טיפוסי גוף

Mist2

New member
טיפוסי גוף

לפני הצגתו, של רעיון טיפוסי גוף, חייבים אנו להכיר ולהבין את החלוקה של האדם למהות ואגו.
״כל חייו הפנימיים של האדם, כל תפיסותיו ותגובותיו נחלקים לשניים.
המהות - אותם הדברים הנולדים עמנו: תכונות גופניות, נטיות, העדפות וכו׳.
האגו - כל אותם התפיסות שרוכש האדם ע״י חיקוי במהלך חייו: דעות, השקפות ועוד…״

ישנן שיטות רבות העוסקות בחקירת האגו, ומציגות חלוקה של סוגי אגו שונים.
שיטות אלה עוסקות ״בפסיכולוגיה״ של האגו, והחלוקה נעשית לפי סוגים שונים של פסיכולוגיה.
לעומתם, כיוון שאנו מעוניינים לחשוף, להבין ולטפח את מהותו של האדם, ולא את מה שהוא מדמה את עצמו, לא נעסוק תחילה בפסיכולוגיה, אלה נזהה אותו לפי טיפוס הגוף שלו.
במילים אחרות, בשלב ראשון, נוכל לזהות קבוצות שונות של בני אדם לפי מראם הייחודי - תכונות גופניות.
לכל טיפוס גוף, התכונות והפסיכולוגיה שלו, ברגע שנזהה לפי מראהו של אדם את הטיפוס אליו הוא משתייך, נוכל לקבוע מיד מה תכונותיו ״האמתיות״.

כיוון שהמהות מפסיקה להתפתח כבר בגיל צעיר, והאגו ״מתפתח״ על חשבונה, נוכל למצוא טיפוסים שונים שהפסיכולוגיה שלהם כלל לא קשורה לטיפוס, ולפעמים אף הפוכה לגמרי.
לדוגמה, טיפוס שבמהותו חיובי מאוד, ביום יום האגו שלו מתנהל בצורה מאוד שלילית, כיוון שזו ההתנהגות אותה הוא ״למד״ ומחקה, אולי אף התחיל בחיקוי זה כבר בילדותו המוקדמת.
לכן, אם ננסה לחקור את האדם לפי פסיכולוגיה שלו, לעולם לא נוכל לקבועה האם מדובר בחיקוי או בדבר מה מקורי שלו.

לפי שיטה זו, קיימים 7 טיפוסי גוף קלאסים, לכל טיפוס שם הקשור ״לכוכב לכת״ במערכת השמש שלנו:

1. Lunar על שמו של הירח שלנו.
2. Venusian על שמו של כוכב לכת ונוס, בעברית נוגה.
3. Mercurial על שמו של כוכב לכת מרקוקי, בעברית כוכב חמה.
4. Saturnine על שמו של כוכב לכת סאטורן, בעברית שבתאי.
5. Martial על שמו של כוכב לכת מרס, בעברית מאדים.
6. Jovial על שמו של כוכב לכת יופיטר (בספרדית Jueves) בעברית צדק.
7. Solar וכאן כבר לא מדובר בכוכב לכת, אלא על השמש עצמה.

אם נחזור רגע אל האגו, הרי שנוכל למצוא אין סוף דוגמאות לכך שטיפוסים שונים מחקים בהתנהגותם טיפוסים אחרים.
לדוגמה, Venusian המחקה בהתנהגותו את ה - Martial.
אבל בעזרת שיטה זו תמיד נוכל לזהות את תכונותיו הגופניות, גם אם הוא ינסה לטשטש אותן, ולקבוע שמדובר ב - Venusian.
כאשר מדובר בכך, שהאדם מחקה התנהגות או מנסה לטשטש את תכונותיו הגופניות, הרי שברוב המוחלט של המקרים, האדם כלל לא מודע לכך, וכלל לא חושד בכך שמדובר בהתנהלות ״מזויפת״.
לכן גם כאשר מדובר בניסיון של האדם להתפתח רוחנית, יהיה עליו בעזרת התבונות, לזהות תחילה את האגו ולאחר מכן את מהותו.
שיטה זו יכולה להוות עזר רב לזיהוי זה.

mydearudi

New member
לדידי המטרה קובעת

הבדל משמעותי קיים בין תפיסתו של פרויד- גישה סיבתית, עברית, לבין תפיסתו של אדלר- גישת המטרתיות, שכיוונה כלפי העתיד.
זהו ההבדל בדרך ה-4 לניסיון להתחקות אחר אופי המהות (כיוונה אחורה לעבר), לבין המטרה האינדיבידואלית שנובעת מהסובייקטיבי (לאחר עבודה פנימית להבנת ההבדל אישיות- מהות).
הניסיון שלי בעבדה עם טיפוסי הגוף נחל מפח נפש כשאף מטופל לא התחבר לאותה תפיסה אותה הבאתי מהדרך הרביעית. לעומת זאת שנים אח"כ כשעבדתי עם-
'היכולת- להתאים- את- טיפוס- הגוף- לו- אתה- זקוק- עתה, *בכדי לשרת את מטרתך*'- לדוגמא אם עליך ליזום ולהוביל כרגע, אזי עליך לאמץ סוג יציבה ואופן נשימה מסוים המתאים לכך (קיים דמיון לאופן שבו אריק שרון עמד- נשם).

התגלה לי כלי עוצמתי שהתאים לרוב המטופלים והפך לתרגיל יעיל בקבוצות.
אני מאד ממליץ על הספר Emotional Anatomy להרחבת נושא הטיפוסים, חלק מאיוריו תליתי על קירות הקליניקה.

Mist2

New member
להבנתי

לקבוצה עליה התחברת בעבר (בירושלים) אין את הידע עליו אני מדבר.
ואם יש עבודה הקשורה לטיפוסים, הרי שמדובר בדברים שונים.
לכן אני לא ממש יכול להתייחס לדבריך.

ינוקא1

New member
יפה

אפשר אולי לקחת את זה קצת לכיוון הפסיכודרמה , ולבקש מהמטופל שישחק את אריק שרון בסיטואציה מסוימת.
( או לשאול : איך היית מגיב לסיטואציה לו היית אריק שרון?)
&nbsp
אני למען האמת מעולם לא התחברתי לשיטות הטיפוסים , למרות שהן קיימות ברפואה סינית , באסטרולוגיה ועוד.
&nbsp
אולי זה בגלל שיש לי בן דוד שהוא מאוד מוכשר בזה , ולפעמים אני מזדזע מההכללות שהוא עושה.
&nbsp
אני מרגיש שהוא "סוגר" אנשים בקופסאות עם ההגדרות שלו. עוד לפני שהוא מדבר עם האדם יש לו דיעה קדומה עליו.
&nbsp
אני לעומתו משתדל ורוצה לבוא לאנשים ללא דיעה קדומה , לתת לאדם מולי את הצ'אנס להגדיר את עצמו לפי מעשיו והתנהגותו , ולא לקפוץ עליו עם ההגדרות שלי.
&nbsp
ולמרות זאת אני חייב להגיד שרוב האנשים מאוד רוצים שיגדירו אותם, יאבחנו אותם , ויכניסו אותם לקופסאות.
&nbsp
אך השיטה "שלי" , למרות שהיא מכבדת אותם יותר , תיתפס בעיני רוב האנשים כחוסר ידע.

Mist2

New member
אתה יכול להבין את האדם, ללא דעה קדומה

אתה מדבר כבר על מצבו של האדם שמשתמש בשיטה כזו או אחרת בצורה לא נכונה.
&nbsp
השיטה מאפשרת קודם כל לאדם להבין את עצמו, ניתן להשתמש בשיטה זו גם כדי להבין אנשים אחרים, אבל אין שום קשר בדעה קדומה או הגדרות וכו׳...
אם אתה לא יכול שלא לשפוט, או לקטלג בצורה לא נכונה אנשים, אז אל תשתמש בשיטה.
הבעיה היא לא בשיטה אלא בבן אדם המשתמש בה בצורה לא נכונה ופסולה.

ינוקא1

New member
מי אמר שזה לא נכון ?

ההיפך - הוא מאוד מוכשר בזה וצודק בדרך כלל.

Mist2

New member
הכל בסדר ינוקא?

זה לא משנה האם הוא צודק או לא, כל עוד הוא יוצר דעות קדומות ומקטלג, זו עבודה לא נכונה.
ולא דיברתי עליו דיברתי עליך.
&nbsp
השיטה יכולה לעזור להבין התנהלות של מישהו אחר, והבנה יוצרת גם קבלה.
כך שהדברים הפוכים ממה שרשמת.
כאשר כל אחד רואה את הדברים דרך הפילטרים שלו, ובטוח שגם האחרים אמורים לראות את הדברים באותה צורה, אין הבנה.
זה לא חוכמה פשוט לקטלג, כאשר אתה מבין שטיפוסים שונים רואים את העולם דרך פילטרים שונים, ואתה לומד להכיר את הפילטרים, ולא מצפה מאחרים לראות את הדברים רק דרך הפילטר שלך, זו עבודה נכונה עם רעיון הטיפוסים.

mydearudi

New member
טיפוסי הגוף כפי שמשתקף בתפיסתך מעורר בי התנגדות עזה

אמרת: "כאשר אתה מבין שטיפוסים שונים רואים את העולם דרך פילטרים שונים, ואתה לומד להכיר את הפילטרים, ולא מצפה מאחרים לראות את הדברים רק דרך הפילטר שלך" - לדידי אינך רואה את הקורה שהנחת מול עיניך!

ידידי, בכדי להקשיב הקשבה כנה לאדם עליך לפנות בשבילו את החדר הפנימי שלך מכל ריהוט, אם אתה רואה מולך טיפוס 'לונר' ומחזיק במסננת כי הם: סגורים וקרים, פסיביים, שליליים, חשדנים, ונורא עקשנים- תתכונן לשמוע מהסביבה שאתה אטום.

אני מצליח לקבל בהבנה פילטרים שטבעם אופי השיח התרבותי, כמו למשל: אנחנו מדברים את עצמנו, ואם אקשיב לאחר כשאני מבין/ לוקח בחשבון שהוא מדבר את עצמו ואני את עצמי אז אוכל להקשיב טוב יותר..

Mist2

New member
אתה נורא מבולבל

1. משום מה נדמה לך שמדובר בשיטת טיפול, כזו או אחרת, אבל אין כל קשר!
&nbsp
2. בכך שאתה מזהה טיפוסים שונים, לא אומר שאתה אמור לראות תכונות מסוימות כשליליות ואחרות כחיוביות, עליך להבין שאין כל יתרון לטיפוס אחד על טיפוס אחר.
לכן, כל מה שרשמת למשל על לונאר, בכלל לא רלוונטי.
לפי דבריך, גם במקרה שאומר שמלפפון הוא ירוק ועגבניה אדומה, הסביבה תשפוט אותי ותחשוב שאני אטום, ואם כך הדבר, אזי הסביבה על ה.... שלי.
&nbsp
3. לצערי, לא אמרתי מילה מכל מה שאתה טוען שאמרתי, לא הסברתי על טיפוס כזה או אחר. מה אתה קופץ, לא ברור לי בכלל.
&nbsp
4. אם רעיון כזה או אחר מעורר בכך התנגדות כה עזה, זה לא אומר שהוא לא נכון או לא יעיל, זה אומר שהוא מורה, שלך ביחס לרעיון זה יש בעיה. מקום לעבוד עליו.
&nbsp

ינוקא1

New member
אולי תקשיב לו הקשבה כנה

תראה את המקום ממנו הוא מדבר ולא תשים עליו פילטר ?

Mist2

New member
אם היית קורא את דברי בתשומת לב

היית מגלה שהקשבתי וקראתי את דבריו הקשבה וקריאה כנה.

ינוקא1

New member
נ.ב.

האם בעיניך האדם כל כך "כבול" לטיפוס שלו כמו שהמלפפון כפוף למלפופניותו או העגבניה לעגבניותה ?
&nbsp

Mist2

New member
תלוי מה ההגדרה לאדם

אבל אני מעדיף לא להמשיך את הדיון...

ינוקא1

New member
הכל בסדר

למה שאלת ?
&nbsp
אני חושב שיש לזה מקום , בהחלט , ואני חושב שגם אין מנוס מלקטלג - אם אתה באמת עוסק בכך.
&nbsp
אתה לא יכול להתייחס לזה רק כ"פילטרים" , אלא אוטומטית אתה תתחיל למדוד ולהשוות את האדם בו אתה עוסק - יחסית אליך או יחסית לאחרים (וזה נכון כמובן גם אם אתה עוסק בעצמך).
&nbsp
זה לא דבר "רע" , ההיפך - בטיפול , למשל , יכולת אבחנה טובה היא נכס יקר ערך וכמעט בכל שיטה "מסורתית" מקריאת כף יד ועד רפלקסולוגיה או רפואה סינית קיימת חלוקה לטיפוסים.
&nbsp
אם אנסה להגדיר בכל זאת למה זה יוצר אצלי התנגדות , זה בגלל שקיים צד שני לגיטימי לא פחות : אתה אינך ה"טיפוס" שלך. אתה יכול להתעלות מעליו. ואם אני מאמין בך ברמה הזו , אני נותן לך את הצ'אנס לעשות זאת.
&nbsp
שתי הגישות נכונות ויש מתח מובנה בין שתי הגישות , מתח שאיננו ניתן לפיתרון , כי זוהי בעצם שאלת הידיעה - בחירה.
&nbsp
ואני מאמין כי כשאני מכבד את היותו של האדם מולי יצור בוחר ולא מכונה , אני מחזק בו את הצד הזה (ואותו כנ"ל כלפי עצמי) , ואילו כשאני מאמין שהוא "טיפוס"(מכונה) אני מחזק בו את הצד הזה.
&nbsp

הו, כמה שאתם מדברים על דברים שונים.

זיהוי טיפוסי הגוף אותם מיסט הזכיר, מעודד דברים כמו:
• קבלת עצמנו והזולת
• אפשרות להתעלות מעל המכניות שלנו (בין היתר בתגובות שלנו כלפי אחרים)
ועוד...
ברור לי שאתם מדברים על דברים שונים לחלוטין ואפילו הפוכים.

הא, נשמע לי שאין כל קשר בין הדברים.

בין שיטות טיפוסי הגוף שהזכרת לבין מה שמיסט למד.
&nbsp
נשמע לי ששיטות טיפוסי הגוף שהזכרת יוצרות אכן מעין "קופסאות מנטליות" שמגדירות אנשים ואפילו מעודדות השוואה ביניהם.
&nbsp
ההתבוננות בטיפוס הגוף, שאותה מיסט למד, היא משהו אחר לחלוטין. זוהי לא שיטה מלאכותית שנועדה לסיווג אנשים אלא עזרה להתבוננות חיה בבני-אדם שמסירה צעיפים ומאפשרת לראותם ביתר קלות, בזמן אמת.
&nbsp
זה משהו אחר לחלוטין.
&nbsp
נראה לי, שהתכוונת לשיטות סיווג שבהן צריך קודם לזהות "לאן שייכים" ואז יש כל מיני הנחיות והצעות כיצד כדאי לנהוג בטיפוס הגוף "שלך"... יש מצב שזה משהו בכיוון הזה?
&nbsp
השיטה שמיסט למד נועדה בראש ובראשונה להתבוננות בעצמנו. לא לסיווג עצמנו אלא להתבוננות בעצמנו. זוהי המטרה. יתר על כן, מטרה זו קשורה במטרה אחרת, שהינה לימוד עצמנו, שאף היא קשורה במטרה אחרת, עמוקה יותר. זוהי בשום פנים ואופן איננה "שיטה לסיווג אנשים". אם מישהו לומד אותה כשיטה לסיווג אנשים, הוא לא לומד אותה אלא מעוות אותה לחלוטין.

ינוקא1

New member
זה לא משנה

במי תתבונן , כל עוד אתה מסווג את עצמך באופן זה , אתה גם תסווג אנשים באופן זה.
&nbsp
זה נותן לך יתרונות מסוימים - להיות מודע יותר למגבלותיך ולמי שאתה , וכך גם לגבי אנשים אחרים.
זה כמובן עוזר להתפתחות.
(גם הבן דוד שלי רואה אנשים בזמן אמת , והוא לא זקוק בשביל זה לשיטות מלאכותיות , הוא פשוט מוכשר בזה באופן טבעי).
&nbsp
מצד שני , אתה לעולם לא תבוא לעצמך או לאנשים אחרים כ"דף חלק" בגישה הזו - זה החסרון.
&nbsp
אני רוצה שאם מישהו בא אלי (או אם אני בא לעצמי) לא מעניין אותי מה היה אתמול , מעניין אותי מה יכול להיות מחר.
זו גישה לחיים.
&nbsp
לעומת זאת , בשיטות הסיווגים , זה כמו שאתה מראיין מישהו לעבודה , וקיבלת מידע שהוא היה בבית הסוהר על שוד מזוין. האם המידע הזה לא ישפיע על החלטתך ?
(במקרה כזה , התעלמות מהמידע היא טיפשות , אך במקרים חריגים פחות המידע המוקדם הזה לא מאפשר לך לתת צ'אנס לאדם מולך , וגם לא לעצמך).
&nbsp
אינני טוען שזה שלילי , אינני טוען שאין לזה מקום.
אני פשוט יותר בעד לתת צ'אנס , יותר בעד המקום של הבחירה של האדם והבחירה שלי - כי כשמדגישים משהו הוא מתחזק.
לעומת זאת גורדייף נוטה להדגיש את המכניות של האדם , לכן הוא מתחקה אחר תפקודים מכניים ומסווג אותם.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

בכל זאת, מדובר בשיטה אחרת לגמרי.

שמאפשרת לך לזהות כל מיני פרטים בסיסיים, שאחרת לא היית מזהה אותם.

זה לא קשור לעברו של אדם. זה יותר דומה ללהבחין בכך שהוא חובש כובע או שתנועתו מגושמת כרגע. הבחנה בכך יכולה רק לעזור לו.

לגבי גורדייף - אני מבין איך אפשר לחשוב שהוא "נוטה להדגיש את המכניות של האדם". מי שחווה את מגעו רב החסד, בין באופן ישיר (במאה הקודמת) ובין באופן עקיף (באמצעות תלמידיו ותלמידי-תלמידיו), עשוי להגיע למסקנה אחרת לגמרי - שגורדייף נוטה להדגיש את מה שלא מכני באדם.

זיהוי בובה כבובה, כך יכול להעיד כותב שורות אלה למשל, יוצר מיידית אור רב המאיר על הבובה ואף מודע לעצמו כאור, כמודעות. אני פה רק עד, שכותב על כך מנסיונו האישי. אני מעיד, מנסיוני האישי, שכל הבחנה אמיתית (לא מחשבתית) במשהו מכני בי, מחוללת מיד שני אפקטים:

1. מאפשרת לאותו תהליך מכני לפעול טוב יותר. משחררת אותו לפעולה מכנית אינטליגנטית יותר.
2. משחררת אותי במידה מסויימת מאותו תהליך מכני ומאפשרת לי לדעת את עצמי כעצמי, מעבר לאותו תהליך.

לשון אחרת, ההתעסקות במכונות שלי, משפרת לא רק אותן, אלא מחזקת מיידית אותי, שמעבר להן.

אינך יכול להיות אחד עם החרב, בדמותך שאתה החרב. כדי להיות אחד עם החרב, עליך לדעת את עצמך ואת החרב בנפרד ולאפשר לכם להפוך לאחד, לפעול כאחד. כך הדבר גם עם המכונה האנושית.

להיות מודע למכני, זה לתת מקום למכני. זה מאפשר מיד צמיחה ואור. סוף דיווח מהשטח.

למעלה