טיפ לבטיחות טיסה

Donisyu s

New member
טיפ לבטיחות טיסה

חברים יקרים
רציתי לפתוח דיון בנושא שרלוונטי אלינו (לטסים ללרנקה, אילת, וחו״ל) ונתקלתי בו בפרק של תעופה בחקירה.

מטוס טווין אוטר, שכבל הגה הגובה שלו דומה מאוד לכבלים במטוסים הקלים, צלל לאחר המראה,
עקב קריעת כבל הגה הגובה מה ששיתק את השליטה בעלרוד.

מסקנת החוקרים הייתה, שהמטוס היה חונה ופועל בקרבת מטוסי סילון, וההדף שהם יצרו גרם להחלשת הכבל עד לקריעתו בסופו של דבר.

הדף הסילון הזה, כפי שאנו יכולים להיתקל בו בעיקר בלרנקה ואילת,
יכול לגרום לנזק במכלולים של המטוס החל מהגאים, פתח סטטי וצינור פיטו, וכו׳ ואם הם גם ככה במצב בלוי (כמו שהיה בפרק-משערים שהכבל היה שחוק וההדף קרע אותו עוד ועוד) זה יכול להיות סכנה של ממש.

קרה לי לא פעם באילת שקיבלתי אישור להתיישר מהחניה של הGA ואז סילון שביקש אחרי גרם לפקח להכניס אותי אחריו,
לחניה שלו, והמראת הסילון גרמה להדף שהרעיד את הססנה.
מציע לסרב לכך בפעם הבאה בעדינות ולבקש לחזור לחניה של הGA ולהתרחק מהמטוסים האלה

טיפ שיכול להציל חיים (או מכלולים במטוס שלכם).

הרשה לי הערה קטנה

גם אני ראיתי את התכנית.
יש לשים לב כי השפעת הדף מנועי הסילון על הגה הגובה הייתה:
א. לאורך זמן.
ב. נעילת ההגהים נעשתה בתא הטייס (והייתה הדגשה על כך כי בכוונה הנעילה הייתה כשההגה מטה ע"מ שלא ניתן יהיה להמריא כאשר נעילת ההגהים נשכחה) ולכן למעשה, כח שהדף הסילון הפעיל על משטחי הגה הגובה פעל על הכבלים והפעיל עליהם כח כנגד הנעילה - כאשר טייס מחזיק את הסטיק נוצר מעין "משכך" - העובדה כי הטייס לא נועל את ההגה והוא רק מפעיל כח נגדי (בגמישות מסויימת) כנגד הכח על ההגה ולכן הכבלים אינם סובלים את כל המאמץ.
ג. מדובר במטוס בו הותקנו כבלי נירוסטה - עקב העובדה כי המטוס פעל בסביבה ימית - כבלים אלו עמידים פחות לשחיקה מכבלי פלדת הפחמן שרב כבלי הניהוג עשויים ממנה.
ד. הכבלים במטוס הספציפי עברו דרך "בושינגים" המנחים אותם במעבר דרך חציצים והם כבלים ארוכים יחסית לאלו של הססנות. אני גם לא יודע אם בססנות ישנם בושינגים למעבר או גלגלות ("פוליס"), ששם כמעט לא נוצרת שחיקה.

כל אלו בצירוף העובדה כי הביקורות למטוס לא התאימו לסוג הכבלים גרמו, כנראה, לשחיקה ולקריעת הכבל, בסופו של דבר, מה שהביא להתרסקות המטוס.
בכל מקרה, התכנית מדגישה את חשיבות ביצוע הביקורות התקופתיות בזמן עפ"י המלצת היצרן תוך שימת דגש על העובדה כי אין "לעגל פינות" בביקורת ולהקפיד על קוצו של "י".
אריאל אריאלי

Naftali Segev

New member
כבליי ניהוג בססנות מצוייות ( 172-152 )

במטוסים אלו כל כבליי הניהוג מתחילתם ועד קצותיהם מנותבים ע"י גלגליות בקליט בפרופיל U היושבות על מיסבים עם פיניי אבטחה פצילים בקוטר החיצוני (ע"מ למנוע אפשרות של יציאת הכבל מהגלגלת)
כל הגלגליות והכבלים נבדקים כל 100 שעות טיסה או אחת לשנה (הקרוב מבניהם)
הכבלים נמצאים תחת מתח קבוע גם כשלא מפעילים את ההגאים וכמעט ולא סובלים מבלאי הנובע משחיקה
אצלנו ב152 החלפנו כבליי הגה כיוון ליפניי שנתיים עקב חלודה בקצה הכבל שהתחילה לאכול את הגידים בקצה הכבל ליד החיבור להגה
לא ראיתי את הפרק המדובר אך ממה שלמדתי מטוס יכול לטוס גם בלי לגעת בהגאים (מספיק מקזז דוושות ומנוע) בנוסף קריעת כבל מנטרלת רק צד אחד של ההגה התנועה לצד השני ממשיכה לעבוד
כנראה שצריך לראות את הפרק בכדיי להבין מה קרה שם

טל ר

New member
נפתלי, מה לגבי סדרת Piper PA28?

כדי שאדע אם אני צריך להתחיל לדאוג ולהתעניין - גם שם זה עם גלגליות?

Naftali Segev

New member
בדקתי לך אתה יכול להיות רגוע ולהמשיך לטוס

מתנצל על התגובה המאוחרת
עיינתי בספר הM.M. של דגם המטוס שכתבת וגם אצלך יש כבלים מתוחים הנעים על גלגליות בשיטה דיי דומה לצסנה
אני מצרף תרשים מהספר

רמי בר1

New member
כנראה שהמטוס הזה מתנהג אחרת.

הכבל נקרע בהפעלת כח להרמת האף לאחר הרמת מדפים, לפני שהטייס קיזז את המטוס למצב החדש. הכבל שלא נקרע לא עזר לו, הכבל הזה מוריד את האף.
אני לא קונה את הדף הסילון. הגידים הקרועים היו על אורך כבל של כעשרה סמ',ואם ההגה נעול הכבל לא יכול לנוע ככ הרבה.
הם הראו את תנועת ההגה מהדף הסילון באנימצית מחשב, ולא הראו שממש מעמידים מטוס זהה ורואים מה קורה להגה. גם את צורת הנעילה לא הראו.
כבלי נירוסטה הם מספיק חזקים כדי לעמוד בשחיקה של בושינג אוקולון פלסטיק או גומי, ואפילו אלומיניום.
אני מניח שהסרט לא נאמן לגמרי לחקירה, אבל כסיפור זה בסדר.

למעלה