טיפול cbt

סובל10

New member
טיפול cbt

שלום.

שתי שאלות בנוגע לטיפול cbt:
1. מה ההבדל ביעילות הטיפול בין עובד סוציאלי שעבר הכשרת cbt לבין פסיכולוג שעבר הכשרת cbt? האם יעילות הטיפול זהה או שונה? אצל מי עדיף להיות מטופל מבין השניים?

הסיבה שאני שואל היא שיש הרבה סוגי מטפלים ולא רק פסיכולוגים שעוברים הכשרה של פסיכותרפיסט cbt , אבל הנושא של טיפול התנהגותי קוגנטיבי נשמע לי יותר מתקשר לתחום הפסיכולוגיה ולא לתחומים אחרים.

2. כיצד ניתן לקבל מחשבה אובססיבית ולא להיאבק בה, אם המחשבה עצמה ממש ממש גורמת לכאב נפשי וגופני?

הסיבה שאני שואל היא שמצד אחד הטיפול מציע לא להילחם במחשבה ולקבל אותה, אבל כאשר מקבלים אותה, היא גורמת לייסורים רבים.

אשמח לתשובות בנושא...
תודה.

anat5671

New member
היי

המחשבה גורמת לסבל, אבל להיכנע לה, משמעו לקבע את האו.סי.די. אם לא תיאבק במחשבה, תסבול בהתחלה, אבל לאט-לאט תחוש הקלה. אחרי הרבה זמן של תרגול, כבר תתרגל למחשבות וכבר לא תתייסר.

סובל10

New member
כאב

ענת, היי.

מסכים איתך שכניעה למחשבה אינה פתרון.
ניסיתי בשנים האחרונות לא להיאבק במחשבה, אבל במקום לחוש הקלה, חשתי
כל הזמן את הכאב.
אני אתן לך דוגמא למחשבה...
אני כל הזמן חי באי ודאות לגבי מחלות סופניות. למשל, נניח שעשיתי בדיקה של HIV (איידס) , לאחר קיום יחסי מין עם ידידה, אז אני חושב תמיד שאולי לא ביצעתי את הבדיקה בזמן הנדרש (כעבור חודשיים מרגע המגע החשוד), ואז מתחילות אצלי ספקות האם יש לי או אין לי את המחלה, למרות שהבדיקה הראתה שהכל תקין. הספקות האלה כל הזמן מחדש מגבירות אצלי את הכאב, כך שגם כאשר אני לא נאבק בספקות הללו, אני מרגיש את הייסורים, וזה מתבטא גם בכאבים פיזיים.
כלומר, במקום הקלה , חוסר המאבק במחשבה רק מגביר את הכאב.

מתחברת לזה?

anat5671

New member
אני כל כך מזדהה עם הדוגמא שנתת

חוויתי את מה שאתה מתאר. הסבל קשה ואתה מייחל לגאולה כלשהי. יחד עם זאת, חייבים להיות חזקים. אני בעד לפתור את הבעיות. לעשות מה שצריך כדי לא לסבול, אם זה תרופות, טיפול, שיחות. אסור לוותר.

סובל10

New member
הסבל

חווית את אותה הדוגמא של ה-HIV?

איך את ממליצה לפתור את הסבל והכאב?

האמת, שאני כבר מחפש הרבה מאוד זמן מישהו/מישהי שחווה את אותה
החוויה שאני מרגיש כבר שנים.

הכאב הפיזי כתוצאה מאי הוודאות הוא הדבר שיוצר אצלי את המצוקה.
כל הזמן שהמחשבה על אי הודאות עולה לי, נוצר אצלי לחץ שגורם לי לכאב פיזי.

אני אשמח ואודה לך לכל עיצה ופתרון שיש לך לתת לי.
(אני מתכוון כלי שקיבלת מטיפול ומשיחות עם מומחים, ושיצא לך ליישם אותו בכוחות עצמך).

anat5671

New member
חוויתי את הדוגמה של HIV

הסבל שאני חווה הוא נפשי, בעיקרו. מועקה קשה שמקשה על התיפקוד ויוצרת לחץ: קשה להמשיך כרגיל כשמשהו לא בסדר. אני לא הולכת באופן קבוע לטיפול. הטיפול הקבוע שלי הוא תרופתי וכשהמצב קשה, אז אני קובעת פגישה עם הפסיכיאטרית שלי. רציתי לשאול: למה הכוונה בכאב פיזי? מה כואב? הבטן, החזה....? ניסית נשימות? התעמלות? שיחות?

סובל10

New member
הכאב הפיזי

אצלי הסבל הוא כפול - גם נפשי וגם פיזי.
אך מה שיותר מקשה עליי זה הכאב הפיזי.
גם אצלי המועקה קשה, שנובעת מאי ודאות, והיא פוגעת לי בתפקוד.
זה יכול להתבטא בפגיעה בריכוז במיוחד, כאשר התקשורת שלי עם אנשים
נחלשת. במקום להתרכז בשיחה עם האדם, אני נודד למחשבות המעיקות האלה,
מה שגם גורם לי לכאבים פיזיים.

לגבי שאלתך..
הכוונה בכאב פיזי היא לכאבים בחזה באזור הלב. זה גם יוצר אצלי לחץ פיזי בראש עצמו, ואני מפחד שהראש שלי יתחיל להיהרס כתוצאה מהלחץ הפיזי שהוא חווה, כי זה לחץ ממש כבד.
אני כן מתעמל, עושה ריצות, ותרגילי כוח, ואפילו בזמן התרגילים המחשבות רצות לי. אין מנוח לצערי.
שיחות כרגע אין לי עם מי, למרות שאני בתהליך של חיפוש אחרי פסיכולוג. אני לפעמים מרגיש שגם פסיכולוגים לא באמת יכולים להבין אותי, כי הם לא באמת חווים את מה שאני מרגיש.

למשל, את כן מבינה לפי מה שתיארת לי, לכן יותר קל לי לדבר איתך.
יותר קל לשתף מישהו שחווה אותו דבר, וכמובן שצריך גם מומחה.
אבל, אני מאמין ששיחות והבנת הבעיה תוביל לפתרון.

מה דעתך?

anat5671

New member
שיחות בהחלט עוזרות.

זה גם נחמד לדבר עם מי שמבין אותך. לפעמים אני קוראת פה משהו ואני אומרת לעצמי: וואו, זה בול אני. אם תרצה לחלוק חוויות, לספר ולשתף, אפשר בפרטי. אשמח להקשיב ולתמוך.

סובל10

New member
שיחות

אני גם חושב ששיחות זה משהו שעוזר.
לא תמיד אפשר להגיע לפתרון דרכן, אבל הן משחררות לחצים.
אני בתקווה שדרך השיחות אפשר להגיע לכל מיני מסקנות, ואולי פתאום תצוץ איזושהי הארה לגבי פתרון כלשהו, ואני מאמין שזה יכול לקרות.

מסכים איתך לגמרי כשמדברים עם מישהו, יש חוויה משותפת שגורמת להרגיש בול אותו דבר. התחושה הזאת בהחלט עושה הרגשה טובה.

אני אשמח לחלוק איתך בפרטי חוויות מהמחשבות שלי.
(הלב כבר צבר יותר מדי, הוא צריך להתרוקן מדי פעם)

Niv s

New member
לא יודע לגבי שאלה 1. תשובה ל-2:

לכן הרבה פעמים מתחילים את הטיפול אחרי שהושגה הקלה מסויימת באמצעות כדורים שבעצם מאפשרים לנו לעשות את טיפול ה-CBT.
חלק יצליחו בלי כדורים בכלל אבל חלק יצטרכו אותם בהתחלה.
מה שיפה הוא שהכאב הנפשי הקשה לא נשאר כל הזמן אלא עובר ובא בגלים, ואם תמשיך באומץ אתה תגלה שהכאב ילך ויקטן עם השבועות.

סובל10

New member
כאב נפשי ופיזי

ניב, שלום.
אני באמת רוצה להאמין שהכאב הנפשי בא ועובר בגלים, רק שבמקרה שלי זה קצת אחרת. אתה יכול להסתכל בתגובה שרשמתי לענת בשרשור הזה, ושם אני מדבר בעצם על אי ודאות שמעצימה את הכאב הנפשי ובעיקר הפיזי.
נניח שבנאדם לא יודע אם הולכים לפטר אותו מהעבודה או לא, והוא כל הזמן חי באי ודאות, אז זה יוצר אצלו לחצים וכאבים פיזיים בחלק מהמקרים אני מניח. באופן דומה, אני חי בתחושה שאני לא יודע אם יש או אין לי מחלה מסוימת, למרות שאני ביצעתי בדיקות והכל תקין.
לכן, הכאב לא הולך וקטן עם הזמן.

כמובן, במידה ואני פועל לא נכון, אני אשמח שתיתן לי עיצה, כי זה מאוד מאוד יעזור לי.

תודה.

Niv s

New member
מבין אותך לגמרי והתמודדתי עם דברים כמו שיש לך

היו לי חרדות ממחלות - האם נדבקתי? נכון שהסיכוי הוא 1 למיליונים אבל זה אכל לי את הראש בצורה כזו שלא יכלתי להנות משום דבר.
גם אם הים סוער אצלך, אתה עדיין יכול למצוא גלים ולספור אותם - יש שקט (יחסית!) בין גל לגל. אפילו אם יש דגל שחור כל הזמן.
הדרך היא לתצפת על הגלים האלה ולספור אותם. למשל לי קורה לפעמים שיש לי 20 "מכות" כאלה של אוסידי ב-5 דקות. כל מכה היא כואבת אבל אתה חייב להתחיל לצפות במכות האלה מבלי לעשות דבר! פשוט תהיה פאסיבי.
ההתחלה קשה מאוד אבל עם הזמן זה ייחלש מניסיון.

סובל10

New member
לתצפת על גלים

ניב,
שוב תודה על המענה.

אני בהחלט ניסיתי בשנים האחרונות לצפות במכות של האוסידי שאתה מתאר, בכל פעם שהמחשבות היכו בי. אבל, לצערי, לא הרגשתי שמחשבת אי הודאות הלכה ונחלשה עם הזמן. הגעתי למצב שהמחשבה עצמה היא סטטית, כלומר היא אמנם לא מתעצמת, אבל מצד שני, כל פעם שאני חווה אותה, אני מרגיש את הכאב הפיזי, ולכן התחושה הגופנית שלי לא טובה. הכאב הפיזי בא לידי ביטוי בחזה, בלב, בראש, ולכן אני לא מרגיש שיפור.
השאלה שלי היא... איך אפשר לגרום למחשבה של אי ודאות להיחלש עם הזמן,
אם כל הזמן אי הודאות קיימת? (במיוחד לאור העובדה שניסיתי לעשות מה שאמרת בשנים האחרונות)

מה דעתך? אשמח לעיצה נוספת..
תודה.

Niv s

New member
מה עשית כשבאה 'מכה' כזו? האם ראית בה כגל והמשכת הלאה או

שנכנסת אליה וחשבת עליה וכו'?

סובל10

New member
קונפליקט

ניב, תודה על המענה.

כל פעם כשמכה כזו באה, אני לא נכנסתי וחשבתי עליה. היא פשוט כל הזמן נמצאת שם, גם אם אני רוצה וגם אם אני לא רוצה. גם אם אני מנסה להתעלם ממנה, היא עדיין שם. כלומר, החרדה שלי מהאיידס כל כך גדולה, שאני לא להמשיך הלאה. זה קונפליקט שמתלווה אליי בכל רגע ורגע.
הקונפליקט שלי הוא הפער בין מה שאני רוצה לבין המציאות. במקרה הזה,
אני מאוד רוצה להאמין שבדיקת איידס יש לבצע כעבור חודשיים, ואילו המציאות היא שאני כל הזמן מרגיש שיש לבצע אותה יותר מחודשיים (שלושה חודשים, ואולי גם כעבור שישה חודשים).
אני מודע לגמרי שאני מצוי בקונפליקט שיוצר אצלי את החרדה, אבל אני לא מצליח להיפטר מהקונפליקט.
לפעמים, אני מרגיש שצריך לפתור את הקונפליקט, ולא לנסות להסתכל על מחשבה כגל שחולף. שוב, אני לא מנסה להכליל, כי כמובן שכל מקרה לגופו. אבל, במקרה שלי, אני מרגיש שאולי יש לפתור את הקונפליקט.

מה אתה חושב?

seavan

New member
היי

לי אישית הטיפול של הCBT לא עזר ועברתי אותו בקבוצת תמיכה בגהה על ידי פסיכולוג ושם הייתי ארבע שנים ולא עזר לי אז לא יודעת מה להגיד לך :}
אצלי המחשבות הם טורדניות ולא אובססביות וכאשר הם באות אני שומעת מוזיקה או רואה תוכנית שאני אוהבת כדי להתעלם מהן אבל בלילה הם באות כסיוטים
אצלי המעשים הם אובססבים ומתבטאים במה שכתבתי על עצמי בהודעה
איך האוסידי שלך מתבטא אצלך {מה יש לך}?
אתה מעוניין להמשיך לדבר ולהכיר בפרטי???

seavan

New member
היי שוב סובל10 :}:}:}

ההודעה הקודמת היתה לך:

לי אישית הטיפול של הCBT לא עזר ועברתי אותו בקבוצת תמיכה בגהה על ידי פסיכולוג ושם הייתי ארבע שנים ולא עזר לי אז לא יודעת מה להגיד לך :}
אצלי המחשבות הם טורדניות ולא אובססביות וכאשר הם באות אני שומעת מוזיקה או רואה תוכנית שאני אוהבת כדי להתעלם מהן אבל בלילה הם באות כסיוטים
אצלי המעשים הם אובססבים ומתבטאים במה שכתבתי על עצמי בהודעה
איך האוסידי שלך מתבטא אצלך {מה יש לך}?
אתה מעוניין להמשיך לדבר ולהכיר בפרטי???

למעלה