טיפים לליווי שירים

dorb800

New member
טיפים לליווי שירים

אני בעיקרון בא מרקע קלאסי, אבל אני גם מנגן לפעמים מוזיקה קלה.

העניין הוא שכשאני מנגן מאקורדים, זה יוצא נורא משעמם מ-2 סיבות:

1) האקורדים שאני מנגן (שאני יודע) הם מאוד בסיסיים. למשל A, Em, G, F Bb, F#m.. אני לא כל כך שולט בטנשנים, כמו למשל דרגות 9, 11, 13. כל ה-sus2, 4 וזה. כי חסר לי ידע תיאורתי. אז קניתי את הספר של רז יצחקי כדי לדעת קצת איך להרכיב אקורדים "עם יותר בשר" (יותר מורכבים), וללמוד הרמוניה. אני יושב על זה כבר כמה שבועות טובים, ואני לא מצליח לדעת מתי אפשר להשתמש בטנשנים? ובאיזה, אם בכלל?? זה נושא מורכב, והייתי שמח אם מישהו שמבין בזה (ראיתי שפסתנרנוס בא מהרקע הזה למשל), יוכל להסביר לי איך ומתי להשתמש בטנשנים בשיר, ואיך אפשר למצוא אקורדים לשירים רק על פי הסולם. ראיתי למשל את מיטלמן מכוכב נולד עושה את זה בטלוויזיה.

2) הפירוק אקורדים שלי הוא נורא חד גוני וחוזר על עצמו. בדרך כלל אני מפרק את האקורדים לארפג'ים, וזה יוצא אומנם מאוד מלודי, אבל מאוד משעמם וחוזר על עצמו, ליווי סטייל יום הזיכרון כזה. ואני מחפש להוסיף קצת פלפל כמו כל הפסתרנים שרואים בטלווזיה שמלווים זמרים. שמתי להם שיש להם מקצבים נורא מגניבים. ולא מנגנים את הכל בצורה חד גונית ומקובעת. לא יודע איך להסביר את זה. בכל מקרה, אם מישהו היה יכל לתת קצת מידע על "תבניות ליווי" גרוביות מגניבות כאלה, שמשמשים לליווי, אני אסמך אם תוכלו לעזור.

מוזיקאים שיודעים ללוות טוב לדעתי: מתי כספי, שלמה גרוניך, קרן פלס, יוני רכטר, מארינה מקסימיליאן בלומין, מילמן ועמוס בן דוד מכוכב נולד, דניאל סלומון, רמי קליינשטיין, עידן רייכל..

בכל מקרה, כל טיפ/ מידע שימושי על הטנשנים/ איך לגוון מבחינת קצב ומורכבות את הליווי- בהחלט יתקבלו בתודה ובהערכה!

1Reebok

New member
טיפ ראשון - לשמוע מוזיקה ולנגן מוזיקה.

ספרי תווים מומלצים: הספרים של יוני רכטר (מנגינות טוב מאוד אבל מאוד ארפג'י והרבה שירים מנוגנים כמו IMAGINE, אני מאוד ממליץ למטרתך על ספר השירים שלו 1981-1991), הספר של שלמה גרוניך, הספר של סשה ארגוב "מעבר לתכלת", אם אתה מוצא את ספר התווים למחזמר We Will Rock You של קווין הוא מומלץ (משאר ספרי התווים שלהם שווה רק להתרחק), ואם תצליח להשיג את ספר התווים של מרדכי זעירא זה בכלל יהיה נהדר.
ולשמוע הרבה שלומי שבן. הוא עושה ניסים ונפלאות לשירים פופולאריים.

מזה שתנגן המון המון המון שירים פופולאריים גם תקלוט גימיקים וטריקים וכל מני דברים מגניבים שתוכל לעשות בעצמך אחר-כך.

מה שאני עושה כשאני מנגן מוזיקה פופולארית זה לנסות לחשוב על "קול שני" בזמן שאני מנגן, ולשלב אותו עם האקורדים. זה מוסיף עניין לשיר ולארפג'ים.

אם תרצה לראות איך אני מנגן שירים פופולאריים:
http://www.youtube.com/watch?v=SsLu1XWb7MM
http://www.youtube.com/watch?v=E4EySdqxJVQ - פה אפשר לשמוע איך ניסיתי לתת עוד "מנגינת רקע". כל הקטע הזה הוא אלתור, שמול הפנים שלי היו המילים של השיר והאקורדים שלו.

אלון צודק מאוד ואני מוסיף

Billy Joel
Elton John
Alicia Keys
Stevie Wonder
אביתר בנאי
אלון אולארצ'יק לפעמים

והרבה שירים ישראלים/עבריים של אמנים ישנים יותר - פשוט לשים 103 ברדיו בסופ"שים.

לנסות לחקות את מה ששומעים - קצת פיתוח שמיעה לא הזיק לאף אחד (זה יותר חשוב מהספרים שרק משלימים את התמונה או סוגרים פינות ספציפיות).

טיפ נוסף - כל שיר שאתה מנגן, לנגן בכמה סולמות, השאיפה היא כמובן להיות מסוגל ללוות בכל סולם.

האם יש לך הזדמנות ללוות זמרים/זמרות? או חברים או שירה בציבור או כל הזדמנות אחרת? ככה לומדים...

בהצלחה

1Reebok

New member
הזכרת לי עוד משהו שהייתי עושה -

פותח 103 במוצ"ש או כל תחנה אהובה אחרת, ומאלתר לצלילי השירים שמתנגנים בה.
אם זה שיר שיש בו יחסית רק פריטות של גיטרה, להוסיף ליווי של פסנתר. אם זה שיר עם קצת יותר גיוון וכלים, להוסיף אולי קול שלישי ורק הרמוניות עם האקורדים. אם זה שיר יחסית מורכב, להוסיף צלילים מתמשכים, תוספות קטנות של משיכות מכחול ולא יותר. ככה לאט לאט לראות מה עובד עם איזה הרכבים ושירים ומה פחות.

dorb800

New member
מסכים איתכם שחשוב לשמוע שירים

אבל באיזושהי צורה צריך לתרגם את מה ששומעים, לטכניקה ממשית בנגינה בפסנתר. אני שומע הרבה סטיבי וונדר ואלטון ג'ון, ואביתר בנאי הוא אחד הזמרים האהובים עלי. אבל אני לא מצליח לחקות את כל הטריקים שטיקים האלה שהם מנגנים.. לא יודע, פשוט לא יוצא אותו דבר.

1Reebok

New member
בשביל זה עושים ועושים

בהתחלה זה לא יישמע דומה. עם הזמן זה יישמע.
ובשביל זה גם כדאי מאוד לקרוא מחוברות של מלחינים. ביוני רכטר שירים 1981-1991 יש עיבודים שמאוד, מאוד דומים למקור אפשר ללמוד מהם הרבה טכניקות.

אם לדוגמה אתה שומע איזה קטע קצר בשיר שאתה מנגן שנראה לך מגניב, תנסה לפרק אותו למרכיבים ולהבין מה הופך אותו למגניב. ואז תנסה ליישם אותו, בקטע לגמרי טכני, בשיר אחר, לא קשור. וככה לאט לאט

assaf66

New member
יוני רכטר עצמו כתב את התווים לא?

סביר שזה יהיה נאמן למקור :)

1Reebok

New member
הוא אכן כתב, אבל זה לא חייב להיות נאמר למקור

לדוגמה, השיר "יש אי שם" כתוב בספר בסולם שונה מהמקור (סי במול במקום סי).
זה מותאם לקהל הרחב המצומצם

Kubachrick

New member
הכל שטויות תאמין לי

מלחין השנה על פי אקו"ם זה דודו אהרון חד וחלק נהיר ובהיר.
עזוב את כל הארכי - פזמונאים האלה שכתבו לפני איזה מאה שנה שירים עצובים ותעבור
לשירים שמחים עם קצב עם שמחת חיים,דודו אהרון הוא האחד והיחיד תכניס את זה טוב טוב לראש.

ליווי בפסנתר

היי לך
חיפשתי ביוטיוב ומצאתי שיש חומר שפסנתרנים או מורים העלו , צריך לחפש לפי המילה "ליווי בפסנתר" או באנגלית
ולראות מה אתה מקבל....לנסות עד שתמצא מה שאתה מחפש בדיוק ACCOMPANIMENT PATTERN
לדגמא

http://www.youtube.com/watch?v=evqF4XZUCEA

אני מודה שגם לי הקישור חדש וכל החומר שמצוי ביוטיוב אבל תודה ששאלת כי ככה אנחנו מוצאים....

מקווה שעזרתי במשהו

אורנה מורה לפסנתר

dorb800

New member
תודה לך אורנה

הסרטון הזה ספיציפית נמוך מהרמה שלי, אבל אני באמת אחפש סרטונים ביוטיוב שמלמדים ללוות בצורה מקצועית.

למעלה