תרגיל בהבנת הנקרא
קרא את ההגדרה המצורפת למילה 'ירׁק' ממילון אבן-שושן, ובמיוחד את השנייה - סביר להניח שאתה לא היית אומר על משהו שהצבע שלו הוא 'ירוק כחמה', אבל יש ספרי קבלה שעושים בדיוק את זה כי המחברים שלהם
מגדירים את המילה ירוק בצורה שונה ממך. עכשיו אביא שני משפטים משתי ההודעות שלי במעלה שרשור זה - בהודעה הראשונה כתבתי "רוב האנשים מצפים שלמילה או למושג "כישוף" תהיה הגדרה ... ושחוקי היהדות יתייחסו לפעילות שנכנסת תחת ההגדרה הזאת כמותרת או אסורה." בהודעה השנייה כתבתי "מה שנחשב לכישוף ולכן אסור אינו בהכרח מה שאנשים היום מחשיבים לכישוף". עכשיו תקרא את מה שכתבת - "ומה באשר לטקסי בית המקדש ?
לי זה נשמע כטקסי כישוף." הנקודה שניסיתי להבהיר היא ש
אתה קורא לזה כישוף, אבל
הממסד היהודי לדורותיו לא. "כלים, דם לכל מיני מקומות, קטורת" העלאת קורבנות (מהחי או מהצומח) טקסית אינה בהכרח כישוף, כפי ששחיטה כשירה על-פי חוקי שולחן ערוך אינה כישוף. "אבני החושן של הכוהנים." אבני החושן שימשו ל
divination. היום די מקובל לקרוא לזה כישוף, אבל בתקופת התנ"ך זה לא קראו לזה כישוף אלא השתמשו במילים אחרות, כמו בדוגמא מתוך שמואל א' פרק כח' - "ד וַיִּקָּבְצוּ פְלִשְׁתִּים, וַיָּבֹאוּ וַיַּחֲנוּ בְשׁוּנֵם; וַיִּקְבֹּץ שָׁאוּל אֶת-כָּל-יִשְׂרָאֵל, וַיַּחֲנוּ בַּגִּלְבֹּעַ. ה וַיַּרְא שָׁאוּל, אֶת-מַחֲנֵה פְלִשְׁתִּים; וַיִּרָא, וַיֶּחֱרַד לִבּוֹ מְאֹד. ו וַיִּשְׁאַל שָׁאוּל בַּיהוָה, וְלֹא עָנָהוּ יְהוָה--גַּם בַּחֲלֹמוֹת גַּם בָּאוּרִים, גַּם בַּנְּבִיאִם. ז וַיֹּאמֶר שָׁאוּל לַעֲבָדָיו, בַּקְּשׁוּ-לִי אֵשֶׁת בַּעֲלַת-אוֹב, וְאֵלְכָה אֵלֶיהָ, וְאֶדְרְשָׁה-בָּהּ; וַיֹּאמְרוּ עֲבָדָיו אֵלָיו, הִנֵּה אֵשֶׁת בַּעֲלַת-אוֹב בְּעֵין דּוֹר. ח וַיִּתְחַפֵּשׂ שָׁאוּל, וַיִּלְבַּשׁ בְּגָדִים אֲחֵרִים, וַיֵּלֶךְ הוּא וּשְׁנֵי אֲנָשִׁים עִמּוֹ, וַיָּבֹאוּ אֶל-הָאִשָּׁה לָיְלָה; וַיֹּאמֶר, קָסֳומִי- (קָסֳמִי-) נָא לִי בָּאוֹב, וְהַעֲלִי לִי, אֵת אֲשֶׁר-אֹמַר אֵלָיִךְ." האורים (והתומים והחשן) הם אמצעי לשאול באלהים. היום מקובלת להתייחס ל
divination כסוג של קסם וכישוף, אבל בתקופת המקרא לא. "יש לך הסבר איך הדת מסבירה את טקסי בית המקדש ?" השאלה היא לא איך אני או הדת מסבירים את הטקסים, אלא איך הדת מגדירה אותם, ולאחר קריאת הפסוקים שהבאתי מספר שמואל הפסוקים הבאים מדברים יח' יכולים לסייע להבנה - ט כִּי אַתָּה בָּא אֶל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר-יְהוָה אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ--לֹא-תִלְמַד לַעֲשׂוֹת, כְּתוֹעֲבֹת הַגּוֹיִם הָהֵם. י
לֹא-יִמָּצֵא בְךָ, מַעֲבִיר בְּנוֹ-וּבִתּוֹ בָּאֵשׁ,
קֹסֵם קְסָמִים, מְעוֹנֵן וּמְנַחֵשׁ וּ
מְכַשֵּׁף. יא וְחֹבֵר, חָבֶר; וְשֹׁאֵל אוֹב וְיִדְּעֹנִי, וְדֹרֵשׁ אֶל-הַמֵּתִים. יב כִּי-תוֹעֲבַת יְהוָה, כָּל-עֹשֵׂה אֵלֶּה; וּבִגְלַל, הַתּוֹעֵבֹת הָאֵלֶּה, יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, מוֹרִישׁ אוֹתָם מִפָּנֶיךָ. ועכשיו אני אחזור לשאלה שלך - יש
לך הסבר איך הדת מסבירה את טקסי בית המקדש ? ההסבר שלי הוא שכפי אנשים שונים מגדירים את המילה 'ירוק' בדרכים שונות ("צבע של עלים או עשב רענן" בניגוד ל"צבע של השמש"), כך הדת היהודית מגדירה את המילה 'כשף' בצורה שונה ממך. ומכאן אחזור לנקודה שלי משתי ההודעות הקודמות - היהדות אוסרת כישוף לפי הגדרת היהדות את הכישוף, לא לפי הגדרתך או הגדרתי את הכישוף.