ילדה צמחונית

ילדה צמחונית

היי לכולם
ביתי בת 12.5 החליטה שהיא נמנעת מעוף ובשר למרות שהיא אוהבת, והכל מסיבות אידיאולוגיות.
אני מקבלת החלטה זו באהבה רבה, אבל עם קצת דאגה משום שהגוף שלה גדל ומתפתח וחשוב לי שתאכל בריא ומאוזן. אני זקוקה לעזרתכם במתן מתכונים צמחוניים שיתנו מענה לצרכי הגוף שלה.

תודה לכולם
אני
אגב, בפסח אצל הסבתא עושים על האש והיא מודאגת שלא יהיה לה מה לאכול. מה אפשר להציע לה במקום?

מזל טוב!

ביתך ילדה חכמה ובעלת תודעה מפותחת ויש לברך על הצעד שבחרה לעשות.
אנחנו טבעונים כבר שנה שנייה והילדות טבעוניות רוב הזמן כי הבית טבעוני. בריאות ומלאות שמחה ומרץ.

אני מניחה שדאגתך העיקרית היא האם היא תקבל מספיק חלבון, B 12 וברזל.
היום זה ידוע שתזונה עשירה בבשר ובמצורים מהחי מעמיסה על הגוף עודף חלבונים שלאט לאט יוצר מחלות כרוניות. מבחינת חלבונים אין מקום לדאגה. הגוף האנושי זקוק לכמויות לא כל כך גדולות של חלבון כפי שהורגלנו לחשוב! יש קצת חלבון בכל מזון - פירות, ירקות, עלים ירוקים, אגוזים, קטניות מונבטות ודגנים. אם אוכלים מגוון אז מקבלים מספיק חלבון. אין צורך לצרוך סויה שהיום מצויה בכל מקום והטבעונים משום מה תמיד פונים אליה. אפשר לקבל מספיק חלבון גם בלי סויה!
B 12 - גם אוכלי בשר מובהקים רבים סובלים ממחסור ב B 12. כשהפרות חיו בטבע והיו אוכלות עשב עם האדמה והבוץ הן היו מייצרות B 12 בקיבתן. אך התעשייה הפרות אינן זוכות ללעוס עשב טרי וגם הן סובלות ממחסור ומקבלות תוסף. כך שביתך יכולה לקחת תוסף כמוהן. באופן כללי, ניתן להשפיע על ייצור ה B 12 בקיבה על ידי עידוד פרוביוטיקה בקיבה - או לקיחה את פרוביוטיקה, או אכילה של מזונות פרוביוטים - כמו כרוב כבוש למשל.
ברזל - יש המון מקורות צמחיים לברזל. למי שיש בעיה של אנמיה זה בדר"כ קשור לבעייה בספיגה ולא לאכילה לא מספקת של מקורות ברזל.
יש המון מה ללמוד בנושא. מומלץ להיכנס לאתר של ד"ר עדיאל תל אורן או ללכת להרצאה הבסיסית שהוא נותן אחת לכמה חודשים כשהוא מגיע לארץ.
חשוב להרבות באכילה של אוכל טרי, ירקות ופירות, עלים ירוקים (את יכולה להכין לה שייקים ירוקים, זה מאוד טעים), מעט אגוזים (אפשר להכין חלב מאגוזים), דגנים, קטניות שהונבטו. והכי חשוב זה הגיוון, לאכול מגוון, לא כל יום אותו הדבר (שזו טעות של הרבה טבעונים חדשים), לעשות כל הזמן רוטציה במזונות.

היום יש ברשת המון בלוגים טבעוניים והמון המון מתכונים. יש גם ספרים! יש בישול טבעוני של בני סיידא, חמש עונות במטבח (לא זוכרת של מי) והמטבח הצמחוני של על השולחן. יש המון אוכל טעים ופעמים רבות גם לא כל כך בריא. ליום יום כדאי לברור את הדברים היותר מזינים ויותר מיטיבים עם הגוף.
לגבי על האש. אפשר להכין המבורגרים מעדשים או קטניות אחרות, או לקלות ירקות על האש, פעם הייתי באירוע טבעוני שהכינו שם "סטייקים" מפרוסות עבות של כרובית וזה היה פשוט מדהים!
הנה מתכון שנוסה בהצלחה:

בורגר שעועית שחורה של על השולחן.
ההמבורגר הטבעוני האולטימטיבי. משביע, בשרי וטעים. במתכון הזה אין תחליף לשעועית השחורה, שנותנת את הצבע הנכון והטעם העשיר.

החומרים ל-8 בורגרים קטנים (או 6 גדולים):
1/2 כוס שמן זית
1 בצל סגול קצוץ דק
1 פלפל אדום קצוץ דק
1/2 פלפל צ’ילי טרי, ירוק או אדום, קצוץ דק
1 שן שום קצוצה דק
2 קופסאות שימורים של שעועית שחורה, מסוננות
גרעינים מקלח תירס אחד (או 1/2 כוס תירס משימורים)
3/4 כוס פירורי לחם
1/2 כפית כמון טחון
2 כפות כוסברה או פטרוזיליה קצוצה
1/2 כף מלח
1/2 כוס קמח לטבילה

ההכנה:
1. מחממים 3 כפות שמן זית במחבת על להבה בינונית ומאדים בצל, פלפל אדום וצ’ילי במשך
כ-10 דקות, עד שהתערובת מזהיבה ונוזלי הירקות מתאדים. מוסיפים שום ומטגנים כדקה נוספת, עד שהוא מתחיל להזהיב. מסירים מהאש ומעבירים לקערית.

2. מועכים שעועית למחית אחידה בקערה גדולה ומוסיפים את הירקות המטוגנים. מוסיפים תירס, פירורי לחם, כמון, כוסברה ומלח ומערבבים.

3. מפזרים קמח בצלחת. יוצרים קציצות שטוחות מהתערובת וטובלים בקמח משני הצדדים.

4. מחממים כף שמן זית במחבת על להבה בינונית וצולים 2 קציצות משני הצדדים, עד שהן משחימות. חוזרים על הפעולה עם שאר הקציצות, כף שמן זית לכל 2 קציצות.

5. מגישים בתוך לחמנייה עגולה מתוקה עם קטשופ, מלפפון חמוץ, עגבנייה, חסה וכל שאר העזרים הטאקטיים.

בהצלחה!

Gidi Shemer

New member
רק תיקון קטן

ולו בשל הסיכון שהיא תחשוב שאפשר להתעלם מתוסף b12 (למרות שכתבת, ובצדק, שהוא חשוב)-

פרוביוטיקה היא באמת טובה, אבל היא לא משפיעה על הקיבה או על ייצור b12 בקיבה. b12 לא מיוצר בקיבה וגם אם יהיו חיידקים במעי הגס שכן ייצרו b12 (ואני מניח שזה הרציונל מאחורי הפרוביוטיקה) הוא לא ייספג לתוך הדם.

שורה תחתונה- חשוב לקחת תוסף.

רק שלא ישתמע שרצוי לא לצרוך סויה

זה מזון נהדר שבא בהמון צורות, טופו מכל מיני סוגים, שבבי סויה או כופתיות סויה, קמח סויה, משקאות סויה, כולם חומרים בסיסיים במטבח הטבעוני.

merav999

New member
ברוכה הבאה

שמחה לראות שאת תומכת בהחלטה של בתך ולא מתנגדת לה

באתר של אנונימוס יש מידע תזונתי, הם גם מציעים ייעוץ תזונתי במחיר מסובסד אם את מעוניינת ללכת איתה כדי להיות רגועה יותר.

חוץ מזה את מוזמנת לעבור על רשימת הבלוגים הטבעוניים שנמצאת בחתימה שלי (הקישור השלישי).

לעל האש אפשר לעשות שיפודי ירקות וטופו. כמה דוגמאות:
http://tinyurl.com/l887vlw

http://tinyurl.com/p6ou25x

http://veg.anonymous.org.il/art131.html

אפשר גם לעשות המבורגר טבעוני, אפשר להכין כמו למשל המתכון שתמר האחרת כתבה ואפשר גם לקנות מוכן (יש לטבע דלי המבורגרים טבעוניים אפשר להשיג בסופרים).

ladybug6

New member
בעל האש היא תהנה מכל הסלטים ותוספות

אפשר להכין לה סלט קינואה עם חמוציות ועשבי תיבול, סלט כרוב בלימון, סלט עדשים עם עגבניות ובצל ירוק ושום ולימון, חומוס, טחינה, מצות, סלט חצילים שרופים, פלפלים קלויים או כל ירק אחר צלוי, שיפודי טופו, סטייק פורטבלו על האש (ולמרוח אותו במרינדה טובה), סלט סלק מבושל, או כל דבר אחר שהיא אוהבת ויכול להתאים.

לגבי תזונה כללית - אם את מרגישה שאין לך מספיק ידע בנושא, לא יזיק לפגוש תזונא/ית (עדיף כזה/ו שמתמחה בתזונה צמחוטבעונית) לפחות פעם אחת כדי לקבל טיפים וקווי מנחה כלליים.

תודה רבה לכל המגיבים

מאוד עזרתם לי.
אחפש מתכונים נוספים ואכנס יותר לעומק הפורום (לארכיון).
תודה על קבלת הפנים החמה :)

l coyote l

New member
החיפוש לא עובד כרגע, אבל יש הרבה מידע

במאמרים ובקישורים.
מומלץ בכל מקרה ללכת לתזונאית טבעונית/תומכת טבעונות שמבינה בתזונה צמחית ולו כדי לקבל ידע בסיסי ומעקב.

יש רשימה כאן
http://www.gary-tv.com/garymain/?page_id=3443

ואני אוכל להמליץ על תזונאית ילדים שעובדת עם הכללית, בכפ"ס (אירית סלע).

אם את מאזור המרכז, יש פאנל בריאות השבוע

באוניברסיטת תל אביב (כמובן לא רק לסטודנטים) עם רופאה ודיאטנית טבעוניות ואפשר להגיע וללמוד וכמובן לשאול שאלות. נראה לי שזה יכול לעזור ממש, חוץ מזה שיש גם חניון ממש ליד השער

http://www.student.co.il/אירועים-פעילויות-משלחות/בריאות-בצלחת-פאנל-יועצות-באוניברסיטת-תל-אביב

luliy

New member
איפה ההרצאות האלו מתפרסמות

לאלה מאיתנו שלא סטודנטים?
ואיך היה?:)

LOL זו לא הרצאה של האוניברסיטה

להבנתי הפאנל הזה נודד ברחבי הארץ, אם תעשי לייק על אחד הדפים של המשתתפות, תוכלי לקבל עדכונים. לדוגמה אם את מנויה על "טבעוניות נהנות יותר" של אורי שביט, היית אמורה לקבל עדכון

כל הכבוד לבתך! וגםם לאמא שלה...

גם אני בגיל 12 החלטתי להיות צמחונית ואמא שלי היתה ממש על הכיפק - זה היה מאד מזמן ומאד לא מקובל.הורי ישבו אתי והסבירו לי על תזונה נכונה, הציעו לי חלבונים, ובאופן כללי קיבלו בהבנה ובסובלנות את ההטפות שלי
לארוחת הסדר אמא שלי היתה מכינה לי מרק צח במקום מרק עוף, ומנה צמחונית. והדודים והדודות הזקנים העריריים היו מסתכלים בתמיהה וכשהייתי אומרת ״אני לא אוכלת בשר״ תמיד היתה דודה שנזעקה ״אבל זה לא בשר! זה עוף!״

אם אתם אוכלים אורז בפסח, זה הזמן ללכת על ממולאים מכל הסוגים, עם אורז ואגוזים שונים.

טוב, נסחפתי!
לעל האש - פטריות פורטובלה מושרות במרינדה. שיפודי ירקות.

בזכות הצמחונות של אותן שנים (החזקתי מעמד עד גיל 24) למדתי הרבה על תזונה ועל בישול, ולמעשה אז התחלתי להיות בשלנית.

בכל אופן לפני שנתיים כשעברתי לטבעונות הבטחתי לא להטיף לאף אחד! ואני נמנעת מסרטים והרצאות...

למעלה