יושפה

eliyhu

New member
יושפה

אני אוסף נתונים על משפחת יושפה מהעיר וולקוביסק (כיום בלרוס) ידועים לי בן + 3 בנות נולדו סביב 1860 . ילדי הבן עברו לארגנטינה וילדי הבנות הגיעו ארצה . הבכור היה בראש פינה והשאר בכל מיני מקומות עד שהזדקנו ברעננה. אני מנסה חעקוב דוקא אחרי הדורות הראשונים , כי את פרטי הנוכחים יש לי ברובם. אשמח לקבל כל עזרה\הפניה וכו' אמי

הקשר שלי (אולי) לוולקוביסק

שלום, eliyhu
הזכרתי כאן (שוב) בשבוע האחרון את הקשר שלי למשפחת טרופ. על אביה של סבתה של סבתי, יעקב הכהן טרופ, מוזכר בשורה וחצי באנצ' של תדהר. שם נכתב כי היה החייט הראשון של ביה"ס החקלאי "מקווה ישראל" וכי הגיע מגרודנא. פרט לכך, איני יודע עליו דבר. לאחר שסיפרתי על בעיה זו בפורום בזמנו, מצא עבורי friend9 כיתוב ממצבה בבית העלמין של ראשל"צ, שמעט הפרטים שמופיעים בה מתאימים לסיפור: "פה נקבר איש תם וישר חובב ציון ואדמתה. הרבני מו"ה יעקב יהושע ב"ר שלום הכהן מעיר וואלקעוישקי. נלב"ע זיין אלול תרס"ב. תנצבה." גם המיקום בראשל"צ הגיוני, אם בגלל הקירבה (היחסית) ל"מקווה" ואם בגלל שאחדים מבני המשפחה חיו ונקברו באותו בית עלמין. העיר וולקוביסק נמצאת כ - 70 ק"מ ממגרודנא, כך שגם השיוך באנצ' של תדהר הגיוני, סה"כ גרודנא היתה עיר המחוז, סביר להניח. אשמח לקבל פרטים ממך (אם יש) על אנשי העיירה וולקוביסק, אולי אוכל להגיע לרמזים אודות משפחת טרופ.
ארנון

eliyhu

New member
וולקוביסק

אבי עזב את וולקוביסק ובא ארצה בתחילת שנות העשרים , אחריו באו רוב משפחתו. מאלו שבאו משם אין יותר בחיים , לי נשאר ספר העיירה באידיש שהוצא בשנת 1949 ע"י משה איינהורן שהיה בן העירה. גם משפחת יושפה שעליה שאלתי בשאלה אחרת, היא מוולקוביסק. ישנה אשה ברחובות שמנסה לעקוב אחרי אנשי וולקוביסק ( אביה בא משם) . בנוגע לטרופ כתבתי לך על רינה טרופ מחדרה .

א77

New member
יושפה? מה המשמעות?

לראשונה אני שומע, וזה מאד מעניין. בהרהור ראשוני חשבתי. שלמעשה זו מילה מהתורה. רק שהביטוי האשכנזי נשמע כך. אבל בתורה זה נכתב "ישפה". וזה היה אחד מ12 האבנים טובות שהיו קבועים בחושן - אחד משמונת בגדי הכהן הגדול והטור הרביעי תרשיש ושהם וישפה (שמות פרק כח) היו"ד מנוקדת בקמ"ץ, ולכן זה נשמע כמו יושפה כשנכתב בעברית. אשמח לשמוע רעיון אחר אם יודע מאן דהו. שבוע טוב

א77

New member
ואם כבר הגענו לאבני החושן

ואם כבר הגענו לאבני החושן, אז נזכרתי מאותו חסיד שבא לרבו להתייעץ. אודות שידוך המוצע עבור בתו. הבחור המדובר הינו כליל המעלות והמידות. אלא שאליה וקוץ בה... לבחור יש אח שיצאו עליו שמועות ולעז כי אינו מתנהג כדבעי, וכו' וכו'. משיב לו הרבי: וכי מה בכך? הרי בתורה נאמר במפורש שאין כל פסול בבחור שאחיו אינו מתנהג כשורה... העיקר זה הבחור עצמו... וכי היכן מוזכר בתורה דבר זה? מקשה החסיד. והרבי פותח בפני החסיד ספר שמות פרק כח פס' יט נאמר על אבני החושן והטור השלישי לשם שבו ואחלמה והטור הרביעי תרשיש ושהם וישפה וגו'. הרי שנאמר במפורש, לשם שבו, היינו בבחור עצמו, ואח-למה? ומה לך כי תתעניין בשם של אחיו? והעיקר שיצא השידוך למזל טוב ובשעה טובה ומוצלחת... שבוע טוב ומבורך...

friend9

New member
פירוש השם יושפה

מתוך שני הספרים של Beider : בספר על רוסיה הכתיב על פי הרוסית Ioshpe, Ioshpa, Yushpa והפירוש : נובע משם האבן הטובה ישפה בעברית. בספר על פולין הכתיב בפולנית Joszpa, Joszpe ומובאים שני פירושים, בלי הכרעה מי מהם נכון [ואולי שניהם נכונים]: 1. ישפה בעברית 2. וריאנט של השם Josyp (יוסף) בפולנית.

א77

New member
רבינו בחיי

משהובעה הסכמה שזה אכן ע"ש האבן האחרונה מאבני החושן. ברבינו בחיי מבאר כל 12 האבנים, גווניהן וסגולותיהן וכו'. אז הנה מה שאני קורא שם כרגע על ישפה: ישפה נקראת ישפיז... כלולה מגוונים רבים, אדומה, שחורה, וירוקה. סגולת האבן הזו, לעצור את הדם. וניתנה לבנימין (האחרון בסדר תולדות השבטים, וכנגדו היתה קבועה בחושן) לפי שלבו נשתנה לגוונים רבים. ובמכירת יוסף היה בספק, אם לגלות לאביו אם לא. ולמרות הכל נתגבר על יצרו, שם מעצור לפיו ולא גילה הדבר. לכן היא נקראת ישפה, המורכבת משתי מילים, יש-פה. שאף שלבנימין יש פה, עכ"ז שתק... אז העיקר זה גווניה הרבים של האבן, וסגולתה לעצירת דם, שרציתי להביא.

למעלה