יום השואה

חזרתי מהטקס. אני מבקשת שתקראו.

עזבו את הקטע שקראתי מהר מידי, עזבו את הקטע שדהר לי הלב וכמעט התעלפתי ועזבו את הקטע שמריוב רעידות עמעט נפל לי הדף... יש לי דמעות בעיניים. בדרך כלל אני בקלות אומרת בדיוק מה שאני מרגישה, ויוצא לי הכל בלי בעיה. ידיד מאוד טוב שלי קרא קטע שהוא כתב. אחיו הקטן ישב ממש לפני בקהל. אחותו עמדה הכי אחורנית, וההורים לו ישבו בקהל שהיה חשוך מידי בשביל למצוא אותם. הוא הקריא קטע כל כך קשה, והמילים שלו ממש לא היו מתחכמות או נוגעות...הוא סיפר על סבא שלו. כל המשפחה בכתה, ואיתם החברים שלהם. אחיו הקטן ישב עם חברים שלו, אבל הם קטנים מידי בכדי להבין, להבין ממש את הכל. הוא ניגב במרץ את הדמעות עם החולצה ובטח קיווה שיפסיגו לרדת דמעות כי זה פדיחה. החברים מאחוריו לחששו, אבל לא ידעו מה לעשות. חברה שלידי הייתה אמורה להגיד-תם הטקס, היא דחפה אותי ואמרתי. וגם אותה ראיתי יושבת על המדרגות של הבמה מנגבת מלא דמעות. אחרי שכבר ירדתי מהבמה ונדלקו כל האורות, מלא עמדו והתחבקו. מה שכן-זה לא קורה כל טקס. אני הסתכלתי על כולם, בהיתי יותר נכון, אבל לא בכיתי. אני לא יודעת למה, אולי מהתרגשות ואולי מ...מפחד שיסתכלו יותר מידי. מה שראיתי כמו צללית במוח, זה איש בוכה, וגרמני אכזרי יורה בו, ודם. ראיתי שנאה, ופנים כועסות. משום מה המחשב נורא איטי, אף פעם הוא לא היה ככה. אחר כך התפנתי לעודד עוד חברה, ואתם יודעים מה? פשוט לא היה לי מה להגיד. בדרך כלל יש לי, תמיד איכשהו אני מוצאת איך לעודד. אבל, אבל מה אני אגיד? לא נורא? זה עבר? אי אפשר לתקן? באמת אי אפשר לתקן. אבל הדבר הוא נורא מנשוא, נורא כל כך, שאם אתם שואלים אותי כעד כמה, אז אני לא אמצא שום הגדרה, שום הגדרה. "....האם קון אינו יודע שבפעם הבאה יבוא תורו? האינו מבין שמה שהתרחש היום (סלקציה) הוא תועבה, ששום תפילה, שום כפרה ושום תשובה, שום דבר, ש ו ם ד ב ר שיש ביכולתו של אדם לעשות, לא יוכל לטהר ל ע ו ל ם? אילו אני אלוהים, מקיא הייתי על הארץ את תפילתו של קון..."(פרימו לוי,"הזהו אדם?". יש לציין שפרימו לוי אמר בדיוק את מה שאני רוצה להגיד, וזה מתוך הקטע שהקראתי בטקס. כל כך, אבל כל כך כואב לי, ועד כמה כואב לאנשים שעוד יותר קרובים לזה?! לאנשים שחוו את זה?! קשה לי, באמת אבל באמת שקשה לי. תועבה. אני לא מאמינה שזה קורה אבל, נגמרו לי המילים! עד לאן הרוע, האנושות המזוויעה שאנחנו, לא גורמים אחרים, אנחנו בעצמנו יוצרים. הדמעות שלי כבר יצאו מזמן, אבל הן לא שוות כלום. פאק! אנחנו ב נ י א ד ם !!!!! אז למה?!?! איך אפשר לשנוא עד כדי כך?! עד כדי כך?? מי יכול לטהר לעצמו דבר כזה?! ואיך זה קרא?? סופר אחד הגיב לאירוע שריפת הספרים של הסופרים היהודים ואמר-אם עכשיו שורפים ספרים, זה יגיע עד לשריפת בני אדם. ככה הוא אמר. הכאב,ההשפלה, הרוע בעיניים,השנאה החזקה במימדים יותר גדולים ממה שאפשר לתאר, הרבה יותר. החוסר עונים, האבל, הנוכחות מול הלא יאומן, ואתה רואה אותו במו עינך, איך אפשר להעמיד אדם ערום, קופא מקור, מושפל, נבוך וכאוב, להעמידו מול בור עם אלפי גופות ערומות משוטטות דם, ולירות לו ישר, ישר בראש. לראות את הדם נוזל, כמו מכונה,אחד אחרי השני, נקסט-נקסט-נקסט, ולהרוג, להרוג אחד אחד. למה?! כי הוא יהודי!!! איך אפשר? איך?

ועוד משהו קטן-

עכשיו כשאני שומעת את הטלויזיה בערוץ 2, ואני שואלת את עצמי שוב ושוב- אל מלא רחמים?!?!?!?!?אני לא חושבת!

נועתי..

את לא יודעת כמה אני מבינה אותך.. כשחזרתי מפולין, הרשתי בדיוק אותו הדבר. חזרתי לארץ ולא הבנתי איך הארץ הזאת מתפקדת כאילו כלום לא קרה לנו? כאילו כלום לא קורה גם בימינו? אבל לומדים לחיות עם זה, ואת צומחת מתוך הידיעה הזאת שלא משנה מה קרה, את כאן, במדינה עצמאית, ולמרות ההפסד העצום שלנו, אנחנו כאן חיים, וזוהי זכותינו להיות כאן. אנחנו ניצחנו למרות הכל כי אנחנו עדיין חיים. אז זוהי חובתנו לזכור, ובעזרת החיים שלנו היום אנחנו זוכרים הכל.. אל תדאגי, את לא תשכחי.. פה מתי שתצטרכי אותי.. זהר

A N I g M A

New member
נועה חמודה,

אני ממש מבינה אותך. תמיד כשמגיע הרגע, שאת בטוחה שתבכי - זה לא יוצא. וזה לא שלא עצוב או משו - כן עצוב. זה פשוט לא יוצא. כי זה כל כל מזעזע. כי את לא מסוגלת לעכל שמוח אנושי יכול לחשוב על דברים כאלה. ואי אפשר לעודד. כי... קשה להסביר. החברה שלך - היא כן קשורה לשואה, בצורה עקיפה - העם שלה נרצח שם. ומאד קשה לעודד כי זה משו שקרה בעקיפין. אבל אם זו אמא שכולה שהבן שלה מת זה קצת יותר קל. (איזה דבר נורא להגיד. מצטערת). שמעתי על פרימו לוי. כל כך עצוב. אחד מהסיפורים המוכרים יותר. מה ששמעתי הוא כשפרימו הגיע, ואמרו לו לעזוב את הנוסחה הכימית ובמקום לקחת אפר אדום וזכוכית - כדי שייקח לעצמו צלם אנוש. אני קוראת את כל השאלות שהצבת כאן, ויודעת שלאף אחד אין תשובה. באותו זמן אני גם מבינה איזו תמימות יש בך. תמימות שנהרסת בין רגע. אם תרצי לדבר... טוף, את יודעת. אוהבת המונהמון, תהיי חזקה :)

../images/Emo7.gif יש לי משהו לומר לך נועה

כל כך הזדהתי והכרתי את מה שכתבת אני מכירה את הכאב הזה, הגדול באמת, שאת שואלת ממשהו שלא חווית בעצמך. יש בנו משהו דומה נועה, הרגשות החזקים האלו, היכולת (לטוב ולרע) להרגיש את החים בעוצמות הכי גבוהות שלהם. אז אני כל כך יכולה להבין. כשאני אומרת להבין הכוונה היא להבין בהרגשה. לחוש את ההבנה. אני כל שנה, כמוך כנראה, עוברת את זה. את הכאב המחלחל והעמוק הזה, וכאב ממש, לא של זיכרון או הבנה. אבל זו טעות לכאוב כאב שאת/אני/כל אדם, לא אמורים לכאוב, זו טעות. זה לא תורם שום דבר. ואני יודעת שזה בלתי אפשרי לנתק את עצמך, כי את כל כך שם וזה כל כך מוחשי. צריך לנסות לא לחוש בכאב הזה ממש. זה לא אומר שאת בן אדם פחות טוב אם לא תבכי ותכאבי ביום השואה. זה ההבדך הדק הזה בין ההבנה, הידיעה, הזיכרון, לבין ההזדהות. זה מעניין כי זו לא הפעם הראשונה שאני משתמשת בצירוף הזה מהתנ"ך. נאמר על משה כי הוא "ראה בסבלותם" של בני ישראל. הוא לא סבל איתם, הוא ראה את הסבל שלהם. הוא ניסה לעזור, הוא הושיע אותם גם בסוף, אבל הוא לא חווה איתם את הכאב, כי הוא לא יכול לחוות אותו במקומם. כמה שיותר כאב שיש בעולם הזה, ככה הוא פחות טוב. כשאת מוסיפה לעצמך כאב את לא מפחיתה אותו ממישהו אחר. את פשוט מוסיפה אותו לעצמך. וזה לא דבר חיובי משום מקום שתסתכלי על זה. אני השנה ניתקתי את עצמי לגמרי. אני לא אומרת שזה דבר טוב או שזה דבר רע. יש בי רגש אשמה על זה שאני לא בוכה ומתאבלת (שבמוח אני יודעת שרגש האשמה הזה לא נכון).... אבל אני לא יכולה לרדת כל כך נמוך בשביל משהו שכבר היה, שנגמר וסגור, ושאין דרך לשנות אותו. אי אפשר. מה שכן אפשר לעשות בנושא זה ללמוד את השואה על בוריה, על מנת להוות אבן חזקה של זיכרון, שתמנע אולי משהו בהכחשת השואה. אפשר לנסות להבין תהליכים היסטורים, אפשר להילחם נגד דברים כאלו שקורים היום, לחרוט הבטחה שלא יקרו כאלו שוב. אבל אי אפשר לשנות את מה שקרה בשואה על ידי כאיבה אותה. ואולי אני משכנעת את עצמי בכל הסיפור הזה, שזה בסדר שהחלטתי לא לראות טלוויזיה השנה, ולא לבכות, ולא להרגיש איזה נורא זה. אני יודעת איזה נורא זה, אני משתדלת להבין את מימדי הקטסטרופה. רק להבין ורק לדעת, לא לחוש.

תודה ועוד סיפור-אין דבר יותר מעצבן

מלשבת ליד ערסים בטקס. ישבתי מתחת שתי שורות של ערסים. אחת התעטשה בצפירה ואחרד צעק-"מעעעעעה היעעעעא מתעעעטשעעעת זעעעעאתעעי?" ולא ידעתי מה לעשות! אמרתי להם להיות בשקט אבל הם שתקו לשתי שניותל והמשיכו לצחוק. הם צחקו על מי שמופיע ועל כולם,והם לא מבינים?! גרררר!!!! שונאת ערסים! זהו. נגמר, אני לא מדברת על שואה יותר! (עד שמונה..)

xdye1

New member
בדיוק עכשיו...

יצאתי מהאודיטוריום של בצפר שם הקרינו לנו את הסרט "הפסנתרן". מומלץ ביותר!

סנטה

New member
הפסנתרן הוא בהחלט מצויין אני ממליץ

גם על החיים יפים !

גם אנחנו ראינו אותו היום...

זאת הפעם השנייה שראיתי אותו ואני מזדעזעת ממנו כל פעם מחדש.. מדהים...

ראיתי את שני הסרטים.

בשניהם התרגשתי ושניהם מ-ע-ו-ל-י-ם! בחיים יפים רואים את הפן של ההומור וזה ממש נחמד, ובפסנתרן רואים איך פתאום הכל מתבלבל בין רגע....כשהוא פסנתרן מפורסם ובאים לראות אותו וכל מיני, ואז הוא מסכן ואז אם אני לא טועה הוא חוזר לנגן... סרטים מ-ע-ו-ל-י-ם-!

../images/Emo16.gif לזכר משפחתו של סבא..

היום בטקס בבצפר הקראתי מכתב שכתבתי לסבא רבה שלי אחרי המסע לפולין כולם ממש התרגשו, אני כולי רעדתי... סבא עדיין חי, בן 94 וצלול כמו נער קטן.. מי ייתן ויזכה לחיים ארוכים עוד יותר... הטקס עצמו היה ממש מרגש, נוגע.. ואני מבקשה מכולכם, כמו שנאמר פה כבר, לזכור ולא לשכוח! תהיו גאים במדינה שלכם ובלאום שלכם, כי רק הוא יגן עליהם...! כל מי שהיה בפולין בטח מבין על מה אני מדבר, כל השאר אני מקווה שמבינים גם, ואם לא אז יום יבוא ותבינו... היו חזקים יהי זכרם ברוך עידן.

למעלה