos או אספרגר. מבחינתי כולם בספקטרום גם אם מומחים או dsm אומרים אחרת.

שוב תודה לכולם כאן על היחס והתגובות

בכל מקרה יכול להיות שקצת איבדתם אותי או אני אתכם...

אז ככה - המאבחנת שלנו אינה מבולבלת אלא אשת מקצוע מכובדת וידועה בתחום. היא פשוט עוד לא סיימה את האבחנה והתהליך נמשך.
אנחנו גרים באילת, האזעקות המעטות היו בלילות והטלוויזיה בבית סגורה. אני ממש בטוחה שאין לפשוש שום מושג שיש כאן ממלחמה.
השם הסופי של האבחנה לא ממש מטריד אותי וגם לא ההטבות הנילוות לכך או לא...

אני פשוט אשמח לעצה כיצד כדאי להתמודד עם התקף זעם של ילד מתוק ומאוד מתוסכל מסיבה שברורה לו אבל לא מספיק ברורה לי או לאבא שלו.
נכון להיום אנחנו מנסים להניח לו. במידה והוא נהיה אלים כלפינו או כלפי אחיו / אחותו אנחנו מרחיקים אותו לחדר פשוט כדי שלא יפגע באף אחד.
אנחנו חוזרים ואומרים שבבית שלנו לא מרביצים.
אנחנו מנסים לשאול מה קרה, להציע פתרונות. לרב ללא תגובה למעט צעקות מצידו.
בדר"כ הוא פשוט צורח / בוכה עד שנרגע. אירוע כזה יכול להימשך כ 5-7 דקות ואז הוא חוזר לעצמו מבסוט ורגוע.
אנחנו פשוט חוששים מתסכול מתמשך ומחפשים אולי דרך יעילה יותר לקצר / להרגיע את כל האפיזודה.

שוב תודה לכולם על היחס . שתהיה שבת שקטה .

זה יכול להיות סתם שינוי שגרה- קיטנה במקום

גן.

או שינוי אחר שקרה בסביבתו ( תנסו לחשוב אולי היה משהו כזה...).

זה יכול לקרות לכל ילד בלי שום קשר לספקטרום..

dina199

New member
אבל אם זה מביא להתקפי זעם

ללא יכולת להסביר - זה מספיק לפניה לאיבחון

אבל היא מספרת שזה רק בשבועים האחרונים

בגלל זה זה לא נראה לי כרגע מספיק לאיבחון.

זה יכול לחלוף בעצמו.

יחד עם זאת הילד כבר בתהליך האיבחון בלי שום קשר..

dina199

New member
לכן צריך לבדוק מה קרה לפני שבועיים.

אם זה משהו שנראה לכולם `קטן מזניח` זה מוסיף סיבה לאיבחון. והרי לאיבחון כבר פנו מסיבות אחרות.
זו תוספת שצריך להתייחס אליה ברצינות. הרי הבעיה הגדולה זה לא התקף זעם עצמו (שעובר) אלא חוסר יכולת של הילד להסביר להורים שלו למה הוא מתוסכל.
והרי גם אם לילד יש `רק` scd זה לא אומר שסיבות שלו לתסכול וזעם שונות ממישהו עם asd.

dina199

New member
בהנחה שהוא בספקטרום :

לשאול `מה קרה` לא יעזור כי זו שאלה פתוחה והוא פשוט לא יודע מה לענות. זה גם מספיק כדי להכניס להתקף זעם.
אני לא יודעת לגבי אחרים כי אני לא איבדתי אותך` `
. מה שאני מנסה להגיד שאין דרך נקודתית להיפטר מהתקף זעם רק כי זה התקף זעם. אם הייתה דרך קלה ומהירה ממציא הדרך היה מקבל פרס נובל. לכן קודם כל אבחנה היא חשובה. וכשתהיה אבחנה (ולא חשוב מה תהיה המילה עצמה) זה יהיה בסיס להבנה ולעזרה.
אני מבינה שאת שואלת נקודתית על טיפול בהתקף זעם אבל לצערי אין לי תשובה קלה ומיידית.
בכל מקרה תבדקו מה קרה לפני שבועיים. ייתכן קרה משהו בגן . או שהוא ראה חדשות ומבין מצויין מה זה אזעקה וחיילים. למעשה אולי עצם שינוי תוכניות בטלויזיה משפיע.

דוקא ממש לא מאמינה שילד בגיל 4.5 יכול להלחץ

מחדשות שאולי שמע ומבין מזה "אזעקה וחיילים".
אם הוא לא חי סמוך לעזה ועובר כל יום מספר אזעקות ולא רואה פנים של סובבים מלאים פחד, אז אני לא מאמינה שהוא מתרגש מהמלחמה.

למעלה