ייעול עבודת הכנסת

Lyosub

New member
ייעול עבודת הכנסת

אין לי שום רקע בכלכלה (אלא אם מחשיבים ארבעה חודשים של שיעורי כלכלה בכיתה ט). למיטב הבנתי חברי הכנסת מקבלים שכר חודשי שאינו תלוי בשעות העבודה. לדעתי יש לשנות את שכרם של הח"כים שכן ייצג את היקף העבודה. הדבר ישנה את אופן עבודתם ואולי אף ישפר את רמת הנוכחות בדיוני הכנסת. לדעתי יש לתת להם שכר בסיס וכל יום הם יעבירו כרטיס בכניסה וביציאה של דיונים. רק כניסה למשכן לא תחשב. כמובן שהם יכולים "לשכוח" את הכרטיס או שהכרטיס לא יעבור. אפשר להתגבר על גם על זה ואף לקנוס ח"כים אשר "ישכחו" להעביר כרטיס. ברגע שהשכר שלהם יהיה תלוי בשעות העבודה שלהם ובנוכחותם בוועדות ובדיונים הם יתחילו להיות טיפה יותר מעורבים.

דור לוי

New member
שאלה מעניינת

שלום לך. ראשית לגבי חוסר הרקע - הרבה פעמים מי שלמד באוניברסיטה של החיים מרגיש באינטואיציה טוב יותר ממי שלמד. אני בהחלט מבקש מכל אחד שדיבר עם החברים על רעיון מסוים, וזה נשמע יותר מדי טוב כדי להיות נכון אבל לא הצלחתם להבין איפה המילכוד ומה לא הגיוני (הרגשה מוכרת?) שיבוא לכאן ויציע זאת כנושא לדיון. אתה מוזמן גם לקרוא ולהגיב בנושא אשכול שהוספתי בנושא תפקידו של הכלכלן בקביעת המדיניות. לשאלתך: נושא שיפור עבודת הכנסת חשוב מאוד (האם התייחסת לאספקטים שונים שציינתי בטיוטה?), יש כמה שאלות שראוי לדעתי להעלות: השאלה הראשונה היא קודם כל קביעת הערכים הרלבנטיים: מה חשוב לנו בכנסת? האם הרבה חוקים זה דבר טוב? אולי ראוי שיהיו דווקא מעט חוקים, פשוטים, הגיוניים לטובת הכלל? האם חשוב שחברי הכנסת יהיו רק במליאה ? מה יותר חשוב מליאת כנסת או הוועדות? ואולי כדאי שייצאו לסיור בבתי הכלא, בפנימיות במקלטים לנשים מוכות? מי צריך לתגמל את חברי הכנסת? מוסד הכנסת כמשלם שכר? אולי התורמים לבחירתם (קשר בין הון ושלטון)? אולי הבוחר? כלומר קודם תקבע מה הערכים אותם אתה רוצה ליישם וערכים הם דבר אישי. אח"כ נחפש דרך יעילה ליישם ערכים אלו. שאלה שנייה היא בחירת קהל היעד: אם אתה רוצה משהו מחברי הכנסת - ואני רוצה לסייע להם. לתת להם מעין ארגז כלים כלכלי חלופי. האם נראה לך נכון להגיע בהצעה שתפגע להם בכיס? אולי אפשר להגיע לשיפור עבודת הכנסת בדרכים אחרות - ע"י שקיפות בעבודה ומתן הזכות לבוחר לדעת מה עשו, במה תמכו, למה התנגדו וכד' מבלי לפגוע בשכר ומבלי להקשות בצורת העבודה. אגב: בטכנולוגיה היום לא צריך 'להעביר כרטיס' מספיק לשאת אותו עליך וכבר יודעים היכן אתה נמצא. כך אפשר יהיה להצביע רק אם הכרטיס נמצא עד חצי מטר מהכסא, כך תירשם הנוכחות במליאה ובוועדות וכד'. מכיון שהפרוטוקולים נרשמים (היום חלקם מופצים ב word) אפשר בטכנולוגיית תגיות לרשום למאגר בכל זמן לכל חבר כנסת היכן השתתף? מה אמר? כיצד הצביע? אולי ראשי הסיעות ישמחו גם הם לקבל כלי כזה?

Lyosub

New member
הערות להארות

הכוונה שלי היא לעובדה שפעמים רבות כאשר יש דיונים בנושאי חוקים שנחשבים פחות חשובים ישנה העדרות של לא מעט ח"כים. אני לא יודע אם גם בוועדות השונות הדבר קורה אך אם הדבר קורה גם שם יש לפעול על מנת למנוע זאת. הרעיון לפגוע להם בשכר הוא כדי להראות לח"כים שתמיד יש מקומות שמהם אפשר לקצץ ולא רק מהשכבות החלשות. דבר נוסף, הח"כים בעצם עובדים עבור העם ולכן במובן מסוים הם שכירים. מדוע ח"כים יקבלו שכר קבוע מראש בעוד שרוב השכירים מקבלים שכר על פי שעות העבודה. בנוגע לקביעת חשיבות הערכים, לדעתי יש נטיה חזקה במדינה שלנו לשים דגש על בטחון תוך הזנחת תחומים אחרים בטענה שאחרי שיהיה בטחון נדאג להם. זהו מצב אבסורדי שבו המדינה (שנוצרה על ידי העם למען העם) פוגעת בעם. אם כל הכבוד לבטחון לדעתי יש מקומות בהם ניתן לקצץ מתקציב הבטחון בלי לפגוע "בבטחון" אשר הצבא מספק. זה יחייב שינוי דפוסי חשיבה של אנשי הצבא וייעול מערכות - דבר אשר ניתן לעשות בלא מעט מקומות בצבאנו הקט. בעיה נוספת היא עם תושבי המדינה. חלק לא קטן מהם לא מבין (או אולי לא הפנים) את העובדה שכל שינוי רציני דורש זמן. כולם רוצים לראות תוצאות מיד ועכשיו. הבעיה היא שלפעמים שינוי זה דבר שנמשך זמן רב ולפעמים צריך "לשקוע" כדי "לעלות". עקב לחצים כאלו ואחרים מכיוון קבוצות שונות בחברה הישראלית תוכנית כלכלית שאולי יכולה לעבוד (אני לא מביע כאן תמיכה בתוכנית הכלכלית של האוצר), מתעוותת ומשנה צורה לחיקוי חיוור של התוכנית שמיועד לרצות את הקבוצות החזקות. בעיה אחרת של החברה היא חוסר האחדות. כל מגזר באוכלוסיה דואג רק לעצמו. העובדים הציבוריים פועלים למען עצמם בלבד, האמהות החד-הוריות פועלות למען עצמן, הסטודנטים לא מאוחדים בתוכם קל וחומר עם מגזרים אחרים בעם. הנה רעיון שכרגע עלה לי לעזור לשתי שכבות שהזכרתי כאן (אני לא יודע אם הרעיון קיים או הוצע): סטודנטים אשר יעזרו לאמהות חד-הוריות בתור שמרטפים לילדיהם יקבלו מלגה (אולי אפילו מפר"ח) בזמן שהאמהות יוכלו למצוא עבודה במשרה מלאה ולא עבודה חלקית. כדי שהדבר יעבוד יש צורך בשני דברים: יצירת מקומות עבודה בהיקף של משרה מלאה והגדלת התקציבים העומדים לחלוקת מלגות סטודנטים. וכל זה בלי לגעת בשינויים נוספים שניתן לעשות אך הם כוללים השקפה פוליטית ולכן לא יהיו מקובלים על כולם.

למעלה