טיפול באנורקסיה

טיפול באנורקסיה

שלום לכולם,
לצערי אחותי נכנסה לאחרונה לאחד ממרכזי הטיפול בהפרעות אכילה למתבגרים בעקבות אנורקסיה- משיחות איתה אני מקבלת רושם שבעיקר מתמקדים שם בהאבסה ופחות בטיפולים שאמורים לטפל בשורש הבעיה (פגישה של 20 דק' בשבוע עם פסיכולוג+פגישה שבועית קבוצתית). מפתיע אותי גם שמשתמשים באוכל כאמצעי להענשה במקרה שהמטופלים מסרבים לאכול על פי הכללים שנקבעו להם (על אף שברור לי שזה כלי מאוד יעיל, מרגיש לי שזה רק יכול להחריף את הבעיה של פחד מאוכל). היא אמרה לי חד משמעית שאין לה בעיה לשתף פעולה עם התפריט כיום אך הידיעה שהמטרה שלהם להוביל אותה למשקל גבוה (שאמנם אני לא אגיד לה את זה אבל גם אני לא מאמינה שהיא צריכה להיות במשקל כזה-הוא גבוה בכ3 ק"ג מהמשקל הכי גבוה שהגיעה אליו אי פעם) ושהיא יודעת שבכל כשבוע המסה הקלורית של התפריט גדלה ואמורה להגיע בסופו של דבר גם למעל 2000 קלוריות גורמת לה לנסות לחסוך על חשבון העתיד. גם בתור בן אדם בריא אני יכולה להתחבר לזה. באיזשהו מקום אני מרגישה שזה מחזק את ההתעסקות באוכל במקום לגרום לה לשחרר. ברור לי שכרגע חשוב מאוד לפקח על מה שהיא אוכלת, ושהתפריט צריך לעלות בהדרגתיות ברמה הקלורית שלו על מנת שהמשקל באמת יעלה-אבל אין מוסדות ששמים את הדגש פחות על העליה במשקל ויותר על ההבט ההתנהגותי? אני טועה בהסתכלות שלי על הדברים? האם מישהו יכול להאיר את עיניי לגבי השיטה הזו ו/או להמליץ על טיפולים מומלצים שמתעסקים יותר בצד הרגשי שאנחנו יכולים להוסיף על הטיפול במוסד שם? (ימי שישי היא בחופש וזה הזמן היחיד הפנוי, אנחנו מהצפון)

תודה מראש למי שמתייחס להודעה

היי דגיגונית

זמני קצר עכשיו, אבל מבטיחה להגיב בהמשך היום,
את שואלת שאלות חשובות ומשמעותיות. אין לי תשובות מסודרות אבל כמה דברים בטוח יכולים להרחיב את הראיה שלך על מה שקורה שם.

תודה, זה דחוף ואשמח לכל עזרה/המלצה

אתמול הגבירו לה את התפריט והיום היא פשוט סירבה ללכת לשם (היא באשפוז יום)-אני מפחדת מההשלכות ומסוף השבוע הקרוב.
מעריכה את זה שהגבת על אף שלא היה לך זמן כרגע.

הבטחתי ולכן אקיים

אני מבינה את המצוקה שמתעוררת בך כשאת רואה את אחותך עוברת את הטיפול המאוד קשה שכרוך בהחלמה מהפרעת אכילה. כמובן, אני מבינה גם את המצוקה האדירה שלה.
לא כל דבר שקורה במרכזים להפרעת אכילה הוא נהדר, והלוואי שהיו בכל מקום כזה יותר משאבי טיפול ויותר רגישות.
בכל זאת, התנאי של עליה במשקל, וההתמקדות באכילה מסודרת ובתפריט עליה, הוא תנאי שתפגשי בכל מקום שמטפל בהפרעת אכילה, ולא סתם.
הפרעת אכילה היא מעגלית.
קיימת איזושהיא מצוקה, קושי פנימי- שמביא להתפתחות של התנהגות חולה עם אוכל. הביטוי הישיר של ההתנהגות הזו היא ירידה במשקל, כמובן. אבל, אותה התנהגות שבהתחלה היתה רק דרך להדחיק את הקושי, להשתיק אותו, לשלוט בו- הופכת מהר מאוד להתנהגות אובססיבית, לעניין שהחולה בהפרעת אכילה מרגישה שחייה תלויים בו, למוקד חייה. ואז, הבעיה המקורית כבר לא נראית לעין. מה שנראה לעין הוא הבעיה המשנית- הפרעת האכילה. כדי לגעת שוב בבעיה הראשונית, צריך לנטרל את הפרעת האכילה- שמטשטשת את היכולת לראות מה המצוקה האמיתית, והדרך לעשות את זה היא להוציא את השליטה על האכילה מהידיים של המטופלת, לקבוע בשבילה מה היא אוכלת, וכמה.
אני מבינה שכרגע זה מרגיש לאחותך כמו סיוט, או שכך היא מציגה את זה לך.
האמת היא, שאחרי זמן מה, הרבה מאוד מופרעות אכילה מרגישות הקלה גדולה- שמישהו אחר קובע להן מה לאכול, ונותן להן לאכול בלי שהן יהיו אחראיות על זה ויצטרכו להרגיש את רגשות האשם שכרוכים בזה.
אני מבינה שאת חושבת שהעליה במשקל היא מיותרת, אבל צריך להבין שאם אחותך תשאר במשקל נמוך, היא בעצם תהיה עם מחלה פעילה- ולכן כל דבר אחר שיעשו איתה- כל ניסיון לעבוד איתה התנהגותית לא יעזור, כי היא כרגע עסוקה בלהיות חולה, ולשמר את החולי.
רק אחרי שמוותרים על החולי, אפשר גם ליצור שינוי התנהגותי.
כשאוכלים יותר, בתפריט עשיר יותר, ומחזירים לגוף את החוסרים שהוא איבד [וצריך הרבה אוכל בשביל זה] רק אז אפשר לחזור לחשוב נכון, לחשוב יעיל.
מח רעב לא חושב, לא מבין. אין לו את היכולת הזו.
כשהמאגרים מתמלאים מחדש- באנרגיה, בויטמינים- בכל מה שהגוף צריך- פתאום החשיבה נהיית בהירה יותר, צלולה יותר, פתאום מבינים דברים אחרת- על עצמך ועל מה שחשוב בחיים.

עכשיו זה נראה כאילו אם אחותך תעלה במשקל המצב שלה רק יחמיר כי היא תשנא את עצמה יותר. אבל האמת היא שאם היא תעלה במשקל, יהיה לה קצת יותר אנרגיה, קצת יותר חיוניות- שמחת חיים, כח לחיות, מוטיבציה. כל הדברים שצריך כדי להתרומם מעל החולי הנוראי הזה.

אני לא יודעת איזה משקל קבעו לה כמשקל יעד- בד"כ קובעים משקל יעד שהוא גבוה מעט מהמשקל שהכרחי לעלות אליו כדי שיהיו קצת "ספיירים"- כי יודעים שבשלב כלשהוא אחרי הטיפול מטופלות גם נשברות ויורדות מעט- אבל חושבת שבעניין הזה כדאי לסמוך על אנשי המקצוע, ולא על המדדים שלך שהם מדדים תרבותיים [וכל התרבות שלנו חולה בנושא המשקל]
את, כמו אחותך, צריכה להאמין שאין להם שום עניין להשמין אותה בכוונה, ואין להם שום עניין שיהיו אנשים שמנים בעולם. יש להם עניין להבריא אותה- וזה כנראה המשקל הבריא לפי שיקול דעתם המקצועי. הייתי מאמינה להם.

לא פשוט ללוות את אחותך בדבר כזה. זה מצריך הרבה מאוד סבלנות. החלמה מהפרעת אכילה היא תהליך ארוך וקשה- ואשפוז יום הוא רק צעד ראשון וחירומי בדרך ארוכה מאוד שעוד מחכה לה.

נשמח להמשיך וללוות- אותך ואותה.

תודה

עזרת לי להבין קצת יותר את עניין השליטה בתפריט ויהיה לי קל יותר לתמוך בה ובתהליך, עדיין הייתי שמחה לנסות לתת לה עוד תמיכה רגשית במקביל ולו רק כדי שתחוש שאנו עושים בשבילה הכל ומקשיבים כשהיא אומרת שהיא לא מקבלת שם מספיק סיוע. הייתי שמחה לשמוע אם יש מקומות/טיפולים מומלצים לצורך כך.

סופ"ש נעים

levshavur

New member
לדגיגונית

שלום לך
אני לא יודעת מה קיים בצפון , אבל אני חושבת כמוך שצריך לטפל גם בהיבט הרגשי כי אם זה לא יטופל חבל על המאמץ, היא תחזור למצבה הקודם . כשאני הייתי בתת משקל והייתי באישפוז בבית חולים פסיכיאטרי (בגלל דיכאון ופוסט טראומה) טיפלו בהפרעת האכילה שלי ע"י זה שנתנו לי תרופה נגד דיכאון שמעלה במשקל...(ואז נהייתי נורא רעבה כל הזמן...)
לגביי אחותך היא צריכה טיפול פסיכולוגי מלא עם פסיכולוגית שמתמחה בהפרעות אכילה... אני חושבת שהפרעת אכילה זה סימפטום למשהו אחר, הרבה יותר עמוק. צריך כמובן לטפל במצב האקוטי שזה מה שהם עושים באישפוז יום אבל אוליי במקביל כן לפנות לפסיכולוגית . ישנה גם האופציה של טיפול תרופתי- שלי זה מאוד עזר.
מה שחשוב זה שהיא תשתף פעולה ולכן היא צריכה סביבה תומכת בבית,,,לתת לה הרגשה שמבינים אותה אבל לא מוותרים על טיפול ושיתוף פעולה.
בהצלחה!!!
לבשה.

9)

9

9

9

9
לדעתי אחותך צריכה טיפול יותר אינטנסיבי בחלק הרגשי

אנחנו משתדלים לעשות את זה

ובשבוע הבא גם יש פגישה עם הרופאים שלה, אני מקווה שזה יעזור אף יותר. מנסיונך היה עדיף להתחיל את הטיפול מההתחלה או שריבוי פסיכלוגים וכדומה (כי יש את הפסיכולוג של המוסד) עלול לבלבל?

תודה על התגובה:)

levshavur

New member
לדגיגונית

שלום לך
פסיכולוגים,עובדים סוציאליים וכ'...לא אוהבים שמישהו יתערב בעבודה שלהם. אם
אתם מחליטים כן ללכת לטיפול פרטי חשוב ליידע את הפסיכולוג של המוסד...יכול להיות שהפסיכולוג הפרטי ירצה "וויתור סודיות" כדי שבאמת לא לבלבל אותה...
זה כמו שהעובדת הסוציאלית של ההוסטל שלי עשתה לי פרצוף חמוץ כשציינתי לה
שפניתי לעובדת הסוציאלית של בית זוסמן (מקום לכבדי שמיעה בירושלים,) אני
הולכת לשם לקבוצת תמיכה. בסוף אירגנתי ככה ששתי העובדות הסוציאליות דיברו
ביניהן והחליטו שאנסה לבקש סל תקשורת מביטוח לאומי...
אני מקווה שתצליחו להביא לתוצאות טובות בטיפול שלה.
ומעריכה אותך על האיכפתיות כלפי אחותך!
לבשה.

טוב שיש פגישה.

בתוך הפגישה תוכלו להעלות את התחושה שהיא לא מקבלת מספיק טיפול רגשי, ולשאול מה יש להם להציע.
אישית אני לא חושבת שזה נכון לערבב בין כמה מטפלים בו זמנית- זה יוצר פיצולים ואפשרות לרמות ולברוח מתכנים. אבל גם זה משהו ששווה להעלות במפגש איתם, כשאלה האם לדעתם זה נכון, ולשמוע מה הם יגידו.

שבת שלום.

כמהאפשר

New member
אם הכוונה לרמבם(כתוב שאתם מאיזור הצפון)- אני

מאוד לא ממליצה.
למעשה אני מאוד נגד.

לא הייתי שולחת לשם את מי שיקר לי ובספק האם גם את האויבים שלי(לו היו כאלו).
שלחתי במסר המלצה אחרת.

כמהאפשר

New member
כאמור, שלחתי מסר:)

מחכה לתגובה:)

כל מקום שזה לא יהיה-
פחות עקרוני היכן,
העיקר שיעבוד לטובתה ובסופו של דבר יעזור. ישיג את המטרה לשמה אתם משתמשים בו.

למעלה