יום הזכרון

נץ666

New member
יום הזכרון

קראתי בידיעות כתבה ארוכה על מאבק בין ארגוני משפחות שכולות ביחס לעצרת המרכזית ביום הזכרון - כבר אינני יודע איך לכנות אותו יותר. בכתבה הוזכר שיש שני טקסים נפרדים. האחד בשעה 1100 בבקר והשני שעתיים אחר כך לנהרגים בפעולות טירור. קראתי בכתבה גם כמה טיעונים המסבירים את ההצדקה להפרדה הזו. אני בן למשפחה שכולה. אחי נפל ב- 1973 במזרעת בית ג'אן ברמת הגולן, הוא גם קיבל צל"ש הרמטכ"ל על כך, ואני לא אהיה נוכח בעצרת המרכזית לזכרו, כי אני דוחה את האבחנות המזוויעות האלה בין דם לבין דם. בחור או בחורה שיצאו לבלות בבית קפה וגמרו את חייהם שם בעקבות פעולת טירור אינם שונים מבחינתי מחייל שיצא למלחמה ונהרג בה. ולכן יש לאחד את שני הטקסים ולהפסיק עם ההבדלה הזו.

יש הבדל מהותי לטעמי

ותסלח לי. אם מישהו יצא באופן אקטיבי אל מותו הוא ראוי לכבוד יותר גדול מאחד שאיתרע מזלו להיות במקום הלא נכון. ראובן ושמעון התגייסו לצבא. ראובן הלך ליחידה קרבית ושמעון פיברק כאבי גב בשביל שיוכל לשבת בבית קפה. איתרע מזלו של שמעון וגורלו השיג אותו בדיזנגוף. בכ"ז, אתה בטח מבין למה אני מחזיק מראובן יותר. ראובן הקריב את חייו בשליחות המדינה. הוא ראוי להוקרה גדולה יותר ומשפחתו לפיצוי מטעם המדינה. יש שנהרג במעשה ויש שנהרג במחדל ואצלי הם אינם דומים.

נץ666

New member
יש לי תשובה לא נעימה לדבריך

גם אם שמעון פיברק כאבי גב, המצב הבטחוני-פוליטי שבו המדינה שלנו נמצאת הופכת את כולה לשדה קרב. יש קרב אליו אתה יוצא בכוונת תחילה להילחם ויש קרב בו אתה נמצא ב"מקרה" ובניגוד לרצונך. טרור איננו תמיד ביטוי של צבא סדיר [וכיוון שזה לא פורום פוליטי לא אביע את דעתי על הטרור שצהל מפעיל], וככזה הוא בוחר את שדות הקרב שלו ואת החיילים והנפגעים. אתרע מזלו של שמעון ולמרות פיברוק כאבי הגב הוא נפל במלחמה.

mucool2

New member
אתה צודק

ומסיבה זו יום הזכרון הוחל גם על הרוגי הטרור (והפּרעות שמלפני קום המדינה שהיו גם "סוג של" טרור).

מסכים חלקית

פשוט בגלל שיש בעיה של תחום אפור רחב למדי. חלל צה"ל יכול להיות חיל שנפל בקרב, שנהרג בתאונה בדרך לקרב, שנהרג מפליטת כדור כתוצאה ממשחק בנשק, או שנדרס בדרכו לקריה בתל אביב. כולם מונצחים- ובצדק. גם אצל האזרחים הרוגי הטרור יש רצף. המאבטח מהשווארמה והמאבטח מהקניון בנתניה נפלו למעשה בקרב, למרות שהיו אזרחים למהדרין. אנשי כיתת הכוננות של קרית ארבע שנפלו בחברון היו כפופים לרבש"צ- כלומר בעקיפין לצבא. יישובי קו עימות חיים במקום מסוכן מתוך תפיסה, והשאלה אם היא נכונה או לא לא רלוונטית כאן, שהם מגינים בגופם על המדינה. וישנם גם כאלה שהיו בפיגועים כפולים- מחבל התפוצץ, הם חשו לעזור ואז מחבל שני שהתפוצץ הרג אותם. אז אם כל חוסר הנוחות שאני חש מזה שאזרחים מונצחים כמו חילים, איני יכול למתוח קו ברור שמעברו האחד לוחם הראוי להנצחה ומהשני אזרח שאינו ראוי.

ומה עם מרדכי

שהזמינו אותו לשירות מילואים? הוא ניסה לפברק כאב גב, אבל הרופא לא האמין לו, והוא מצא את עצמו בכל זאת בקרב. לאיזו הקורה משפחתו זכאית?

אלי ו.

New member
אם הוא לא נהרג

הוא יקבל בטוח לאומי לפי הכנסתו בשלושת החודשים האחרונים. אם הוא נהרג הוא נכה צה"ל. הטענה היא שיש הבדל שצריך להראות בפיצוי ובהנצחה 1. חייל שנהרג בקרב 2. חייל שנהרג בזמן שהיה מגוייס בלי קשר ללחימה (למשל, מי שבזמן חופשה רגילה נפגע בתאונת דרכים במכוניתו הפרטית) 3. אזרח שנהרג בפעולת איבה.

נץ666

New member
צר לי לאכזב אותך

גם חיילים שהתאבדו נחשבים כ"חללים", ושלא נזכיר את הרבים שמתו "ככה סתם", ולא במלחמה ונחשבים חללי צה"ל. אלי, שים לב למשפט הזה שלך, ותקן אותו: אם הוא נהרג הוא נכה צה"ל. אני בכלל לא רוצה להיכנס לעניני פיצויים. אני רק מתעכב על שני הטקסים הנפרדים והמיותרים, ועל הסירוב לאחד אותם.

אלי ו.

New member
אופס, תודה על התיקון

כמובן שאם הוא נהרג הוא חלל צה"ל. בקשר לטקסים עצמם, גם לי לא ברור לי מה הרעיון בהפרדה.

mucool2

New member
ההבדל הוא

שהראשונים הם חללי צה"ל (וזה כולל גם את כל אלה שמתו בעת שירותם הצבאי, ולא רק בפעילות מבצעית, כלומר גם בפיגועי טרור) והאחרונים - אזרחים.

נץ666

New member
לא הבנתי

מדוע היותם אזרחים מונע צירופם לעצרת המרכזית ביום הזיכרון? כבר מזמן הורחב השם בקדיש הרשמי ואין זה רק יום הזיכרון לחללי צה"ל.

mucool2

New member
לא יודע

הם גם לא נקברים בבתי עלמין צבאיים. ככה זה.

נץ666

New member
אינני יודע אם אתה מתיחס לנקודה הזו

אבל אעלה אותה. אחת הטענות בכתבה היתה שנציגי המשפחות שנפגעו מפעולות טירור לא מבקשים כסף, אלא רק הכרה בהקרבה שלהם. אני מסכים אתם.

mucool2

New member
אבל ההכרה כבר קיימת

ההבדל הוא בטקס. אני לא יודע מה הפרטים, אבל יכול להיות שהטקס הראשון הוא צבאי ולא אזרחי. עניין פרוצדורלי...

נץ666

New member
המסר שלי הועבר לנציג יד לבנים

שבמקרה הוא גם אבא שלי. המסר נידון בהרחבה בעיתונות, ואני חושב שיש מקום לדון בו בכל מקום בהרחבה.

אוהד11

New member
כל מי שבמדים באופן אוטומטי נכלל

בהגדרה "חלל צה"ל", ואילו אזרח נחשב "נפגע פעולת איבה". בכתבה הנ"ל הוזכרה אלמנה שבעלה היה בדרכו למילואים וטרם חוייל. הוא אינו מוכר כנכה צה"ל. אולם, האם חייל שרצח את חברתו או אדם אחר ונהרג צריך להחשב כחלל צה"ל ? במלחמת יום כיפור היכרתי אדם, שבתום שרותו חוייל מיד למילואים ועבר לשרת כנהג צבאי בדרום. לילה אחד הוא לקח רכב ללא רשות, או במילה אחרת, גנב, התהפך עם הרכב ונהרג. האם דמו סמוק יותר מאשר נפגע בפעולת טרור ? הגיע הזמן לשנות את הגישה

שלמה ל

New member
נץ, לדעתי צדק בדבריך

שכן לא רק החייל הוא לוחם אלא במובן מסויים כל אזרח הוא לוחם במלחמה הארוכה שלנו עם אויבינו.

למעלה