ט"ו בשבט

gingit1

New member
ט"ו בשבט../images/Emo39.gif

אמיגוס אי אמיגס ט"ו בשבט סטה אין לה פוארטה איידה אבלרמוס פור אל מה המנהגים שאתם זוכרים איזה דברים טובים. אייך קראתם לחרובים אצלנו קוראים לו פונצ´י קולו זכרון מהילדות כל חג ט"ו בשבט סבתא וסבא היו באים אלינו היינו פותחים שולחן עם מלאן דברים טובים ובסתא היתה מביאה לכל אחד מהנכדים שקית עם פרות יבשים וכמובן כולנו התנפלנו על הפונצ´יקולו ועל השטיח (לדר), איזה פירות טובים היו פעם היום כבר לא כל כך טעים.

Sarika

New member
פרוטה דה ט"ו בשבט,חרובאס=חרובים

מואס=אגוזים, אלמנדרה=שקדים, דאטלאס=תמרים, פיגוס=תאנים, פאסיקאס=צימוקים. קומו סה דיזה משמש מיובש?

לב ב

New member
בבית אבא../images/Emo82.gif

את ט"ו בשבט, בשונה מחגים אחרים דווקא חגגנו בחוג המשפחה המצומצמת וזה אומר בבית אבא ולא בבית סבא, שם חגגנו חנוכה, פורים ופסח, ושם זה היה יותר בגדול כי התאספנו בני דודים, דודים, מכרים. הוי,,,נוסטלגיה. אז בבית אבא, אבא שיהיה בריא ויאריך ימים, היה מביא כמעט את כל הפירות היבשים, תאנים, שזיפים, תמרים, משמשים, לדר, כל סוגי האגוזים, שקדים ועוד ועוד. כשהייתי ילדה, הטלויזיה היתה חדשה בבתי ישראל, ואני זוכרת זאת כחוויה של אכילת פירות ט"ו בשבט עם תוכניות אהובות בטלויזיה, כשאנחנו מכרסמים ולא שמים לב והקליפות נופלות על השטיח, ואמא שתהיה בריאה קון צ´יוס: תראו איך אתם מלכלכים לי! אבל את הסוף אני זוכרת הכי טוב, כי זה היה הדובדבן שבקצפת בשביל אבא (כי אנחנו ממש לא אהבנו) וזה האגוז קוקוס הגדול והשלם. אבא היה לוקח פטיש גדול, כזה שהייתי לוקחת לו לבניית סוכה, ושובר את האגוז ומיד שותה את החלב, כשאחי ואני צועקים: איחס, איחס! היום אנחנו מארחים את ההורים אצלנו בט"ו בשבט ומנסים לשחזר את מה שבדרך כלל לא חוזר. הנוסטלגיה הוורודה.

זהו התאור המדוייק של טוב בשבט

אצלנו בבית ובמיוחד הקטע עם הפטיש, שנעשה בכזו רצינות- ואם אני חושבת על כך. נראה לי שהם חקו את מה שראו בבית אבותיהם ולנו זה השאיר טעם טוב בפה ובלב.

angelici

New member
הכי,הכי אהבתי לקבל את הטלגה בטו´בשב

אצלנו הייה מנהג כזה שבטו בשבט מכינים לילדים טלגה, טלגה זו שקית כמו שקית אוכל של פעם, יריעת בד תפורה בצורת שקית שמסתימת בגומי או בסרט סבתי שתהייה בגן עדן היתה מכינה אותם מעוד מועד ורוקמת על כל שקית את שם הנכד,ובטו בשבט כשכל המשפחה מתכנסים וסועדים סביב השולחן המלכותי הייתה הסבתא אוספת מכל פרי ומכניסה לטלגה זו מעבירה לסבא וזה הייה מוסיף מעות החג לתוך הטלגה,לימים כשהסבא נפטר המשיכה סבתי היא להוסיף את המעות,וכך מינהג זה ממשיך אצלנו עד היום אמי ז"ל נהגה לעשות זאת לילדינו ועכשיו אנחנו ממשיכים את המסורת הזו כיוון שלילדנו אין כבר סבתא. אבי הייה מתבדר איתנו ועם ילדינו והייה עושה עצמו מוסיף טריגו לטלגה ואז הנסיכים הקטנים היו צועקים לאאאאא סבא טריגו לא מוסיפים לטלגה..אךךךךךךךךךך איפה הימים נוסטלגיה...

רותי ב.

New member
../images/Emo9.gif יו אריסיביבה

פקטו (חבילה) די פרוטס פור טובישבה... די לאס טיאס... לאס אירמנס די מי מדרה. אגורה נו אי מאס טיאס, אי נו אי פקטוס די פרוטס מוי אירמוזו קי קונטוניאטס איל מינהל, די לאס טלגאס.

Sarika

New member
|כן אג´ליק, אהבתי את הספור שלך מבית

סבא. לצערי הרב לא זכיתי להנות מסבים או סבתות, הצורר הנאצי ימח שמו, לקח ממנו את הכיף של להיות נכדה אהובה ולהתפנק אצל הנונה והנונו. היום אני מוצאת פיצוי כלשהו בנכדתי המתוקה.

אסטרלו

New member
פרוטאס..

אבייאנאס=אגוז בונדוק פיתגרה=לדר, משמש שטוח זה בא מ-פיתה אגרה פיניונס=צנובר זירגואלה סקה= שזיף מיובש שנפיסטיק=פיסטוקים אצלנו מכינים "סנדוויצ´ים" קטנים: תאנה חצויה וממולאה בצנובר צימוקים ואגוזים. תאווה לחיך.

פיפיטה

New member
גם אצלנו טו בשבט נחגג בצורה יפה

בכלל טו בשבט הוא חג כל-כך יפה, קודם כל אוכל כמו בכל חג אבל בטו בשבט הכל מתוק וטעים וגם פעם לא אכלו כל השנה פירות יבשים אז זה היה יותר מיוחד. ואסתרלו אף פעם לא חשבתי על פירוש המילה פיתגרה פיתה חמוצה !!! לאבי היתה חנות ירקות וכמובן שבטו בשבט הוא מכר את כל הפירות היבשים שהיו על המדף וכמעט הכל יבוא מטורקיה. אז ממש חגגנו מהכל.

אסטרלו

New member
פיפיטוש, אסטמוס אקי פרה אמבזאר,

קדה אונו דל אוטרו. אני מתההההההה על פירות יבשים, אבל לאחרונה מקיפים אותי יותר מדי כימאים וטכנולוגים של מזון, שלא מעודדים את הפירות האלה שמלאים גופרית ושאר מרעין בישין. חג שמח!

פיפיטה

New member
אסתרלו.. איך מגיע לשם גופרית???

תמיד מעודדים לאכול פירות יבשים, אפילו השבוע בעיתון כתבו על סגולות התמר פרטי,הסבירי,נמקי,

אסטרלו

New member
גפרית משמשת לייבוש

ובעצם "משמרת" את הפרי המיובש,שאחרת הוא יתקלקל כמו פרי טרי. לא הכל מיובש כך. תמר למשל-מצויין ומכיל הרבה חומרים טובים עד כמה שאני יודעת-לא עובר תהליך יבוש מלאכותי. חסרונו בסוכרים הרבים. בעיקר מייבשים עם גפרית את התאנים והמשמשים. בתאנה זה ממש בולט- החומר הלבנבן שמצפה אותה.

angelici

New member
פיפיטה אני זוכרת בכיתה א´ב../images/Emo140.gif

שבטו בשבט היית נוהגת להביא לכיתה קוקוס כי לאביך היה חנות לפרות יבשים, והמורה את זוכרת? איילה זאת שהייתה מנגנת לנו בקבלת שבת באקורדיון, היא היתה קוראת ליונה השמש וזה היה בא עם כלים ושובר את הקוקוס והמורה היתה מחלקת לכל תלמיד מין הדבר הטעים הזה. יוווווווו את רואה איזה זיכרון יש לי אבל אם תשאלי אותי מה אכלתי אתמול לא אדע

פיפיטה

New member
ואווווווווו איזה זכרון יש לך??

הזכרת לי נשכחות נראה לי שאני אשב מולך תרדימי אותי וכל זכרונות הילדות יופיעו שוב !!!!!!!!!

angelici

New member
כן ואני עוד מחכה לסרוק את התמונות

ולשלוח אליך רק שאחיני ימצא בשבילי זמן ואני גם צריכה להביא את התמונות כמובן.

למעלה