טקוואנדו

• פותח הנושא yfa
  • פורסם בתאריך

yfa

New member
טקוואנדו

אני מתאמן (חדש) בטקוואנדו ויש לי כמה שאלות : 1. כיף לי ואני רוצה להמשיך בטקוואנדו. בעבר ניסיתי מספר אמנויות לחימה ולא היה לי כיף כמו בטקוואנדו אבל אני מחפש אמנות לחימה שמצד אחד יהיה לי כיף להתאמן בה ומצד שני תהיה אפקטיבית ברחוב ב"יום הדין" לא צריך להסביר באיזה חברה אלימה אנו נמצאים. חשבתי על ללמוד טקוואנדו ולהשלים אותו באמנות לחימה אחרת אפילו להמשיך להתאמן בטקוואנדו ובעוד כמה שנים למשל לעשות סוויץ ולהשקיע זמן מסויים באמנות לחימה שתוכל להשלים את הטקוואנדו ל"יום הדין" ואח"כ שיהיה לי הידע לחזור ולהתאמן בטקוואנדו. מה דעתכם? מניסיונכם (אולי בטקוואנדו) אילו אמנויות לחימה משלימות בצורה המיטבית את הטקוואנדו (כן כן הצעות..) ויוכלו לתת מענה לבעיותי ? האם יש אולי אמנויות קוריאניות כאלו שנפוצות בארץ ? 2. אני מודע לעובדה שהטקוואנדו שאני לומד כעת אינו הטקוואנדו המקורי והמסורתי מקוריאה אלא גירסה יותר ספורטיבית "ומרוככת". האם הטקוואנדו המסורתי היה נותן מענה לבעיותי כלומר האם הוגדר כאמנות שלמה אשר היתה נותנת מענה מלא ללא צורך ללמוד אמנות לחימה נוספת? האם יש מורים שמלמדים טקוואנדו כזה בארץ (ואז אחסוך לעצמי ללמוד אמנות אחרת...). 3. טקוואנדו בגיל מאוחר - מן הסתם טקוואנדו דינמי האם אטפשר להתאמן בו כשמבוגרים? בסרטונים באינטרנט ראיתי תמיד (כולל מאסטרים) אנשים צעירים בניגוד לאמנויות לחימה אחרות בהם ראיתי מאסטרים זקנים ! האם אמנות זו מקומה רק לצעירים?

amir_aikido

New member
אם כיף לך - תמשיך

בכל הכבוד לאמנויות הלחימה האחרות (ובתור אחד שמתאמן באחת מהן יש לי המון כבוד ואהבה אליהן, למרות שהתאמנתי גם בטקוואנדו לתקופה קצרה). האמנות שלעולם תהיה הכי אפקטיבית עבורך היא זו בה אתה נהנה להתאמן, משום שבאמנות הזו אתה תתמיד, תשתפר ותגיע לרמה גבוהה יותר מכפי שהיית מגיע באמנות אחרת שאינך נהנה בה. הטיעון הזה תקף אפילו אם היה ניתן להוכיח שהאמנות האחרת באמת טובה יותר ל"רחוב", ואת זה אי אפשר להוכיח בכלל. למרות האמור לעיל. אם אתה תמצא שאתה מעוניין בהעשרת ידע בתחומים אחרים שהטקוואנדו איננו מתמחה בהם. תמיד תוכל למצוא אמנויות לחימה אחרות שכן מתמחות בהם, כמו לדוגמא BJJ או ג'ודו לנושא עבודת הקרקע, או אייקידו לנושא הבריחים, ארניס לנושא עבודת סכין ועוד ועוד (יש אינספור דוגמאות). יש בהחלט מורים שמלמדים שיעורים יעודיים לנושאים של "הגנה עצמית" במסגרת הלימוד של אמנות הלחימה. במקרה של הטקוואנדו, אני למדתי אצל אורי נצר (באונ' ת"א) שבזמנו הגדיר את אחד השיעורים השבועיים של קבוצת המתחילים כשיעור יעודי לנושא. במסגרת שיעורי טקוואנדו אלו נלמדו נושאים כמו ריבוי יריבים, קבוצה מול קבוצה, עבודה מול סכין/מקל/אקדח, שחרורים מתפיסות ומנופים וגם מעט חשיבה על תרחישים והתמודדות מילולית בסכסוך. ביחס לשיטות קוריאניות אחרות, אני אקווה שגיל מההפקידו יענה לך (רמז, התשובה בגוף השאלה ואתה מוזמן לחפש אותו בדפי הפורום האחרונים ולשלוח לו מסר). וביחס לגיל, לי דווקא היה נדמה שראיתי גם אנשים מבוגרים יחסית שלומדים וגם מבצעים טקוואנדו. אני גם לא רואה סיבה אמיתית שיהיו מאסטרים לקראטה בגיל 70 שידגימו פעילות מלאה בהופעות אך לא בטקוואנדו. מן הסתם, אותם מורים לא יקפצצו כמו הנערים בתחרות אלא ינועו באופן חסכוני יותר ואולי הם גם מעט פחות אטרטיביים מבחינת ההופעה למי שלא יודע במי מדובר. אמיר

אביב tkd

New member
טאיקוון דו (אם כבר אז כבר)

1. גם אני חיפשתי אומנות משלימה לטאיקוון דו ITF בעבר, ומסיבות של חוסר זמן נאלצתי לוותר. ההמלצות התמקדו בעיקר באומנויות גרפלינג שונות, גוד'ו, BJJ, אייקידו וכו'... בכל מקרה, מומלץ להגיע לבסיס יציב מספיק באומנות לחימה אחת כדי לתרגל אחת נוספת. אחרת הכל יהיה סבטוחה אחת גדולה. אני חושב שיש מעטות (ביחס ליפניות או לסיניות) בארץ. טאיקוון דו (ITF ו-WTF), הפקידו, חוסין סול קוק (בבקשה תתקנו אותי פה) ואולי עוד אחת. 2. אתה עושה פה קצת באלגן. לפי מה שאתה אומר אתה מתאמן בטאיקוון-דו WTF, שהינו הגרסה הספורטיבית שהתפתחה בדרום קוריאה לאחר שמייסד הטאיקוון-דו, גנרל צ'וי חונג חי, עזב את קוריאה (לקנדה). ישנו הטאיקוון דו המסורתי יותר (ITF), אבל קטונתי מלהגיד לך אם הוא אמנות שלמה יותר. תעשה מה שאתה אוהב. 3. אין אמנות לחימה המיועדת לצעירים בלבד. אפשר להתחיל בכל אמנות, בכל זמן. אבל, יש להקפיד לשמור על הגוף, שבגיל מבוגר כבר אינו גמיש, חזק וזריז כמו פעם. רבים אומני הלחימה שיגידו לך שאפשר להתאמן עם בעיות גב, ברכיים וכו', אבל- בזהירות. דע את גבולתיך. דחוף אותם רחוק ככל האפשר. אל תעבור אותם.

XXX Nir XXX

New member
אביב - אז אני אתקן אותך

אני חושב שכשאמרת "חוסין סול קוק" התכוונת לקוק סול וון. וכן כמו שאמרת חוץ מטאקוונדו אומנויות לחימה קוריאניות אחרות זה די נדיר בארץ וחבל שככה.. ושאלה אליך ובכלל למי שמתאמן ב ITF - למה אתם נוהגים להחליף במילים קוריאניות את ה-"ה" ב-"ח". למשל כתבת"גנרל צ'וי חונג חי" והשם הנכון שלו הוא - "הונג הי". ראיתי הרבה פעמים את הטעות הזאת אצל מי שמתאמן ב - ITF, אולי זה בגלל שארגון ה ITF הגדול בארץ מנוהל על ידי ארגנטינאים בעיקר אז זה נשמע ככה בגלל המבטא?

אביב tkd

New member
אמרתי מראש

סביר להניח שהחלפת האותיות היא בגלל המבטא הדרום-אמריקאי של המורים, אני נתקל בזה הרבה כשאני מתרגם חומר מאנגלית. אבל אל תדאג, אני לא חושב שהגנרל יעלב, הוא נפטר לפני כמה שנים. אגב, יש רק ארגון ITF אחד בארץ. ITF ישראל.

אונתן

New member
בכל הארץ רק מורה אחד לא ארגנטינאי..

אז המבטא נדבר לכולם (dale argentina!)

תוספת למה שנאמר כאן

1. אפקטיביות יום הדין - כשאתה מדבר על טאיקוונדו, אתה מדבר על ספורט ואומנות לחימה, ולכן אתה צריך להיות יותר ספציפי מה אתה בדיוק לומד, איפה ומהי גישת המורה. אולי אתה לא מספיק זמן בקבוצה או שאתה הגעת דווקא בתקופה לפני תחרויות, כך שאפילו אם בדרך כלל (ואני לא יודע אם בכלל) המורה שלך מדגיש הגנה עצמית, אזי בתקופה זו תרגולי קרבות תחרותיים תופסים חלק נכבד מהאימון אם לא את כולו לגמרי. אני מצטרף להמלצה של אמיר שאם כיף לך, תמשיך. מצד שני, אם המועדון (=מורה) שלך מדגישים אופי תחרותי, ומלמדים טאיקוונדו אולימפי כגישה, אזי אתה יכול להשלים או לעבור לשיטה אחרת. אפשרות אחת היא להשלים בו זמנית אימוני לחימה אחרת עם הטאיקוונדו (או לתקופה קצרה לעבור לשיטה אחרת אם אין לך זמן בו זמנית). במקרה זה המלצתי אליך היא לנסות שיטות *שלא* כוללות בעיטות כחלק אינטגרלי ובולט באימונים או בכלל לא. שיטה אפקטיבית כמו וינג צ'ון, שיטות פיליפיניות (קאלי, ארניס), אגרוף תאילנדי (לשם שיפור יכולת התקפית בידיים), בה גווה, וממבט על הרצפה BJJ. הבנת את העיקרון ? מצא שיטה שמתאימה לך שתשפר אותך להגנה עצמית בתחומים בהם הטאיקוונדו חלש יחסית. אפשרות שנייה היא לעבור שיטה לאחר שמיצית את עצמך בטאיקוונדו, וכאן אתה צריך משהו שישמר לך את יכולת הבעיטות שרכשת בטאיקוונדו. זה מה שאני עשיתי כשעברתי לקוק סול. שיטות מקיפות (MMA) יכולות לעשות את העבודה, אך אז אתה תראה שאתה צריך לעשות לעיתים ZOOM IN לתחום מסויים ולעיתים לקחת תקופה כדי ללמוד תחום ביתר דגש. למשל, על אף שבקוק סול יש בעיטות לא פחות מטאיקוונדו, אני לפעמים כן מתאמן עם אנשי טאיקוונדו. ועל אף עבודת ידיים, יש מקום לראות מה תשובתן של שיטות סיניות ופיליפיניות. זהירות! בעיטות הן מסוכנות, לכן היזהר במידה ואתה מתאמן עם מישהו שאינו מדגיש בד"כ בעיטות בשיטה שלו. 2. ITF הוא אולי התשובה עבורך, הוא אינו אולימפי (על אף שהוא כן תחרותי). אולי מורה שמלמד WTF אבל מסורתי. 3. איך אתה מגדיר מבוגר? לא בן 16 או מעל 30 ? 50 ? אתה רואה בסרטונים צעירים, כי הם הכי אקרובטים. יש בהחלט מומחים לשיטה מעל גיל 60 גמישים כמו חתול. נקודה הכי חשובה שהייתי רוצה להבהיר היא העניין של ביטחון עצמי. ביטחון עצמי שאתה מקבל מאומנות לחימה, יש לישם אותה דווקא כדרך חיים ולא במצבי תקיפה פיזיים. תמיד אני אומר לתלמידיי שאם עומד מולכם אדם חמוש בסכין ויש לכם דרך לברוח, אפילו אם תרגלתם שנים תקיפות סכין, תברחו. אמר לי תלמיד "מה זה שווה מה שאני לומד אם אתה ממליץ לי לברוח, למדתי, למה לא ליישם ?" זו דוגמה לביטחון עצמי מופרז שיכול לעלות בחיי אדם! על אף שאתה רוצה שיטה שתתן מענה ל"יום הדין", אל תהיה כל כך בטוח שתצליח ליישמה במצב אמת אפילו אם אתה מיומן בשיטה תכליתית. כמובן שככל שאתה יותר מיומן בשיטה כזו, רבים הם הסיכויים שכן תצליח להתמודד מול איום על חייך. אבל מה שאני רוצה להדגיש הוא, שאם יש לך אפשרות וברירה, נצל אותה ודחה את המבחן למצב בו לא תהיה לך ברירה (התמודדות או סכנת חיים). חיים כהן הדגיש זאת באימון הפורום האחרון כאשר הדגיש התגוננות מול סכין, מי שלא היה הפסיד. בהצלחה לך גיל

yfa

New member
תוספת-שאלה בקשר לשיטה אפקטיבית

וינג צ'ון הוא סגנון דינמי (עבודה רבה על סיבולת לב ריאה) ? האם דורש השקעת "זמן חיים" או שאפשר לשלבו או לעשות סוויץ לזמן מסויים ללמוד אותו. האם בוינג צ'ון יש בייטות ? יש מישו שמלמד באזור השרון ?

בגלל ששרשרת אלי אתן לך תשובה

אבל אשאיר למומחים בוינג צ'ון לחתום על כך. יש התאחדות לוינג צ'ון בישראל ובראשה מר איגור זקשנסקי שאני מאוד מעריך וכך גם הפורם נוהג להמליץ עליו כמורה. בצפון מלמד נועם קוט (שאני מכיר ומאוד מעריך), תלמידו של איגור. אני לא יודע מה באיזור השרון. דינמיות לא בהכרח קשורה לסיבולת לב ריאה. מנסיוני הדל בשיטה (כמה אימונים עם איגור + כמה סמינרים), האימונים אינם מעייפים (נו טוב אולי אני לא קנה מידה), אך בכל זאת הסגנון דינמי, עבודת הידיים זורמת ומשתלבת יפה עם עבודת רגליים נמוכה (לא תראה בעיטות מעבר לקו המותן, אבל יופי! שלב את שלך מהטאיקוונדו!). תוך זמן קצר יחסית, הדברים מתחילים להתכנס ולפעול, ואתה מגלה את האפקטיביות של השיטה.

Pyongwon

New member
Interesting, TKD is not effective?

in the street? I have had 3 students who have had TKD (WTF) save their lives. I know of other people who have used TKD in Mahane Yehuda in Jerusalem - to save their life. One of them was from Caduri, the first three - from me. So I don't quite understand the question. Rape and trying to grab someone to put her / him in a car is not a life-threatening situation? Interesting... So maybe TKD is not right for you, maybe it's not your cup of tea. But saying that it is not effective in the street - I beg to differ. No joke. Jessica Mandel.

אני מאמין שהוא לא התכוון לומר

שטאיקוונדו אינו אפקטיבי בכלל. כפי שאמרתי, אולי המורה שלו לא מדגיש הגנה עצמית. פרט לכך, לפי ניסיוני, לכל דבר הזמן והמקום שלו. גם לטאיקוונדו תחרותי יש מקום בלחימת רחוב, ובטח שלטאיקוונדו לא תחרותי. כשם שטנק לא אפקטיבי בג'ונגל או בים, אך אפקטיבי ביותר במרחבים ושטחים פתוחים. לנו, ג'סיקה, היה מזל ללמוד טאיקוונדו בתקופה שלפני הכרתו כענף אולימפי, ולמדנו ממורים שהדגישו הגנה עצמית (את בטח זוכרת את המפגשים של המועדונים בימי שישי). אך כעת, נפרס הטאיקוונדו האולימפי, ותכליתו הפכה להיות ספורטיבית ויותר מתאימה לזירה ספציפית מאוד. לכן, יש להבין את אלו שהתחילו ללמוד בתקופה זו בה התמעטו האימונים המסורתיים.

Pyongwon

New member
Obviously I remember the Friday TKD

trainings..:) was very very nice. But the point remains the same. There are those who put a lot of a little emphasis on the self defence part. But it all depends. Baygan also has people, the top, of the Olympic team - and they also do self defence., as do Caduri and Alain, I believe. Depends on what you want to focus - getting medals - or staying alive. But at the end of the day, sooner or later everyone gets some sort of information regarding self defence. Take care, all, and be in touch. Jess.

yfa

New member
הבהרה והתנצלות לג'סיקה וכל ה TKD'S

כל מה שכתבתי לעיל התייחס לתחושות של תלמיד מתחיל ואולי גם ממספר דברים ששמעתי אודות ה TKD וכנראה לא היו נכונים. יכול להיות שאני צריך למצוא מאמן המדגיש שיטות מסורתיות. בעצם, בתוך תוכי מה שרציתי יותר מכל לשמוע שה TKD כן יכול להגן עלי בשעת צרה כי התחברתי אליו יותר מדברים אחרים שניסיתי. אני לא בא לחלוק על אף מאסטר הטוען ש TKD יעיל ברחוב כי קטונתי. כרגע החלטתי להמשיך להתקדם בטקוואנדו ובהמשך למצוא מאמן בגישה מסורתית יותר או לחילופין להשלים את מה שלמדתי בשיטה אחרת (אני ממש לא מתחבר לעבודת קרקע אז אני אנסה למצוא שיטה סינית או קוריאנית שתדגיש גם עבודה פנימית (על אף שעדיין אין לי מושג קלוש מה זה...)

Pyongwon

New member
No problem -

How long have you been training? Maybe your trainer does self-defence later on , and not at the beginning. Some put a lot of emphasis on it, and Avi says (Netzer does), and some put less emphasis on it. But it is individual. Everyone puts and chooses the emphasis they want to put and when and where, and also if. We put emphasis on self defence, but it comes a bit later on in the training. Definately not the first two or three months. I suggest you speak to your trainer, and ask him directly. And say hi from me! :) Jess.

XXX Nir XXX

New member
גם אני מתאמן בטאקוונדו וגם לי יש את

הבעיה הזאת - אני נהנה באימונים אבל בכל זאת חסר העניין של הגנה עצמית. אם הייתי יכול הייתי לומד עוד שיטת לחימה שמתמקדת בהגנה עצמית בלבד כדי להשלים את מה שחסר אבל אני לא יכול לעשות זאת בגלל זה פשוט יוצא יקר העניין הזה... אז מה שאני עושה זה אני ממשיך להתאמן כרגיל בטאקוונדו ומקווה שיום אחד יפתחו בירושלים מקום שישלב את מה שלומדים בטאקוונדו עם הגנה עצמית
משהו בסגנון קוק סול וון או סגנון מסויים של קונג פו היה עוזר לי...

yfa

New member
לדעתי

לקוק סול וון יש שוק אדיר רק חבל שהוא מאוד נדיר בארץ. עד כמה הוא נפוץ בעולם? ובכלל אל"ק אחרות ?

KSW נפוץ מאוד באמריקה, ונצואלה,

אנגליה, גרמניה, ספרד, ואפילו איראן ומדינות נוספות. לגבי אל"ק באופן כללי הן תופסות את רוב השוק בארה"ב עד כמה שידוע לי (הרבה מאוד שיטות של טאיקוונדו, הפקידו, טאי סו דו, טנג סו דו). בעולם, הטאיקוונדו האולימפי די צבר תנופה בתקופה האחרונה. לדעתי, זה מעיד על כך שהעוסקים בענפים אולימפיים פחות ופחות עונים על ההגדרה של אומן לחימה, היות ואומן לחימה אמיתי, אסור לו לשאוף לפתח את האגו, התהילה והשאיפה למדליות וכבוד לארצו לרמות שספורט אולימפי נותן. שוב לדעתי, אומן לחימה צריך להוריד את האגו שלו עצמו בידיעה שתמיד יהיו טובים יותר ממנו, ולכן תמיד יש לו מה וממי ללמוד עד סוף חייו. דרך אגב, אני לא מבין למה אתה מתכוון של KSW יש שוק אדיר בארץ, אבל לפחות לגבי אנשי טאיקוונדו ששואפים לפתח אלמנטים נוספים מעבר לעבודת רגליים נפלאה שיש בטאיקוונדו, יש בהחלט מה ללמוד ב KSW.

טאקוונדו - הגנה עצמית

כמי שעסק לא מעט שנים בתחום הטאקוונדו , לפחות מבחינתי אני יכול לאמר שלא ממש אהבתי את השינוי שהתחולל בתחום בעשורים האחרונים . כפי שכתב "גיל הפקידו" , דור המייסדים בטאקוונדו הכיר טאקוונדו אחר לחלוטין מכפי שהוא מוכר כיום לצערי . הטאקוונדו זה של טרם הפיכתו לספורט אולימפי היה שונה מאוד בגישה , בתפיסה ובדרך העבודה. הטאקוונדו דמה יותר לשיטות מסורתיות , העבודה בו היתה מאוד רב גונית ועסקה במגוון רחב של תחומים כשעבודת הרגליים היתה אחת מהן(חשובה , מלאה, מגוונת אבל רק אחת ממגוון רחב) . עם השנים לצערי (בטח לאלה שלא הכירו את הטאקוונדו המסורתי הישן והטוב) הפך הטאקוונדו לספורט תחרותי אולימפי . הדבר הצריך שינוי תדמיתי , שינוי גישה ושינוי מאוד משמעותי בצורת העבודה. התנועה , העמידות , הדגשים ואופי האימונים השתנו מאוד . השינוי היה מעולה לגישה הספורטיבית תחרותית והתאים עצמו מצויין לתפסיה האולימפית העובדה היא שהוא הוכר ונכנס כספורט אולימפי בסוף שנות השמונים (אגב , שינוי שסייע לי להחליט להפסיק כמעט לחלוטין לעסוק בתחום) . מעצם היותו של תחום עם דגש לספורט ובמיוחד אולימפי (בשונה מתחרויות בזירות לקרבות חופשיים שם נדרשים המתחרים לשלוט במגוון כל כך רחב של מיומנויות ותחומי עבודה : עמידה - ידיים , רגליים , היאבקות/גודו קרקע ועוד ... ) מרביתם של האימונים נושאים אופי ודגש לעבודה ע"פ החוקה הנדרשת בתחרויות. האימונים לקראת תחרויות או האימונים הנושאים אופי תחרותי תפסו נתח נכבד מאימוני הטאקוונדו המודרני/ספורטיבי ( כ - 95% מהאימונים סובבים סביב התחום התחרותי) . ישנם לא מעט מאמני טאקוונדו המבינים כי השיטה "לא מלאה" וחסר בה מאוד התחום העוסק בנושא ההגנה העצמית וכך יכולים אנו למצוא מאמנים המשלבים טאקוונדו עם שיטות מקבילות כגון : הפקידו/קרב מגע ישראלי . אלה העוסקים רק בתחום הספורטיבי (לצערי הם רבים כיום) אינם נוגעים בתחום הנ"ל גם אם יש פרק שלם בטאקוונדו המודרני (הושינסול ? ) שעוסק כביכול בהגנה עצמית . הדגש והנתח שהתחום תופס מהאימונים הוא לא יותר מאשר 2% - 5% מהאימונים עצמם . בכל אופן ובלי כל קשר לכל שכתבתי , אם אתה אוהב אתה טאקוונדו ומוצא שזאת הדרך שלך ועדיין חסר לך התחום הפרקטי , נסה לשלב את האימונים עם "השלמה" מתחומים אחרים אפילו פעם בשבוע בנוסף לאימונים הרגילים. זאת כמובן בתקווה שנותר לך זמן גם לכך. חיים כהן

למעלה