אני לא מסכימה איתך כל כך.|ג'ירפה|
אם, ח"ו, אדם מהמשפחה שלך היה נהרג, לא היית עצובה יותר מאדם אחר שנהרג בתאונת דרכים? זה ברור לך שכן. ברור שאני אהיה עצובה בעקבות מוות של אחים שלי, וזה יפריע לי הרבה יותר ממוות של אנשים אחרים שאין לי איתם דבר. זה לא אומר שזה לא מפריע לי, זה מפריע, אבל זה לא אותו דבר. אדם שאוהב את כולם אותו דבר, לא אוהב אף אדם. זה לא הגיוני, טבעי, ואנושי לחיות בלי סדרי עדיפויות. ברור שהידיעה נשארת אותה הידיעה. אתה יודע שזה קרה גם בארץ וגם בפולין, אבל עצם העובדה של לדרוך על האדמה שספוגה מהדם של אחים שלי, להכנס לתא הגזים ולדעת שאחים שלי נרצחו שם, זה לא מעצים את הידיעה - זה פשוט מכאיב לך הרבה יותר. הרבה יותר קרוב אליך. וזה ברור שיש הבדל מלהיות בארץ ולראות תמונות או סרטים מלהיות בפולין ולהיות שם, ממש שם. אחרת, למה נסעת לפולין? את הכל יכולת לרואת גם בתמונות. אני לא חושבת שיש מה להשוות בין הומלסים לבין אותם אנשים. הרבה מהאנשים שהיו בזמן השואה היו אנשים עמידים לחלוטין. כספם נגזל מהם, החופש נגזל מהם, החיים שלהם נגזלו מהם. ההומלסים לא הושפלו. בהרבה מקרים הם הביאו את זה על עצמם. ואני משתדלת, ועוד אלפי עמותות בארץ משתדלות לעזור להם. אני כואבת את הכאב שלהם מצד אחד, וזה לא מונע ממני לכאוב כאב אחר. אני מצטערת אם אני אפגע עכשיו, אבל כל אדם עושה משהו לתיקון עצמו, כל אדם עושה משהו לתיקון החברה שמסביבו. אני בטוחה שגם את עושה. עצב וזכרונות זה נלווה לזה. אם לא היינו זוכרים, עצובים, לא היינו שואפים לשינוי לעולם. אני יודעת שהשואה שינתה בי הרבה, כל שנה היא משנה בי קצת. יותר אכפתיות, ועם זאת, כן, הרבה יותר גאווה. כי אני כאן. אני חיה. במדינה משלי. בארץ משלי. אני יודעת שהשכנים שלי הם יהודים. אני יודעת שאני לא צריכה לפחד ללכת בישוב שלי, אני לא צריכה לחגוג את פסח בסתר. זו גאווה בשבילי. לדעת שניצחנו. ניצחנו, בסופו של דבר. אנחנו כאן. נהרגו ששה מליון בני אדם. בני אדם שהיו אחים שלי. אחים שלי. חלק מהעם שלי. חלק ממני. ובגלל זה, בגלל זה כואב לי הרבה יותר. אני מצטערת שאת אולי לא מבינה מהו ההבדל. לילה טוב.