יומזיכרון.

יומזיכרון.

זו השנה הששית (ברציפות) בה אני לא בארץ בימי הזיכרון/עצמאות. זו השנה הששית (ברציפות) בה אני לא בארץ מתוך סוג של בחירה. אין בי רצון להסביר למה אני מרגיש צורך לציין את קיומה של המדינה שלא באמת טוב בה, בדיוק כשם שאני לא מוצא סיבה להסביר (לַעולם - לעצמי התשובות ברורות) למה אני רוצה בעיקרון לחזור לארץ ולמה עוד לא עשיתי זאת. בכל שנה ציינתי איכשהו את ימי הזכרון/עצמאות, אם בארוחה עם חברים, אם בהזמנת יין לכל אלה שהיו איתי במקרה במסעדה (במסגרת סיור כזה או אחר) ושתיה לכבוד מדינת ישראל ואם במחשבה שלי עם עצמי. השנה החלטתי לציין ממש את יום הזיכרון. אין בדברים האלה "למה". ה"למה" נעוץ בצורך ואת הצורך - אני משתדל למלא. אבל איך מציינים יום זיכרון עם חברים? הרי לא נשב ונעביר ערב "אחוות לוחמים". בארץ אין צורך לציין - זה שם. אם תרצה ואם לא תרצה - שירי יום הזכרון - מושמעים מכל פינה, עצרות - על ימין ועל שמאל (שלא לדבר על העצרת המסורתית של ביה"ס שלי, שמתפקדת גם ככנס הבוגרים הלא רשמי) וכל האנשים שמכירים באופן אישי (ואולי פוגשים) ששיכים למה שמכונה "משפחת השכול" (ביטוי שיש בו משהו מן המקאבריות לטעמי האישי). וכאן - אין שירים ברדיו, אין עצרות (שבין כה וכה לא רוצים לקחת בהן חלק - אבל עצם הידיעה שהן מתקיימות - מספיקות) ולא פוגשים את האנשים האמורים. לעשות "טכס" - נראה לי מטופש למדי. שירים. שירים הם אולי הדבר שהכי מסמל את יום הזכרון עבורי. הם גם הדבר היחיד שנראה לי מתקבל על הדעת - במסגרת של חברים. כן. הזמנתי ישראלים לשיר זיכרון. הכנתי שירון. והודעתי לישראלים שבסביבה. כן. יומזיכרון - לא רק חברים. מי שמרגיש צורך להיות חלק - מוזמן. במהלך הטלפונים, מישהו ביקש שאכין גם קיטעי קריאה. נראה לי קצת מוזר - אבל כל אחד והמאוויים שלו. לא הבנתי את אלה שהתנצלו - לא ביקשתי מאף אחד. לא התרסתי באף אחד ואף אחד לא אמור היה לעשות לי טובה. בכל זאת חלק הרגיש חובה להתנצל (וחלק סתם לא חזר אלי). לעומת זאת - היו מי שבאו. רק חברים. היתה אוירה טובה. פתאום זה אפילו לא נראה מגוחך להקריא בין השירים את "מגש הכסף" (אלתרמן) והוספתי עוד שני שירים של חלפי (את "תחילה הבכי מתאבן...", שתמיד מקריאים ואת "נעליים עצובות"). וערב כזה - מזכיר, שערב כזה אפשר לעשות רק עם ישראלים.

Sparker

New member
באמת...

באמת חסרים קצת השירים... האמת היא שזו שנה שלישית שאני מחוץ לישראל בזמן יום הזיכרון/עצמאות, ואני חייב לציין שזה לא חסר לי ואני כמעט לא מרגיש בקיומם... האמת היא שגם בישראל לא ממש חוויתי את הימים האלה. עמדתי בצפירה, הקשבתי לשירים, יצאתי לארוע העצמאות אבל זה לא ממש היה משהו שהתחברתי אליו... בכלל, הימים הספציפיים בהם מצופה מאיתנו שנתייחד או נשמח תמיד הרגישו לי מאולצים מאוד... אולי זה הדור שלי, אולי זה רק אני... לא יודע... חסרים לי החברים בימים שכאלה... אבל הם חסרים לי רוב הזמן...

רק עם ישראלים

פה אין יום זכרון, וגם אין תחושה של יום זכרון. רק ההכרה שהיום הוא יום הזכרון מעוררת זכרונות על הבית. למזלי הרב איני מכיר אנשים רבים מ"משפחת השכול", כך שיום הזכרון היה עבורי תמיד יותר סמלי, יותר מרוחק ופחות מוחשי. יש משהו מאוד חזק בסממנים של יום הזכרון במדינת ישראל. במדריכי טיולים על ישראל (מישהו טרח פעם לפתוח ולקרוא מה כותבים עלינו?) יש אפילו המלצה לשהות בארץ ביום הזכרון או ביום השואה, רק כדי להתרשם מהעוצמה של מדינה שלמה שעוצרת את נשימתה לדקה (או דקותיים - לפי המועד). מדינה שהכל נפסק בה כדי להתייחד ולו באופן סמלי עם אלו שנתנו את חייהם עליה. יש משהו מאוד חזק בסממנים של יום הזכרון, שלדעתי גורמים לו להיות מה שהוא כשנמצאים בישראל. ויש גם את השבטיות שגורמת לכל העניין להיראות "נורמלי". אבל ממרחק.. ממרחק הדברים נראים אחרת. לא נראה לי שזה הזמן הנכון להתחיל לבוא חשבון עם סממנים אחרים במדינה דווקא ביום הזה. אבל יש לי הרושם המצער, שבעצם קיומו של יום הזכרון נפטרת המדינה - ועימה גם אזרחיה - מהחובה להתייחס בכבוד ובהערכה לאלו שנתנו את חייהם עליה. אולי אקדיש לזה יותר מקום ואכתוב את הרהורי בהזדמנות אחרת, מאוחר יותר. על יום העצמאות בכלל אינני רוצה להרחיב את הדיבור, אם התוכן המשמעותי ביותר שהצליחו ליצוק ליום הזה הוא מנגלים. רק עם ישראלים.

Sparker

New member
ושוב תודה איש...

שוב אתה שם במילים את הרגשתי...

forglemmigej

New member
ולדעתי אלה שנשארים

שם -בישראל- הם הגבורים האמיתיים .אלה שנושכים בשיניים יום יום ושעה שעה את עול החיים. כי זה לא פשוט בכלל ..וביום הזכרון הלב שלי יוצא אליהם.

judyr

New member
אלה שנשארים פה הם גיבורים אמיתיים?

לא... ממש לא... אלה שנשארים פה הם לא גיבורים, הם אולי פוחדים לעשות את הצעד הקשה של לקפל הכל לעזוב את הכל משפחה וחברים ואולי גם מקומות עבודה ולהתחיל דף חדש במקום זר. במקום אחר. בלי מנטליות מושרשת. בלי חברים שתומכים. בלי הדברים שחיינו עליהם עד לאותו הצעד. מסיבות השמורות והברורות אך ורק להם (וכך זה צריך להית). אלה שנשארים לא מקבלים טפיחה על השכם... אף אחד לא "מעריך" הרי זה בעצם לא כל כך מעניין מה עושה מי... אלא אם כן זה שווה רכילות חברתית. אלה שעוזבים... לא רק שהם לא מקבלים טפיחה על השכם אלא סופגים ביקורות צולבות על שהעזו לנטוש את הספינה הטובעת. (כמובן מאותם אלה שחוששים לעשות את הצעד הקשה ומרירים קצת אז מוצאים את פורקנם בהעברת ביקורת צולבת) אף אחד פה לא גיבור... לא הנשארים ולא הבוחרים להתחיל חייהם במקום אחר... כל אחד זכאי לחיות את חייו כפי שהוא רואה לנכון. לעשות מה שטוב לו.

doram44

New member
קצת מריר ג'ודי אבל נכון

לכול אחד יש שיקול הדעת ולכול אחד יש את החיים ואין צורך להעמיד אותנו על פודסט היה נחמד אם היה פה קצת נעים יותר ושלפעמים רק לפעמים היתה איזה הפסקה בפטישים על הראש אבל כנראה שככה אנחנו וזהו זה. העניין שהכי מפחיד אותי עכשיו זה איך אני מתפרנסת בקיץ המתקרב. אין הוראה ואין פרוייקטים. ואפילו אין דמי אבטלה. ומחדש כול שנה ה 4 חודשים האלה פשוט הורסים אותי.. והשנה יותר מתמיד. אבל איך תדעו שאני ישראלית אם לא אקטר.. והקייץ יבוא ואני שוב אמצע איזו דרך לעבור אותו בשלום. שיהיה לכולנו חג של הביחד והגעגועים והשמחה וההנאה ממה שיש בחברת אנשים שאוהבים. או אפילו לבד בשקט. DOT

forglemmigej

New member
נושא השירשור הוא

על תחושות ביום הזכרון של ישראלים בחו"ל, ולא עם למישהו יש אומץ לעזוב!

judyr

New member
וביי דה ויי יקירתי...

בסך הכל הגבתי למה שאת רשמת.... והודעתך גם לא הייתה כל כך קשורה להודעה הראשית של השרשור... יום טוב לכולם...

een ogenblik

New member
צפירה בישראל

ראיתי אתמול בלילה תכנית טלוויזיה הולנדית על זכרון השואה בישראל. מעולם לא חוויתי צפירה בישראל כצופה מן הצד, תמיד הצירה הייתה משהו המקפיא הכל לדקה, בכל מקום בכל מצב, כולל פרטיות מוחלטת בבית. והנה בטלוויזיה אני רואה כיצד רחוב ירושלמי תוסס עוצר מתנועה (כולל חרדים, כן, גם הם), ואז שב לנוע בקצב מהיר. אכן, יש בזה עוצמה רבה, ואני מבינה מדוע מומלץ לתיירים לנכוח ברגע שכזה בישראל. חבל רק שאני מסכימה לחלוטין עם דבריך, על כך שעוצמה זו נרתמת למעשה ההשכחה והשיכחה בשאר השנה.

גם בישראל, ובמיוחד פה,

אני נוהגת לקחת יום חופש ביום הזכרון לחללי צה"ל, כדי להתייחד בד' אמותי. השנה זה לא ממש מצליח לי (עבודה חדשה מדי...) ואני אקח לי כמה דקות פרטיות ב 10:00 להתייחדות באותו זמן שכל עם ישראל עושה את זה. הזכרון הוא בלב, וברובו כולל נקודות שמחות דווקא מחיי הנופלים, כך ששירת "הרעות" בצוותא זה לא האופן בו אני, אישית, מציינת את יום הזכרון. יום העצמאות הוא לא רלוונטי לי כרגע... ובכלל - תמיד הפריע לי העיתוי שלו, והתכנון המאסיבי של החגיגות בין צפירה לצפירה...

tofit

New member
יום זכרון עבורי

hi, I'm living in France only 3 weeks , and it's my 1st time that I'm not in Israel during "yom ha'zikaron" and it's very strange since I come from "mishpacha shakola" this day is a vary sad day for me. I tried to make for myself "yom zikaron" atmosphire by buying a "ner neshama" regarding the songs that u have talked about, I found in the radio a station that plays songn in hebrew, and they have most of the songs that I'm used to hear in Israel. last night an Israeli friend of mine ask me to go out and I said to him that I don't go out on yom zikaron, he didn't say nothing, but for me it was a bit strange that he wanted to go out.

למעלה