יוצאת מהפינה לשאלה

אוליב י

New member
יוצאת מהפינה לשאלה

יש לי שלושה ילדים. כיתה א', בת 5, בן 2.8.
הם מחוננים או גאונים, תלוי את מי שואלים. כל אחד בתחומים קצת אחרים [אצל הבכור זה בעיקר אינטלקטואלית, אצל השניה בולטת הגאונות החברתית יחד עם האינטלקטואלית].
השאלה היא לגבי השלישי.
הוא יודע אותיות. הוא בבירור מזהה אותיות וקורא להן בשמות. הבכור מעודד אותו.
הוא מחבר ומחסר עד עשר.
אני בספקנותי חשבתי שהוא סתם מקשקש, או אולי העדפתי לחשוב ככה. אבל הבייביסיטר וגם הסבתא של הילדים ראו את מה שאני ראיתי. הוא יודע מה הוא אומר.
אני מודה שזה מוקדם לי. גם השניים האחרים קראו וחישבו מגיל 4 בערך. גם אני קראתי וכתבתי מגיל 4. אבל הוא עדיין לא בן שלוש, ואני תוהה.
אני לא חושבת שזה נכון לעצור אותו. אני גם לא מלמדת אותו. אבל מצד שני, חוששת שזה יבוא על חשבון דברים אחרים.

אשמח לדעת המנוסים.

וסליחה שאני לא משתתפת, ילדי עדיין די קטנים ולכן אין לי ממש נסיון.

נטלי22

New member
אני בעד ללכת עם הילד.

אולי לא ללמד אותו בצורה פורמלית, אבל להיענות לבקשות שלו, לתת לו הזדמנויות ללמידה, למשל ספרי קריאה זמינים (אם לא רוצים לקנות כל פעם, אז אולי מנוי לספריה העירונית - אפשר לעשות בכל גיל וזה בחינם), למשל משחקים שנותנים הזדמנות ללמידה.

הקטנה שלנו למדה לבד לקרוא לקראת גיל 5, וכל הזמן אמרו לי למה אני "נותנת" לה ללמוד, מחשש שהיא תשתעמם בכיתה א', אבל אני לא בעד לעצור ילד שיש לו חדוות למידה. אז היא לומדת בכיתה א' יחד עם כל החברות שלה, מקבלת חוברות מתקדמות יותר, ולאחרונה התחילה ללמוד שעתיים שבועיות שפה עם כיתה ב', ובזכות המורה המדהימה שלה היא לא משתעממת ושמחה ללכת לביה"ס.

עכשיו היא רוצה ללמוד אותיות באנגלית, וגם כאן אין לי שום כוונה לבלום אותה או למנוע ממנה ללמוד.

אוליב י

New member
תודה. גם אני בעיקרון בגישה הזו

אצלנו הם למדו לקרוא עברית לבד בסביבות גיל 4. לא עזרתי ולא הפרעתי, רק עניתי לשאלות כשהם באו אלי.
בבית דוברים שתי שפות. לכן הילדים דוברים גם אנגלית, ויש לנו הרבה ספרי ילדים באנגלית. אז הבכור למד לקרוא אנגלית בעצמו בערך בגן חובה [אם כי הוא מעדיף את העברית]. השניה עכשיו בתהליכים, ככה נראה לי.
כך שעניין הילדים שקוראים מוקדם לא זר לי. ותגובות הסביבה ממש לא מעניינות אותי.
אבל הקטן, הוא ממש קטן בעיני. אולי אני שבויה בקונספציה, אבל זה נראה לי גיל קטן מדי, איכשהו נראה לי שילד בגיל הזה צריך לשחק בבוץ, לא לקרוא אותיות...

mikilk

Active member
מסכימה לחלוטין

גם אצלי, שלושתם, ידעו לקרוא עוד לפני כתה א'. לא ניתן לעצור - זה בא מעצמו ואינני רואה שום טעם לעצור את הסקרנות והלמידה הטבעית הקיימת בילד.
שעמום בבית הספר זו אכן בעיה - אך הפתרון לה הוא לא בעצירת התקדמות הילד...
גם אצלי הם מהר מאוד למדו אנגלית (בעיקר בזכות ודרך המחשב) ואין כל סיבה לעצור גם כאן - הם רק הרוויחו מזה.

mikilk

Active member
תודה על השיתוף

אני חושבת שזה נפלא ובהחלט אין לעצור אותו אלא לזרום איתו.
מצד שני - לא לדחוף פתאום לחוגים או שפות או דברים חדשים.
אני הייתי יושבת איתו הרבה על ספרים, מתקדמים מספרים לילד בן שלוש, אני אנסה לפש לך דוגמאות של ספרים שנחמד יהיה לשבת איתו ותוך כדי, לפתח את הסקרנות שלו.
הייתי הולכת איתו להצגות, מוזיאונים, מוזאוני מדע, שוב, מתוך רצון לגרות אותו ולספק את הסקרנות שלו - אני באופן אישי לא הייתי לוחצת ללמידה - הכל לפי הקצב שלו. כמובן שיש תוכנות מחשב מתאימות - אינני יודעת מה קיים היום, ילדי גדולים, אבל בזמננו היו משחקים נפלאים לילדים המשלבים לימוד חשבון, חשיבה, קריאה ועוד.
בהצלחה - נשמח אם תספרי לנו ותשתפי אותנו.

אוליב י

New member
תודה. אני ממש לא לוחצת

ההיפך, אני מניחה להם לעסוק במה שמעניין אותם.
הם לומדים ככה כל מיני נושאים, ובחלקם הם מתמצאים יותר ממני [למשל הבכור בעניין של קוי אורך ורוחב, ניווט ימי ומסלולי ספינות. אחרי שסיים לחרוש את האטלס הסטנדרטי קניתי לו ספר בנושא ביד שניה, עכשיו הוא בהחלט יודע יותר ממני בזה]

חוגים אין אצלנו בינתיים. אנו לא מרגישים שהם זקוקים לזה והם גם לא מבקשים.
שפות אחרות - מדברים אצלנו בבית שתי שפות, כך שהם דוברי עברית ואנגלית ממתי שלמדו לדבר, הבכור קורא גם אנגלית והשניה עושה כעת צעדים בכיוון.

הצגות ומוזיאונים לפני גיל שלוש? הוא לא ישב בשקט אפילו רבע שעה נראה לי.
בעיקר החשש שלי הוא שמגיל כל כך צעיר הוא יחזק את הצד האינטלקטואלי שלו וזה יבוא על חשבון דברים אחרים.
אצל הבכור זה היה ככה, ואנחנו עובדים איתו כל הזמן על זה, לא להזניח צדדים חשובים אחרים. אבל הבכור בגיל רבע לשלוש עדיין שיחק בחול עם החברים שלו, לא קרא את האותיות בשלט ההנצחה שבכניסה לגן שעשועים...

למעלה