יום השואה

יום השואה

מחר ערב יום השואה. אולי בגלל הסמיכות לפסח, עדיין לא הזכירו אצלנו בכיתה את הנושא. אשמח לשמוע גם מכם, כיצד הסבירו לילדים על יום השואה, האם אתם בבית נותנים לילדים לראות חלק מהתוכניות של יום השואה, ובכלל, איך מציגים לילדים נושא כל כך בעייתי ומורכב...

אז מסתבר שבכיתה א' החליטו לחכות עם

ההסברים קצת (אולי למחר?), כי הילדה חזרה מבית הספר והדבר היחיד בעניין שהיה לה להגיד הוא שליום שלישי צריכים חולצה לבנה ותהיה צפירה. הגדולה לעומת זאת (כיתה ד'), נתנה לי הסבר מקיף, הקריאו להם סיפור ושיר, ובכלל - יש לה המון מידע (אני חושבת שרובו מספרים שהיא קוראת, ולאו דווקא מבית הספר).

טלטוש

New member
גם אצלינו זה היה אותו הדבר

היא אמרה שהיא צריכה ללבוש חולצה לבנה, שאלתי אותה אם זה בשביל טקס יום השואה, היא הסתכלה עלי במבט לא מבין, ואמרה לא רק בשבוע הבא יש טקס (יום העצמאות) מעניין אותי איך היא תחזור היום מבית הספר ובאילו רשמים

מוזר שגם אתמול לא דיברו איתם, כי הם בטוח

משתתפים בטכס של בית הספר. איך היא חזרה? הסנדויצ'ית שלי חזרה ואמרה שבטכס כמה ילדים בכו וגם היא. אמרתי לה שגם אני בכיתי אתמול כשראיתי את הטכס בטלויזיה כי זה באמת עצוב.

ד פ נ א

New member
גםם אצלינו עדין לא אמרו כלום, אפילו לא על חול

חולצות... אני מסבירה במילים הכי שוטות, שפעם היתה מלחמה, ובמלחמה הרגו הרבה מאוד יהודים, ועוד הרבה אנשים אחרים רק בגלל שהם לא היו "גרמנים", והיום זה יום מיוחד לזכור את אותם האנשים האלו, וההצפירה היא לזכר אותם הקורבנות. שנה שעברה היא ראתה סרט על אנה פרנק, וראתה את אמא שלה בוכה, והרבה, והסברתי לה שזהו יום מאוד עצוב, ומותר וכדאי לבכות...

אני לא פותחת טלויזיה ביום השואה.

קשה לי עם זה, במיוחד מאז שיש לי ילדים. אני גם באמת מנסה לחסוך מהם כמה שיותר. הגדולה, כבר בכיתה ד', אז זה מחלחל גם לקטנים יותר, אבל אני מנסה לדבר איתה בנפרד ולסנדויצ'ית ולבן (טרום חובה) להסביר ברמה הכי פשוטה שאפשר - בערך כמו שאת מסבירה. ורק אני עוד אספר לך שאתמול כל פעם שאמרתי גרמנים, הגדולה תיקנה אותי ואמרה שיש נאצים ויש גרמנים וזה לא אותו הדבר. אהבתי את האבחנה שהיא מסוגלת לעשות.

ד פ נ א

New member
אני פותחת את הטלויזיה בערוץ הילדים

שבדר"כ הוא אסור לצפיה אצלינו בבית, אבל דווקא ביום השואה יש בו סרטים ותוכניות המתאימות לילדים, ומסבירות להם על השואה בזוויות אחרות. כמובן שאת התוכניות שאני רואה, הם לא רואים. לגבי הגרמנים, נכון שלא כולם נאצים, אבל לידים קטנים קשה להסביר שבגרמניה פעם היו נאצים... כשהיא תהיה גדולה היא תבין, שלא כולם היו רעים.

magicgirl1983

New member
אבל בשביל מה להטעות ?

אפשר במילים הכי פשוטות להגיד, שהיה אדם בשם היטלר שהיה בשילטון בגרמניה, והוא החליט שיהודים, צוענים, נכים ועוד סוגים של אנשים שהם אינם עונים על התנאים הבאים - בלונדיני ועיניים כחולות. צריכים להיעלם מהעולם, או לפחות מגרמניה. אפשר לספר גם במילים פשוטות מאוד שהיטלר היה מעוניין שיהיו רק סוג אחד של אנשים - בלונדינים עם עיניים כחולות נחשבו בעיניו לגזע עליון. את יכולה גם להרחיב שהגרמנים יצאו למלחמה מול מדינות אירופה וכבשו המון מדינות וגם שם הם החליטו לבצע את הניקוי. למען האמת, רוב המחנות ריכוז היו בכלל בפולין. את יכולה גם להרחיב עוד קצת ולהסביר שאחת הטעויות הכי גדולות של היטלר היתה התחושת גדלות שהוא הרגיש על כל העולם ובגלל שהוא ניסה לכבוש את כל העולם השילטון שלו נחלש והרוסים והאמריקאים כיסחו לבנזונה את התחת. והוא גמר את חיו בהתאבדות במקלט כמו עכבר שפל. **להגיד שבגלל שהם לא היו גרמנים זה פשוט לשקר, היהודים האילו היו גרמנים בדיוק כמו שאת ישראלית. בגלל משפטים כאלה כמו שאת כתבת יש שינאה כלפיי הגרמנים שלא אשמים בדבר. בגלל משפטים שכאלה, אנשים נוטרים טינה כלפיי עם שלם שת'כלס שנים מנסה לחפר על עוונותיו.

ד פ נ א

New member
הגבת אלי? כי אני אמרתי גרמנים...

בכל מקרה, להגיד לילד בכיתה א' "כיסחו לבנזונה את התחת" נראה לי ממש ממש לא לענין, זו ממש לא השפה שאני מעונינת שביתי תשמע, וכמובן גם לא "והוא גמר את חיו בהתאבדות במקלט כמו עכבר שפל". נכון לא צריך להטעות, אבל גם לא במילים שלך.

magicgirl1983

New member
אני דווקא נתתי לך קרדיט

שלא תשתמשי במילים שלי, אבל אם את מתעקשת לחשוב שככה קיוותי או חשבתי שצריך לדבר לילדים. נתתי לך דוגמא מה כן אפשר להגיד, ניסוחים זו כבר הבעיה שלך.

ד פ נ א

New member
טוב, הקרדיט לא כל כך הובן, לכן

כתבתי מה שכתבתי. לא צריך לכעוס

שוקופלת

New member
את אומרת- "אבל למה להטעות?"../images/Emo16.gif

ומטעה בעצמך. הלוואי שסבא שלי לא היה עובר את מה שהוא עבר בגלל שהוא בלונדיני עם עיניים כחולות...

magicgirl1983

New member
גם אצלי זה היה ככה

הסבתא הנוצרייה שלי היתה עם שיער חום והסבא היהודי בלונדיני עם עיניים כחולות.

שוקופלת

New member
אז לא הבנתי למה

למה אם את יודעת על "בשרך" את האמת, את כותבת דברים שאינם נכונים ומטעה?

liatporaz

New member
כל שנה אני מתלבטת בנושא

בפסח הם למדו שהיהודים היו עבדים שהתעללו בהם, ביום השואה יש את המטען הנוראי שלו, ביום הזיכרון כמובן הקושי העצום, והכל בכזו סמיכות שזה נראה לי מאוד בעייתי לעיכול בכל גיל, אבל בעיקר בגילאים הצעירים. אצלה הסיפורים הופיעו כבר מגיל 3 בגן. כל שנה מנסה לתת הסברים שיתאימו אבל בטוחה שהיא קולטת את האווירה הכללית היום היא כבר הגיעה ואמרה שצריך חולצות לבנות ביום שלישי, ובערך שעתיים מאוחר יותר ראתה תמונה של חיילים וכבר הסבירה לי שהיו חיילים רעים שהרגו את היהודים ואחר כך דיברה על החיילים הטובים שמתו במלחמה. נראה לי שזה מופיע כמו סלט רציני אצלה בראש. הסברתי לה במילים פשוטות את ההבדל בין האירועים השונים, ואז עברה לעינייניה נראה לי שזה עוד לא הסוף. לפני שנה כבר הודיעה לי שהיא לא תתגייס כי בצבא זה מסוכן, אחר כך דיברה על אח שלה, שקיבל צו ראשון לפני שנה, ולמה שילך לצבא כי זה מסוכן. ואז הרגענו אותה שאחיה עוד בביס ועדיין לא הולך לצבא, ושלא כל התפקידים מסוכנים. (עכשיו יש לנו עוד שנה דחיה, כי הוא הולך לעשות שנת שירות, מקווה שעד שיתגייס תתבגר קצת והחרדות יתמתנו. נראה לי שאנחנו צריכים פסיכולוג צמוד לתקופה הזו. אולי באמת רעיון לארח פסיכולוג ילדים בנושא חרדות הילדים.

קצת כמו במערכון של קישון...

הסנדויצ'ית שלי מאוד התרשמה מהסיפור על מצדה (ישנו שם כמה פעמים, עלינו לראות את הזריחה ואלו היו טיולים שהשאירו עליה רושם חזק), וגם שם יש סיפור שרצו להרוג את היהודים, אז אתמול פתאום זה עלה אצלה. בקשר לצבא - גם אצלי שנה שעברה הודיעו את ההודעה הדרמטית שהם לא הולכים לצבא כי זה מסוכן, כמובן שזה יותר בעיתי כשיש אח או אחות שמגיעים לגילאים האלה. אני חושבת שדוקא את יום הזיכרון לחללי צה"ל יותר קל להם לקלוט ולהבין מאשר את יום השואה. זה יותר קרוב, זה נוגע באופן ממשי ליותר אנשים שהם מכירים, וזה יותר מוחשי ובן זמננו. בקשר לאירוח - אני בודקת את הרעיון, זה רעיון טוב.

מה הבעיה

הילדה שלך גם ככה נחשפת למוות ומלחמות מידי יום. זה לא חדש לאף אחד.

האמת היא שהילדה שלי דווקא לא נחשפת למוות

ומלחמות מידי יום. אני כן מנסה לסנן לה את כמות וסוג המידע שמגיע אליה, למשל, אנחנו צופים בחדשות רק אחרי שהילדים כבר ישנים, הטלויזיה או הרדיו לא פועלים ברקע. וגם דברים אקטואלים אפשר להעביר בצורה הנכונה.

למעלה