"יונה ונער" \ "אור"

"יונה ונער" \ "אור" ../images/Emo141.gif

אתמול סיימתי את קריאת "יונה ונער", החדש של מאיר שלו, בתחושה מסוימת של חמיצות. אחרי "בביתו במדבר" ו"פונטנלה", שחשבתי שהם מצויינים, הספר הזה הוא נסיגה, לטעמי. בפרוזה שאני קורא, אני מבחין בין פרוזה שרירית, תמציתית ואפקטיבית, לבין שכבות השומן: תיאורי טבע נמלצים, מונולוגים פנימיים מלאי התמוגגות עצמית, ולהבדיל, תיאורים פיוטיים מגוחכים להפליא של התחושות שעוברות בראשם של אנשים כשהם עושים אהבה, או משתמשים בסמים משני תודעה, או נוטים למות. בפרוזה העברית, יהושע קנז מייצג בעיניי את השרירים ודוד גרוסמן את שכבת השומן. לתחושתי, מאיר שלו נע בין שני הקטבים האלה. ברומנים שאהבתי, הוא מתקרב לקנז. ב"עשו", למשל, הוא מתקרב לגרוסמן. עוד נקודת דמיון בין "עשו" לבין "יונה ונער" הוא מיחזור מוטיבים: האח הפורה מול האח העקר, האח הרצוי מול האח הדחוי. לזכות "יונה ונער" אומר, שנעדרות ממנו דמויות פנטסטיות, כאלה שחוננו בכח שרירים אגדי, או בנעורי נצח, או באינטואיציה מופלגת. בספר הזה, כל הדמויות הן בגודל אדם, וחלקן אפילו דמויות מורכבות, כאלה שקשה לומר עליהן אם הן מהטובים או מהרעים. במיוחד אהבתי את דמותו של הקבלן הרומני משולם פריד, דמות שהזכירה לי אנשים מהמשפחה שלי ומחוג החברים של אבי המנוח. אתמול בערב הקרינו בכבלים את "אור", סרטה של רונית ידעיה. למי שלא שמע, הסרט מספר את סיפורה של אור, תלמידת תיכון במרכז תל אביב, שנאבקת להוציא את אמה מעיסוקה כיצאנית, ובסוף הסרט מגיעה בעצמה לעולם שירותי המין בתשלום. הסרט עשוי בסגנון ריאליסטי מאד: רובו בתוך חדרים סגורים, וגם כשהוא יוצא החוצה, זה רק לרחוב התל אביבי המאובק והמתקלף, סביבות אלנבי – המלך ג'ורג'. תל אביב של ידעיה אינה ססגונית ושוקקת חיים כמו בסרטי קישון וזוהר או בסרטוני הפרסומת של הערוצים המסחריים, וגם אינה מכושפת ומיסתורית כמו בסרטים של עמוס גוטמן. תל אביב של "אור" דומה לעיר שרואים לפעמים בסרטי התעודה בערוץ 8 ובמהדורות החדשות: צהבהבה, תועלתנית, עילגת. תנועות המצלמה פשוטות, והפסקול כמעט שאינו מורגש. הסרט כולו מונח על התסריט הרזה והאפקטיבי, ועל המשחק המרשים מאד של דנה אבגי. עוד אומר שבעיניי, זה אינו סרט פוליטי מובהק. הגיבורה שלו מגיעה למכון הליווי בגלל עזובה רגשית, ולמרות שיש מי שמנסה להושיט לה יד תומכת. הוא מציג בעיה שלא תיפתר באמצעות חקיקה מהפכנית או פתיחת חוגים חדשים בפקולטות למדעי החברה. משום כך הוא סרט מעניין.

shellyland

New member
דנה אבגי זאת הילדה או האמא?

אני חושבת שההערה הפוליטית מיותרת בהקשר הזה. "אור" (כמו רבים מסרטיה האחרים של קרן ידעיה) מציג את המוכרבות הרגשית והקושי של עולם הזנות ושם העוסקות בו. משום כך הוא סרט מעניין. לא יודעת למה ציפית שתהיה בו אמירה פוליטית.

הינו מה

New member
אבל מתברר שזה לא.

לקחו שתי שחקניות טובות, דנה איבגי ורונית אלקבץ, צוות מפה עד צ'ינה-צ'יטה ועשו בריסטול סטודנטים שנה א'. לא דמויות, לא סיפור, לא עומק, לא רוחב, לא משל ולא נמשל. סתם אמירה כלומית: פעם זונה תמיד זונה ובת זונה, מצולמת בשוטים ארוכים לעייפה ומשעממים מוות. אפילו הציצים המאד-מאד יפים של שתי הנשים לא כיסו על ערוות הפלאקאט.

גם הודעתך פלאקאטית במקצת.

מסכים איתך בדבר אחד: צילומי העירום באמת יפים מאד.

הינו מה

New member
מה היה נהיה אתי אם לא היית מסכים

אתי שושקה? לא צילומי הערום יפים. הציצים של הנשים יפים. הצילומים באנאליים לגמרי.

את ההודעות הכפולות שלח

הסלולרי שלי בלי ידיעתי בזמן שהייתי בישיבה - מוזר

מנסה להתייחס לכל מה שכתבת ../images/Emo141.gif

לא הבנתי מדוע הפסקה האחרונה מיותרת לך, אבל אין לי בעיה עם זה. אין לי צורך להיות רלבנטי ונחוץ לכל אחד כל הזמן. לא ראיתי סרטים אחרים של קרן ידעיה. נכון שהסרט נותן תמונה (חלקית מאד, אגב) של עולם הזנות (הנשית) ושל העוסקות בו, אבל אפשר לעשות סרטים מאד משעממים על העולם הזה, ולכן איני רואה כאן את סיבת היותו של הסרט מעניין. הוא מעניין כי הוא עשוי היטב. מדוע ציפיתי שתהיה בסרט אמירה פוליטית ? לא ציפיתי שתהיה בסרט אמירה פוליטית. מבחינתי, סרט יכול להיות בעל אמירה פוליטית או נטול אמירה פוליטית (אם כי אינני יכול לדמיין סרט שעוסק בבני אדם שחיים בחברה והוא לגמרי נטול אמירה פוליטית). מה שהתכוונתי לומר הוא שאין מדובר בסרט פוליטי מובהק (של לומר פלקאטי ומגוייס) כמו סרטי האחים ברבש, למשל, או הסרט של האני אבו אסעד על השאהידים, שהיה מועמד לאוסקר ושמו פרח מזכרוני.

mucool2

New member
"גן עדן עכשיו"

מי אמר שהוליווד לא נשלטת ע"י יהודים?

נץ666

New member
שלו מזמן הפך לבית חרושת לרומנים

מיומן וכבר לא רעב וכבר אין לו הרבה מה להגיד. ארבעת "הגדולים": אב, עע, מש ודג.

לקח לי כמה שניות

לפענח את ראשי התיבות. אתה אומר שכל ארבעת "הגדולים" הם כאלה, שכבר אין להם מה להגיד והם בתי חרושת?

נץ666

New member
בדיוק נמרץ, אין להם מה להגיד יותר

והם ממחזרים את עצמם ואת רעיונותיהם לעייפה. ממליץ לכולם להתחיל קצת לקרוא סיפורת לא "מכובדת" לא "בורגנית" ולא של אנשי רוח מכובדים המתורגמים לשבעים לשון ועוד אחת, יתכן ושם תמצאו משהו אמיתי, נוגע, מרגש, מעולה ולא את הנוסחאיות המרדימה, ולא כאלו שאוהבים את המוכר והידוע ומפחדים לחפש מעבר לו.

נץ666

New member
בשבילי , נשמה, בשבילי

אבל כמו כל אחד שראה את "האור" ואת "החושך" יש בי נטיה מסיונרית בלתי נסבלת בעליל לשכנע , להשפיע או למצער להגיד דבריי בקול רם וסמכותי.

למעלה