יונה פצועה

11111000000

New member
אולי זה לא היה ברור מהודעתי הקודמת

מה שחשוב זה הרצונות והשאיפות של הפרט. פרטים בלי מערכת עצבים מרכזית לא מרגישים ואין להם רצונות או מאוויים. אין להם סבל או שמחה. אין כאן במי להתחשב.

להגיד שאסור להרוג את מי שאפשר להרוג אותו זה מופרך. זה כמו להגיד שאסור לבעוט במי שאפשר לבעוט בו. לא. אסור לבעוט במי שהבעיטה תאכב לו, במי שרוצה שלא יבעטו בו. כך גם לא בסדר להרוג יונה, כי היא רוצה שלא יהרגו אותה.

אני לא אמפתי כלפי היונה כי היא קרובה אלי יותר, אני אמפתי אליה כי אני יודע שהיא יכולה להרגיש צער וכאב ושגם לה יש שאיפה שהדבר לא יקרה לה.

אני ממליץ גם לקרוא את המאמר המאד מעניין הבא:
http://anonymous.org.il/art19.html

Gidi Shemer

New member
מה זאת אומרת רצונות ושאיפות של הפרט?

נשאל זאת אחרת, מדוע אתה חושב שהיונה שואפת לא להיפגע בעוד שלצמח לא אכפת?

מערכת העצבים המרכזית היא מנגנון אחד מני רבים. במקרה זה המנגנון שקיים אצלך, אז אני מבין מדוע אתה מקורב אליו יותר. אבל ברצינות, מדוע אתה לא חושב שלצמח, אורגניזם שעושה הרבה כדי להימנע מאותה פגיעה, אין שאיפות ורצונות כמו ליונה?

Gidi Shemer

New member
והיות ואני בבירור מפספס בהבהרת המסר שלי,

אנסה לשאול אותך שאלה אחרת.

איך אתה יודע שהיונה שואפת לא להיפגע?

Gidi Shemer

New member
הידע האנושי לא מראה על שאיפה

הידע האנושי מראה שליונה יש מנגנונים פיזיולוגיים שונים שיעזרו לה לנסות ולהימנע מפגיעה, וגם ולהתמודד עם פגיעה בצורה האפשרית הטובה ביותר (זהו בעצם מנגנון הכאב).

11111000000

New member
מתוך הידע האנושי

זה סביר להניח שליונים יש שאיפה וזה לא סביר להניח שלצמחים יש זאת.

11111000000

New member
בכוונה לא פירטתי

האם אתה לא מסכים עם הטענה שהרבה יותר סביר להניח שלציפור יש רגשות, אישיות ורצונות מאשר לעגבניה?

Gidi Shemer

New member
אם אתה חושב שאני חושב שלעגבניה יש רגשות,

אז לא קראת בעיון מה שכתבתי. מצטער.

לא, לעגבניה אין רגשות.
וכן, צמח עגבניה יעשה ככל יכולתו כדי לא להיפגע.

11111000000

New member
גידי, לא היה בכוונתי להתווכח איתך.

עגבניות לא עושות ככל יכולתן כדי להגן על עצמן מתוך שאיפה או חשיבה. פשוט עגבניות שבמקרה מכילים פונקציות הגנתיות שרדו יותר טוב מאשר עגבניות שלא הכילו פונקציות אלו.

אבל כמו שאמרת, אין בזה כראייה לרגשות, אישיות או רצונות.

קרקלה

New member
לא חייבים להתיחס לזה כמו חוק אוניברסלי

אני מסכימה עם גידי שזו גישה הרסנית ומאד לא הוגנת לשפוט את עולם הטבע באותם ערכים של בני אדם. בניגוד אלינו, לבעלי חיים אין בחירה, וכמו שאמרת - הם לא טובים או רעים, אינם מסוגלים להפעיל מוסר ולכן גם פטורים מהחובה הזו. העדפת אינטרס החיים של חיה אחת (כי למזלה נולדה אוכלת צמחים) על פני אינטרס החיים של אחרת (כי לרוע מזלו, נולדה טורפת) - נשמעת לי כמו אפלייה שרירותית ופסולה זב"חית.

אבל אני חושבת שמתפספס כאן איזה משהו כשמסתכלים על שאלת ההתערבות רק מהזוית של חוק אוניברסלי. קשה לי מאד להצדיק, ככלל, העדפה של יונים על פני עורבים (למשל: קטל ממוסד של עורבים שכן הם ניזונים מחיות אחרות), אבל קל להצדיק עזרה לחלש במקרה פרטי, בהם אנו עדים לאקט אלים שמתרחש מול הפנים שלנו. חוסר התערבות כזה מנוגד מאד לאינטואיציה המוסרית שלנו כבני אדם בני התרבות שלנו, ואני לא מוצאת סיבה להתעלם מהאינטואיציה הזאת.
אפילו אם אני מאמינה שאין להתערב בעולם הטבע, אני נשארת אני, בת אדם, עם חמלה וחוש צדק שמותאם לעולם שלי ולא לעולם הטבע. ביחסים שלנו עם הזולת אנחנו (אמורים להיות) רגילים לצדד בחלש ולהושיט לו עזרה נגד התוקפן. האינטואיציה לעזור ליונה היא בוודאי לא דבר רע. מעשים כאלה מחזקים את הנטייה הזו בנו, שכמעט תמיד תהיה הבחירה המוסרית.

Gidi Shemer

New member
אני לגמרי איתך, בשתי הפסקאות שלך

כבת-אדם, רגש החמלה שלך במותאם לעולמך ולא לטבע במיא אותך לרצות לעזור ליונה ולא לעורב.

11111000000

New member
זה לא העדפה

זה הכרה בכך שלכל אחד יש זכויות ושמי שיש לו בעיות לא יכול לפטור אותן על חשבון הזולת.

אם יש אדם שיש לו מחלה סופנית ודורש השתלת לב, האם זה בסדר שהוא ירצח את השכן שלו ויקח לו את הלב? למה לא? הרי זה או הוא או השכן. הנקודה היא שהלב היה שייך לשכן. השכן לא אשם בבעיה שלו ולכן הפתרון לא צריך להיות על חשבון השכן.

אין כאן העדפת יונים על עורבים. גם אם הייתה יונה רעבה לא הייתי חושב שזה היה בסדר להרוג עורב ולתת אותו לה כאוכל.

קרקלה

New member
בוודאי שהוא יכול. יכולת יש.

השאלה היא למה הוא צריך להימנע מכך, והתשובה היא "כי זה לא מוסרי לפטור את הבעיות על חשבון הזולת". מאחר ומוסר זה לא ענין של בעלי חיים אלא של אנשים, זה לא עובד.

Gidi Shemer

New member
אני אלך עוד צעד ואומר שגם אין יכולת

"ושמי שיש לו בעיות לא יכול לפטור אותן על חשבון הזולת"- לא, לעורב אין יכולת וללביאה אין יכולת לפתור את הבעיות שלו אחרת. היא חייבת לאכול את הזברה.

לאדם יש יכולת להימנע מלאכול את הפרה ולא רק בגלל שהוא בעל מוסר, אלא גם כי באמת יש לו את היכולת הפיזית לעשות זאת- פתור את בעיותיו מבלי לפגוע בזולת. לעומת זאת אלא יכולת לפתור את כל בעיותיו מבלי לפגוע בזולת ולכן הוא יאלץ להרוג חיות בשביל לנסוע לעבודה כמו שכולנו עושים.

11111000000

New member
אם אין לך דרך לפתור בעיה

חוץ מלפגוע בזולת זה אומר שמותר לפגוע בזולת?
לא, כשאין יותר אופציות אז פשוט אין אופציות. לאדם שצריך השתלת לב אסור בשום סיטואציה לרצוח את שכנו ולגנוב לו את הלב.

11111000000

New member
בחיים צריך לשלב בין גישת זכויות לתועלתנות

לא, ניקור למוות של יצור חי אחר בשביל ארוחה אחת בשבילך זה לא תועלתני. הנסיעה שלי לעבודה כן.

למעלה