טלוויזיה ואלימות

שמשוןOK

New member
טלוויזיה ואלימות

אנו קוראים יום יום על השפעת הטלוויזיה בנושא האלימות וסמים וענייני מין רציתי לשאול עד איזה גבול לדעתכם צריך להגיע כדי למנוע מהילדים לראות טלוווזיה? לדוגמא בקישור הזה: של מרכז שניידר http://www.schneider.org.il/InfoPage.asp?InfoPagesID=19 נאמר בין השאר: "סקר שנערך בארה''ב מצביע שילד ממוצע מבלה כשלוש שעות ביממה בצפייה בטלוויזיה - לא כולל קלטות וידאו ומשחקי וידאו (דוגמת Sony playstation). אם נסכם את כל הזמן הזה המכונה ''media time'' , נגיע לממוצע של שש שעות ו-32 דקות בממוצע ליממה (!). לשליש מן הילדים מתחת לגיל שמונה שנים יש מכשיר טלוויזיה בחדר. בקבוצת הגיל 18-8 שנים המספרים עולים לשני שליש מן הילדים. אין ספק שזמן ה-media הזה דוחק הצידה פעילויות כמו קריאה, פעילות גופנית ומשחק עם חברים. למול רווח משני פוטנציאלי הקים מצפייה בטלוויזיה, כמו למידה על שיתוף, נימוסים ושיתוף פעולה להצלחה, קיימים נזקים מוכחים. ילדים לא תמיד ידעו להבדיל בין מה שהם צופים בו ובין המציאות עצמה. כך מופיעה השפעה שלילית על מיניות, אלימות והתנהגות אגרסיבית, השפעה שלילית על דימוי גוף ודימוי עצמי, תזונה ונטייה להשמנה, עישון ושימוש בסמים ואלכוהול. השפעה שלילית על דימוי הגוף נגרמת בין השאר בשל ההשוואה שילד עושה בינו בין אחוז ניכר מן האנשים אותם הוא רואה מדי יום ההכרה שלעולם לא יראה כמוהם, ובגילאים הצעירים אנחנו כוללים סרטים מצויירים ההשמנה מקורה בהעדר פעילות גופנית ובאסוציאציה בין צפייה בטלוויזיה ובין מזון, או צריכת חטיפים מבחינת אלימות והתנהגות אגרסיבית - ההנחה היא שבין 10-20% מן התוקפנות של ילדים בחיי היומיום מקורה באלימות מן ה-media. תורמות לכך מספר עובדות: כשני שליש מן התוכניות כוללות אלימות. מרבית התוכניות האלימות הן תוכניות לילדים. עוצמה גופנית מקבלת תהילה רבה בתכניות הילדים. הרשע נמלט על פי רוב ללא ענישה (בכדי לשוב שנית בפרק הבא..). אפילו בערוצי המוזיקה דוגמת MTV נמצא שכרבע (!) מן ה'קליפים' כוללים אלימות, או מכילים בתוכם הצגה של כלי נשק. המשמעות של נתונים אלו, בהתחשב בעובדה שהילד לא תמיד מבדיל בין המציאות למוקרן בטלוויזיה, היא שאחוז ניכר מן המבוגרים שרואה ילד ביממה חמושים, מכים או מוכים. בסקר שנערך בין הורי ילדים בגילאי גן, נמצא שבמרותה של שנה, בכ-37% מן המקרים חווה הילד חלום בעתה אחד לפחות בעקבות תכנית טלוויזיה שצפה בה. אזכורם של סיגריות, סמים ואלכוהול הם בעיה נוספת. בכרבע מן הקליפים ב-MTV מופיעים סיגריות, אלכוהול או סמים. מחקרים מצביעים על עליה בשימוש באלכוהול ובעליה בנטייה לעשן בילדים הצופים ברוצי המוזיקה. נושא החשיפה לתפישות מיניות מעוותות ואלימות בהקשר המיני טרם נבדקו לעומק מבחינת השפעתם ארוכת הטווח. או לדוגמא בקישור הזה יש קטע http://192.116.109.38/article/articleview/1426/1/757/ קיימות די הוכחות מדעיות המאששות את הממצא שתכניות רוויות בתוקפנות ובאלימות גורמות הנאה לקהל צופים גברי, ולכן הם גם נמשכים יותר לצפות בתחרויות ספורט בעלות פוטנציאל של תוקפנות ואלימות (בריאנט וזילמן, 1983). במקביל, עבודות אחרות מצביעות על עלייה הן בתכיפות האירועים התוקפניים והאלימים במשחקי ספורט פופולאריים דוגמת פוטבול, כדורגל והוקי קרח, והן ברמת עצימותה של התוקפנות המופגנת במשחקים אלה. נראה שעלייה זו בתוקפנות תורמת את חלקה לפופולריות ההולכת וגוברת של משחקים מסוג זה בתקשורת האלקטרונית. מנגד, נתונים מוכיחים כי אפקטיביות הזכירה של מרכיבים שונים של פרסומות מסחריות בטלוויזיה (שם המותג, תוכן הפרסומת, רמזים ישירים וחבויים הקשורים למוצר וכיו"ב) נפגעת באופן מובהק כאשר פרסומות אלו מוצגות בזמן תכניות הרוויות אלמנטים של אלימות, בהשוואה להצגתן בתכניות ללא אלימות (בושמן, 1998). המחבר מציין כי תחושות הכעס והחרדה המתעוררות בעת צפייה בתכניות אלימות מתערבות, כפי הנראה, בתהליך הזכירה וגורמות לירידה בזכירה של פרטים רלוונטיים ובהפנמה של רמזים שונים. או המאמר של דפנה למיש תוכנית הטלויזיה WWF: בית הספר כזירת היאבקות כאן http://www.amalnet.k12.il/sites/commun/library/tv/comi0225.htm מה דעתכם על הנתונים? והאם לדעתכם יש גבול אדום שאם יעברו אותו תוציאו את הטלויזיה או תמנעו מהבן לראות?

שריד

New member
תווך למשמעות בנושא אלימות

שמעון קודם כל תודה לך על שעוררת נושא חשוב זה. אני יכול לספר לך על הילד שלי בן הארבע וחדשיים. לפני כשבוע הלכנו לספרית וידאו כדי לשכיר סרט. על המדפים היו לא מעט סרטים כאשר רוב הסרטים היו מרובי אלימות (פוקימון, פאאור רנגירז, באטמן וכו'). לטעמי גם הסיפורים הקלאסיים כמו שלגיה, במבי שמאבד את אימו לא פחות גרועים כמו גם מלך האריות וכו'. אנחנו מצויים במציאות אלימה לא פחות וזה לא המקום להרחיב. לא נוכל למנוע לתמיד את התכנים האלו מהילדים. לעומת זאת יש דברים שאנחנו כן יכולים לעשות. התפקיד שיש למלווה של הילד ההורה או איש החינוך הוא קריטי בתווך של הסיטואציה שבה הילד עומד מול גירוי חזק (אלימות).ואפילו לא אלימות בטח נתקלת במצבים שילדים הבינו לא נכון גרוי למשל סופרמן שעף ורצו לעוף גם. תפקיד המלווה לפתח יכולות קוגניטיביות שיאפשרו לילד (ולכל אחד) להפעיל שיקול דעת שמבוסס על איסוף מידע נכון רלוונטי ויעיל, עבודו, ותגובה מבוקרת תוך כדי הפעלת משוב. לגבי אלימות אחד הכשלים היא החשיבה האגוצנטרית למשל לא להיות מודע לכאב של האחר. התפקיד הזה הוא תפקיד פעיל ולא רק של מניעה והגבלה. בשניידר הפכו זאת להמלצות קונקרטיות שמסייעות 5. צפה יחד עם ילדך בחלק ניכר מן התכניות ודבר עמו על החוויה והתכנים בהמשך. הפוך את פעולת הצפייה לפעולה חברתית במקום יחידנית. 6. ואם בכל זאת נחשף ילדך לתכנים בעייתיים, נצל הזדמנות זו לפתוח דיון בנושאים כמו ערכי משפחה, אלימות, מין ומיניות ואף סמים. ונחזור לבן שלי בספרית הקלטות. 1. מה שעשינו היה לבדוק מהי אלימות ? (הגדרה של מה אנחנו מחפשים) 2. אלו קלטות משדרות אלימות ואילו לא ? ועל סמך מה אפשר לזהות קלטות אלו? ( איסוף מידע רלוונטי תוך כדי מיון). 3. הוא היה צריך לבחור קלטת שהיא לא אלימה (פעילות השוואתית, והיה קשה למצוא ) מתוך הידע החדש שרכש. כך שכל הנושא היה דיון על אלימות תוך כדי בחירת קלטת. כן, היה לי קו אדום שאני לא מוכן להתמודד כעת עם פוקימונים. אבל כאשר הוא הביא אותם הביתה מהגן כעבור מספר ימים, אפשר היה להפעיל עקרונות שלמדנו בספרית הקלטות לזיהוי תכני אלימות (תנועות של אלימות, שפה, קוים מחודדים וכו') בפעם הבאה אם עדיין ירצה לראות אנחנו נראה קלטת כזו ביחד. בסיכומו של יום הוא בחר פיטר פן 2. ולומר את האמת, כנראה הוצאתי ממנו את החשק לראות קלטת כי הוא ראה את הסרט אולי פעם אחת. בתודה שריד

שמשוןOK

New member
איפה הגבול האדום לדעתך?

בטלוויזיה יש תכנים שונים שיוכלים לגרום השפעה שלילית בצופה במיוחד בילדים. בא לא נשכח שגם אנחנו מושפעים מהפרסומות ואם חברה מוכנה ל"בזבז" מליוני דולרים על פרסום בטיוי זה אומר שהכסף חוזר אליה חזרה דרך ה"שכנוע" שעבד עלינו ובגללו העדפנו את מוצריה של החברה המפרסמת. יושבים טובי המוחות כדי לעקוף את חוש הביקורת שלנו ולשכנע אותנו שאנחנו צריכים מוצרים מסויימים למרות שזה לא תמיד נכון, הרבה פעמים שוכנענו לקנות מוצר והתאכזבנו. כך שהצפייה כמו בפרסומות יכולה לפגוע גם במבוגר (זו דעתי בכל אופן) http://www.bdidut.com/media/tv-life.htm השאלה שלי היכן הוא הגבול האדום לדעתך שמכאן ואילך כבר תחליט לסגור את הטלוויזיה או הכבלים ולעשות רק וידאו כך שרק אנחנו נחליט מהם התכנים שישודרו לילדינו. דוגמאות לגבול אדום: אני מביא אולי דוגמאות קיצוניות אבל הם ישנם שמינונים נמוכים כבר 1) איזה רמה של מיניות לדעתך צריך להרשות לילדים לראות ואיזה רמה כבר לא? לא אפרט אבל אתה מבין 2) אם תהינה תוכניות הדרכה כיצד לייצר סמים ועידוד לשימוש בה? 3) סידרה המכילה קבוצת ילדים שבורחת מבית הוריהם ויש שם עידוד לכך 4) סידרה שגיבור הסידרה הוא פדופיל או רוצח סידרתי ואין הוא בא על עונשו וכולי האם כאן הגבול או שניתן להם לצפות גם בזה? 5) סידרה המעודדת היתאבדויות ומציגה את זה כגבורה נפשית האם כאן זה הגבול האדום? 6) אם יתברר (על ידי מחקרים מדעיים אקדמאים) שהצפייה המרובה גורמת לירידה דרסטית ברמת החינוך והלימודים של ילדינו האם כאן הגבול? 7) אם יותר יותר פרסומות יציפו את המרקע ושוב ושוב ילידנו ינדנדו לנו לרכוש מוצר זה או אחר? לגבי נושא הפרסומות נתן לראות כאן http://www.bdidut.com/media/tv-life.htm בתודה

לדעת לבחור

שמשון השאלות שאתה שואל כבדות משקל. אין ספק בכך. הגבול של כל אחד מאתנו הוא בתוכנו וקשור לדרך החינוך שהתחנכנו בה ולערכינו וידיעותינו. היום אנחנו חיים בעולם מוצף באינפורמציה ובמקורות מידע וגירוי שלא יכולה להיות לנו שליטה מלאה עליהם. אנחנו צריכים כל הזמן להיות ערים ולפתח בנו ובילדינו את היכולת לבחור, למיין, לבקר ולהיות יכולים גם לוותר ולא להתפתות לגירויים לא מתאימים וזה לא פשוט וזו אמנות החינוך המודרני. יחד עם הקושי הגדול הזה שאני מציגה פה ואתה הצגת בדבריך וגם שריד הציג בדבריו אני מאמינה שרובנו אנשים עם עולם ערכים תקין ורובנו יודעים מה טוב לנו ומה טוב לילדינו. הקושי הוא אם כך בחיפוש דרכים איך ליישם ידע זה....בעניין זה לגישה הקוגניטיבית דינמית יש מה להגיד בכך שהיא יודעת לבנות סדרי עדיפויות היא יודעת ליצור קריטריונים של מתאים לי או לא לפי גיל או מצב וכדומה , היא יודעת לעזור לי להחליט לבחור בדרך הטובה ביותר. ובכך תרומתה. נעמי

למעלה