יום כיפור- צום

RossandRachel

New member
יום כיפור- צום

במהלך דיון עם מכרה היום, אני מרגישה שהדעה שלי לגבי הצום השתנתה, רציתי לשתף אתכם ולשאול לדעתכם בנושא: היא אמרה (בקצרה) שצום הוא ענין של תענית בעקבות חטאים שבין אדם למקום, ולא אדם לחברו, ושצום לא יכפר על חטאים- צריך הרבה יותר מזה. ושעצוב לראות אנשים צבועים שצמים והולכים לבית כנסת וחושבים שככה הם טהורים, לפחות עד השנה הבאה. שזה מקביל לווידוי בנצרותשמישהו שחטא הולך ואומר "סלח לי, אבי, כי חטאתי" ואז הכומר אומר לו להתפלל 20 פעם ואז מבחינתו- הוא נקי. אני עדין מתכוונת לצום, אבל זה לגמרי שינה את הפרספקטיבה שלי. מה דעתכם?

sh53

New member
הדיעה שלי

כדי להיות יהודי (וזו שאלה יפה - מה זה יהודי ואפשר להיכנס כאן לדיון פילוסופי ארוך, האם זו הרגשה פנימית או שמספיק להוולד לאמא יהודיה) לא חייב להיות דתי/חרדי ולדעתי כל דבר שעושים זה טוב ויפה. יש תרי"ג מצוות וגם הדתיים וגם החרדים ביותר לא מקיימים את כולן, גם אי אפשר כי חלק מהמצוות קשורות בבית המקדש (שכאמור לא קיים), חלק מהאנשים לא יכולים לקיים כי לא לכל אחד יש שדה להפריש חלק ממנו לעניים (לקט, שכחה ופאה), מצווה נוספת להקריב פרה אדומה שכיום היא נדירה ביותר. אז כאמור, אני לא מסכימה עם החברה שלך. כל אחד עושה כמה שהוא יכול וכמה שהוא רוצה. מה שחשוב באמת זו הכוונה מאחורי זה ולעשות את הדברים מתוך אהבה וכוונה ולא כדי להספיק כמה שיותר. בקשר למשפט "צום הוא ענין של תענית בעקבות חטאים שבין אדם למקום, ולא אדם לחברו" - ממש לא נכון. דווקא חטאים בין אדם לחברו יותר חמורים מאשר חטאים בין אדם למקום (לפי מה שלמדתי בבי"ס ולא נראה לי שמשנים את הדת ולימודי התורה). הצום לא מכפר על החטאים, אלא אלוהים מכפר על החטאים ויש "הוראה"/ציווי בתורה דווקא ביום כיפור להתענות, יום כיפור הוא לא יום חג שחוגגים בו משהו, אלא יום הדין ויום בו גוזרים את הדין, זה יום מהתורה והוא נקרא יום קדוש להבדיל מחגים שתמיד מוזכרות לגבי החגים מילים שמחות וחגיגיות. חבל לי מאוד שחברה שלך משווה את יום הדין הזה - יום כיפור - לנצרות ולווידוי כי זה בכלל לא אותו דבר. אם בנצרות האדם הולך להתוודות בפני כומר, ביהדות אנו לא הולכים להתוודות בפני רב אלא הולכים להתפלל לפני הקב"ה, בכלל אין לנו שיחה עם הרב, אלא הכל זה תפילות מול האלוהים, בקשות ותחינות. לגבי יום כיפור נאמר בתורה (ספר ויקרא פרק כ"ג פסוק כ"ו): "וידבר יהוה, אל-משה לאמור. כז אך בעשור לחודש השביעי הזה יום הכיפורים הוא, מקרא-קודש יהיה לכם, ועיניתם, את-נפשותיכם; והקרבתם אישה, ליהוה. כח וכל-מלאכה לא תעשו, בעצם היום הזה: כי יום כיפורים, הוא, לכפר עליכם, לפני יהוה אלוהיכם. כט כי כל-הנפש אשר לא-תעונה, בעצם היום הזה--ונכרתה, מעמיה. ל וכל-הנפש, אשר תעשה כל-מלאכה, בעצם, היום הזה--והאבדתי את-הנפש ההיא, מקרב עמה. לא כל-מלאכה, לא תעשו: חוקת עולם לדורותיכם, בכול מושבותיכם. לב שבת שבתון הוא לכם, ועיניתם את-נפשותיכם; בתשעה לחודש, בערב--מערב עד-ערב, תשבתו שבתכם. האדם מול האלוהים, ולא מול רב בית הכנסת ולא מול כל אדם אחר.

RossandRachel

New member
זה מה שהיא אמרה...

חח הכוונה היא שצום ביום כיפור הוא כדי לכפר על החטאים שבין אדם למקום, מה שפחות חשוב מחטאים שבין אדם לחברו

sweetdreams

New member
דעתי על הצום ועל יום כיפור בכלל..

נמצאת שניים או שלושה שירשורים מתחתייך...

mirit111

New member
דעתי על הצום...

בס"ד אכן יוה"כ מכפר רק על עבירות שבין אדם למקום ולא על עבירות שבין אדם לחברו. על עבירות של בנאדם לחברו מתכפר לאדם רק אם הוא מפייס את חברו עד שנתרצה ואם לא נתרצה יבקש סליחה 3 פעמים. אני לא חושבת שניתן להשוות את זה עם ווידוי אצל הכומר כמו שכבר אמרו פה כבר שכומר הוא אדם ואילו אנו מתפללים לקב"ה. אני לא חושבת שמי שהולך לבית הכנסת הוא אדם צבוע וחושב שהוא טהור אבל הוא בהחלט עושה את ההשתדלות להיות כזה.( אני מדברת על הסה"כ הכללי ולא על יוצאי הדופן.) גם נאמר כי אם אדם אומר אחטא ואשוב אחטא ואשוב אין מוחלין לו. לכל מי שצם שיהיה צום מועיל וקל!! גמר חתימה טובה לכולנו!

למעלה