אוקיי... אז כמה עיקריים שאני זוכרת:
1.
לבוש - שיטת הבצל. זה הציל אותי לגמרי. גופיה, חולצה צמודה עם שרוולים ארוכים, חולצה ארוכה, סווצ'רט (ככה זה נקרא? בלי הריצ'רץ'), ג'קט ומעיל. שינויי הטמפרטורות הם אדירים. באוטובוס חם בטירוף אז לפעמים יושבים עם גופיה (תחשבי - משהו כמו 50 איש, הנהג מפעיל חימום...). את יכולה לוותר כמובן על חלק מהדברים (חולצה אחת ארוכה במקום שתיים נניח) אבל גופיה.
או חולצה קצרה. מומלץ. 2.
צילום - גם אם חברים שלך לוקחים מצלמות, אל תסתמכי עליהם. מה שהם רואים זה דרך העיניים שלהם, לא שלך. תצלמי הרבה. ממליצה על שני כרטיסי זיכרון (אני נאלצתי למחוק כל פעם ולהקטין את האיכות). אבל כשאת נמצאת שם, קודם תסתכלי גם את דרך העיניים ולא דרך העדשה. החוויות נשמרות דרך הזיכרון, החוויה, והתמונה היא רק כלי עזר. 3.
תיעוד - קחי איתך מחברת וכלי כתיבה. תקדישי עשר דקות לפני השינה לכתוב מה היה היום. בלי המנטרה "מחר..." כי זה פשוט לא עובד. כמה שאת עייפה ומתה לישון, העשר דקות האלה הן חשובות. כי מחר אומרים מחר. ואז שוב מחר. ושוב. ושוכחים. את יכולה לכתוב גם באוטובוס בדרך למלון אם יצא לך. אין לך מושג כמה מהר שוכחים פרטים. 4.
אוכל - לא יודעת מה אמרו לכם, אבל האוכל בפולין הוא... מעניין. אני מאוד בעייתית באוכל (בררנית נורא). אבל לא נשארתי רעבה. תמיד יש איפה לעצור לקנות חטיפים וכאלה, אבל מצד שני גם לא לבנות על זה. ההצעה שלי היא - תרמוס קטן ומנות חמות. תמיד יש מים חמים בארוחות בוקר אז אפשר למלא. ארוחות הצהריים הארוזות הן די מזעזעות (לטעמי). מקבלים שני סנדוויצ'ים, פרי ופחית שתייה. לא תמיד זה קולע לטעם. למרות שרוב הזמן לא היה לי תיאבון ודילגתי בקלות על ארוחות (כחזרתי לארץ כולם נדהמו כמה רזיתי. לא מגזימה. ואני מאוד מאוד רזה. אז עוד יותר רזיתי...). בקיצור - תרמוס קטן בתיק גב + שתי מנות חמות. במקום מנות חמות אפשר להביא ספל מהבית ונמס בכוס. זה תופס הרבה פחות מקום. אבל בכל מקרה - אל תלחצי. תמיד מוצאים מה לאכול. (ממליצה גם לתקוע כמה חבילות פתיבר במזוודה הגדולה). ועוד המלצה בושא - אל תתביישי. תארזי לך דברים שאהבת מהארוחת בוקר, שיהיו לך לצהריים. אם זה פירות או לחמניות עם ממרח כלשהו. 5.
חשמל - אחד הדברים היותר חשובים - אמפי עם מוסיקה שאת אוהבת. כדי להתנתק קצת ולחשוב. זה עוזר המון. ממליצה על מפצל כזה של החשמל (צריך שיהיו לו שני תקעים שמתחברים לקיר, לא שלושה! חשוב!). מטען לפלאפון, מטען למצלמה, מטען לבטריות לאמפי - כבר שלושה. ויש את השותפים לחדר... לעיתים יש גם טלוויזיה או קומקום בחדר, אבל אל תבני על זה. קיצר - מפצל. זה חשוב. אין מספיק שקעים להכל. 6.
הקושי - אל תעצרי את עצמך. זה בסדר לבכות. זה בסדר להתפרק. בשביל זה החברים שלך שם. מתחברים עם האנשים שהכי לא חשבת שתתחברי אליהם או שיש לכם מכנה משותף כלשהו. בפולין כולם הם אחד, כולם בשביל כולם, כולם חברים, מחבקים ותומכים. אל תהססי לדבר על מה שמפריע לך, לשתף, וכמובן לתמוך בחזרה. זו תחושה שאין כמותה והקסם מתפוגג בארץ. נצלי את זה. 7.
דגל - לא יודעת איך זה בביה"ס שלך, אבל אצלנו היו משהו כמו ארבעה דגלים לכל אוטובוס. זו תחושה עצומה לצעוד עם הדגל במקומות בהן התרחשו הזוועות. מן הרגשת ניצחון קטנה. אז להביא דגל מהבית אין טעם, אבל כן לבדוק איך זה יעבוד אצלכם, ואולי לבקש מאחד המורים את הדגל (מראש) כשאת יודעת שאתם מתקרבים לאיזה מקום. באושוויץ-רייבנקאו זה היה חזק במיוחד. 8.
פעילויות פנאי ושינה - את יכולה להביא ספר או תשחץ אחד-שניים, אבל פשוט אין לזה זמן. את תעדיפי לישון.
אבל ישנים גם באוטובוס. מה שכן, המיטות סופר נוחות
ואל אל אל תעשו שטויות בלילה אחרת יהיה נורא קשה לתפקד למחרת. מקלחת קצרה, פיג'מה, ולארגן את התיק גב *בלילה* ולא בבוקר. מה שכן, טאקי יכול להיות אחלה, או קלפים בכלל. ואם יש אצלך חבר'ה שמנגנים - גיטרה, שיעלו איתה לאוטובוס. עושה אווירה אחרת, משחררת, מאחדת. 9.
תיקים ואריזה - את הדברים במזוודה שלי ארגנתי בשקיות. שקית גרביים, שקית גופיות וכו'... ככה היה יותר קל למצוא וגם לארוז בחזרה כדי שלא יווצר בלאגן. השיטה היא פשוט שקיות (כאלו של הסופר). קחי איתך עוד כמה ספייר, לבגדים מלוכלכים וכו'. לטיסה עצמה - מציעה לקחת איתך מעיל. לנו לא אמרו וזו הייתה טעות. היה קפוא. קפוא קפוא קפוא. קפואאאאאאא!!!... ועוד טיפ. קחי שני בקבוקי מים של חצי ליטר, הרגילים. אחד, מלא, שימי במזוודה הגדולה. ואחד בתיק גב (לא חייב מלא). המים עוברים באוטובוס מפה לפה. יש כאלה שלא מתאים להם, וחוצמיזה תמיד טוב שיש לך בקבוק אישי בהליכות וכאלה. לי זה מאוד עזר. בתיק גב, מלבד הדברים הרגילים (תרמוס, מנות חמות, פלאפון, מסמכים, ספר, אמפי, בטריות, ג'קטים ועוד מיליון שטויות), אפשר לשים עוד תיק קטן-קטן מבד כזה שתולים... תיק זרוק כזה שלא תופס מקום כמעט בכלל. להליכות - לשים בו בקבוק מים ואת המצלמה. מה את צריכה לסחוב איתך את כל שאר הדברים אם אפשר להשאיר באוטובוס? ובלילות - להכין הכל ולארוז. לא בבוקר כשלחוץ ואין זמן. אפילו להכין בגדים.... ככה את לא באטרף בבוקר. 10.
מסמכים ובטיחות - אחד הדברים היותר גאוניים מן ארנק דק כזה שתולים על הצוואר. הוא תמיד תמיד תמיד היה עלי, מתחת לחולצה (מעל הגופיה חח). דרכון, תצלומים, מסמכים, כסף, כל הדברים האלה. כדי למנוע גניבות\אבידות. מאוד יעיל, מאוד נוח - הרבה יותר מהגרב הזאת אם שמעת עליה, או פאוץ' שאנשים הסתבכו איתו והפך למסורבל. את זה את לא מרגישה. (אני אצלם לך אם תרצי). עולה כמה גרושים ב"למטייל" (נדמה לי).
וזהו, אני חושבת. אגב, להעיר את המשלחת (יש תורנות כזו) זו אחת ה-חוויות. כל כך מצחיק... מגבש... וכיף לראות אותם על הבוקר, לאחל בוקר טוב לכולם... נחמד נחמד ^_^ אז תנסי לרשום את עצמך אם יש תורנות כזו. באמת אחד הכיפים. קמים במצברוח טוב.
תזכרי שלמרות כל העצב והקושי - פולין זו חוויה. את נהנת. כיף לך, כמה שזה נשמע מוזר. לומדים, מתחברים עם אנשים. חזרתי אדם אחר, ערכי יותר. זה אולי פלצני משהו, אבל ככה זה. וכמובן הכל בגדר עצות... את לא מחוייבת לכלום
פה לשאלות, ושיהיה מסע מוצלח!!!