ייחוס משפחתי

• פותח הנושא three
  • פורסם בתאריך

three

New member
ייחוס משפחתי

ביום שישי באה אליי סבתי ואומרת לי שאני צאצא של המהר"ל מפראג (וכך גם צאצא של רשי ודוד המלך)! אני חושב שאני הכי התרגשתי מזה מבין כל אחיי, אבל עכשיו, כשההתרגשות מעט שככה, אני רוצה הוכחות לזה. אז...אממ...מה אני עושה?

three

New member
ובכל זאת

המהר"ל! רש"י!!! גדולי עולם אז אני בכל זאת בודק?

wow1

New member
קרא את שלשת המדריכים הצבעוניים

בשמאל העמוד תחת הודעות מנהלתיות. איל.

bilen

New member
קיפחת את הבעש"ט ../images/Emo6.gif

אחות של סבתא שלי היתה צנועה והסתפקה בו....

three

New member
וואלה?

אז אין לי מי יודע מה להתלהב? אוף, זה די מבאס אותי, חשבתי שאני מיוחד
מכל מקום, ולמרות שזה כבר לא כזה מיוחד, הגעתי איכשהו לאתר הבא- http://www.loebtree.com/ האם אני יכול לקבל אותו כאמין? (מצאתי שם איך אני קשור למהר"ל)

wow1

New member
מי אנחנו שנשפוט? תחבור ליוצרי האתר

ותבדוק בציציותיהם. איל.

three

New member
אז ככה:

המהר"ל מפראג הוליד את טילה ליווא שהולידה את רבי אריה לייב שהוליד את פרל לייב שהולידה את רבי אריה תאומים שהוליד את חיים יוסף תאומים שהוליד את אריה יהודה תאומים שהוליד את נתן נטע תאומים שהוליד את מייניש מרדכי תאומים¹ שהוליד את שמואל ויינברגר (מוזר, התחלף שם המשפחה משום מה, לא יודע למה) שהוליד את מנחם ויינברגר² שהוליד את פישל ויינברגר שהוליד את זהבה ויינברגר שהולידה את מרים רבין שהולידה את מתן קראוס שלא הוליד עדיין אף אחד. פשוט, לא?
הדגשתי את הסוגריים כי אני מניח שאנשים לא יקראו כל מה שכתוב, אבל אני כן רוצה להבין למה השתנה השם משפחה

tomsonb

New member
סיבה לשינוי שמות

מספר השערות: 1) באתר אליו הפנת כתוב שמייניש מרדכי תאומים נפטר ב-1836. אינני יודע היכן הוא גר, אך כ- 40 שנה לפני כן (סביב 1787) צוו היהודים בקיסרות האוסטרו-הונגרית לקחת שמות משפחה. היו משפחות מסויימות (רבניות בעיקר) שהיה להם שם משפחה כבר מוקדם יותר, אך גם במשפחות אלו יתכן ששינו את השם לשם בעל צליל או משמעות בגרמנית. אמנם הצו ניתן ב-1787 אך התהליך לקח מספר שנים. בשטחי גרמניה ניתנו צווים כאלה רק בעשור הראשון או השני של המאה ה-19. 2) במקרים רבים מאוד היהודים נישאו בחתונה יהודית מסורתית ולא טרחו להרשם במשרדים של הגויים ולכן, בעיני הגויים, הילדים מנישואין אלו נחשבו כלא חוקיים ורשמו את שם משפחתם ע"פ שם משפחת האם ולא ע"פ האב. 3) היו מקרים שבהם אנשים לקחו מרצונם את שם משפחת אמם או את שם המשפחה של נשותיהם. 4) יתכן שהילדים התייתמו מאביהם בגיל צעיר ואמם נישאה שנית במקרה כזה הילדים לוקחים (לא בתור חובה, אך כבר ניתקלתי בזה) את שם האבא המאמץ. יש ודאי עוד סיבות ואפשרויות שונות. תומר

tomsonb

New member
למה לא להתלהב?

אמנם הרבה יהודים הם צאצאי רבנים גדולים וחשובים, אך לא הרבה יודעים על כך או שלא יודעים בדיוק את כל הפרטים. לדעתי כל אחד יכול לראות בזה משהו מיוחד ולקחת דוגמא והשראה מאותם אנשים! האתר שהזכרת הוא באמת מקור טוב. יש שם כל כך הרבה פרטים, כך שאי אפשר ברגע אחד לבדוק את אמינות כל הפרטים, אך על פי רוב הדברים נכונים. אני ממליץ לך לשלוח אימייל לבעל האתר, לחלוק איתו את הידוע לך ולבקש פרטים על המקורות שלו. תמיד רצוי (אם אפשר) להגיע למקורות הראשוניים הקיימים. ודאי תוכל למצוא עוד הרבה פרטים על אבותיך, הרבה יותר ממה שמופיע באתרי האינטרנט. בהצלחה! תומר

הלני

New member
../images/Emo4.gif אני עדיין מחפשת רב, שכתב ספר,

ופירט בו את אילן היוחסין שלו ויתברר שאני ממשפחתו..... טרם מצאתי....ואני מחפשת ייחוס עם הוכחות.... הלני

three

New member
ואכן שלחתי מייל

אגב, איך זה הגיוני שיש הרבה יהודים שהם צאצאי רבנים גדולים וחשובים? מילא צאצאי רבנים רגילים, אבל רבנים גדולים? זה נשמע לי לא סביר

yarpd

New member
צאצאי רבנים

ככל שמדובר במזרח אירופה, בד"כ היחוסים מגיעים לרבנים מהמאות ה-15 - 16, ואולי אני טועה במאה מעלה או מטה.. (רבנים כמו הרמ"א, מהרש"ל, מהרש"א, מהר"ל ועוד ועוד). מהם גם ניתן לטפס לבעלי התוספות ויהדות אשכנז (שפירא, מגנצא..). לדעתי, התשובה לשאלתך היא כפולה. ראשית, כיוון שמדובר במספר רב של דורות לאחור, והמשפחות היו גדולות, מספר הצאצאים הוא גדול. שנית, יש כאן אשליה. בעבר, מרבית חיפושי השושלות התמקדו במשפחות רבניות, גם בגלל האופי "הדתי או הפרקטי" של החיפוש (למצוא "ייחוס" לגאווה ולסיוע במציאת שידוך) וגם בגלל שבהעדר ייחוס רבני, המופיע בד"כ בספרים רבניים, לא ניתן היה כמעט לחפש דורות לאחור. כיום, כאשר העיסוק בגנאולוגיה רווח יותר, ויש גם מקורות במסמכים רשמיים למציאת דורות לאחור, נגלה יותר ויותר משפחות ללא כל ייחוס רבני שרושמות את קורותיהן (וטוב שכך!). ואולי עצה למחפשי יחוס רבניים - לחלקנו ישנם ענפים שקשורים לרבנים, וענפים שאינם קשורים. לעיתים זה מפתה להתמקד בקשרים הרבניים, שכן העץ מתפתח במהירות ומגיע כדי מאות שנים לאחור (בצורה ודאית) ואף יותר מכך (לעיתים בצורה "מפוקפקת"). לאלה שזמנם למחקר מוגבל, יש לזכור שיחוסים רבניים יכולים "לחכות". מקורות מידע כמו קרובי משפחה קשישים או רשימות זיכרון ישנות - יש למצוא בדחיפות, שכן המידע שבידיהם לא ניתן יהיה לשחזור.. תורם של הספרים יגיע הוא כמובן..

raananh

New member
משפחת LOEB מצ'כיה

מעניין... עץ המשפחה שלי מתחיל עם WOLF LOEBL שנולד ב-1748 ושמתחתן עם ROSALIA LOEB בעיירה DOLNI MESTO שבצ'כיה... מעבר לזה אני לא יודע (היינו לפני 1748)... LOEBL בצ'כית זה "אריה"... ובכמה מהתעודות שברשותנו לגבי המשפחה, הם גם השתמשו בשם המשפחה LOEWE שזה גרמנית לאותה מילה - "אריה"... בקיצור, כל שמות המשפחה האלו מופיעים בסולם היוחסין של המהר"ל... אז אולי גם אני צאצא של המהר"ל? נ.ב. קשה לי להאמין שהרבה יהודים החזיקו בשם המשפחה LOEB/LOEBL/LOEW או LOEWE באחרית הימים מכיוון שלפחות הסבא-רבה-רבה-רבה-רבה-רבה שלי, WOLF LOEBL נאלץ להחליף את השם מישפחה של לפי צו של הקיסרית מאריה-תרזה ל-"שם מישפחה יותר גרמני"... והוא בחר בשם המישפחה HERRMANN... ואני מניח שהרבה יהודים עם אותו שם מיפשחה נאלצו לעשות אותו דבר... רענן הרמן

י ע נ ק י

New member
הבעש"ט...

סבא שלי שיחיה עמו"ש מספר לנו שהוא צאצא להבעש"ט והיה לו בצעירותו לפני שעברו מרוסיה לארה"ב סידור ובו היה מפורט כל סדר הייחוס של המשפחה עד הבעש"ט ובאחת המסעות הסידור נעלם, וזה אחד הדברים הכאובים עליו בימות חייו היעלמותו של הסידור היקר הזה, כי גם הסידור היה לו ייחוס של הרבה דורות, ומצאתי אסמכתא קטנה לדבריו, כי בבית הקברות במעזיבוז מקום קבורתו של הבעש"ט ישנו קבר עם שם המשפחה של סבי, וזה שם משפחה לא נפוצה בכלל, וגם משפחת סבי הורי וכו' גרו בכפר כ 15 ק"מ ממעזיבוז בשם לטישוב, ויש גם ספר באנגלית על העיירה לטיצוב שהוציא לאור אחד מקרובי משפחה של סבי. אז מה אני אמור לחשוב על דבר כזה שזה גם עוד המצאה... סבי הוא אדם בריא עמו"ש ולא מייצר סיפורים וגם אומר לנו את זה כבר עשרות בשנים..

yarpd

New member
למה המצאה?

צריך להבדיל בין מסורת מסוג זו שאתה מתאר, שנשמעת אמינה (וגם הופכת לאתגר מרתק לחיפוש..), לבין מסורות יחס לדוד המלך, שמואל הנביא ועוד. המסורות "העתיקות" יותר בעיתיות גם בגלל הקושי להוכיחן, וגם כי ידוע שבדורות מסויימים היו מזמינים מגילות יוחסין כדי לפאר את המשפחה.. שוב, אתה כנראה קיבלת אתגר, לא זיוף ...

למעלה