טיקים

worried mom1

New member
טיקים

מזה חודש וחצי בני בן השבע וחצי סובל מטיקים מוטוריים שונים הרוב צוואר ופנים. שאלתי היא אם בדיעבד אני נזכרת בתקופות שבהן סבל מטיקים שונים שלא אבחנו בתור טיקים והיום זה התפרץ יותר זה אומר שהוא סובל מטורט? מתי יודעים שזה רק טיקים של ילדות ושה יעבור ומתי זה טורט? לגבי טיקים של קולות האם זה חייב להיות בולט? כמו הטיקים המוטוריים? אני כבר פרנואידית מפרשת כל דבר כטיק. האם קללות צריכות להיאמר באופן לא מכוון ולא בהקשר? אני תוהה האם אני רק בתחילת הדרך. אשמח לעידוד.

היי וברוכה הבאה worried mom1

"סובל מטוראט" זו לא בדיוק ההגדרה הנכונה אולי לא נוח לו או מפריע לו ולסביבה הקרובה .... בכל אופן את צריכה לקחת אותו לאבחון אצל ניאורולוג מומחה לטוראט (לא כל ניאורולוג מומחה לטוראט) וישנם מס' מרפאות טוראט , בבי"ח שניידר , שערי צדק בירושלים את יכולה ליצור קשר במסר לגב' בת שבע גרניט (המכונה כאן שביק) והיא תתן לך רשימת מרפאות לטוראט . הדבר החשוב ביותר הוא לתמוך בילד ולתת לו המון חיזוקים ולא ללכת נגדו ולהגיד לו "שיפסיק לעשות בכוונה " כי זה לא בשליטה . שוב ברוכה הבאה והמון סבלנות , כי אם לא אנחנו ניתן לילדינו סבלנות מי כן?

הלנה

New member
הי וברוכה הבאה

קודם כל קבלי עידוד
הגעת בכל מקרה למקום הנכון (עם טוראט או בלי טוראט). אני הלנה אמא של ערן בן 12 וחצי שאובחן כלוקה בטוראט לפני כמעט שנתיים. קודם כל - לא כל טיק הוא טוראט. גם לי היו טיקים בפנים כשהיתי קטנה והם עברו לפני גיל 10. כעיקרון מאבחנים טוראט כשלילד יש טיקים מוטוריים ולפחות טיק קולי אחד במשך שנה, אבל בדרך כלל אפשר לדעת גם לפני. אני ממליצה לך להיכנס לאתר שלנו (קישור בראש הדף) ולקרא שם על הסימפטומים). לגבי טיקים קוליים, זה יכול לבלבל כי גם שיעול מתמשך, שריקות, "ניקוי" הגרון או תופעות מהסוג הזה שיש להרבה אנשים יכולים להיות טיק קולי אם הם נמשכים הרבה זמן ואם לא נמצא להם סיבה אחרת. בנוגע לקללות, הם נחשבות לקופרולליה (טיק) כשהם נאמרות בלי שום הקשר במהלך הדיבור... לא כשילד מקלל במתכוון. התופעה הזאת די נדירה ואחוז מאד קטן סובל מהטיק הספציפי הזה (אם כי בדרך כלל הוא מאד בולט בתוכניות טלויזיה... ואני למשל כשאמרו לי שלבן שלי יש טוראט אמרתי שלא יכול להיות כי הוא לא מקלל). חשוב גם לציין שטוראט בהרבה מקרים (לא תמיד) "מגיע" עם עוד תופעות - הפרעות קשב וריכוז, ו/או טורדנות כפייתית, ו/או ליקויי למידה... וגם מחוננות, רגישות, וכו'. אני בזמנו הכנתי טבלה שכוללת לפחות חלק גדול מהסימפטומים... אני מצרפת לך העתק לאבחון עצמי (כמובן שזה לא מחליף אבחון של נאורולוג/פסיכיאטר... אבל זאת התחלה. בהצלחה! ובכל מקרה... יהיה בסדר!

sionz

New member
הלנה, האם אני מבין נכון

מהדברים שכתבת, שמאבחנים טוראט רק אם יש לפחות טיק קולי אחד? האם טוראט ללא טיקים קוליים, רק חזותיים, אינו שכיח יותר? שלום לכולם, אגב

הלנה

New member
הי ציון

כפי שכתבתי קודם אני לא מומחית, אבל זה מה שנאמר לי, שצריך לפחות טיק קולי אחד כדי לאבחן טוראט. אבל אני מניחה שיכול להיות גם יוצא מין הכלל... הנה קטע משאלות ותשובות מתוך האתר: "מהי תסמונת טוראט ? תסמונת טוראט (ת"ט) הינה הפרעה נוירולוגית, המאופיינת ע"י "טיקים" לא רצוניים, שהנם תנועות מהירות ופתאומיות אשר חלות באותה צורה. ההפרעה תוארה לראשונה בספרות הרפואית בשנת 1885 ע"י הנוירולוג הצרפתי ד"ר ג'ורג'-ז'יל דה-לה טוראט (תלמידו של שארקו). התיאור התייחס להתנהגותה של המרקיזה דה-דמפייר, אשר הסימפטומים שלה כללו טיקים לא רצוניים ברוב חלקי גופה וקולות משונים כולל אקולליה וקופרולליה (ראה טיקים מורכבים-קוליים). הסימפטומים כוללים: טיקים מוטוריים יחד עם קוליים. הופעת טיקים פעמים רבות ביום, כמעט כל יום, במשך תקופה העולה על שנה אחת. שינוי תקופתי במספר, תדירות, סוג והמיקום של הטיקים ובהחרפה או החלשות של חומרתם. הסימפטומים יכולים להעלם למשך שבועות ואפילו חודשים. תחילת הסימפטומים לפני גיל 21. המונח "לא רצוניים" המתאר את הטיקים,הוא מקור לאי-בהירויות, כיון שידוע שלרוב האנשים עם ת"ט יש שליטה מסוימת על הסימפטומים שלהם. אולם, הם אינם מודעים לכך שהשליטה, אשר יכולה להימשך בין שניות לשעות, רק מעכבת התפרצויות חמורות יותר של הסימפטומים. הטיקים הם בלתי-נמנעים, כמו הדחף להתעטש או לגרד עקיצה של יתוש. לעתים קרובות, אנשים עם ת"ט מחפשים מקום מסוים בו יוכלו לשחרר את הטיקים, אחרי שעיכבו אותם בביה"ס או בעבודה. הטיקים מתגברים כתוצאה ממתח או לחץ ופוחתים בתקופת רגיעה וכשמתרכזים במשימה מעניינת."

worried mom1

New member
תודה על התשובות

היינו אצל נוירולגית בשניידר והיא רק אמרה שכרגע זה טיקים מוטוריים ולחכות והפנתה לנוירופסיכולוגית ואולי ביו פידבק. אני עדיין מחכה לתורים יש לי עוד שאלה לגבי אומגה שלוש האם הליציטרול הוא טוב? זה בתוספת ויטמינים a c d ?

השגיא

New member
תשובה לגבי טיקים ווקאלים

לא תמיד הטיקים הווקאלים כ"כ בולטים. לבן שלי למשל רוב הזמן יש טיקים ווקאלים די שקטים, אם כי היתה תקופה של טיקים די חזקים, כמו וווואאאא, כאילו הוא מוציא אויר באקו... למיטב ידיעתי- טיק של קללה, קופרוללילה, נאמר ללא הקשר. כגון: "מה השעה יא בן זונה אופס סליחה.." והעיקר לא לדאוג, שום דבר לא מחייב, צפי להרפתקה . אף אחד מאיתנו לא יודע מה ילד יום אצל הילדים שלנו. לאסוף הרבה הומור וידע מקצועי ולהשאיר את הדאגות עמוק למטה. יהיה טוב!! גלית

למעלה