השרפות בדרכים שסמרו מאימה ומדם ../images/Emo117.gif
לאה גולדברג היתה שייכת לאסכולה הסימבוליסטית הארצישראלית, שראשיה היו אלתרמן ושלונסקי, וגולדברג ביססה את מעמדה שם כמשוררת הבולטת בארץ בשנות השלושים, תחת עינם הפטרונית והבוחנת של שני האבות הרוחניים הגדולים. יחסם של הסימבוליסטים אל השירה היה כאל עניין שיש בו אוניברסליות ונצחיות, ולכן על השירה להיות נאמנה לעצמה בלבד ואל-לה להכפיף את עצמה לאקטואליה זו או אחרת, קשה ככל שזו תהייה. המשורר צריך להיות נאמן לעולם של ערכים אנושיים (ופואטיים) נצחיים, ולכן גם בתקופת מלחמה אסור לו "לשכוח את הערכים האמיתיים של החיים. לא רק היתר הוא למשורר לכתוב בימי מלחמה, אלא הכרח, משום שגם בימי מלחמה רב ערכה של האהבה מערך הרצח". הציטוט הוא מתוך מאמר שכתבה לאה גולדברג בספטמבר 1939 והתפרסם בעיתון השומר הצעיר תחת הכותרת "על אותו נושא עצמו". עוד היא אומרת במאמר כי "לא זכות בלבד היא למשורר בימות הזוועה לשיר שירו לטבע, לאילנות הפורחים, לילדים היודעים לצחוק, אלא חובה, החובה להלאדם, כי עדיין אדם הוא, כי קיימים בעולם אותם הערכים הפשוטים והנצחיים העושים את החיים ליקרים יותר, את המוות למושלם יותר, - את המוות ולא את הרצח. כי לא יתכן שאין דרך למגר את הרשע בעולם אלא על ידי טבח-האדם. כי עצלות המחשבה היא זו, המובילה אותנו תמיד בדרך האחת והסלולה, אם גם סלולה היא בעצמותיהם של מיליוני אנשים. ומכאן לי ההכרה העמוקה שהמשורר הוא האיש, אשר מימי מלחמה אסור - ואסור לו". את המאמר היא מסיימת בהצהרה כי היא לוקחת את "תפקידו של הקופץ בראש, כדי להגיד, בשמי הפרטי, כי אני, בספטמבר 1939, רואה חובה לעצמי לצאת אל הספרות בפסוק הפותח, נניח, במילים אלו: בבוקר אלול הים בארצנו שקוף וצונן..." מאמרה זה של גולדברג עורר הדים רבים מכל הכיוונים. היו שתמכו בה והיו שגינו אותה על כך שאינה מוכנה להשתתף ב"מאמץ המלחמתי" ובהפקרת דמם של אחיה היהודים הסובלים באירופה. אך התגובה המעניינת ביותר הגיעה דוקא מכיוונם של שלונסקי ואלתרמן. מצד אחד, הם אישרו את עמדתה ותמכו בה כ"אחת משלנו", אך כיאה למורי-דרך פטרונים, "תיקנו" את טיעוניה תוך שהם מתפתלים באי נוחות בשל העובדה שגולדברג בחרה לייצג כאן את הקול הפרטי, שלה, בשם עצמה, ולא בשם הפואטיקה כולה. שלונסקי כתב אז: "מבין אני לרוחה של ל. גולדברג כשהיא אומרת, ´אני – לא!´. .. אולי הייתי משנה את הנוסח, ובמקום אני אומר היא, דהיינו: השירה". אלתרמן, במאמר שפרסם כעבור שבועיים באותו עיתון עצמו תחת הכותרת "מכתב באותו עניין" הוסיף כי השיפוט המוסרי של גולדברג אינו במקום, ושהשיפוט שלה צריך היה להיות אסתטי-אוניברסליסטי, כלומר – כזה שמבחין בין שירה טובה לשירה לא-טובה, שכן "יכול להיות שיר קריאה לקרב שהוא זהב ספרותי טהור". למה נלחצו כל כך שני הדוכסים של השירה העברית? כנראה כי הם זיהו כבר אז, בניגוד לרבים אחרים, את המהלך הכפול שעשתה כאן לאה´לה ואת ניצני ה"חתרנות" שהופיעו באותה תקופה בשיריה. בפעולה של "הפוך-על-הפוך" ניצלה גולדברג את מעמדה בתוך הקאנון הסימבוליסטי הארצישראלי, ותוך כדי שהיא משתמשת בעמדות העקרוניות של האסכולה, היא גם מוצאת את הדרך להלחם בה מבפנים. ראוי לציין שסוף שנות השלושים ותחילת שנות הארבעים מסמנות כבר את דעיכתה של האסכולה הזאת. בסירובה, לכאורה, לכתוב שירי מלחמה, לאה גולדברג ביססה את מעמדה בתוך האסכולה הסימבוליסטית אך בה בשעה גם הציבה לה אלטרניטיבה משלה, אינדיבידואלית, שלא לומר – נשית. בזרם שמקדש את מעמד הכלליות, הנצחיות והאוניברסליות, פתחה לאה פתח לקול נקודתי, אישי, פרטי ונשי. (המשך בהודעה הבאה)