או-קיי, עכשיו זה ברור לי יותר...
*** "על התלמיד להבין שהמורה איננו מעליו" - באופן כלשהו, אפשר לראות בכך חוסר-כבוד. אך כמובן, אין זוהי כוונתי. אף בנאדם איננו "מעל" בנאדם אחר. זוהי עובדה. מתן כבוד לאדם אחר, הוא דבר אחד. השפלה של עצמנו והסרת אחריות מעצמנו, תוך האללת אדם אחר, היא דבר אחר. כמדריך קונג-פו, אחד מהאתגרים הכי גדולים שלי (ואני חושב שאני עומד בהם, ברוב המקרים, בצורה כמעט מושלמת), היא למנוע מתלמידים לראות בי מודל לחיקוי, או גרוע מכך - איזה שהוא סוג של גורו. הנטיה של אנשים להשפיל את ראשם בפני מי שנתפס בעיניהם כ"נעלה" מהם, היא נטיה איומה ונוראית, הגורמת להם בין היתר לדרוש כבוד דומה מאנשים אחרים, הנתפסים בעיניהם כ"נחותים" מהם. לא ניתן לראות במישהו "נעלה" ממך, מבלי לראות בעצמך כ"נעלה" ממישהו אחר. יש סכנה לא מועטה בסולם ה"נעלוּת" הזאת. חשוב מאוד שהתלמיד יראה ישירות את הדברים, כפי שהם. המורה שלו יכול להיות אדם שלא מסתדר עם הוריו, בן-אדם שמתעצבן לפעמים, בן-אדם שאיננו מבצע את התרגילים בצורה מושלמת וכולי. יש בכולנו יצר שיפוטיות הרסני מאוד. יצר זה יונק מתוך חלק אחר בתוכנו, שרובנו שומרים עליו כעל בבת עינינו, למרות שהוא לא פחות הרסני: יצר השלמות. זהו מן מודל של "איך הדברים צריכים להיות". כולנו רודים בעצמנו, בדרך כזאת או אחרת, כדי להיות דומים יותר לאותו מודל. אנחנו יכולים להישבע שבלי המודל הזה ובלי המאמץ הבלתי פוסק להתאים עצמנו אליו, אנחנו נהיה בני אדם פחות טובים. אנחנו מאמינים בזה בכל מאודנו. אנחנו מענישים את עצמנו כאשר איננו עומדים ב"מודל" הזה. העונש מתבטא בדיעה שלנו כלפי עצמנו. אנחנו דוחים את עצמנו - וקשה לנו לסלוח לעצמנו על כך שלא עמדנו בציפיות של עצמנו; קשה לנו לסלוח לעצמנו על כך שאכזבנו את עצמנו. מן העבר השני, אנחנו עושים דברים "טובים" לפי אותו מודל פנימי - ומחמיאים לעצמנו על כך. אם לא נעשה אותם, נכעס מאוד על עצמנו וכמובן שנגזול מעצמנו את אותם פידבקים חיוביים. ברוב המקרים, הרכנת הראש כלפי המאסטר היא תולדה של שיפוט: - שיפוט עצמי - שיפוט אנשים אחרים - שיפוט של המאסטר (כלפי מעלה) שיפוט זה הוא תולדה של העובדה שאנחנו דוחים את עצמנו כפי שאנחנו ושואפים בדמיוננו להיות אחרים ממה שאנחנו. המאסטר מספק לנו את הדמות שאליה אנחנו שואפים. זה הרסני - וגם מנוגד ללימוד שאותו מאסטר מנסה להקנות לנו (אם הוא מלמד אותנו לחימה פנימית ולא רק לחימה ביריבים חיצוניים). להכשיר אמן קונג-פו זה להכשיר אדם עצמאי, עוצמתי, חזק מבחוץ ומבפנים. אדם איננו יכול להיות חזק מבפנים אם הוא שרוי במלחמה פנימית מתמדת. מלחמה כזאת יכולה רק להרוס. במקרה הטוב הוא עומד בציפיות של עצמו ומרגיש "מלך", בזמן שהוא מדכא חלקים שלמים של פנימיותו ושופט את כל מי שאיננו עומד בסטנדרטים שלו. מתוך רצון טוב וכן, הוא גם מנסה "לגאול" את סביבתו על כך שאיננה עומדת בסטנדרטים שלו ו"ללמד" אותה. אני לא יכול להכשיר אמן קונג-פו, באף אחד מהדרכים הבאות: - לגרום לו "לכבד" אותי. שיכבד את עצמו קודם!!! כשהוא יעשה את זה, באמת שלא יישאר לי או לו שום צורך נוסף... - להפוך אותי למודל החיקוי שלו. שיקבל את עצמו כמו שהוא קודם!!! ואז שיבין שהוא יכול ליצור "מודל חיקוי" בקלי-קלות, מכל דבר ומכל אדם. הוא איננו זקוק לי לצורך כך. יצירת מודל חיקוי היא פעולה פנימית. אני לא יכול להיות מודל חיקוי של אף אחד, פרט מאשר של עצמי - וגם זה לא יהיה מומלץ... - ליצור בתוכו "דרך נכונה" לצעוד בה, שהוא צריך לנסות לדבוק בה כל הזמן... זוהי מלחמה פנימית שלא מובילה לשום מקום, פרט מאשר לתנועת מטוטלת בין שני מצבים: (1) לא להיות מרוצה מעצמי (2) כן להיות מרוצה מעצמי. זה חסר תוחלת. במקום זאת, אפשר לחיות... *** "להשתדל לראות במורה תלמיד גרוע לאמנות שאותה הוא מלמד" - באופן כלשהו, ניתן לקרוא בקלות את המשפט הזה כאילו הוא מציע לתלמיד לבוז למורהו. "תלמיד גרוע" - מה זה? "גרוע" - מה זה? "רע" ו"טוב" הם מושגים יחסיים. לדוגמא, אין דבר כזה סרט "טוב". יש דבר כזה סרט "טוב" יחסית לסרטים האחרים שקיימים. אם כל הסרטים היו טובים יותר מאותו סרט, היינו ממהרים להגדירו כסרט "רע". ולהיפך. המחשבה שלי לא יכולה להפוך משהו לטוב או רע. הוא יהיה כזה רק במחשבה שלי. אני לא יכול להשפיע על המורה במחשבה שלי. הוא לא צריך את המחשבות שלי, הוא לא צריך את הטובות שלי. הוא כאן בשביל ללמד אותי, לא בשביל להיעזר במחשבות שלי בכדי להגדיר את עצמו. המטרה העומדת מאחורי ההצעה הזאת, או הטכניקה הזאת, היא לשאוף לרמה כמה שיותר גבוהה בכל היבטי האמנות + להצליח לראות מבעד למורה, אל מוריו ואל מורי-מוריו, עמוק אל תוך השושלת. באופן כזה לא מפסידים דבר מיכולתו ומהידע של המורה, אך עושים בהם שימוש נכון יותר, מאוזן יותר, שלם יותר. כאשר אני מלמד מישהו, אני לא רוצה שבסופו של דבר הוא יחקה אותי. באופן כזה, הוא תמיד יהיה פחות טוב ממני. אני לא רוצה להציב את עצמי כאמת-מידה. אני רוצה שהוא יהיה הכי טוב שהוא יכול להיות. בשביל להגיע לכך, אני צריך לזוז הצידה ולדחוף אותו מאחור, לא למשוך אותו אלי, כי אז הוא יעצור את עצמו בדרך אלי, הוא יעצור את עצמו כשהוא יתקרב אלי. כוח-החיקוי הוא עצום. אם התלמיד יחקה אותי, הוא ישאף להגיע אליי. בצורה כזאת, הוא יעשה את שאני עושה, בצורה פחות או יותר סבירה. הוכחה לכך: כאשר אני נותן לתלמיד תרגיל מסויים מבלי להדגים לו, הוא עשוי שלא להצליח. אבל אם פתאום אני מדגים לו איך זה אפשרי, אז הוא פתאום מצליח. איך??? כוח החיקוי. אני רוצה שילמד לחקות לא אותי, אלא את עצמו במצב הטוב ביותר. ברור שהוא-הטוב-היותר עולה עליי בהרבה. אחרי הכל, אני הגעתי ליכולת הנוכחית שלי, מכך שחיקיתי את עצמי-הטוב-ביותר ולא את המורה המדהים שלי (ולא משנה שהוא באמת מדהים). אם הוא ילמד לחקות אותי, הוא ירוויח הרבה פחות מאשר אם הוא ילמד לחקות את עצמו הטוב ביותר - שזוהי ישות שהרבה יותר טובה ממני בכל דבר שבעולם. כאשר התלמיד מסתכל עלי ורואה בי תלמיד לא-מדהים של האמנות, הוא מתמלא כבוד, מפני שהוא רואה את האמנות שעשתה אותי כפי שאני. הוא רואה לאן הוא יכול להגיע והוא מסתכל דרכי, ישירות אל תוך האמנות. ברגע זה האמנות בכבודה ובעצמה מגיעה ומדריכה אותו אישית ולי לא נותר אלא לפקח ולאפשר את התהליך המופלא ומלא-ההוד הזה. תוצאת התהליך היא מדהימה - והיא הרבה הרבה יותר טובה ובריאה, לטעמי, מאשר לחקות איזה טמבל שיודע לעשות סלטות באוויר ולעשות רושם עם חרב. כולנו בני-אדם. כולנו מופלאים - ועם זאת מוגבלים. כדי ללמד אדם אחר לעשות שימוש ביכולותיו המופלאות, אסור לנו להגבילו - עלינו ללמדו את יכולותיו המופלאות ולא שום דבר אחר. ואז הוא מתמלא כבוד. זוהי פעולה שלא ניתן לבצע אותה. היא פשוט מתרחשת. הכבוד הוא לא כלפי המורה, או כלפי עצמו. הוא פשוט כבוד. *** "להבין שהמורה הזה לא יכול ללמד אותו כלום באמת, אלא רק להוות כלי-עזר בלימודיו" - זוהי דרך מצויינת לקחת אחריות על לימודיך ולהגיע לרמה הגבוהה ביותר שאליה אתה מסוגל להגיע. כאשר אתה משתמש במורה בצורה נכונה, יש לו סיפוק עצום, בגלל שאתה מפיק ממנו תועלת עצומה. כאשר אתה משתמש במורה בצורה לא נכונה, יש לו סיפוק פחות גדול, בגלל שאתה מפיק ממנו הרבה פחות ממה שיכולת. כולנו רוצים להיות מועילים. וכאשר מישהו מצליח לעשות בי שימוש נכון באמת, כזה המאפשר לו להשתמש בי כמקפצה אל מצב של אמן קונג-פו, זה פשוט נפלא!!! באהבה, בן