ידיעה מעניינת

גיחכתי

מאוד מגוחך לקרוא שהחוק לאיסור פרסום והוצאת דיבה לא כולל בתוכו גם את האינטרנט. ומגוחכת עוד יותר ההצמדות לחוק ולנוסח שלו בצורה כל כך אדוקה. יכול להיות שהחוק יצא לפני עידן האינטרנט (הרי האינטרנט הוא בסופו של דבר, דבר חדש יחסית). כמו בהרבה מקרים אחרים, גם הפעם יש לי הרגשה משונה שבהרבה חוקים קיים עוות גדול.

אכן נושא בעייתי

ונפתח בבדיחה
זוג עומד במשפט ירושים בבית המשפט בסוגיה למי שייך הילד. האישה טוענת שהיילד שייך לה כי היא נשאה אותו ברחמה תשעה חודשים ואילו הבעל תרם תרומה מועטה ביותר לתהליך. פונה השופט לבעל ושואל אותו, מה יש לו להגיד על זה. הבעל מחייך ואומר. נניח שאני הולך למכונת משקאות שם חמישה שקלים ויוצאת פחית שתיה. למי שייכת הפחית, למכונה או לי? ובאמת נשאלת השאלה למי שייכים התכנים בפורום, לחברה שמחזיקה טכנית את הפורום או לגולשים שכותבים ומפרסמים את התכנים. הבעיה התעוררה לראשונה עם פירוק הפורומים של יואל. כשבמחי יד נמחקו תכנים של שנים שנצבו בפורומים בלי שהמשתמשים יודעו בכלל בכוונה למחוק את הפורומים. אני הייתי מקביל את הפורום ללוח מודעות גדול שמעמידה העירייה לנוחות התושבים. נשאלת השאלה האם במקרה כזה העיריה אחראית משפטית לתכנים שאני מדביק על הלוח. והאם אין בזה שהעיריה מסירה מהלוח מודעות "בעייתיות" ברגע שמיידעים אותה על קיומם משום ביצוע פעולת מניעה סבירה? במרכז המסחרי ליד הבית שלי יש עמוד מודעות כזה. עובים ליידו מאות אנשים ביום חול ואלפי אנשים ביום שישי. האם יעלה על דעתו של מישהו לתבוע את העיריה אם מישהו יפרסם על הלוח מודעה שאומרת "פלוני אלמוני הוא גנב"? אני בהחלט רואה את ההצדקה לדרוש מהעיריה להסיר תוך זמן סביר מודעות פוגעות מהלוח ום את העליה לתבוע אותה אם היא מסרבת לעשות דבר כזה. אבל לא ייתכן לדעתי שהעיריה תעמיד "צנזור" 24 שעות ביממה ליד כל לוח מודעות בעיר כדי לבדוק את התכנים שמתפרסמים שם. אימג´ין - בטח יש לך כמה נקודות יותר מקצועיות ומשפטיות להוסיף על התיאוריה של "לוח המודעות" שלי
עכבר

עכבר כתום,

דעתי כדעתך, אולם תסכים איתי - שאם התביעה תתקבל... יווצר מצב מאוד מוזר: חברות האינטרנט עלולות לגלגל לפתחם של מנהלי הפורומים את האחריות... ואז... אף אחד לא ירצה להיות מנהל פורום. או שישנו את המודל של ניהול פורומים: זה יהיה כמו בשרות 144 - ניהול בתורנות... ואז האינטרנט כבר לא יהיה מה שהוא! ויהיה חשש "לפתוח את הפה" כש"עינו של האח הגדול פקוחה תמיד"
נשמע כמו מצב בלתי נסבל.. ואם התביעה לא תתקבל... אנשים עלולים לנצל את ה"במה החדשה" להשמצות רבתי תוך שהם "מוגנים" תחת מעטה אנונימיות או התחזותי וגם אז עלול להווצר מצב בלתי נסבל!

גם היום אנשים יכולים להשמיץ

תחת המעטה של האנונימיות. העובדה שהפורומים מתנהלים יפה מאוד ולא מלאים בהשמצות ושאר ירקות. לדעתי הדרישה שהודעה שפוגעת במישהו תוסר מפורומים לפי דרישה היא דרישה לגיטימית. היא פשרה בין הצורך להצמיד לכל פורום מפקח צמוד, לבין הגישה של אנרכיה מוחלטת. ואני תמיד בעד גישות ביניים ופשרות
עכבר

תודה,

את יודעת, החיבור הוירטואלי והחיים "אמיתיים" הם כמו נדנדה אצלי. אחוז בזה וגם מזה אל תנח ידך...

ובמחשבה מעמיקה יותר

מוטב לחבר (לאט לאט ובזהירות...) בין האני הוירטואלי לבין האני בחיים האמיתיים. מאמינה שעם האומץ לעשות זאת, יגיע גם המזור...

e-magine

New member
קודם כל, כיף לראות אמירה

מהסוג הזה, כבר נתקלתי ברעיון הזה של החיבור בין שתי האישיויות, של ביטול המדורים, המחיצות והחומות, גם לדברים האלה יש מחיר. האמת היא שלא מצאי על זה הסבר שהניח את דעתי, כלומר לתהליך הזה של איחוד האישיויות, והייתי שמח לשמוע עוד. אחת השאלות שמתעוררות אצלי בנושא הזה היא השאלה, האם האיחוד הזה איננו למעשה ביטול האישיות הדמיונית, ע"י העתקתה למציאות? ובעצם וויתור על הדבר שאנחנו (או חלקנו לפחות) כל כך אוהבים באינטרנט?

האיחוד הזה

דורש אומץ. אין ספק. כי מה שאנחנו "בפנים" לא עולה תמיד בקנה אחד עם כללי ההתנהגות של התרבות שבה אנחנו חיים. כל זאת למה? כי אנחנו פוחדים מ"איך נראה" בעיני האחרים. חוששים ל"מעמדינו"... תוסיפו ל"סלט" הזה את העובדה שהביולוגיה שלנו שונה מכללי התרבות... ותקבלו תוהו ובוהו פנימי. ו...לתרבות שלנו סנקציות קשות מאוד של נידוי! ירימו גבה, ירכלו, יתרחקו, יחרימו וכהנה וכהנה... אבל אלו שיעיזו.. יזכו להערכה דווקא מ.. המעיזים האחרים. והמעיזים - הם אנשים חזקים... האם לא ראוי לזכות דווקא בהערכתם? אם נתחזק עד כדי כך, שנהייה מסוגלים לעמוד מול סנקציות אלו - נוכל לחיות חיים מלאים ועשירים, נטולי ויתורים על אני -פנימי - משמעותי. ואז... לעניות דעתי... לא תהייה התמכרות לאינטרנט... אותו מדיום שמאפשר לאני הפנימי לנשום... ב"בטחה"... אז האיחוד הזה, אימג´ין יקירי (אתה מרשה לי לקרוא לך יקירי, נכון?! - אפילו שאנחנו איננו מכירים באמת...) איננו למעשה ביטול האישיות הדמיונית - אלא הוצאה לאור של מהות פנימית; הכרה בקיומה. וכמה הרבה יותר קל לחיות כשאין צורך להסתיר... ואז.. האינטרנט יהיה כלי תקשורת נוסף.. ותו לא. היום, לדעתי, האינטרנט הוא גם כלי שרת לחיבור בין האני המודחק לאני המוצהר. אם תסתכל בכרטיס שלי - תראה את הציטוט: You become what you think about אתה חושב משהו.. כתוצאה מריבוי החשיבה על המשהו אתה אומר את זה... כתוצאה מריבוי אמירה ... אתה עושה את זה... וזה הופך להיות מי שאתה. לטוב או לרע. הדינאמיקה באינטרנט - מואצת כי... אתה מעיז לומר את מה שאתה חושב הרבה יותר מהר...

הסתייגות!

אני רוצה לסייג את המשפט הזה: "המעיזים האחרים. והמעיזים - הם אנשים חזקים... האם לא ראוי לזכות דווקא בהערכתם?!" כל זה בתנאי שהיישות הפנימית אינה "פושעת"... אבל, גם כאן.. לצערי, האינטרנט ישמש כזרז.

אז אני מניחה שאתה בעד הפסיקה: זכאי.

אבל התביעה ההיא, היא הרי לא מדברת על פשרה.... היא טוענת לאחריות! ואז - במשפט כמו במשפט - הנתבע ייצא אשם או זכאי...
הפורומים אכן מתנהלים היום לא רע בכלל. והדרישה להסיר הודעה פוגעת או חושפת פרטים אף היא הגיונית, הולכת יד ביד עם ההגינות הבסיסית המתבקשת. אבל עובדה, שיש אנשים שנפגעים מאוד מידיי פעם. אולי בכל זאת צריך לעשות משהו? הרי יש חוקים נגד הוצאת דיבה בעיתונות!

מאוד זכאי

בשאלת האחריות, אני חושב שהיא נגמרת בזה שמערכת הפורומים מסירה את ההודעה הפוגעת בזמן סביר מרגע שמתקבלת התלונה על ההודעה. מערכת הפורומים לא אמורה להיות אחראית על התכנים בפורום וכמו שאמרתי, ספר אם יש לה זכות על התכנים בפורום. את סוגיית זכויות היוצרים הייתי משליך מזכויות היוצרים של יצירה עיתונאית. אני חושב שאין מניעה לצטט (להעתיק) ידיעה עיתונאית תוך כדי ציון המקור. בניגוד ליצירה ספרותית שבה יש מניעה חוקית לצטט דברים בלי רשות מבעל זכויות היוצרים. אני מניח שההקלה בין המקרים נובעת מהפומביות והזמינות של העיתון. ולכן, אם ניקח את הדברים צעד קדימה הרי שבפרסום בפורום ציבורי אין לכותב או להנהלת הפורום זכויות (או חובות) בקשר לטקסט המפורסם. גם הדרישה למחוק הודעות פוגעות באה מתוך הרצון לשמור על שמו הטוב של הפורום ועל יחסים טובים על הקוראים, יותר משהיא מבטאת את הזכות או החובה של מערכת הפורומים לתכנים בפורום. נניח שיש פורום מלא בשקרים. מין פורום של תיאוריית הקונספירציה. בין הידיעות על עבמים שמחתו בחיפה וניסויים של השב"כ בחומרים פסיכואקטיביים על אנשים בלי ידיעתם משתרבבת ידיעה שאריה דרעי הודה בפני מקורביו בכלא שהוא אכן אשם בהאשמות המיוחסות לו. אם הפורום הוא פורום חופשי, שבו אין צנזורה וצורך לאמת את הידיעות, ידיעה כזו לא תעורר הרמת גבה אצל אף אחד. ובטח שלא תהיה עילה לתביעת דיבה. אם לעומת זאת הפורום ידוע כפורום שמאמת כל ידיעה, ויש לו שם של פורום אמין. פרסום ידיעה כזו ואי מחיקתה, יכולים להוות עילה לתביעה על הוצאת דיבה. רוב הפורומים שאני מכיר לא מתיימרים לעמוד בכללי אתיקה עיתונאית, או לספק מידע אמין. לן אני ממש לא מבין את הדרישה הזו לאמינות. פורם זה בסך הכל כלי לחלוק בו מידע ודיעות. אין באף פורום מנגנון אוטומטי שמבטיח שהמידע והדעות גם נכונים. עכבר

אני רואה ששוב הפכנו כחולים וסגולים

כלומר הניקים שלנו ושוב השתנו פה הפונטים בטח עד שאגמור לשרשר הכל ישתנה בחזרה אז רק תדעו שהייתי עדה לרגע המסעיר של נסיון שינוי הצבעים והפונטים בתפוז

למעלה