יהודים ופרוטסטנטים.

galiltalil

New member
יהודים ופרוטסטנטים.

שלום, סןף כל סןף יש מקום לכול השאלות שלי. לאחרונה אני מוצא את עצמי מתעניין יותר ויותר במהות השוני בין היחסים של נוצרים פרוטסטנטים ליהודים לבין אלו של הקתולים (מלבד הברור מאליו- קבלת הברית הישנה ע"י הפרוטס´). מה ההבדל ביחס של זרמים שונים של תנועת הרפורמציה הנוצרית ליהודים (בפטיסטים, אנגליקנים, לותרנים, קלוויניסטים על זרמיהם, אפיסקופלים, קוויקרים, פוריטנים וכו´). ובכלל כל מידע שתוכלו לספק לי או להפנותי אליו יתקבל בברכה. אני.

hastings

New member
סליחה????????

מה גורם לך לחשוב שהקתולים לא מקבלים את הברית הישנה? ודאי שהם מקבלים. אני לא יודע את התשובה לשאלתך, אבל אני יודע שכל תנועה פרוטסטנטים אהבה להצמיד לעצמה את הכינוי "ישראל האמיתית" ובכך לרמוז שהם למעשה ממשיכי הברית עם האל. יש מאמר של יהשוע אריאלי "מלכות ה´ באמריקה" (אאל"ט) על תנועות של פרוטסטנטים שהתיישבו באמריקה. אם אני אמצא אותו אצלי אני אנסה לבדוק אם יש בו חומר על הנושא.

על השאלה הזו קצת קשה לענות

יש ברחבי העולם מיליוני כתות וכיתות פרוטסטנטיות, קצת קשה לקבוע עמדה אחידה של כולם לגבי משהוא. ככלל, הכנסיה הקתולית, מכירה באפיפיור אישית, ובותיקן, כנציגי האלוהים עלי אדמות וכמי שיש להם הזכות לפרש את כתבי הקודש (הברית הישנה, הברית החדשה וכתבי ראשוני הכנסיה) ו"לקבוע הלכה" לפי הבנתם, הפרוטסטנטים מאידך אינם מקבלים את האפיפיור והותיקים כסמכות דתית עליונה, וסוברים שיש לכל אדם רשות לפרש את כתבי הקודש. כמובן שגישה כזו, המונעת הקמה של כנסיית על יוצרת פיצוים תמידיים, והקבוצות הפרוטסטנטיות השונות נבדלות זו מזו כמעט בכל דבר ועניין, לצורך הדוגמא, ישנם קבוצות פרוטסטנטיות המקבלות את כתבי הקודש ככתבם וכלשונן, ואוסרות על פרשנות כל שהיא, ישנם כאלה המאפשרות פרשנות אישית, ואחרות בהן יש פרשנות של הכנסיה עצמה. אחד הדברים המשותפים למרבית הקבוצות הפרוטסטנטיות הוא תפיסת ה"ארמגדון" וקץ הימים, קצת קשה להסביר את ה"ארמגדון" אבל מה שרלוונטי לעניננו הוא שלפי אמונה זו מלכות שמיים תבוא לאחר קרב בין המאמנים ללא מאמינים שיערך בהר מגידו (ארמגדון) ולצורך קיומה של מלחמה זו יש צורך בקיומה של מדינת יהודים חזקה שתוכל להלחם בקרב הראשוני, מדינה זו אגב אמורה להיות מושמדת, יחד עם שאר החוטאים במלחמה, כאשר רק הצדיקים יזכו לחיי הנצח שלאחר המלחמה. קיומה של מדינה יהודית והיותה של מדינה זו בעלת עוצמה צבאית היא דרישה מהותית לצורך קיום הארמגדון. חלק מהתפיסה של קבוצות אלו כלפי ישראל נקבע לפי תפיסה זו, ובעיקבות כך מרביתם חושבים שיש לשמור על ישראל חזקה, יחד עם זאת כמו כל תפיסה פרוטסטנטית, היא לא משותפת לכל הקבוצות ולא כל הקבוצות מיחסות לה מידת חשיבות זהה. בנוסף, ישנם קבוצות שאינן רואות סתירה בין שמירה על מדינת ישראל, לבין גזענות או אנטישמיות, ואכן ישנן קבוצות פרוטסטנטיות אנטישמיות לגמרי, שתומכות בישראל (בעיקר בארה"ב)

Marinette

New member
עניין של דגשים

גם הקתולים מקבלים את הברית הישנה, כמובן, אך נכון שהפרוטסטנטים מתעסקים בה יותר ומדגישים את חשיבותה יותר מאשר הקתולים. הפרוטסטנטים קראו באופן כללי לדת שמבוססת יותר על קריאה ולמדנות ופחות על סקרמנטים, וחלק מהעניין היה שהם פנו לקרוא יותר בברית הישנה. עד היום יש לזה ביטויים שונים: בתי"ס פרוטסטנטיים נוטים לקרוא יותר בברית הישנה, בכנסיות פרוטסטנטיות מבססים דרשות רבות יותר על הברית הישנה, ופרוטסטנטים נוטים הרבה יותר מהקתולים לקרוא לילדיהם בשמות תנ"כיים. לא שזה אסור אצל הקתולים, אבל הקתולים נוטים יותר לקרוא לילדיהם בשמות מהברית החדשה או שמות של קדושים מאוחרים יותר.

masorti

New member
אין לי תשובה מסודרת...

אבל העובדה ההסטורית היא שהיהודים נרדפו במדינות הקתוליות (החל מהאינקויזיציה בספרד וכלה באנטישמיות הפולנית) וזכו בסובלנות יחסית במדינות הפרוטסטנטיות (אנגליה, הולנד, סקנדינביה, גרמניה עד התקופה הנאצית).

למעלה