ילדים ו"שבעה"

ילדים ו"שבעה"

סבתא שלי נפטרה אתמול.
הייתה בת 89 (ויום. יום לפני מלאו לה 89).
מרותקת לכיסא גלגלים, עם אלצהיימר. בשנים האחרונות לא זיהתה אף אחד במשפחה חוץ מאותי. את אמא שלי שהייתה מבקרת אותה בבית האבות כל יום היא לא הייתה מזהה, אבל אותי, שהגעתי פעם בחודש תמיד זיהתה וזכרה שיש לי שלושה ילדים, בן גדול ותאומות חמודות (ככה היא הייתה אומרת לכולם - שרון עם הבנות החמודות והבן הגדול).
בקיצור - נפטרה בשיבה טובה. מתוך שינה.

אתמול הייתה הלוויה. נסעתי והייתי עם אמא שלי כל היום.
מאוד קשה לה נפשית, למרות (עד כמה שלא יפה להגיד את זה) שזו די הקלה בסבל של סבתא ושל המשפחה כולה.

השבעה אצל ההורים שלי, וזה לא קרוב אלינו. אז אנחנו ניסע אליהם ביום שישי בבוקר, ואולי גם מחר.

הבעיה - הילדים רוצים לבוא.
הגדול, בן עשר וחצי, מבין מה זה שבעה, ומבין שביקור כזה לא יהיה ביקור רגיל אצל סבא וסבתא. אותו אין לי בעיה לקחת איתנו.
הבנות, בנות חמש וחצי, לא מבינות. מבחינתן נוסעים לסבא וסבתא אומר שנוסעים לכייף אצלהם בחצר, להתפנק עם סבתא, ובעיקר להנות. קשה לי להסביר להן שסבתא לא תיהיה פנוייה (פיזית ורגשית) לכייף איתן השבוע.

לקחת אותן? לא לקחת?
(את אמא שלי אני לא רוצה לשאול, כי היא לא במצב להחליט, ואבא שלי נגד ילדים בהלוויות או בשבעה באופן עקרוני)

numi70

New member
מצער לשמוע

יש לך אופציה אחרת? כי אם את חוששת ויש לך אופציה אחרת תשאירי אותן בבית, כשסבא של בעלי נפטר הילדים שלנו ושל בני הדודים שלו היו בשבעה, ילדים קטנים יותר משלך, אנחנו אלו שהיינו איתם, אבל זה מאוד תלוי במשפחה ואיך היא מקבלת את זה, הילדים שלנו ישבו מרפסת, אכלו קצת ושיחקו עם מה שהיה שם.
אולי דווקא ישמח את אמא שלך לראות את הנכדים ויעודד אותה?

jul20

New member
אני בעד לקחת

הבת שלי היתה בגיל הזה בערך כשהלכנו לשבעה של חברת משפחה שהיא הכירה.
היא קיבלה את עניין המוות יחסית בטבעיות. שאלה שאלות תמימות ועיכלה את האירוע.

בשבעה עצמה היו עוד ילדים של המשפחה (לא המון) אז היא היתה עסוקה איתם, או מצאה לעצמה תעסוקה (ציירה, צבעה וכו)
אני חושבת שילדים הרבה פעמים מקילים על המתאבלים, במיוחד במקרה כזה שהנפטרת נפטרה בגיל מבוגר, מניחה שהבנות שלך לא ממש הכירו אותה
אפשר להסביר שסבתא אולי תהיה קצת עסוקה אבל מאד תשמח לראות אותם ואני בטוחה שאם הם אוהבים להיות אצלה הם ימצאו מה לעשות גם אם היא לא
תהיה פנוייה כל הזמן.

נטלי22

New member
דווקא מנסיון שלי, טוב להביא

ילדים לשבעה (במיוחד אם מדובר בילדים מהמשפחה הקרובה). הם מוסיפים קצת עידוד לאבלים ובכלל לא מפריעים.

משתתפת בצערך

אני חושבת שהילדים יעשו טוב להורייך , נכדים תמיד עושים את זה לא

אני הייתי לוקחת אותן וכן הייתי מספרת להן ומנסה להסביר לפי ההבנה שלהן שאולי יהיו הרבה אנשים בבית של סבא/ סבתא כי הם באו לכבד את זיכרה של סבתא רבה .

tiger mom

New member
משתתפת בצערך

אצלנו במשפחה מביאים ילדים לשבעה.
כשדוד שלי נפטר האפרוח היה בן שנה ומשהו והגדולה בן חמש ומשהו.
הם באו כל יום לשבעה. והיו שם עוד ילדים (בגילאים שונים, אבל רובם באזור גיל 4-6)
אבל אצלנו אין בכי או מראות קשים של אבלות בשבעה.
יש דיבורים וצחוקים ואני חושבת שזה דווקא עשה טוב לדודה שלי לראות את כל הילדים של המשפחה

shtuli

New member
יהי זכרה ברוך.

עניין השבעה הוא מאד תלוי משפחה.

אצלנו, כיוון שהתייתמנו בגיל צעיר ובגלל שמי שאנחנו, יש אפילו משהו משפחתי, מגבש, שמח ועצוב יחד בשבעות שעברנו.
הבנות שלי היו בשבעה על סבא שלי, נתנו וקיבלו חיבוק מסבתא.
אלה החיים מבחינתנו. זה הגלגל.
חיים ומוות. עולם שמסתובב ומתחדש.

היום האזכרה של אבא שלי.
השנה הבנות לא יבואו איתנו כי הן העדיפו להשאר בבית.

יש שבעות מאד כבדות ועצובות באוירה מסביב ובכלל.
מאד תלוי במשפחה, בנסיבות.

עם הכנה של הבנות אני חושבת שזו למידה לחיים.

בשמחות.

rnavina

New member
גם אצלנו סבא רבא נפטר לאחרונה והבאנו את

הילדים כמה פעמים לשבעה (יצא שעברנו דירה בדיוק כמה ימים אחרי הלוויה). בעיני יש משהו מקסים ומעודד לראות בשבעה את הנכדים והנינים של המשפחה.

foofoo77

New member
לקחת ולקחת

אנחנו הבאנו את הילדון לשבעה של אמא שלי כמה פעמים
אחותי , בנות דודתי זה היה כל כך נחמד הילדים פשוט ילדים שעושים לנו טוב.

The Bellinda

New member
מצטרפת לכל מה שכתבו מעלי

הייתי לוקחת אותן.
כשסבא שלי נפטר זאת לא היתה בכלל שאלה - מתוקית היתה בת 3 וציפורת בת 3 חודשים.
עכשיו, סבתא שלי (באותו גיל ובמצב דומה לסבתא שלך ז"ל) בהוספיס בית, במצב שסופרים את הימים לאחור, וברור מאליו שאם וכאשר, הבנות באות איתנו. מעבר לזה שהן הכירו אותה, עבור אמא שלי זאת נחמה ותתפלאי עד כמה ילדים מבינים מהר סיטואציות חברתיות כגון אלה ולא מצפים שמישהו ישתולל אתם בחוץ אלא מתפנים אינטואיטיבית לדברים יותר שקטים (אצלנו למשל היה עניין מאד גדול של דפדוף באלבומי התמונות שהיו על השולחן ושאילת שאלות, כך שלסבתא ואמא שלי היתה הזדמנות לספר על סבא שלי עוד דברים).

שלא תדעו עוד צער.

שלא תדעו עוד צער

גם אצלנו שבוע שעבר נפטרה סבתא רבא. שתי הבנות שלי היו בשבעה (6,4). הסברתי להן ברמה שהן יכלו להבין, שסבתא עצובה ואנשים באים לבקר אותה כדי לעזור לה להתגבר וכך גם אנחנו.
הן לגמרי הביני וקיבלו וכמו שכתבו מעלי- התאימו את התנהגותם לסיטואציה.
לדעתי זה מאוד עזר גם לחמותי- השמחה שבנכדים משכיחה ולו לרגע את האבל.

תודה על העיצות.

אחרי שקראתי כל מה שכתבתן, החלטתי שאנחנו ניסע לשם.
אני קח את הילדים ביום ראשון אחר הצהריים.
זה כבר יהיה לקראת סוף השבעה, ויהיו פחות אנשים. וזה גם יתן לי את הזמן ביום שישי לגשש אצל אמא שלי מה היא מעדיפה.

בני דודי, שיש להם ילדים בגילאים קרובים לילדים שלי, אמרו שהם לא יבואו עם הילדים. (לאחי יש תינוקת, אז זה לא כל כך רלוונטי)

אשרז4

New member
משתתפת בצער ומאוד מבינה את ההרגשה שתיארת

לגבי הילדים.
איך השבעה אצלכם?
אני שואלת כי זה מאוד יכול לשנות.
את הבנות לקחתי לשבעה כשהיו בנות שנתיים + והבינו שסבתא בילה מתה ולא תהיה כאן יותר ואנחנו עצובים כי נתגעגע אליה ולכן סבא וסבתא יותר יושבים ומדברים עם חברים ולא משתוללים איתן.
עדיין האוירה לא היתה עצב עמוק וקינות אלא העלאת זכרונות והנאה גדולה מלראות את "דור ההמשך" ואת הבובלך שבילה דיברה עליהן כל הזמן.

גם עכשיו שדוד שלי נפטר בגיל 70 אחרי מאבק בסרטן, מוות די פתאומי ומאוד עצוב, עדיין השבעה היא לא בישיבה על הרצפה ובכיות אלא התרועעות עם חברים ומשפחה, דפדוף בתמונות והעלאת זכרונות
כך שגם הילדים בני ה 4 ואף פחות השתלבו ולא הפריעו או לא הלמו את האווירה בהתרוצצות שלהם.

ואני חושבת שילדות בנות 4+ ובטח שלך, ממה שקוראת עליהן, יכולות בהחלט להבין שנוסעים לביקור שונה. שעצובים, שעיפים מכך שכל השבוע היו אנשים, שמתגעגעים, שיהיו עוד אנשים שצרכים את תשומת הלב של סבתא ושלך ושזה לא ביקור רגיל אצל סבא וסבתא

imasarit

New member
משתתפת בצערך

את הגדול - לקחת,

לגבי הבנות - נסי להסביר להן שוב את הסיטואציה,
וקחי אותן רק אם נראה לך שיבינו.

אני הייתי לוקחת

בד"כ בשבעה של אדם שנפטר בשיבה טובה אין אווירת שבר כמו בשבעה של אדם צעיר, יותר אווירת "סיכום" וצער שהאדם שהלך לא נמצא שם לפגוש את כל המשפחה והחברים שבאים לבקר אותו... יותר מעלים זכרונות מדנים בנסיבות המוות. ודווקא טוב לראות את הילדים בסביבה. תסבירו לילדות שסבתא תשב עם אנשים שבאים לנחם אותה. אני לא חושבת שיש מניעה שהבנות תשחקנה בחצר בינתיים. אנחנו ישבנו שבעה אצלנו בבית בקיץ והילדים היו בבית חלק גדול מהזמן, ברובו שיחקו בחדר והיו בענייניהם.

למעלה