ייעוץ חינוכי ל-ADHD

zivadina

New member
ייעוץ חינוכי ל-ADHD

דפנה זילבר, שמר ארזי ויעל שרון ייעצו בפורום שלנו בכל יום ד´ בשעות 22:30- 24:00 בנושאי עזרה לתלמידים עם הפרעות קשב במסגרת בית הספר ובבית, בתחום הרגשי, ההתנהגותי והלימודי. דפנה זילבר היא בעלת תואר M.A בחינוך מיוחד העוסקת בפיתוח דרכי הוראה והתאמתן לילדים עם הפרעות קשב ולקויות למידה. שמר ארזי הוא בעל תואר M.A בחינוך מיוחד אשר מטפל בגישת הפיתוח התפיסתי, ומנהל את "מרכז העצמה למתבגר" בתיכון עירוני י"א בתל אביב. יעל שרון היא בעלת תואר M.A אשר מטפלת בהבעה ויצירה בילדים עם בעיות רגשיות והתנהגותיות. אתם מוזמנים לצרף את שאלותיכם להודעה זו על ידי לחיצה על "הוספת תגובה". תודה ליועצינו המתנדבים ולגולשינו המשתתפים בייעוץ זה, וחג שמח לכולכם.

שלום לכל חברי הפורום

הפעם, לאור החג הממשמש ובא, נסו לשאול שאלות עד יום שלישי בערב, או רביעי בבוקר, ואני מבטיחה שאכנס, אבדוק ואף אשתדל לענות. בכל מקרה, חג שמח וקל לכולכם, שולחת לכם הרבה הרבה הערכה וחיזוקים על ההתמודדות והמסירות היומיומית שלכם, ומאחלת לכולנו קצת שלווה.

חג שמח

לכל חברי הפורום ברכת חג פסח שמח!! חג חירות ושיחרור לכולנו!! מצטרף להצעתה של יעל שמר ארזי

חגית35

New member
חינוך מיוחד כן או לא?

אני אם לילד בן 7 כמעט, יפה חכם ומבריק ושובה לב, אהוד מאוד חרף התנהגותו החריגה, מאובחן מגיל 5 כ-ADHD + טוראט (מרכיב של טיקים מכל הסוגים + אוסידי קל). כדי לקצר אומר כי מצבנו הוא שאנו כנראה לפני ועדת השמה מתישהו אחרי פסח או לקראת סוף השנה. הילד (כתה א' רגילה) חכם מאוד ואף יותר אך מרכיב ההתנהגות, מרות לסמכות חוקים וכללים ומילוי תפקידיו כתלמיד (הוצאת ציוד השתתפות פעילה בשיעור וכן הלאה) - בעייתי במידה רבה. בנוסף, הוא סובל מהתקפי זעם רבים ומסוגל לנהוג באלימות בלתי צפויה כלפי אחרים או כלפי רכוש או בטעות כלפי עצמו. הילד מטופל אינטנסיבית בכל החזיתות וכבר כמה שנים!!! מקבל סייעת + שעות מתי"א + תראפיה+ עיצובי התנהגות בבית ובביה"ס, מטופל ומנוטר ע"י פסיכיאטרית תרופתית נמצא על 3 תרופות (ריטלין + ריספרדל+ קלוניריט) שגם עולות הון, ומה לא בעצם... ונדמה שחרף כל העליות והניטורים במינוני התרופות -יש לו מהלך משלו לילד או לתסמונות שלו- כאילו שהתרופות עוברות לידו... ולא ממש מזיזות משהו. לא נוכל לעלות עוד הרבה כי תופעת הלוואי של ההשמנה מהריספרדל מעיקה ואנו גם פשוט פושטים רגל מהעלויות החודשיות (ויש לנו עוד ילד עם אותן תסמונות וסל התרופות בבית עצום ויקר ומעיק מאוד) לדעתי לא יהיה מנוס והכתה הרגילה לא תוכל להמשיך להכילו. אציין כי בחודשים האחרונים עקב אי השגת יעד האיזון התרופתי ועקב החמרה ניכרת בחומרת מצבו ההתנהגותי- אנו אך מוציאים אותו מוקדם כמעט כל יום בשעה 11.00 וגם זאת ללא הועיל. תחושת היאוש כבר פכרסמת בי כאמו- עיקר הנטל עלי - זה מאוד אינטנסיבי, וגם אני מנוטרלת מיכולת לעבוד אפילו משהו חלקי ולסייע בהוצאות, ואני אשה שעבדה כל השנים בעבודות מכובדות ומכניסות. ברור לי שיש שתי אופציות: 1- כתה קטנה משולבת בבי"ס רגיל (יש אחת בלבד בעירנו) 2- חינוך מיוחד בבי"ס שמיועד לילדים עם אינטליגציה תקינה ומעלה ורמה טובה בלימודים עם בעיות רגשיות והתנהגותיות משמעותיות אילו הייתם בועדת ההשמה שלו - מה הייתם ממליצים? החשש שלנו כהורים- שבכתה קטנה הוא יתמזג עם עירוב של בעיות שמלקטים אליה (הוסבר לי ע"י השר"פ בעירנו שזה גם ממש לא הפרופיל שלו אך זה מה שיש לעירנו להציע לצערי) והסכנה היא ששם אף יבלוט יותר וממילא גם היום הוא בכתה עם מורה וסייעת צמודה כמעט רק עבורו, וזה לא ממש עושה משהו... אז שם הוא יבלוט אף יותר בנוסף, ידוע לי כי בעירנו הכתה הזו לא ממש משולבת כפי שמוצהר בכתובים, ובפועל מתייחסים אליה כאל כתת המופרעים או הכתה הטיפולית ממש כמו פעם... מעבר לכך, הרמה הלימודית שם ממש מפגרת וזה חסרון רציני כי זה עוד יותר לא יאתגר אותו. יחד עם זאת, יש המון גורמים מקצועיים שחושבים שזה עדיף על פני חינוך מיוחד שלא לדבר עם סטיגמות וכו'. אופציה שניה זה חינוך מיוחד (בי"ס ברושים לא יקלוט שנה הבאה ילדים מחוץ לת"א אז הוא יורד מן הפרק, מה שיכול להיות זה שיפנו אותנו להיכנשהוא בר"ג (בי"ס סביון) או אולי משהו ששייך למחוז ת"א והינו ממלכתי ולא דתי כי איננו דתיים. דעתי לאור חוויית הקשיים הרבים עם בני והיותו ילד עם התקפי זעם רבים ובלתי נשלטים חרף התרופות ובלתי צפויים בעוצמתם ותדירותם, היא, שעדיף אולי להוציאו לחינוך המיוחד ל"סדרת חינוך" של שנה או יותר (ממילא הבנתי שהקליטה לחינוך מיוחד מוגבלת לעד 4 שנים גג, והמטרה והיעד זה ליצור נורמות וכללי התנהגות ושליטה בהתקפי זעם והחזרה לחינוך הרגיל) - אני שמחה שזה היעד שם. אני מאוד מתלבטת כי עדיין חורה לי שנגיע לחינוך מיוחד ומנסה למצוא בחינוך המיוחד נקודות אור לחיוב כדי לא להגיע לגמרי אנטגוניסטית לועדת ההשמה. אם הייתי יודעת בודאות ששם יכילו אותו ולא רק יענישו או ישעו כמו בכתה רגילה ובו זמנית תותאם לו תוכנית אישית גם לימודית שתעמוד ברמתו השכלית הגבוהה ולא תיצור פיגור משמעותי, הייתי שלמה יותר עם עצמי אך איני יודעת. אפילו חשבתי להוציאו לגמרי מבי"ס ושילמד בבית ממילא אני עושה לו כמעט חינוך ביתי כי כל מה שאינו עושה בביה"ס אני עושה איתו בבית - מה שאגב הוא עושה יפה וברמת ביצוע גבוהה, הוא פשוט לא "שם" על חוקי בי"הס ומראה לכל המורות שהוא עושה מה שהוא רוצה ומבלה את רוב זמנו בחוץ ולא בכתה. כמעט לא כותב או מעתיק מהלוח ואפילו שיעורים לא. (אגב, הוא מדקלם לי יופי בבית מה שנאמר בכתה מה שאומר שהוא מבין ושומע). לדעתי בכתה הקטנה מאידך זה כאילו לא היעד להוציאו משם בסוף - אלא המטרה להציבו שם נקודה. כאילו שזהו ונסתם הגולל. אשמח לשמוע דעתכן המקצועית. סליחה על האורך...

יולי 154

New member
לא דעת מומחה, דעת אמא במצב דומה...

קודם כל
אני מריגשה שאת ממש נפש תאומה שלי איפה אתם גרים? אנחנו הגענו לחינוך מיוחד- לא מה שייחלתי, אבל יש לי רק דברים טובים לאמר עליו. אנחנו בברושים, למרות שאנחנו מחוץ לתל אביב, היה מאבק קשה ועיקש, אבל הצלחתי להכניס אותו לברושים. בית הספר הזה פשוט מדהים! הם 5 ילדים בכיתה, כולם במצב דומה לשלו, כולם חכמים עם בעיות התנהגות. יש שתי מורות ועוד מורות מקצועיות: מורה לקריאה, חשבון... יש להם המון דברים נוספים, כמו: שיעור חד-אופן, ג'ודו, גדורסל, כדורגל, אוריגמי, מחשב...ממש מעשירים אותם שם. כל הגישה היא שונה- הם קודם כל מכילים אותם, ויש להם את הכלים ואת הדרך לעשות את זה. אחר כך הם עומדים על המישמר בנוגע ללימודים ומגיעים איתם להישגים מהימים, עקב עבודה פרטנית או בקבוצות ממש קטנות. כל ילד מקודם באופן אישי, עד כדי כך שלכל ילד יש ספרים שונים, המתאימים לרמתו. מבחינת אפשרויות: יש את סביון ברמת גן (שאני לא אהבתי), את נתיב בהרצליה, ויש עוד בי"ס אחד ברישפון או באזור הזה שנקרא נתיבים- בית ספר חדש. אם תרצי יותר פרטים, בשמחה, אפשר גם במסר...

בקשר לחינוך המיוחד

אני מסכימה עם יולי, יש הרבה יתרונות בבית ספר כזה שאין ברגיל - ראשית, הרבה יותר הבנה ומתוך כך התמודדות נכונה עם הקשיים שילדך סובל מהם. בנוסף, הרבה העשרה רגשית ופיתוח מיומנויות בעזרת חוגים, טיפולים וכו'. המגרעות - הוצאת הילד מסביבתו הטבעית ולעיתים, פחות התמודדות עם הצד הקוגנטיבי לימודי. קושי נוסף הוא מודל לא תמיד חיובי של הסביבה (שאר הילדים) כלומר - כמו בכל דבר, יש מחירים ולכן יש לשקול. האם יש אפשרות לעשות עבודה התנהגותית רצינית עם הילד מחוץ לביה"ס וכך להשאירו במסגרת הרגילה? אם כן, מה טוב, אם לא - לדעתי עדיף בית ספר מיוחד כשאת עוזרת להעשרה הלימודית שלו, אם יש צורך. אם המחשבה היא על כיתה קטנה, תבדקי שבאיזור שאת חושבת להשאיר שם את הילד יש לכיתה הקטנה יתרונות נוספים על פני הגודל שלה - כמו שעות טיפול, כמו גישה התנהגותית בונה (מה שכמעט תמיד נמצא בבתי הספר המיוחדים ולא תמיד בכיתות הקטנות) ואכן לא ערב רב של ילדים שחלקם עם לקויות, חלקם עם איחור התפתחותי, חלקם עם בעיות התנהגות וכו'... בהצלחה

חבצלת 1

New member
מה שהכי חשוב זו מורה טובה

בני נמצא בכיתת ל"ל בבית ספר רגיל והיתה לו מורה גרועה ביותר השנה המורה הרבה יותר טובה אבל את הנזק שנעשה קשה לתקן קודם כל בבית ספר שהוא חינוך מיוחד יש הרבה יותר תקציב לטיפולים שונים בני לומד עם עד 12 ילדים שסובלים ממגוון רחב של בעיות כ1/3 מהכיתה הם על בעית התנהגות פרופר ולא ל"ל כ1/3נוסף הם ילדים עם רקע סוציאקונומי נמוך ביתר כשהחסר הוא בעיקר סביבתי - איזה מקרים יש אני הייתי מזועזעת ואני לא מדברת על יש או אין כסף - אלא על "הבית" והשאר הם ערב רב של בעיות תוספיו לזה מורה גרועה ויש לכם פצצת זמן מתקתקת הסייעת עם כל הכבוד היא ללא הכשרה מיוחדת שאר המורים המלמדים בכיתה הם לפי החשק שלהם כלומר אפילו לא עשו להם איזושהיא הדרכה על ADHD למשל פועל יוצא -פיצוצים כרגע יש לנו קצת שקט ואנחנו מלקקים פצעים ישנים השילוב (?) לא התבצע כמעט בכלל לדברי המורה הישנה הם לא יכלו להשתלב (?) מה שאני יכולה להגיד לך שכואב לי מאוד עלההחלטה שעשינו אבל בננו לא מתאים לסביון- שקלנו להעיבר אותו השנה- לפיכך אני לא יודעת עם היום היינו שוקלים אחרת הלוואי ויכולתי לעזור לך יותר - אני יודעת שלא כל הכיתות הקטנות הם כאל אבל זה רוב הכיתות הקטנות. הן מלאות הן לא מתוקצבות מספיק ולא תמיד בית הספר והצוות סובלני לכיתה הזו. בברכת חג שמח חבצלת

חגית35

New member
לא הבנתי למה בנך אינו מתאים לסביון?

יש לך מידע או משהו מהותי שאבין למה? שאדע אולי גם לנו זה לא מתאים ושלא נתאכזב? כל השאר מה שכתבת על הכתה הקטנה זה בדיוק מה שהוזהרתי מפניו ולכן אני אעדיף חינוך מיוחד ולא אותה - לפחות שם יקבל יותר. מילה במילה אני בגלל זה לא הולכת לכיוון כתה קטנה. מצער אבל ככה זה. אודה לך על פרטים על בי"ס סביון או אחר במחוז- את יכולה במסר אישי.

חגית35

New member
שאלה נוספת על השלמת הפער הלימודי:

הייתכן מצב, שמישהו או בביה"ס הקודם בהנחה שנעבור לח"מ, או במשה"ח (מי?) יתן לי עדכון שוטף באשר לתוכנית הלימודים המקבילה שתתנהל למשל בשנה הבאה בכתה ב' הרגילה, כך שאם אזהה פערים לימודיים אוכל להשלימם לבד לילדי, כדי לשמור על קו רציף ומקביל וזהה ברמה הלימודית? יש איזו פונקציה כזו שאוכל לעמוד עמה שקשר ואף להשלים בעצמנו את החסר אם יהיה?

לצערי אני לא יודעת בקשר לכך

כלומר - אם יהיה מענה פורמלי עבורך. יחד עם זאת, גם אם לא יהיה מענה כזה תמיד תוכלי להיות בקשר עם הורה של ילד מהכיתה, לראות את רשימת הספרים ולבדוק איפה הילדים נמצאים בכל שלב ושלב. בכל מקרה, שווה לבדוק עם ביה"ס ואפילו עם הפיקוח מי הכתובת המתאימה. רק קחי בחשבון שאת זו שתצטרכי ל'נדנד' , לבקש ולהזכיר, כי אחרת , מעצמו, זה לא יגיע בהצלחה רבה רבה.

תוכנית הלימודים הרגילה

השאיפה בחנוך המיוחד היא לצמצם פערים בין השאר גם פערים לימודיים. יחד עם זאת את תמיד יכולה להוריד את תוכנית הלימודים מהאינטרנט. תוכנית הלימודים במתמטיקה: http://cms.education.gov.il/EducationCMS/Units/Tochniyot_Limudim/Math_Yesodi/PDF תוכנית הלימודים בחינוך לשוניhttp://cms.education.gov.il/EducationCMS/Units/Tochniyot_Limudim/Chinuch_Leshoni/ChinuchLeshoni/maBatochnit.htm ולהעזר במורה פרטית או בפורום הגדול למורים וגננות http://www.orianit.org/fmorim/ ומה שלא יהיה אני כאן לרשותך תמיד חג נפלא דפנה

כן או לא חינוך מיוחד

אמא יקרה קראתי את דברייך מספר פעמים ונראה לי שלמרות כל הקושי את נשארת רגישה לצרכים של ילדך ומצליח לראות את הדברים באור מאד מדוייק. מתוך התאור שלך את הכתה הקטנה בעירכם לא נראה לי ששם ימצא הילד מענה לצרכיו. הסטיגמה של חינוך-מיוחד לא נראת לי כסיבה לעקב את ההזדמנות של הילד לפגוש לאורך כל יום הלימודים מומחים שיוכלו לעזור לו בתחום ההתנהגות ולהוביל אותו חזרה אל החינוך הרגיל. בבתי-הספר של החינוך המיוחד בד"כ מקפידים שלא לעקב למידה של ילדים בעלי יכולת. הץתוכנית האישית איננה רק בתחום ההתנהגות אלא גם באספקטים קוגניטיביים. לדעתי יש מקום לחזור ולבדוק מול ועדת ההשמה מה באמת יכול השילוב בכתה הקטנה להציע לבנך. אם פני הדברים הם כפי שהם נראים לך כרגע, אני הייתי ממליצה לנסות את המעבר לבית הספר המיוחד. בהצלחה וחג שמח ונינוח דפנה

חגית35

New member
דפנה תודה רבה ששרדת את האורך

מעניין שענית לתחושותיי מהבטן הגועשת ומהראש... או היכן שנמצא השכל כרגע... מה שיכול להוות בעיה, זה שמשיקולי תקציב יכריחו אותי (האם זה אפשרי?) לשבצו בכתה קטנה שאולי עולה פחות למערכת ולעיריה מאשר חינוך מיוחד??? האם יכול לקרות כזאת? האם זכותי במקרה כזה להתנגד?

חינוך מיוחד כן או לא

חגית שלום רב וחג שמח! תחילה עלי להודות שקראתי בהערכה רבה את יכולתך להציג את המציאות כפי שהיא למרות הכאב והתסכול הרב שאתם נמצאים בו. אנסה לשלב בתשובתי את דעתי המקצועית ואת נסיוני האישי כאב. חינוך מיוחד - השם - יוצר עוול וסטיגמה לא מוצדקת. לעניות דעתי כל מערכת החינוך היתה צריכה לשאוף לרמת תיפקוד כזו. מנגד באמונה שלי ככל שאפשרי וניתן לשלב ילד בכיתה הרגילה עדיף לעשות זאת אולם לא על חשבון טובתו וצרכיו של הילד. מתוך האיתור שלך לא נראה שבנך "מרוויח" מהיותו בכיתה רגילה אלא ההפך, וזו הנקודה המרכזית. יתכן בבה"ס באוריינטציה מתאימה כן ימצא בנך מקום ראוי. נכון שבסוף אנו עוסקים בבני אדם ולמורה בכיתה יש את המשמעות הגדולה אולם נראה לי שבכיתה מתאימה במסגרת הראוייה ייקל למצוא מורה כזו. עוד נקודה למחשבה - זו לא דרך חד סטרית כלומר אני נמצא בבה"ס תיכוןרגיל שמגיעים אלי תלמידים מחינוך יוחד לאחר שעשו קברת דרך וניתן לשלבם כך שיש גם אפשרות שכזו. חגית, כפי שאת כבר יודעת זו ריצת מרתון, בדרך שכזו יש עליות,פעמים מורדות אבל מה שמחזק אותנו התקווה והלוואי שתאחזי בה. לצערי במסגרת הזו היעוץ שניתן לעשות מאוד כללי אז מקווה שבמעט הועלתי. חג חירות שמח שמר

למעלה