ילדה שמשמינה

ילדה שמשמינה

בתי האמצעית בת חמש. היא ירשה ממני את גן ההשמנה והיא הולכת ומשמינה. יש לה בפרוש "אופי שמן" למשל: בארוחת צהריים היא תמיד מבקשת תוספת. היא תמיד אוכלת שני מעדני חלב במקום אחד. היא אוהבת קינוחים ומתוקים, וכמובן גם שקיות חטיפים מלוחים. מה לעשות?? איך להעיר לה בעדינות שלא תגרום לה בגיל יותר מאוחר להפרעות אכילה? אני לא רוצה להכניס אותה לתסביך אוכל (יהיו לה מספיק שנים בשביל זה) מצד שני אני לא רוצה שהיא תשמין.

aviviel

New member
אם אני כבר פה, ואם לא אכפת לך שאני

מתערבת (גם אני נאבקת בבעיות השמנה כל חיי ואחי סובל מאכלנות כפייתית): כרגע, את השולטת באכילה שלה ולא היא. אם לא תתני לה מנות גדולות, היא תאכל פחות. אם תשני את אופי האכילה בבית (אם למשל, פשוט לא יהיה דני) אז היא תאכל מסודר ונכון. ילדים משקפים את מה שהם רואים בבית ולא מה שאומרים להם. אין לך שום סיבה להעיר לה ברמה של "את אוכלת יותר מדי", אלא להסביר שחשוב לאכול בריא ומסודר, ושמעכשיו כולם בבית יאכלו ככה. חשוב לשים לב, יכוללהיות שהילדה לא אוכלת יותר מדי, אלא בדיוק מה שהיא צריכה. בשביל לדעת את זה, פשוט תבדקי אם יש לה עודף משקל או שהיא פשוט מפותחת לגילה (בגובה). חוץ מזה, בדיוק השבוע הייתה תוכנית מצויינת של ד"ר פיל (פסיכולוג אמריקאי) בדיוק על זה. (ד"ר פיל, ערוץ 3, כל יום בשעה אחת ועשרים, ושידור חוזר מאוחר בלילה, נדמה לי בסביבות אחת אחר חצות). הוא עוסק המון בנושא ההשמנה מכיוון שזה נושא חברתי חשוב בארה"ב. זהו, מקווה שעזרתי. בהצלחה, אביבית.

irisgh

New member
מסכימה. ואגב, מה אמר הדוקטור?

תנסי תזונה בריאה מאוד, ומאוד לא מתובלנת. הרבה ירקות ופירות, דגנים מלאים. זה יותר משביע, ופחות פועל על 'החשק', לכשעצמו. כך יהיה קל יותר לגבש הרגלים. תאכלו ארוחות מסודרות, ולא מזדמנות. אם תעברו לתזונה כזו בבית, ותאמצו עקרונות בריאות, יהיה הרבה יותר קל גם לנמק הגבלות באוכל - זבל, פשוט כאוכל שאתם לא אוכלים. שלא יהיו בבית חטיפים, ומתוקים. (מלבד למשל, פירות יבשים. או פרי. או ארטיקים שאתם מכינים בעצמכם ממיץ פירות סחוט. הדברים הקנויים מכילים המון סוכר, ומרגילים את החיך לטעם המאוד מתוק. סוכר גורם להתמכרות. הילד שלי, והיה אם הגיע ללאכול ממתק פעם ביומיים, הוא כבר במצב של התמכרות. לכן, אני מגבילה ממתקים לארוע מיוחד, פעם בשבוע, בשבת. הולכים לקיוסק, קונים, אוכלים במקום!, וחוזרים הבייתה בלי כלום. אם היא אוהבת את זה, אפשר בית קפה במקום, או גלידריה. זה ארוע חגיגה. אבל הממתקים לא פולשים הבייתה בנוסף. < אומרת איריס שקל לה לדבר וקשה לה לקיים >

niritcat

New member
דר' פיל אמר בדיוק את מה שאת אומרת

שבגיל הזה, האמא אחראית על התזונה של הילד. שחד משמעית האמא צריכה לקבוע הרגלי אכילה בריאים יותר, גם אם זה גורר מריבות וכעסים מצד הילדה.

lulyK

New member
במקום להעיר, כדאי לנסות לשנות

את נושא התזונה אצל כל המשפחה (אם היא תבקש תוספת מארוחת צהריים מזינה ולא משמינה - מה רע? יהיה פחות מקום לנישנושים אח"כ. אפשר להחזיק פחות ממתקים ומעדנים משמינים בבית, ולדאוג שתמיד יהיו פירות נגישים)

aviviel

New member
נכון. מעבר לזה, ילד בן חמש מתקשה

לעשות הקשרים לוגיים ולהסיק מסקנות היפותטיות. בגיל הזה החשיבה הילדותית מוגבלת רק לדברים קונקרטיים, לכן אין להם יכולת של מבוגר לדחות סיפוקים (זה נכון, כמובן גם בתחומים אחרים). אין כאן אמירה שהילד פחות חכם ממבוגר, אלא שהיכולת שלו "לחשוב קדימה" מוגבלת. למשל, הילדה לא מסוגלת להגיד לעצמה: "אם אני אוכל את הדני הזה, יהיה לי עודף של 100 קלוריות בצריכה היומית שלי, וכתוצאה מכך אם אתמיד בעודפים כאלו, אשמין. אם אשמין יהיו לזה השלכות בריאותיות וחברתיות בעתיד". בגיל כזה הילד לומד על ידי חיקוי והרבה פחות על ידי יצירת כללים לוגיים להתנהגותו, ולכן הוא פשוט מחקה התנהגויות שצפה בהן בסביבתו הקרובה. אם ההתנהגות מחוזקת (בכל צורה שהיא, גם אכילה יחד היא סוג של חיזוק, כמו גם הטעם המתוק של הדני), הוא יתמיד בה והיא תהפוך להרגל. כמובן שהרגלים קשה יותר לשנות. לכן על ההורים לשים לב להתנהגות בבית ובמיוחד להתנהגות שלהם עצמם. לדוגמא, אי אפשר לצפות מילד ללמוד להתחשב בזולת אם הוא רואה את הוריו יום יום מתנהגים בגסות רוח. זאת לא רק בגלל שהילד מסיק מסקנות אלא פשוט בגלל למידת החיקוי.

הילהל

New member
מצטרפת לכווווולן

אין שום טעם להעיר - זה רק יעשה לה רע. אין שום טעם לצפות ממנה לכלום - כל עוד יש בבית שפע חטיפים ומעדנים, וכנראה שאין ממש דוגמא לאכילה נכונה. תשנו את הרכב המזון שיש בבית - זה יועיל לבריאות של כולם, גם של הרזים. תתחילו להפעיל את עצמכם גופנית ולצרף אותה (במסלול הליכה שלי יש לא מעט משפחות, או אמהות וילדים שצועדים. בקצב מתאים, כמובן). ושימי דגש על בריאות, על לאכול כשרעבים ולהפסיק כששבעים, על טעם טוב של מזון - ולא על משקל/שומן/מראה/דיאטה. זה שטח מאוד מסוכן - שבו מצד אחד "תהום" ההשמנה המסוכנת בריאותית ומצד שני "תהום" הפרעות האכילה. כדאי לצעוד בו בחכמה, ולא לחשוש מייעוץ מקצועי (ייעוץ חד פעמי מדיאטנית בקופ"ח=12 ש"ח. לא שווה?)

מאיו

New member
טיפ קטן

בזמן ארוחת הצהריים, תני לה מנת חלבון, חצי מנת פחמימות והמון ירקות מבושלים וחיים. בצורה כזו, גם אם היא מבקשת תוספת, היא בסה"כ משלימה את הכמות למנת פחמימות אחת. להרגיש "עם" תוספת ובעצם.. להיות בלי. ועוד טיפ- אל תנזפי או תעירי לילדה. אני זוכרת איך אמא שלי העירה לי, לא שירת את המטרה וגרם לתוצאה הפוכה. עד היום אני עם עודף של עשרים ק"ג. תשנו את הרגלי האכילה של כל בני המשפחה ותרוויחו

למעלה