ידע מול השכלה

Shira Esther

New member
ידע מול השכלה../images/Emo22.gif

ובכן, בגלל שכולנו (או רובנו..) בני נוער, אנחנו לומדים בתיכון\חטיבה. תוכנית הלימודים שאנחנו רוכשים ידע לפיה, מכוונת לרמות מסויימות ונועדה להכין אותנו לעבור את בחינות הבגרות בהצלחה. מנגד, אני מניחה שאנחנו קוראים ספרים, מתעדכנים בחדשות, אפילו מקבלים אזכורים חשובים בטלוויזיה ובסרטים לעובדות מכל רחבי העולם. וזאת השאלה שלי אליכם: מה ההבדל בין ידע שרוכשים במטרה לרכוש ידע- כמו בבית הספר- לבין השכלה כללית שרוכשים לכאורה בעקיפין? האם יש חשיבות יתרה לאחד מהם על פני השני?

אירגון והבנה

אירגון וסדר . זה ההבדל בין ידע להשכלה . אבל זהו לא סתם ידע ואירגון , זהו ידע מבוסס והכי הכי חשוב - הבנה . כלומר , ידע יש גם לספר . אבל הספר לו מבין , אז אין לו השכלה , הוא לא יכול להשכיל. אדם לעומתו , יכול רק לדעת (שינון , או יידע לשם ידע בלבד) לבין הבנה ולאחר מכן יכולת יישום אמיתית (כלומר לא כמו טוקי אלא תוך הבנה של הדבר)

בוודאי שיש הבדל

והוא הבדל מאוד משמעותי בעיניי. ידע שאת רוכשת בבית ספר הוא ידע שאת לומדת למען הבגרות (לפחות זה כך ברוב המקרים היום, וגם אם לא, יש להניח שלפחות חלק מהחומר את לומדת רק בשביל הבגרות), ואילו ידע שאת רוכשת מהשכלה כללית, את רוכשת מתוך רצון לדעת ומתוך עניין. יכול מאוד להיות שהידע שקיבלת בשביל בחינות הבגרות יהיה חיוני יותר במהלך חייך (לא! אל תתנו להם לעבוד עליכם. מה שלומדים בתיכונים, לפחות במקצועות הריאליים, זה פשוט שטויות יחסית לידע שנדרש מאוחר יותר, ובמקצועות ההומניים, זה אפילו לא רבע ממה שאתם יכולים ללמוד בעצמכם אם תחפשו קצת בויקיפדיה), בכל מקרה, זה ידע שלא בהכרח מעניין אותך, סביר להניח שלא תזכרי אותו לטווח הארוך, ולא תסיקי ממנו מסקנות לגבייך. ידע שאת רוכשת מרצון, לעומת זאת, ככל הנראה נוגע לך בצורה כלשהיא, ולכן ייחקק טוב יותר בזכרון, כמו גם ישמש אותך לצורך גיבוש דעה/עמדה/מסקנה בנושא שאליו הוא קשור. אם להתייחס לתגובתו של אניהואני, אז לטעמי ידע שאת לומדת מתוך הכרח, יישמר בך בדיוק כמו בספרים- בתור ידע, סביר להניח שלא תתעמקי בו מעבר לכך שתקיאי אותו על מחברות הבחינה, ואילו ידע שאת לומדת מתוך רצון, יוסיף לקבל משמעות עבורך, את תפתחי אותו ותעצימי אותו, ולכן החשיבות שלו גבוהה בהרבה. מה דעתך בנושא, אגב?

Shira Esther

New member
דעתי האישית;

אני באופן אישי נהנית מחלק מהחומר שאני לומדת בבית הספר, ולכן הלמידה שלי אותו היא די תואמת למידה למטרת ידע כללי. מובן שמקצועות שאני לא אוהבת, לא נחקקים לי במיוחד בזיכרון, אלא ברמה נמוכה של הקאת ידע- ואני לא 'מעיינת' בהם בזמני החופשי. לעומת זאת, אני פריקית של השכלה כללית. אני קוראת המון, מתעדכנת ומתעניינת, נהנית מזה, וברור שהידע הזה תורם מאוד להשקפת העולם שלי ובכלל לעומק שלהם.

tamaguchi girl

New member
מסכימה לגמרי.

ואני יכולה להוסיף שגם אם יש נושא כלשהו שלומדים בבי"ס וכן מעניין אותי, אני לא אבין אותו מהמורים או מהספרים, אלא אתעניין ואשאל ואלמד עליו בדרכים אחרות. אצלי לפחות כמעט ואין מורים שמשתדלים אפילו ללמד מעבר 'למה שצריך', והכל מועבר בצורה יבשה ובתבניות קבועות בלי שינוי ובלי גישה מעודדת להבנה ולסקרנות..

זה כבר מאוד תלוי במורים

אני בורכתי בכמה מורים שדווקא כן מעוניינים לתת ערך מוסף. הייתי אומר אפילו שזה חשוב להם יותר מההכנה לבגרות (מה שדי מעצבן חלק מהאנשים, למרות שאני מאוד מעריך את זה)

A Man 14

New member
לדעתי השאלה שצריך לשאול

היא דווקא לימוד מול חינוך האם שניהם יכולים לקרות במקביל? או שאחד סותר את השני? ומה יותר חשוב? מה יותר משתלם בחברה שלנו היום?

אווקי..

לא ממש הבנתי את ניסוח השאלה..S: לפי מה שכתבת, תוכניות הלימודים נועדות כדי להכין אותנו לבגרויות. ובשאלה את מדגימה את ביה"ס בתור אמצעי לרכישת ידע לשם הידע. [אבל להעביר בגרויות זה לא בדיוק לשם ידע....
] לפי דעתי המטרות של ביה"ס, הם לתת לכל ילד\ה \ נער\ה כלים וידע בסיסי שאיתו הוא אמור לצאת לחיים, "טעימות" מכל מני סוגי של תחומים על מנת למקד אותו במה הוא יותר אוהב וזה למעשה יתן לא סוג של כיוון בחיים וגם כדי לאתגר את המוח...
נראה לי לפי המצב כיום, שממוצע התלמידים בארץ לא באמת באים לביה"ס בשביל להגיד "השכלתי היום"
ובכך למעשה הם לא באמת באים במטרה לרכוש ידע. לעומת זאת, אני רואה בהשכלה כללית מעלה הרבה יותר גדולה מאשר בלמידה בבהי"ס. [- שאולי אפילו הייתי אומרת על ביה"ס שזה סוג אולטימטום-אין אתה "חייב" ללמוד..(אני לא מקבלת את זה ככה. אני אוהבת ללמוד.
)] השכלה כללית, לפי דעתי, היא בעצם לימוד לשם ידע [לפעמים זה באופן מודע כי זה וזה מעניין אותי ואני אחפש על זה חומר, ולפעמים זה לא, כי ראיתי סרט ולמדתי שככה וככה קיים\קרה\עשה...] באופן כללי אני חושבת שאדם קולט מידע [=ידע] בקצב מטורף! הידע תמיד היה שם, פשוט הבעייה היא שלא תמיד האדם באמת מפנים אותו, וזוכר אותו ובאמת מטיב להפיק ממנו תועלת. לילה טוב אנשים..

יו נו

New member
לדעתי..

כשאנחנו רוכשים ידע "בעקיפין" הוא נקלט יותר טוב במוח ולכן אנחנו גם זוכרים אותו לאורך זמן.. לרוב, לאחר בחינת הבגרות החומר כבר לא מעניין אותנו ואנחנו שוכחים אותו. אני חושבת שיש לי דוגמא לזה, לפחות לגביי הדור שלנו. השפה האנגלית. אנחנו לומדים אנגלית בבית ספר, כמה מכם שהאנגלית שלהם ברמה סבירה + יכולים להעיד שאת האנגלית שלהם הם למדו בבית ספר? אני חושבת (לפחות אצלי זה ככה) שלרוב, מי ששולט באנגלית ברמה סבירה זה בגלל שהוא למד את השפה דרך האינטרנט, טלוויזיה, אמרקניזציה או כל דרך אחרת שהיא רכישה של ידע "בעקיפין" ולא ישירות דרך המוסד שאמור להקנות לנו את הידע. לאחר החפירות, לדעתי הרבה יותר חשוב הידע שאנו רוכשים בעקיפין מכיוון שהוא זה שבאמת נחרט לנו בזיכרון ויכול לשמש אותנו בעתיד.

yaakii

New member
../images/Emo45.gif כל מילה. לפחות לגבי מקצועות מסויימים.

המצב במתמטיקה, לדוגמא, יהיה שונה, לדעתי. אי-אפשר ללמוד יותר מדי מתמטיקה מחיי היום-יום. אך לגבי רוב המקצועות אני גם חושב.

למעלה