יאיר לפיד נדהם

elieshed

New member
יאיר לפיד נדהם

יאיר לפיד הביע היום את תמיהתו ב"סוף שבוע" הכיצד יתכן שכותב שורות זה זכה בתואר סופר השנה כאשר הוא לא שמע את שמי כלל . "יכול להיות שמר אשד הוא סופר מצויין אבל יותר מעירית לינור ?" שואל לפיד בתדהמה. כמה מילים על יאיר לפיד: האיש הוא עיתונאי בכיר במעריב בן של סעיתונאי ופוליטיקאי ,ושל סופרת ,הוא חיבר כמה רבי מכר בסדרה בלשית וגם אישתו כתבה רב מכר. יש לו תוכנית ראיונות בטלוויזיה ולאחרונה ( ומזה שנים ) הוא נבחר כאחד הגברים הסקסיים ביותר . בין השאר כיכב בסרט "שירת הסירנה " על פי עירית לינור ( ידידה טובה כנראה ). תשובתי ללפיד היא שלפני שיביע את תדהמתו יטריח את עצמו לפחות לברר מה אותו האיש שמעולם לא שמע את שמו כתב ויטריח את עצמו לקרוא את מה שכתב . מי יודע אולי יגלה שזה אכן ראוי לתואר. נראה שלפיד יוצא מנקודת ההנחה שרק סלבריטאים למיניהם ראויים לקבל תארים . וזה יש לציין משתקף גם בתוכנית שלו שאליה נראה הוא מקפיד מאוד שלא להזמין מי שאינו סלבריטאי מסוג כלשהו . הטענות של לפיד מראות שוב שהאיש חי ונושם את תרבות הסלבריטאים שאוכלת כל חלקה טובה במדינה הזאת,תרבות שהוא בין יוצריה המרכזיים .

ציפי ג

New member
זה באג שלו

שהוא לא נכנס לפורומינו להכירך. מזל טוב, ואל תעלב ממנו. יש מספיק אנשים שהעינים שלהם זזות שמאלה וימינה לא כדי לקרוא, אלא רק כדי שתהיה להם היכולת למתוח בקורת על אחרים.

2אסנת

New member
אשד - מה אתה קופץ?

אכן מי שמע עליך? ואתה מסרס את דבריו. לפיד אמר ואני מצטט "יתכן מאד (!) שאלי אשד סופר מצוין, אבל..." ואז באה רשימה של שמות (לדעתי מיש-מש של שמות שחלק מהם אינם סופרים אלא כתבנים [לינור, קרת] ושהאחרים המוזכרים בוודאי לא שמחים להסתופף בחברתם). אכן כל השמות שם ראויים יותר ממך להבחר לסופר השנה. אם משום שכתבו ספר שעולה (בהרבה) על שלך ואם משום שלפחות שמעו על קיומם ועל ספריהם או שראו אותם ברשימות רבי-המכר לאורך זמן (מה שכמובן אינו ערובה לאיכות אך לא מעיד שאינם איכותיים). אני מסכימה שלפיד לא סופר, אשתו לא סופרת והחברה שלהם לינור גם לא. אבל אתה עדין לא גרוסמן (שפרסם השנה ספר טוב מאד), אביגור-רותם (שפרסמה השנה קאנון מופתי והיא איננה או לפחות עד לפני שנה לא היתה סלבריטאית) או א.ב (שכבר כתב ספרים הרבה יותר טובים אבל מה לעשות רבץ ברבי המכר שבועות). ועוד משהו - לך תכתוב. תתעלם מהמבקרים אחרת תכנס לסחרור ותבזבז אנרגיה בכיוון הלא נכון. תמיד תזכור: אתה יכול לכתוב ספר בלי לקרוא את המבקרים. הם חיבים לקרוא את הספר שלך כדי שיהיה להם מה לכתוב.

מה שלפיד אומר זה שאם אתה

לא שייך לבראנז´ה, אז מי אתה בכלל ומה פתאום שמישהו בכלל יתייחס אליך. לפי ההגיון של לפיד, וכנראה גם שלך - רק אנשים שמופיעים ברשימות רבי המכר או שהם נכללים בבראנז´ה. לפי ההגיון שלך רק מי ששמעו עליו ומי שמופיע ברשימת רבי המכר יכול בכלל לקבל איזשהו ציון של סופר נחשב. אישית, גם אני הרמתי גבה כשראיתי שאלי נבחר ל"סופר השנה", ולו בשל העובדה הפשוטה ש"סופר" הוא מונח שלמיטב ידיעתי שמור למי שכותב סיפורת, ולא ספר עיון כמו הספר של אלי. אבל עדין ההתקפה של לפיד היא בעיני מכוערת ומייצגת תופעה מכוערת.

elieshed

New member
איני מבין למה את טוענת שזה גם

ההיגיון שלי. מכיוון שאת מכירה לפחות חלק ממה שאני כותב הרי את יודעת שאני תמיד מנסה לשים על הבמה את הסופרים שאינם ידועים ואינם ברשימת רבי המכר מכיוון שאינם קונבנציונליים כלל וכלל או שלא היו בברנז´ה הנכונה . לדוגמה בעקבות מאמר שכתבתי על סופרת בשם טלה באר שאיש לא התייחס ליצירתה מכיוון שאף אחד לא "שמע עליה " , היא הצליחה לפרסם כמה וכמה ספרים נוספים שלה. ההיגיון שלי הוא ההפך מזה של לפיד שככל הנראה שמע רק על מי שנמצא ברשימת רבי המכר.

ואם לא היית מחליט אוטומטית

שאני תוקפת אותך, היית שם לב שעניתי לאוסנת הזאת ולא לך דווקא.

preacher

New member
אההממ

עירית לינור אולי לא סופרת טובה במיוחד אבל היא עדיין סופרת. ויאיר לפיד עדיין כתב סיפורת כמו "הצגת יחיד", שאני לא בטוח לגבי האיכות שלו אבל הוא לא ספרות קלה.

kuzary

New member
סופר השנה

ראשית מזל טוב לרגל קבלת התואר. התואר כעט מחיב. שנית, אשמח באם מהן דהו יאיר את עיני ויצין לפחות שם של אחד מספריך. שלך.

Boojie

New member
אלי, עם כל ההערכה,

מבחינה אחת יאיר לפיד צודק: תואר "סופר השנה" צריך ללכת למישהו שהוא סופר. יש לי המון הערכה לספר שלך, אני חושבת שהוא פרויקט נפלא ונחוץ מאד, וממש טוב שהוצאת אותו, אבל קשה לי מאד עם ההגדרה "סופר" לאדם שכתב ספר עיון. והספר שלך, כפי שאתה בוודאי יודע בתור ספרן, הוא ספר עיון. אני בהחלט חושבת שטוב וראוי שאיזכרו את הספר שלך, אבל אני לא חושבת שזו היתה הקטגוריה הנכונה לאזכר אותו.

elieshed

New member
לפי ההגדרה שלך סופר הוא רק מי שכותב

פרוזה . ההגדרה שלך אם כך איננה כוללת בתוכה משוררים ומחזאים . לפי ההגדרה שלך חנוך לוין לא יכול היה לזכות בתואר סופר השנה.וכך גם ניסים אלוני נתן זך רמי סהרי ואחרים .והאם כותב קומיקס כמו ניל גיימן יכול היה לפי ההגדרה שלך לזכות בתואר סופר השנה על סדרת "סנדמאן " שלו ? לא ולא . האם הוא היה ראוי לכך ? לדעתי כן . בעיני הם סופרים לא פחות מעירית לינור. נמשיך, אני רואה את עצמי ככותב מסות שזוהי סוגה ספרותית מוכרת שבה התמחו אנשים כמו מישל מונטיין שבצרפת אין אף אחד שמטיל ספק בהיותו "סופר".

אכן כן, סופר הוא מי שכותב

סיפורת, משורר הוא מי שכותב שירה, מחזאי הוא מי שכותב מחזות, מסאי הוא מי שכותב מסות, וחוקר הוא מי שכותב ספרי עיון. ההגדרה הכללית לכל האנשים האלה היא "כותבים". לדעתי, אם תפתח מילון זו אלה יהיו ההגדרות שתמצא. ועל ניל גיימן נתווכח פעם אחרת. ומעבר להגדרה הלשונית, הדרישות וההתייחסות הביקורתית לכל סוג כתיבה כזה היא נפרדת. אי אפשר להשוות בין ספר סיפורת לבין מסה או ספר עיון.

Boojie

New member
לא, ממש לא.

לפי ההגדרה שלי, "סופר" הוא יוצר. אמן. וליתר דיוק, אמן מילים. זו הדרישה הבסיסית שלי. אני יכולה לחיות בכיף עם זה שמחזאי או משורר או אמן קומיקס יזכו בפרס (אם כי זה יגרום לי להרים גבה, ואני אעדיף שתהיה להם קטגוריה נפרדת). לעומת זאת, כותב ספרי עיון (וזה לא משנה אם תנסח את זה "כותב מסות") אינו אמן. לפיכך, הוא לא עונה בעיניי על הדרישה הבסיסית ביותר לתואר הזה.

elieshed

New member
אני טוען שמסאי

מביע בדרך שלו את הרגשותיו ותפיסותיו לגבי העולם החיים והספרות וכו´ בדרכים שלו שהן שונות מאלה של המשורר והמספר והמחזאי ,אבל המדובר רק באיסטרטגיות שונות. התואר "סופר יוצר " כאן מגיע גם מגיע .

Boojie

New member
הבעת רגשות אינה אמנות.

בימי חיי צחקתי, בכיתי, רקדתי, צהלתי, כתבתי שטויות, צרחתי בקול זעם ועשיתי שאר פעולות שהביעו את רגשותיי. רוב הפעולות הללו לא היו אמנות. בימי חיי גם כתבתי ביקורות, מאמרים, עבודות אוניברסיטאיות, דעות ושאר ירקות. לא משנה כמה רגש הובע באלה, אני לא מגדירה אותם אמנות, או ספרות. ההגדרה שלי לגביי תקפה, מסתבר, גם לגבי אחרים. מצטערת. לא מגדירה "מסה" כצורת אמנות או ספרות, אלא כטקסט עיוני. אני מאמינה שאני ממש לא היחידה.

גרומיט

New member
ומעבר לזה, מה שאלי כותב זה לא מסות

אלא מאמרים עיוניים. מסה היא מאמר שבו הכותב מביע עמדה אישית וביקורת כלפי נשואי הדיון שלו. מאמריו של אלי שופעים ידע ובקיאות, אבל העמדה היחידה שבולטת בהם היא תחושה קבועה של התפעמות מהאזוטרי והנדיר. מעבר לזה, חסרה במאמריו (שכידוע לאלי, קראתי רבים מהם ואף ערכתי כמה ב"בלי פאניקה") מידה של ביקורתיות, הערכה ואינטגרציה על מנת שיהפכו מסקירות עיוניות (חלקן מאוד מעניינות) ל"מסות". צר לי, אלי. "מטרזן עד זבנג" הוא ספר חשוב, וערכו הנוסטלגי וההיסטוריוגרפי הוא רב, אבל הוא לא הופך אותך לסופר. הוא בהחלט הופך אותך לחוקר מוכר בעל ידע מרשים.

למעלה